__

Svar på frågorna

Jag undrar om du har nån sk trigger?. Dvs nån typ av rutin somdu gör för att komma i stämning när du tävlar? :)

Hm, nej inte annat än att jag även om jag går banan tillsammans med någon alltid går igenom den någon extra gång själv, sedan blunda och ser mig själv rida genom banan på den häst jag sedan ska rida klassen på. Jag har ganska lätt för att stänga ute allt annat när jag väl är inne på banan, och även om jag är nervös, arg, stressad eller vad som helst innan så brukar det försvinna så fort hästen tar första steget in på banan. Däremot har jag märkt att när det gått lite dåligt på någon häst innan jag tävlar Caruso så går alltid Caruso superbra… Lite konstigt men så är det i alla fall! Kanske alltid ska vara lite upprörd, arg och besviken innan jag rider honom, för då går han in och gör sitt allra yttersta på banan! ;)


Hej! Du är fantastiskt duktig! Har en fyraåring, tänkte höra hur du tränar unga hästar? Hur många ggr i veckan rider du/ hoppar/ hur hoppar du? Konditionsträning? :)

Hej! Tack vad snäll du är!

Det beror förstås som vanligt lite på hur fyraåringen är och hur den känns. Men skulle säga att jag rider i snitt 4 dagar i veckan och, ibland någon dag mer eller mindre. Jag rider ut mycket på en ung häst, och i hoppningen brukar jag mest hoppa lite enkelt men mycket tittigt. Brukar också bygga upp som kombinationer med tre till fem hinder, där de är väldigt låga så att hästen bara får vänja sig vid att hoppa flera hinder i följd. En fyraåring är ju en väldigt ung häst, och det viktigaste för mig är att de tycker att allt arbete är roligt och att man bygger upp dem långsiktigt. Konditionsträningen på en fyraåring är uteritterna när man kan vara ute och galoppera lite men aldrig så mycket som en äldre häst i full kondition. Jag brukar också rida lite kortare pass på en yngre häst, just för att hålla motivationen uppe och att de får känna att de orkar med det man kräver av dem i arbetet!



Vad har "Furran" gått för klasser tidigare?
Furioso II är väl pappa till For pleasure? Skulle vara kul med bilder på henne. Var hittar du alla fina hästar? Tänker du jobba utomlands med hästar? Hur ofta hoppar du dom olika hästarna och hur högt?

Hon har gått några 130-klasser under förra året som 7-åring! Ja Furioso II, Furrans pappa är verkligen en fantastisk hingst som givit otroligt mycket bra avkommor, det stämmer också att Fopr pleasure är en av dem! Jag ska försöka ta mer bilder och videoklipp på henne! Hon kommer gå upp i 130-klass nu inom en månad så det ska bli spännande. Hon är en otroligt arbetsvillig, pigg och ambitiös häst.

Jag har funderat lite på det! Men just nu så har jag det så bra med de hästarna jag har hemma och skulle behöva sälja alla utom en om jag skulle åka utomlands och jobba. Nu tycker jag att jag har så många bra hästar i stallet och satsar på att bygga upp min egen verksamhet istället här hemma. Jag funderar däremot på om jag ska åka utomlands med två hästar några månader för träning hos någon toppryttare. Då måste jag dock sälja en häst innan så jag har råd med det, och så får jag jobba av en del också, men jag kommer ha det som ett mål kanske inför nästa år. Tror att det är jättenyttigt!

Det beror mycket på hur jag tävlar och hur det ser ut under säsongen, och vilken häst det är. Men jag hoppar serier och banor på väldigt låg höjd ganska ofta, och kan avsluta vissa pass då och då med ett högre språng. Annars så hoppar jag dem väldigt sällan på stora hinder hemma.


Hade du inte kunnat göra en video om hur det ser ut på din gård? Har sett bilder men det blir en helt annan upplevelse om man ser det på film :) eller i alla fall hur det ser ut vid hagarna, passives och så :D

Jag ska verkligen ta mig i kragen och göra det någon dag nu framöver!

Kul med frågestund! Det uppskattas :-) hur ser en "vanlig dag" ut för dig? Vilka tider har du, hur länge gör du vissa saker osv. Gillar du rutiner eller gör du olika ordning? Hoppas att du fattade frågan :) superduperbra blogg!! Älskar den!

Tack själv och vad roligt att du följer bloggen!

Just nu ser det ut som så att hästarna kommer ut mellan halv åtta och åtta och får hö i hagen. Sen brukar jag försöka göra klart stallet på morgonen, men det gör jag inte de dagar tillexempel Erika kommer och hjälper mig med att rida alla, för då rider vi hästarna först sen gör jag stallet efter att hon åkt till jobbet. Men sen brukar jag rida två hästar innan lunch, som de nu får mellan tolv och halv ett. Är också själv helt beroende av att äta en ordentlig lunch, så brukar jag passa på att kolla mail, svara på det som är viktigt, kolla min runstensmail om träning, hålla koll på tävlingsplanering vissa dagar och allt sånt. Sedan rider jag två till tre hästar till på eftermiddagen. Nu går hästarna ute mycket längre också, så de får eftermiddagshö vid fyra igen i hagen. Nu har jag ju ca 3-4 dagar i veckan även privatlektioner hemma på min bana, så då brukar jag de dagarna jag rider alla hästarna eller fem, rida en på banan på kvällen sen. Hästarna kommer in mellan halv åtta och åtta, får mat, byter/sätter på täcken, kollar benen, hovarna och myser lite. Ibland ”sparar jag” någon häst till ett pass senare på kvällen just för att jag älskar att rida i mörkret med lamporna tända, dessutom verkar dessa ridpass vara nästan lika uppskattade av hästarna som för mig. Hästarna får sedan natthö och vattnet fylls på mellan tio och halv elva på kvällen.

Jag gillar nog egentligen rutiner väldigt mycket, men det är svårt att vara så exakt, för när hovslagaren kommer och är här på förmiddagen så sitter jag inte på en häst förrän på tidig eftermiddag. Då kanske jag rider lite färre hästar den dagen osv. Sen har man ju faktiskt andra saker i livet att hinna med också, som man ibland får prioritera högre än i vanliga fall. Det underlättar också mycket när jag får hjälp av en kompis när jag rider de längre passen med galoppjobb och klättring ute i skogen, då blir två hästar motionerade ordentligt på samma tid. Att sedan få in det ”jobb” jag har med Teds träningar på Runsten, mina egna träningar och elever, kontakten med hästägarna, all planering kring tävlingar och tävlingar, försäljning osv, städa upp lite extra, ta hand om utrustningen, köpa foder, åka till kiropraktorn, veterinärbesök, träffa mina vänner och allt sånt, kan ibland vara lite klurigt att få in i det vardagliga schemat! Allt tar ju sin tid! I framtiden hoppas jag på att kunna ha en samarbetspartner med en satsande verksamhet!



Jättebra blogg! Jag undrar hur den ekonomiska biten går runt för dig? Lägger du din sista krona på hästarna? Jag har ett heltidsjobb och en häst inhyrd men det är ändå svårt att ha råd och köpa den utrustning som man vill ha. Mvh Sara

Ja det kan jag verkligen säga att jag gör! Men jag får förstås lite hjälp av mina föräldrar fortfarande. Annars finansierar jag det genom de försäljnings-/tillridningshästarna jag har, mina lektioner, hjälp med att rida andras hästar ibland osv. Har också haft tur med sponsorer som hjälper mig med finansiering och Hästshopen som bidrar med en hel del superfin utrustning! Jag jobbar också åt Runsten med Teds träningar som jag sköter all planering, alla anmälningar, göra grupper, tider osv, på så sätt finansierar jag mina egna träningar!
 


- Vart håller du träningar och vad kostar det?

- Hur bor du? Bilder! :D

- Vad har du pluggat?

Tack för världens bästa blogg, du är helt fantastiskt inspirerande! :D

- Just nu håller jag träningar både hemma, på en större anläggning i Mariefred och ett stort ställe i Strängnäs!  Det varierar lite för var man tränar, det kostar lite mer när jag åker bort och håller träningar och anläggningsavgift tillkommer.

- Jag ska ta lite fler bilder och försöka få ihop en video på hur vi bor!

- Jag läste naturvetenskap på gymnasiet med inriktning natur. Min ambition var länge att bli veterinär, betygen i grundskolan höll för veterinärkraven men sen i gymnasiet med så mycket tävlingar och hästar hemma blev det så gått som omöjligt att få de betyg som krävs för veterinäryrket! Nu är det här min stora dröm, så har inte några studieplaner än. Hjälper en granne med matten nu och att jobba med hjärnan har jag faktiskt saknat lite… ;)   

Tack så jättemycket och jätteroligt att du följer bloggen!

Vad har du för ridstövlar? :)

Hm, jag har glömt bort vad de heter just nu. Ska ta reda på det!

Vore väldigt kul med ett inlägg där du gick igenom varje hästs utrustning, t.ex. bett och nosgrimma och varför du har just de på den hästen :)

Jag kan försöka göra ett separat inlägg om det här på bloggen 

Hej. Jag undrar om du provrider dom hästarna du tar hem innan eller om du bara får hem dom direkt utan att veta hur dom är att rida. Tack Amanda för en väldigt intressant, lärorik och inspirerande blogg du har!

Jag har fått hem hästarna och ridit dem efter det. Madonnas ägare tittade på första gången när hon kom och jag hoppade henne för att se hur det fungerade. De andra hästarna har jag fått hem direkt. Jag har ridit så pass många olika hästar nu och brukar ha ganska lätt för att anpassa mig efter en ny häst. Tack så mycket, vad roligt att höra! 



När du ska tävla till helgen? Hur lägger du upp planeringen på veckan för hästen? Vilken dag får den göra vad? :)

Jag ska tävla på söndag med Scrållan och Calypso boy. Det skiljer sig väldigt mycket från häst till häst och man utvecklar matchningen och planeringen hela tiden när man upptäcker vad som faktiskt fungerar bäst för varje enskild individ. Jag brukar hoppa hästarna lite smått några dagar innan med någon övning som är bra för just den hästen, en övning som kan hjälpa till att bromsa upp, eller få hästen lite kvickare osv.

Vad har du för foderstater på dina hästar? Hur planerar du det? (tycker sånt är jättesvårt)

Mina hästar får så gott som fri tillgång till hö, sen har de lite olika foderstater på krafftfodret. Valence har ett specialfoder för heta och känsliga hästar. De får också betfor, lite tillskott med B-vitamin, E-vitamin med selen och olja.

Jag skulle gärna läsa mer om de olika hopp-/markarbetsövningar du gör med dina hästar. Syfte med övningen, avstånd och kanske en liten skiss över hur du bygger upp den.

Jag ska försöka filma mina vardagspass mer och beskriva övningarna! :) Jag hoppar ofta mindre och låga banor som är tekniska hemma, och en hel del serier och bomövningar. På Teds träningar brukar jag istället hoppa hästarna på lite större hinder på banan.


Kan du berätta om dina hästars utrustning? Vad de har för bett? Martingal? Använder du hjälptyglar?

Tack för en inspirerande blogg. :)

Jag tänkte faktiskt att jag skulle ta och göra ett ordentligt inlägg om det så snart jag hinner med! Jag använder otroligt sällan hjälptyglar, och då en graman vid uteritter när jag bara är ute och galopperar Valence i lätt sits, just för att han blir lugnare av det. Då och då longerar jag hästarna med ett pessoasele. Martingal eller min CWD-förbygel använder jag på hoppträningar och tävlingar. Rider alltid utan hemma om jag inte hoppar bana.

Vad tror du att en häst som går WC i hoppning kostar? Självklart svårt att svara på men en kvalificerad gissning!
Beroende såklart på ålder, resultat, kön osv.
Om du skulle få köpa vilken häst du ville tex, vad tror du att du skulle behöva lägga då?

Oj! Det är omöjligt att säga. Men har ju hur som helst läst att Ludger sålde sin All Inclusive för lite drygt 10 miljoner till Dennis Lynch och att Winningmood som visserligen är avelshingst såldes för ca 50 miljoner av Luciana Diniz sponsor. Helt sjuka summor! Ja det går ju inte att säga… Drömhästarna som Lennox, Lantinus, Mic Mac, Libertina när hon var i tävling fortfarande, Ninja, Corradina, Mylord Carthago lär ju inte vara heeeeelt gratis… ;)

Drömmen vore ju att hitta en häst som hade dessa kvalitéer och träna upp den hela vägen själv. Vem vet om 10-20 år var man befinner sig då! :)



Kommentarer
Erika säger:

Tack för svar:). Det är sjuka summor verkligen, men å andra sidan så har det nog kostat en del tid, hästar, pengar för att få fram en bra häst! Jobbade i palm beach hos McLain för några år sedan och de hade bud på 10 miljoner dollar på en valack. Men det är ju usa...

Du är ju redan på god väg och har tagit fram många hästar! Duktig!

2012-03-28 | 12:12:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback