__

ANALYS


Nej nu är jag lite småirriterad måste jag erkänna. Har nu suttit och tittat på både Grand Prix, en annan 160-hoppning samt Världscupen från Genéve och sett att ALLA ryttare rider inte på exakt samma antal galoppsprång även när det är färre än fem mellan. Jag har ständigt haft folk utifrån som tjatat och haft åsikter om att ”du måste rida i en mycket större galopp” och ”du måste rida på rätt antal och inte lägga in extra galoppsprång på linjer”, men detta är ju precis vad MÅNGA av världens absolut bästa ryttare faktiskt gör! Jag tänkte framförallt på en linje i Grand Prix-klassen där det var normal eller något fram på fyra galoppsprång till sista avslutande räcket och trots detta så var det ett flertal som satte tillbaka hästarna och red på fem korta! Och det gick ju alldeles brilliant! Valence hoppar som allra, allra bäst när jag sätter tillbaka galoppen och fångar upp honom, lägger in extra på vissa linjer! För han har inga problem med längden på hinderna, oxrarna kan vara hur breda som helst men han river extremt sällan en bakbom. Däremot måste jag få ihop galoppen så att han sätter höjden och blir rund i språnget. Ted har alltid sagt att det finns absolut inget fel med att lägga in extra galoppsprång, tiden kan man rida in på andra ställen där du inte riskerar nedslag på samma sätt, men ändå, av någon dum anledning, tagit åt mig och fokuserat på detta. Jag tar alldeles för lätt till mig instruktioner och tips, men det går inte att lyssna på allt och alla. Nu i efterhand är jag så arg på mig själv att jag red på fyra fram in i trekombinationen i Billdal, jag kan verkligen inte galoppera på in i en kombination på Valence som redan har lätt för att få för bråttom. Detta är något jag bestämt mig för att nästa år bara rida på min känsla, lägga upp och tro på min egen plan efter alla de erfarenheter jag fått med mig hittills. Hitta sin egen väg och lyssna på de som hjälper mig på vägen och som jag litar på. Allt annat ska man nog försöka stänga ute. För man kan inte lyssna på allas åsikter, då blir man istället helt vilsen. Och när jag dessutom ser att ryttare i Världseliten sitter och lägger in extra galoppsprång så känner jag mig nu helt övertygad om att rida så som jag själv tycker känns bäst och strunta i om folk och åsikter om det, trots att det är vuxna, kompetenta människor som påstår att man inte kan hålla på och lägga in extra på linjer. Svart på vitt, så är den analysen faktiskt fel. Man måste anpassa efter den häst man sitter på. Med Madonna bestämde jag mig tidigt för att strunt i att gå avstånd längre än tre galoppsprång eftersom hon är så otroligt reglerbar och kan egentligen gå fyra fram på en linje lika väl som på sju tillbaka. Och saken är den att hon hoppar allra bäst när hon kommer i sin kortare galopp, det är då hon får kraften med sig!

Så nästa år – då blir det fokus på detta som gäller med Vallis! Att sätta tillbaka, skapa kraft och inte fart i galoppsprången och ta hinder för hinder, så som jag gjort i de rundor vi lyckats bäst i år och föregående år. Tänka framåt gör Valence ganska så bra själv och utväxlingen framåt över breda hinder har han. Känns skönt, detta kommer ge en väldigt positiv förändring i rundorna, sprången och resultaten.

Valence debut 150 som 8-åring sommaren 2010

Kommentarer
M säger:

Skönt att komma på nya saker som går att förbättra! :) Kämpa på!

2011-12-15 | 09:09:45
Alexandra säger:

2011-12-15 | 09:28:09
Bloggadress: http://alexandrasjosten.wordpress.Co.
Alexandra säger:

Oj blev ngt knasigt med förra kommentaren!



Hur som helst, jag tycker att du tar ett bra beslut om du tror att det kan gynna er. Men min första tanke är att jag får för mig att dom flesta hästar faktiskt har mer kraft när dom går i en kortare galopp och man sätter dom på rumpan, men att man tränar på att få dom att gå med kraft i en större galopp. Annars kommer dom ju inte fram på distanserna. Menmen inget antytt att du skulle göra något fel bara hoppar på tankegången och diskussionen :)



Kram

2011-12-15 | 09:40:32
Bloggadress: http://alexandrasjosten.wordpress.se
Erika säger:

Ja det är alltför lätt att lyssna på andra och glömma sin magkänsla! Med tanke på att du är så duktig så kan du säkert lite på din magkänsla och rida så som din plan är.

Själv har jag dock tränat på att galoppera på mer och det tycker jag har gett resultat. "Backade" gärna förut. Men, det beror ju på kvalitén på galoppen! Och på nivån såklart, jag är bara på 130 så i högre klasser krävs ju mer kontroll och stark galopp.

2011-12-15 | 09:51:42
Lindish säger:

Det är ju din känsla för hästarna som är så himla speciell och bra med dig, så att du bestämt dig för att lita på den låter som en ypperlig idé! ;) Saknar dig knasboll!

2011-12-15 | 15:40:09
Karin säger:

Absolut, det är verkligen någonting att tänka på. Själv har jag lätt att alltför ofta lägga in extra galoppsprång, något som i slutändan kan bli ganska tufft mot hästarna då dom ju verkligen får hoppa på kraft!



Jag tror att det är VARIATIONEN som är det viktigaste för hästens prestation och hållbarhet. Att hoppa mkt på fart kan lätt ge lite flacka språng och hästen hinner inte alltid vara noggrann, sliter mkt på framdelen (framkotor). Att hoppa mkt på kraft, ger bättre språng men ger snabbare mjölksyra och sliter också mer på bakdelen (bakknän). Det finns även en risk att hästen får göra "tomma språng" om man kortar hästen men tappar energi i förhållande till hinderhöjden eller tex kliver av utifrån i en för kort galopp... detta gör en del hästar osäkra. (det finns såklart risker med att hoppa på fart också, inte så jag menade =))



Målet för mig är att kunna "bolla" med galoppen, att med bibehållen takt, bjudning och bärighet kunna växla mellan korta och långa galoppsprång. På så sätt kan man utifrån hästens förutsättningar agera inne på banan; hoppar jag in lite nära på en linje där det är normalt eller lite långt kan man lätt sitta upp och korta galoppen och göra ett extra språng istället för att jaga iväg på "rätt antal språng" och få ett frambensfel på nästa hinder. Precis som de allra bästa ryttarna gör!



Bara hur jag tänker! Jag tror vi menar ungefär samma sak, bara viktigt att inte glömma att det är variationen som är nyckeln, ej bara att rida extra språng! =)

2011-12-15 | 21:17:10
Emma säger:

Kan du inte skriva ett inlägg om vad du har för utrustning till dig själv samt hästarna? Även vilka dina favoriter är, märker mm. Gillar din blogg väldigt mycket! :)

2011-12-15 | 21:43:37
Jenny säger:

Du har ack så rätt i!! Jag Rider inte på samma nivå som du men precis snäppet under. Jag jobbar heltid med hästarna och hade en häst som en av Sveriges "hästkändisar" sagt att det bara var att slakta innan han kom till mig. Han fick ofta gå på ett språng mer. Inte bara för hans fysiska avslappning utan oxå för hans psysiska. Gick man över en viss "fartgräns" så knöt det sig i huvudet på honom vilket fick till följd att han inte hoppade igenom kroppen = rev trots att han är en av de mest försiktiga hästar jag suttit på!! Stå på dig!!! Det finns mänga som tror att de kan, men ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan gå in och peta i detaljer hos andra, man måste känna till helheten!! Lycka till, du har verkligen känslan!!

2011-12-16 | 23:33:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback