__

Svar på kommentarer

"Varför har du ett sånt skarpt bett på en unghäst? Det syns ju att hon inte trivs, borde inte hästen få hitta sin stadga o stabilitet utan det? Istället för att betsla skarpt o hämma hästen?"

"Varför vill du att alla hästar du rider ska bli "din" typ av hästar? Varje häst är individuell och unik i sig självt. Det känns som art det måste vara svårt för dig då att anpassa dig från häst till häst. Jag menar vad gör du hem du får hem en grövre modell på häst? Som är stor o tung? Betslar på skarpt o rider med händerna?"

Unghäst och unghäst, Caramelle blir åtta år nästa år. Jag varken ser eller känner att hon inte trivs utan är snarare otroligt glad över den utveckling hon gjort senaste tiden. Upplever heller inte bettet som mycket skarpare än ett vanligt tredelat bett, utan bedömmer snarare att hästen själv avgör vilken bett den trivs med. Hon går på ett pelham med en rak gummistång, kedjan är borttagen och är ersatt med en läderrem, och hon har ingen achenrem utan bara en nosrem. Många tränare hävdar att för många hästar är den typen av bettsling mer harmonisk då det ligger väldigt stilla i hästens mun. Hon blir både stadigare i bättre balans och bärighet samt är mer ihop i sin kropp på det här bettet, därför har jag valt att rida henne på det. Om du tolkar hennes stopp i galoppen som en protest mot bettet så tolkar du situationen fel. Caramelle har bara ett öga och upplever ibland smala utrymmen (som nu ridhusväggen och hindret) som lite obehagligt eftersom att hon själv inte riktigt kan avgöra på samma sätt som en häst med två ögon, hur lätt hon kan komma igenom.

Skulle man resonera att varje häst är unik och individuell i sig själv så skulle man aldrig förbättra och utveckla en hästs svaga sidor. Självklart är varje häst en enskild individ och ingen häst är identiskt en annan. Men om man bara "accepterar" hästens svageheter kommer man aldrig heller att ta en sådan häst framåt.

Caramelles största "problem" är att hon varit väldigt stor, lång, tung och inte så god "mekanik" i sin kropp. Det är iallafall vad jag har saknat hos henne. När jag får hem en häst så känner jag vad jag måste jobba med för att kunna ta fram hästens kvalitéer, och för att jag ska kunna succesivt klättra med varje häst i klasserna. Hur jag ska träna en häst som ska känna sig stark och hålla sig frisk i längden.

När jag kommit in lite nära hinderna, har hon varit så lång och inte i tillräckligt god balans för att orka elevera i språnget. Hon har inte kunnat hitta kraften till att hoppa upp och vända genom kroppen över hindret. Hon har helt enkelt inte riktigt klarat av att hantera dessa situationer rent fysiskt.

Problematiken är att om jag skulle fortsätta rida henne lång så skulle hon bli ännu starkare i det arbetet - vilket leder till att hon förstärker sin svaghet. Om jag tränar på att få ihop galoppen, kunna samla galoppen, få lite tryck och energi i galoppen så kommer hon att utveckla en svaghet hon har idag till någonting positivt. Hon kommer fortfarande ha lätt för att länga sin galopp, men kommer också utveckla ett register i sin galopp. Och en helt annan styrka och kraft i sitt rörelsemönster.

Alla hästar och unga individer har olika typer av bra och sämre egenskaper. Det är ju vår uppgift som rytttare att underhålla de goda sidorna och utveckla de svagheter som finns hos hästen.

Jag tror att alla ryttare som rider på en högre nivå strävar efter en viss känsla i sin ridning och hos sin häst. Det finns obegränsade sätt att rida och tänka, alla ryttare rider på sitt vis, men hästarna formas efter sin ryttare. Och när man har hoppat större klasser vet man att man måste ha hästarna så att de lätt svarar framåt, lätt svarar tillbaka, är i balans, är lätta att få med sig på böjda spår, i svängar osv. Man vet att det kan inte ta flera galoppsprång innan du får svar på din förhållning, för då sitter hästen i hindret på en trång distans. Om jag formar mina hästar efter mitt sätt att tänka och efter den känsla jag söker i ridningen, så är det så jag måste arbeta dem för att jag, som ryttare, ska kunna ta fram och göra bra resultat på varje häst. Hur jag går till väga bygger på de tränarinstruktioner och erfarenheter jag har fått mm.

Huruvida jag rider mycket med händerna eller inte orkar jag inte ens ta mig tid att svara på. Något jag alltid strävar efter, och alltid har strävat efter är, att oavsett vilken häst jag rider på, kunna ha hästen mellan hand och skänkel men att ha en mycket lätt kontakt med hästens mun. Att hästen bär sig själv i egen balans och jag tycker att jag har lyckats bra med de hästar jag jobbat med hittills.


Kommentarer
Anonym säger:

Otroligt intressant inlägg!! Du är så klok Amanda, älskar ditt sunda tänkande. Du är bäst..

2012-12-10 | 19:31:13
elin säger:

Jag tycker att det är tydligt att du har en väl utarbetad plan och mycket kunskap om hur du ska ta upp och matcha dina hästar. Du är utöver det även väldigt duktig på att uttrycka dig i text. Du har så många och väl utformade argument på varför du gör som du gör och du formulerar dom så väl!och du håller alltid en god ton. Det är så givande och roligt att läsa såna här inlägg, Kloka, duktiga Amanda!

2012-12-10 | 21:00:40
Anonym säger:

Håller med ovanstående, du vet vad du håller på med. Dina hästar är lyckligt lottade :)

2012-12-10 | 21:26:47
Emma säger:

Håller också med!!! Du är fantastiskt duktig och inspirerande. Du har verkligen bevisat vad du går för och att du vet vad du gör, exempelvis genom alla fina hästar du har tagit fram! Skulle vara så roligt att lämna en unghäst till dig! Ibland kan det vara bättre att vara tyst än att kläcka ur sig konstiga kommentarer...

2012-12-10 | 22:02:48
Emmie säger:

Tycker det är skrämmande att folk skriver att pelham är ett skarpt bett, dom verkar inte ha så bra koll.. Tycker själv att pelham är ett väldigt snällt bett men ja alla har vi olika uppfattningar ;)

Folk asså....
Fortsätt som du gör, grymt jobbat!

2012-12-11 | 06:50:20
Bloggadress: http://lsgroom.blogg.se
Malin säger:

Jag blir lite rädd, rider du mkt med handen? Tycker att du har en väldigt fin och stilla hand?! Spännande vad andra ser för jag uppfattar dig verkligen inte som en ryttare som rider mkt med (har balansen) handen!

2012-12-11 | 07:03:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback