__

Ett fantastiskt inlägg

Kopierar ett inlägg (eftersom att jag inte vet hur man länkar exakt till det inlägget) från Kristina Wargs blogg. Många har säkert läst det redan, men ni som inte gjort det borde verkligen göra det. Efter alla diskussioner kring Jerringpriset och Rolf-Göran så är Stinas text helt otroligt välskrivet och genomtänkt!

Tack Stina för ett fantastiskt inlägg!


"RIDNING - EN LAGSPORT"

"Det är ett himla liv sedan Rolf-Göran tog hem Jerringpriset. Jag tycker att allt handlar om vad för sport ridsporten defineras som. Det går inte att jämföra riding med skidåkning, höjdhoppning, motorsport osv. eftersom att det helt enkelt inte går att se på hästar som ett redskap. De är inga hockeyklubbor som gör precis det användaren säger till dem. De är levande ting. Därför är ridning är på sätt och vis inte en individuell sport, och det är där alla missuppfattningar kommer in. Ridning är en lagsport, och laget består av ryttaren och hästen. Precis som Jens Fredricson sa på kvällsöppet så kan man inte, om man vet lite om ridsport, säga att "hästen skulle haft priset" utan att i så fall mena att ingen indivudell utövare i en lagsport kan prisas. För om man jämför t e x ridning med en lagsport som fotboll, och Rolf-Göran med Zlatan så kan man konstatera att det finns väldigt många likheter:


Zlatan vinner inte de stora matcherna utan ett bra lag runt omkring sig, likväl som Rolf-Göran inte vinner de stora tävlingarna utan en bra häst.

 

Zlatan är säkert målgöraren och den som gör att laget vinner, men det är fullt möjligt att det finns någon annan stjärnspelare som skulle kunna byta ut honom och leverera samma resultat. Precis på samma sätt så är Rolf-Göran den som levererar och vinner med de hästarna han har nu, men det är fullt möjligt att dessa hästar skulle kunna prestera lika bra med en annan av världens bästa ryttare. En medelmåttig fotbollsspelare kan inte prestera som Zlatan i Zlatans lag, likväl som en medelmåttig ryttare inte kan prestera som Rolf på Rolfs hästar.

 

Zlatan kan säkert dribbla bort ett div.4 lag och vinna en sådan match med halvdåliga medspelare likväl som Rolf-Göran säkert kan vinna en 140-hoppning med en halvdålig häst.

 

Zlatans medspelare kostar säkerligen många miljoner för klubben i inköp och är dyra i drift, likväl som Rolf-Görans hästar också är dyra i inköp och drift.

 

Stora fotbollslag har scouter ute över hela världen för att hitta talanger, som de sedan kan signa till laget och vidareutbilda upp till högsta nivån. På så sätt blir det billigare än att köpa in en stjärnspelare. Precis samma sak sker i hästhoppningen, det letas hästar hejvilt för att hitta material som sedan går att forma till en världsstjärna. Det finns också möjligheten att köpa en världsstjärna, men då är det mycket dyrare.

Om man ser ridning som den teamsport det faktiskt är så försvinner alla argument för att ridning bara är en materialsport. När det kommer till lagsporter så handlar det lika mycket om hur bra utövaren är som hur bra utövarens medspelare är."


KÄLLA:
www.kristinawarg.se (Hoppas det var okej att jag kopierade inlägget från din blogg)


Kommentarer
Kristina Warg säger:

Haha du slängde in många länkar där! Kul att du gillade inlägget och det går absolut bra att kopiera!:)

2012-01-26 | 13:59:03
Bloggadress: http://kristinawarg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback