__

Gott nytt år allihopa!

Ha en riktigt härlig och rolig nyårsafton!  Var rädda om er så ses vi nästa år! :) 

Själv tillbringar jag nyårsafton med gäster hemma och god middag! :) Tolvslaget firas i stallet med världens finaste varelser ♡ Hoppas alla håller sig lika lugna som förra året :)


Hoppning i ridhuset idag

Har gymnastikhoppat Valence,  Ramius,  Molly och en häst jag rider åt ägaren när hon är på semester idag. Imorgon förmiddag är det Totte och Callisto tur. 

Valence var laddad första sprången men avslutade jättefint. Har precis börjat skutta med honom igen, första gången Efter Flyinge.  Ramius hoppade väldigt väl idag och avslutade på ett riktigt stort räcke och han ger verkligen en magisk känsla.

Kul bild på en söt Ramius ♡ 

Tips?

Letar efter toppstammad unghäst 3-5 år. Behöver inte vara inriden/utbildad.  Bra modell och galopp. 

Delägarskap kan också vara av intresse. 

Hör gärna av er om ni vet något!


Underbar och solig dag ♡


Dyrt med hästsport...

Snart måste man vara miljonär för att kunna hålla på med detta. Dags att börja rida in mer pengar 2015... Nu är SM anmält iallafall, ser verkligen fram emot denna fantastiska tävling. Jag väljer bort Arezzo i år igen då det helt enkelt blir alldeles för mycket pengar, ca 35000-40000 kr. Bättre att verkligen etablera sig och prestera på topp i Sverige innan man söker sig vidare. Vi har många fantastiska tävlingsplatser med toppunderlag och stora arrangemang. Vi kommer åtminstone tävla endast i Sverige under våren och sommaren.


Tror båda mina hästar kommer lägga i ytterligare en växel 2015, det ska bli ett otroligt spännande år och vi har enormt mycket bra erfarenheter med oss från många Grand prix klasser på 150-höjd 2014.




MELLANDAGSREA HOS NISCH HÄSTSPORT!





LÄNK: www.nischhast.se
 

Min älskade Kiwi ♡


Hästarna i är igång

Förutom total hoppvila på några av hästarna fortfarande rids alla som vanligt och byggs upp inför nästa år. Många känns finare än någonsin efter kiropraktorbesöket. Riktigt roligt att skruva upp tempot igen efter ett par lugnare veckor. Ännu roligare när de börjar hoppas ordentligt igen också! 

Jag har haft tid för familjen och andra saker över julen. Jätteroligt att leva livet utanför hästvärlden ibland och träffa många man inte träffar alltför ofta.  Inser hur många fantastiskt fina vänner och andra personer jag har runt omkring mig även om vi inte delar vardagslivet på samma sätt. Juldagsnatten bjöd på riktigt rolig utgång på Värdshuset i Mariefred som ligger precis vid vattnet.  Den kallas "Hemvändarfesten" och det är precis så. Man träffar otroligt många människor man känner och trots att värdshuset är fullproppat känner man eller åtminstone känner till de flesta.  Riktigt riktigt roligt. 

Imorgon blir sista aktiviteten vilket är skönt efter fem dagars full aktivitet överallt i vardagen utanför hästarna och stallet. Njuter av detta nu men ser väldigt mycket fram emot att komma in i vardagen igen och såsmåningom även tävlingarna. 

Egobild på julafton får vara på bloggen för ovanlighetens skull. 

Annat arbete

Nu när nästan alla hästar i stallet skrittas efter kiropraktorbesöket fortfarande så har Amanda och jag kämpat på med annat arbete.  Jon har dessutom hjälpt mig att skritta en häst extra varje runda så det är guld värt. 

Igår red jag ut på Amore barbacka där 90 % av uteritten bestod av skrittjobb. Sedan tog vi en galoppslinga som inte är så lång och det är verkligen ett nöje att rida den hästen varje gång.  Hon har en helt underbar känsla från ryggen och ett psyke som få hästar har!

Nu ska ett par hästar till ridas innan jag åker upp till Stockholm och träffar min pappa igen! :) ♡ Lite bokföringsarbete väntar nu i sluttampen också. 

Kiwi ♡

Träningarna med Ramius!

Dressyrträningen i tisdags för Anette var väldigt givande!  Hon såg stor skillnad på mycket och nu börjar vi äntligen kunna sätta tryck i gångarterna och sätta honom mellan hjälperna. Det handlar om successiv träning och utveckling eftersom många nya muskler börjar arbeta. 

Igår hopptränade vi faktiskt för Ted vilket var otroligt roligt.  Första riktiga sprången på länge.  Studs och bommar är det enda vi pysslat med annars. Ramius var sjukt laddad på hindrena och blev ibland lite stark för att han tog tag så mycket,  men det gjorde ingenting för det var kul att känna hans hoppglädje.  Dessutom var han otroligt noggrann och fin i sina språng.  Jag hoppade inte hela banan och sparade lite på sprången nu under igångsättningen. Ramius hade verkligen roligt och slukade hinderna emellanåt.  Jag älskar verkligen den där hästen! 


Old times

Lord Greystoke, Caruso & Valence

Träning ikväll med Mius ♡


Kiropraktorbesök för oss själva igår!

Igår var Amanda och jag i Tumba hos en kiropraktor för att hjälpa även oss själva med ömma ryggar! Denna kiropraktor var fantastisk, mycket metodisk och väldigt förklarande.  

Jag hade låsningar i framförallt nacken och bäckenet.  Mycket av mina problem har kommit efter min armbågsfraktur.  Även en hel del låsningar i ryggen. Amanda hörde hur det knakade enda ut i väntrummet under min behandling.  Han avslutade även med massage och avslutade med meningen - " Du går här ifrån idag med en ny rygg". Och det var precis så det kändes. 

Amanda och jag har nu lovat varandra att underhålla oss själva (nästan) lika noggrant som hästarna under nästa år. Det är viktigt för både vårt eget och hästarnas välmående och inte minst för att kunna hålla på med det här långt in i framtiden! 


Haft en otroligt givande och lång dag med kiropraktor idag!

Tio hästar har denna magiska man gått igenom idag. En lång fikapaus där vi fick lyssna på en del av hans liv och erfarenheter också. Otroligt intressant och givande dag. Hästarna är nog oss evigt tacksamma för den hjälp de fått.


Ändrade tider

Valence & Ramius
 
 

Valence & Caruso


(Boxarna är lika stora, endast en synvvilla för den läsare som undrade)

Frågor & svar

Hur går det med Quinni? :-) 
Vilka hästar har du i stallet nu? Vilka är rena försäljningshästar? :)

Det går jättebra, hon är troligtvis såld så vi får se hur det blir framöver. Info kommer!
Jag har tre egna och fem försäljningshästar i stallet just nu!

 

Vilka åldrar är det på dina unghästar och hyr många dagar i veckan går dom? Brukar du tömköra och/eller longera några hästar och varför/varför inte :)

Jag har bara en egen unghäst, Callisto som är fem år. Han rids ca 4-5 dagar i veckan det varierar lite beroende på säsong, hur han känns osv. Ja det brukar jag, tycker att det är väldigt nyttigt att de får jobba utan ryttare ibland. Dock är jag lite försiktig med att longera för mycket eftersom det sliter mycket på hästarna också.

 

Hur ser planen ut med nykomlingen från Tyskland? :-)

Tyvärr blev det inte den hästen som jag nu tänkt mig pga olika anledningar, men förhoppningsvis kommer ett annat tillfälle upp senare. Jag skulle vilja köpa in någon fin unghäst med bra stam, rida och hoppa in, tävla och för att sedan sälja. Men just nu har jag heller inte plats i stallet så det får kanske bli senare i vår. Det är väldigt svårt att hitta rätt ”material”, finns många hästar men jag har ännu inte hittat något jag verkligen vill köpa. Det får ta den tid det tar helt enkelt.

 Min väns unghäst som hon köpte genom mig som är nyimporterad från Tyskland



Vad har ni för underlag på ridbanan ? 

Vi har vanlig sand på ridbanan!

 


ad har du för kriopraktor/equiterapeft? 
Hur tar man fram en svårklass häst? Vad är dina bästa respektive sämsta egenskaper som ryttare? Vad tittar du efter när du letar häst? Hur ser dina mål ut för kommande tävlingssäsong?

Jag använder mig regelbundet av både Kauko och ibland även Monika på Equirehab. Ibland känns det bra att flera får kolla på hästarna eftersom de ibland ser olika saker. Nu har jag ju även fått träffa kiropraktor Lars som gjort störst skillnad på min häst Ramius som de andra två inte hittat.

Oj, det är en lång resa. Först och främst måste hästen i fråga ha en grundvilja och kapacitet för att kunna gå svår hoppning, det är långt ifrån alla hästar som kan göra det. Jag tycker att man känner ganska tidigt om hästen har kvalitéer som krävs för att kunna utvecklas upp till svår klass, men sedan kan saker och ting hända eller ändras under tidens gång. Dessutom kan hästar som man från början inte riktigt trott utvecklas mer än man vågat tro eller hoppas på. De bästa tipsen jag kan ge på så här kort svar på bloggen är att försök hitta ett bra grundmaterial att arbeta med, var uppmärksam under åren på hur hästen mår, ta inte ut för mycket i unga år. Träna succesivt upp styrka och var stadig på varje höjd innan du kliver upp ytterligare ett steg i nivå. Efter en debut på högre höjd kan det vara bra att gå ner och hoppa något som känns enkelt.

 Caruso på Tedträning som 4-åring


Mina bästa är väl att jag ganska lätt anpassar mig till olika hästar och känner vilket jobb jag behöver göra för att utveckla dem. Mina sämre som jag jobbar just nu på är att utveckla min sits och att kunna fullfölja exakt plan inne på banan. Ibland har jag tendens att rida för mycket på känsla och inte ta framåtlägena, skulle behöva hitta bättre balans mellan känsla och plan.

Jag är väldigt stamintresserad, så det kollar jag ofta på. Modellen och korrekthet i ben osv tycker jag är viktigt. Är det en äldre häst så är galoppen och språnget det viktigaste. Haha, säker många som skrattar när jag säger så med tanke på att jag köpte Ramius med sin mycket speciella galopp, men det var känslan i hans språng som imponerade på mig.

Att ställa upp i Inomhus- och utomhus SM med båda hästarna med sikte på final och placering. Återigen ta mig till finalen i VW Grand prix med sikte att kunna fightas om placering även där. Nästa år vill jag inte bara etablera mig i 150 som var målet i år utan kunna vara med och strida om de högre placeringarna ibland också.

 


Går du runt och kan försörja dig på din verksamhet eller får du stöd? 

Om du inte kunde fortsätta med hästar, vem/vilka skulle du behålla och vad skulle du göra? 

Ja min verksamhet går faktiskt runt helt på egen hand, det är tufft ibland men det går absolut runt och utvecklas hela tiden.

Oj, då tror jag att jag skulle behålla Valence och sedan studera till polis kanske. Eller försöka arbeta som djurpolis i USA eller liknande.

 

Har du någon "favorit-övning" som är ofta återkommande (kan vara både hopp/bomövning)? 

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare? :-)

Jag tycker om att jobba med bommar av alla olika slag, roligt och nyttigt att lägga in i de vardagliga passen. Studs och travhoppning är återkommande hoppövningar!


Det får jag nästan be några elever svara på faktiskt. Men jag tror att jag fått så många elever som jag har pga att jag är engagerad och har genom åren lärt mig många olika typer av hästar och kan därför känna igen och hjälpa till att lösa/utveckla olika problem.

Saknar du Madonna? Hur går det för henne med sin nya ryttare? Har hon någon blogg?

Självklart gör jag det. Den där hästen kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat. De har tagit flera placeringar i 130 och siktet är att gå upp till 140 nästa år tror jag. Har mycket kontakt med dem men tyvärr bor vi väldigt långt ifrån varandra. Nej det har hon tyvärr inte.

 


Om du skulle köpa häst och hittat en du verkligen tycker om men den har fula överben på insidan av båda frambenen, skulle du avstå?

Tyvärr så ja, det skulle jag nog. Överben kan vara med problematiska än vad man tror och har hästen det på båda känns det mer som en överansträning som lett till överbenen än att den slagit på sig. Åtminstone är det mycket viktigt att se till att det inte finns en aktivitet i överbenen, vilket kan kollas av veterinär på röntgen.

Vem var kiropraktorn som hjälpte dig med Ramius? :)

Lars Liljeholm, en fantastiskt duktig gammal man.

Hur mycket saknar du oss? / Lorden & Lady

Helt otroligt mycket!!!!!!!!! <3

 
 


Hur är du som tränare och vem är din "favorit"-elev?

Svarat på liknande fråga ovanför. Ska försöka be några elever ta fram mina bättre och sämre egenskaper som tränare. Favoritelever är de som lyssnar, tar till sig och tänker på det man tränat och jobbat på även i vardagen så att det sker en utveckling mellan träningarna.

Har du vintervila/hoppvila på dina unghästar? Isåfall hur länge?

Jag brukar låta de ha aktiv vila, dvs skritt, promenader och hagvistelse ca 2 veckor. Hoppvila ca 4 veckor. Men då jobbar vi mycket styrka och kondition, och har ändå bommar och studs med i arbetet ibland.

 



Vilket är ditt bästa hästminne? :)

Oj det är så många. När Valence och jag vann ungdoms Grand prix i Runsten var en underbar upplevelse. Strömsholms Grand prix med Ramius i somras var också häftigt. Även provridningen av Valence som fyraåring är ett minne för livet. Finns så många fantastiska stunder jag fått uppleva med dessa underbara djur!!

 


Hur ser foderstaterna ut till dina hästar? 

Hur mycket går de ute om dagarna? 
Vad tror du själv är nyckeln till din framgång? 
Håller du i clinics? 
Tycker du är en otrolig förebild för många och du är mycket duktig på det du gör :)

Det är olika från häst till häst. Men de får generellt sätt fri tillgång på hösilage av mycket hög kvalité. Valence får ca 3 dl müsli från Hippolyt med mash per dag. De andra äter foder från Krafft. De tunnare hästarna som lätt tappar i vikt, Totte och Ramius får så mycket som 2 kg krafft om dagen, fördelat på två tillfällen. Ger även B-vitamin, E-vitamin med selen, majsolja och magnesium vid extra behov. Alla får även mash med sitt kraftfoder. Jag tror inte på att ge hästar för mycket kraftfoder utan se till att ge ordentligt med stråfoder och satsa på kvalité där istället. Jag tror risk för kolik etc minskar avsevärt.

De går ute från ca 7-8 på morgonen till ca 19 vintertid och mycket mer på somrarna.

Varierad träning, lyckats hålla hästarna friska under åren, lyckats hitta bra unghästar som jag kunnat utveckla med hjälp av bra tränare och mycket vilja. Att jag varit självkritisk och analytisk, kämpat för att hela tiden försöka bli bättre.

Än så länge har jag aldrig gjort det, men skulle gärna göra det någon gång i framtiden. Däremot har jag ridit på clinics och det är jätteroligt.

Tack så jättemycket!

 


Hur går DU tillväga när du köper häst? Hittar du dom flesta hästarna via typ hastnet eller via kontakter? Vad är det för egenskaper du kollar extra noga på? 

Om hästen kostar över 100 000 kr, nöjer du dig med en gårdsbesiktning eller besiktar du på klinik? Röntgar du? 
Är det viktigt för dig med rena plåtar på röntgen och "rena" papper från besiktning? 
Är alla dina egna hästar röntgade?

Oj, det är väldigt olika. Jag har hittat några på annons, några via tips, några via kontakter osv. Om hästen går att rida och hoppa på så är det helt klart känslan i språnget som får avgöra. Vissa ger en känsla i språnget som jag verkligen tror på och jag känner direkt om jag är intresserad eller inte.

Jag har inte köpt så många hästar över 100 000 kr men jag vill gärna besiktiga med en bra veterinär som jag har förtroende för. Det görs ju egentligen samma saker på klinikbesiktning och ”gårdsbesiktning”. Att ha en bra och kunnig veterinär är det viktigaste. Sedan får det i mina ögon inte gå till överdrift, jag tror att vilken veterinär som helst KAN böja en häst till markering om det är så. Och det är väl inte det man önskar när man ska köpa en häst som man verkligen vill ha.

Jag vill gärna röntga hästar jag köper. Jag har gjort det misstaget en gång och vill alltid VETA hur hästarna ser ut på röntgen. Jag köper ju nästan alltid unga hästar och en förutsättning är att hästarna ska fungera för att arbetet man lägger ner under flera år ska kunna ge resultat.

Mina tre hästar Valence, Ramius och Callisto är alla röntgade utan anmärkning. Det har mina tidigare hästar också varit.

Jag tror faktiskt inte att jag är rätt person att fråga i det här fallet. Jag har köpt hästar även obesiktigade och oröntgade, men då har jag röntgat dem själv sedan och hittills haft tur med jättefina plåtar. Skulle jag hitta en unghäst som jag verkligen tyckte om som hade lös benbit skulle jag rådfråga veterinär, köpa ändå och operera bort den lösa benbiten i så fall. Både Valence och Caruso kommer från försäljningstall som varit uppe på TV och reportage om att de säljer skadade/problematiska hästar osv. De är två av de absolut friskaste hästar jag har haft. Om jag haft tur eller vad det nu beror på vet jag inte. Men som sagt, jag är fel person att fråga för jag är ganska ”modig” i mina hästköp om jag hittar en häst jag verkligen vill ha. Att de rör sig bra på longering och är korrekta i modell och benställning etc är dock krav från min sida.

 
 

Hvordan ser de daglige rutinene ut? 
Har du noen spesielle rutiner på stevne dager (endags, meeting)? 
Hvordan ser treningsopplegget til hestene ut, er det noe spessielt du tenker på når du lager treningsplan? 
Hvordan legger du opp stevneplanen, noe spessilt du tenker på når du legger opp disse planene? Hvordan trener du best om vinteren? 
Underlag i boksen, hvordan tenker du der? 
Belegg/bandasjer, i hagen, under trening og i boksen, tanker om dette? :)

Hästarna släpps ut i hagarna och äter frukost ute varje morgon, bortsett från de som får kraft innan de går ut. Brukar försöka i all mån det går att ha 3-4 ridtimmar/dag där jag bara fokuserar på mig och hästarna utan andra människor runt omkring. Inte ha mobilen tillgänglig etc. Sedan är det stalljobb, ofta lektioner, samtal, planering och diverse vardagliga aktiviteter utanför hästarna. Jag har försökt hitta en struktur men den måste tyvärr ibland ändras när det kommer in saker utanför mitt jobb med hästarna hemma. Nu har jag mycket mer hjälp i stallet än tidigare, vilket gör att jag hinner lägga ännu mer tid till hästarna och ridningen.

Träningsupplägget för hästarna ser olika ut beroende på vad hästen behöver, hur den är till psyket osv. Det viktiga för mig är att få med alla delar, konditionsarbete ute i intervaller osv, klättring, dressyrmässigt arbete, hoppning osv. Sedan hur det ser ut är personligt för varje häst efter behov.

På vintern blir det många vändor till ridhuset, sedan många långa skrittpass på grusvägar och mycket jobb på ängar och fält samt klättring. Man får anpassa sig till underlaget, men jag tycker inte att jag har haft problem att hålla igång hästarna som jag vill vintertid trots att jag då är utan ridhus och ridbana hemma. Självklart blir det en hel del åkande till ridhus, men det är jag van vid.


 
 
Vi har spån till några och torvmix (torv + spån) i andra. Det beror också på hur hästarna är att mocka till och efter deras behov. Jag måste anpassa underlag i boxarna lite efter intresset på mitt gödsel också eftersom jag måste ha hjälp att tömma conteinern regelbundet osv.


Jag har alltid skydd när jag rider. Åtminstone alltid fram. Jag har sällan bandage under nätterna, det är om det skulle vara något speciellt. Ibland, men sällan, har jag skydd på i hagarna. Mina hästar får vara ute mycket och är så gott som aldrig galliga. Torra och kalla i benen. Jag tror blodcirkulation är det viktigaste för friska ben.

hur ofta tycker du man ska rida bommar och typ sockerbitshinder kan man rida de ofta , blir hästarna trötta på hiner tro?

Det kan man göra ofta, i perioder väldigt mycket om det behövs. Jag har nästan alltid bommar med i markarbetet. Men jag poängterar återigen vikten av att bryta ridhustrenden och pass på ridbanan till att träna ute i naturen. Otroligt nyttigt för både själ, uppbygnad och hållbarhet för hästarna.

Hur lägger du upp arbetet på dina unghästar vs tävlingshästar? Hur ofta hoppar du höga hinder på de olika hästarna. 
Tror du skrev att Valle och Ramius skulle ha hoppledigt, betyder det all hoppning eller rider du bommar, sockerbitar m.m? 
Du är väldigt skicklig ryttare. Du rider inte så ofta för tränare, anser du dig inte behöva eller är det någon annan tanke med det. 
Jag som amatör rider för tränare varje vecka. 
Använder du dig av mental träning?

Hoppar högt gör jag sällan, det är några språng då och då. Valence hoppar jag så gott som aldrig hemma annat än bommar och små hinder, en del serier. Hopptränar extremt sällan på honom heller. Vissa behöver jag hoppa lite mer hemma. Det beror också på hur mycket man väljer att tävla. Valence och Ramius väljer jag kanske hellre att träna på tävling i en lägre klass när jag behöver få igenom saker osv.

Jag tränar fortfarande mycket med bommar och små hinder, men de får ca två veckor helt utan en bom också där vi bara jobbar på annat och nästan bara ute i naturen.

Tack så mycket. Jag tycker att jag tränar för lite för tränare, men det är både en ekonomisk fråga och en fråga för hästarna. Jag försöker att regelbundet ta mycket hjälp med markarbetet för min dressyrtränare. Mina hoppträningar ger mig väldigt mycket, så det gör ingenting om det går en månad mellan för jag hinner jobba mycket på att förbättra det jag behöver osv. Nu när jag har så många hästar att tillgå vill jag träna minst en gång i månaden för Ted och en för Sylve, det är ambitionen för nästa år. Dressyrträna försöker jag göra 2 ggr i månaden. Det är viktigt också att hästarna inte hoppas för mycket tycker jag, hoppträningar är många gånger ännu fler språng än tävling. Jag har inte alltid hittat rätt balans i träning och tävling, men tycker heller inte att mina rutinerade hästar behöver träna på större hinder mellan tävlingarna. De kan hoppa och det är annat arbete som måste arbetas på mellan tävlingarna.

Jag är väldigt analytisk efter tävling och är mycket noggrann hemma med att arbeta med brister både hos mig och hästarna. Så jag är min egen hårda tränare varje dag.

Ja jag har samtal med en mental tränare då och då när jag känner att det behövs eller jag har funderingar på något. Det är egentligen mest saker runt omkring min satsning som jag får hjälp med, att strukturera upp, tänka rätt, prioritera rätt och kunna säga nej. Det har hjälpt mig väldigt mycket hittills och jag har fortfarande väldigt mycket att jobba på inom det.

 


Jag är bara lite nyfiken på ungefär hur högt bud du fått på valle och ramius? Förstår om du inte vill dela med dig av det, men vad ligger ungefär en sån häst på i för prisklass? 
Vad har du för mål nästa år? Vilka tävlingar kommer du prioritera att åka på? 
Tror du att du vill hålla på med hästar hela ditt liv? 
Vad är ditt största mål? Att tävla på absolut högsta nivån?

I somras hade jag en kund på ca 1 milj på Ramius, många tycker nog att jag var en idiot som inte sålde, inte minst eftersom jag varit i säljplaner då och då. Jag var nära att göra det men tycker att han är väldigt viktig för min utveckling som senior. Min plan är att behålla honom för min egen satsning och eventuellt sälja honom senare till en lovande junior/young rider i Sverige. Det blir inte alls samma pengar då men just nu är min egen ryttarsatsning viktigast. Han började inte tävlas ordentligt förrän han var 9-10 år, så han är fortfarande i en utveckligsfas. Valence har vi haft många spekulanter på då och då senaste fyra åren och ibland har priserna handlat om högre än Ramius. Vi har några gånger tänkt sälja men jag är för evigt tacksam och glad över att vi inte gjorde det. Däremot har vi sålt en hel del hästar genom åren, Caruso var en av dem som vi ändå valde att sälja.

 Caruso 


Att ställa upp i Inomhus- och utomhus SM med båda hästarna med sikte på final och placering. Återigen ta mig till finalen i VW Grand prix med sikte att kunna fightas om placering även där. Nästa år vill jag inte bara etablera mig i 150 som var målet i år utan kunna vara med och strida om de högre placeringarna ibland också. Har inte riktigt hunnit göra klart tävlingsplaneringen för nästa år, men som sagt både inomhus- och utomhus SM, 7-star spring tour 150-klasserna, Runsten Grand Prix, Strömsholm och Volkswagen delfinalerna senare under året.

Målet med Callisto är att stabilisera honom och göra felfria rundor i 130-135-klasser nästa år som 6-åring. Jag bara längtar tills han blir 7-8 år och får börja nosa på de större klasserna… Min framtida stjärna!

 Om jag har möjlighet att göra det så absolut, det är det bästa jag vet. Kan inte se mig själv utan ett liv med hästar.


Ja, det är det. Sedan kanske det kommer ta tills jag är 40 år. Men jag vill nå den högsta nivån om det är möjligt. Jag kommer arbeta hårt för det och det får ta tid. Jag ska försöka fortsätta hitta bra hästar att utveckla och förhoppningsvis en dag ha en häst som kan gå hela vägen.

D u skrev att Callisto känts lite seg för ett par veckor sen men att han nu känns väldigt pigg igen. Vad gjorde du för att få han pigg och arbetsvillig igen? :)


Det går lite i perioder, men jag jobbar honom mycket utomhus för att få gratis motivation och energi. Han är normalt sätt väldigt arbetsvillig och otroligt lydig, men jag vill få honom ännu kvickare och starkare. Han är lite sen och valpig, men han har hela livet framför sig!

 
 
 





Så många och långa frågor. ..

Tack för alla frågor av er läsare!  Det tar längre tid än jag tänkte att svara på frågorna, så det kommer under förmiddagen imorgon istället... :)


Frågestund! :)

Nu är det dags att ha frågestund igen ! Svarar på alla frågorna till helgen!  :)


Intressant och trevlig kväll igår!

Amanda och jag var inbjudna på glögg och lite middag igår på Jump club hos Sylve.  Det var en hel del människor där och väldigt mycket gott som serverades. 

Det var också mycket bra framtidstänk och reflektioner över året som diskuterades,  och Sylve satte en jäkla fast på hjärnkontoret.  Det pratades om målsättning,  utvärdering,  uppbyggnad, återhämtning och mycket mer.  Vad har jag gjort bra i år? Vad kan jag göra bättre nästa år? Kan vi sätta ord på varför vissa tävlingar gått så bra som de gjort eller varför andra tävlingar inte gjort det?

Tid för reflektion och diskussion bjöds det mycket på igår, och det var verkligen jätteintressant.  

Amanda och jag diskuterar och reflekterar alltid mycket efter tävlingar.  Det är väldigt mycket som jag gjort annorlunda i år som hjälpt mig till bättre fokus och bättre känsla. Det finns många saker som jag vet skulle göra satsningen,  tävlingarna och resultaten ännu bättre som jag ska förändra till nästa år.

En reflektion jag gjort då jag vet att jag haft en lugnare och mer behaglig känsla i kroppen är när jag stängt av mobilen under tävlingsdagen. Ibland är det väldigt jobbigt att få massor med sms om försäljningshästar, tänka på elever och träningar, eventuella besiktningar,  möten osv under tävlingarna. Det förflyttar fokus från tävlingsmomentet till andra saker vilket är negativt för min prestation.  Att vara i god tid och ha full ordning på allt gör också att prestationen blir bättre.

Det är viktigt att analysera och utvärdera sig själv och situationer som uppstått. Både vad man gjort bra och vad som kan göras mycket bättre.

Jättetrevlig kväll och både Amanda och jag är väldigt glada över inbjudan. December ska ägnas åt viktiga saker så vi kommer ut ännu bättre nästa säsong. 


Ny häst...

Om ett tag kommer en ny häst till mig från Tyskland.  Ett treårigt toppstammat sto. Hon ska ridas och hoppas in och säljas nästa år. Köpt henne tillsammans med min far.  Jättespännande! 

Två hästar i stallet är tingade så det kommer nog hända en del närmaste månaden.  Spännande med lite rullians i stallet ändå.


Callisto

Han har aldrig varit så fin att rida som han är just nu. Så otroligt energiskt och ridbar.  Magisk känsla. Hoppade några språng i torsdags kväll också, filmklipp kommer. Oerhört lycklig över den här hästen. 


Valence & Ramius ♡


Den bästa platsen på jorden är på Valles rygg


This is life

Den stunden där livet står stilla och man bara njuter. 


Film Sally

Det är verkligen en härlig känsla att hoppa Sally. Hon har enkelt för sig och ett stort språng. Hon behöver knappt ta i på större hinder. Tycker mer och mer om den här hästen för varje dag! Otroligt trevlig och okomplicerad i det dressyrmässiga arbetet, hoppningen och all uteridning! 


Aktiv dag

Idag har jag verkligen haft en aktiv dag. Eftermiddagen spenderades dessutom med min livs bästa vän Amanda. 

Började morgonen med utsläpp och fodringar etc. Därefter stalljobb med allt vad det innebär, mockning,  vatten,  hö, krattning etc. 

Har därefter handlat och städat för att sedan rida fem hästar. 

Kvällen avslutades med hoppträning ar för fina och duktiga elever!

Vissa dagar är bättre än andra. Idag var en riktigt härlig dag!

Imorgon väntar ett hoppas med Amanda på morgonen,  hon på sin (min fd) Kulan och jag på Sally. Ska hoppa serier och stärkande jobb med bommar mm. Sedan kommer Felicia hit med sin superfina unghäst.  Därefter mycket ridning innan jag åker med min älskade sambo på julbord med hans alla kollegor med respektive.  Lyxigt! Skönt kontrast till vardagen! :) ♡

Två favoriter och älsklingar på samma bild,  Christoffer och Callisto ♡




Nonstop ♡

Tottemannen hoppade helt makalöst jävla fantastiskt idag! Ursäkta ordvalet men vilken känsla och vad det glädjer mig när denna häst leker över 140-150 - hinder på ett alldeles magiskt sätt! Har har så mycket kvalitéer i sig!


Tid för andra saker

Det är väldigt skönt att det är tävlingsuppehåll nu och att några av hästarna går lite lugnare än andra. Ramius har haft en lite längre paus med vila och skritt några dagar i veckan. Nu går mina tre endast ut i skogen förutom Callisto som gått hoppträning ar och styrkehoppas lite. Valence mår bäst av kontinuerlig träning och mår inte alls bra av för långa viloperioder, så han hålls igång som vanligt bortsett från hoppvila. Ramius är extremt pigg och laddad nu och det känns STOR skillnad efter kiropraktorbesöket så nu tränas han successivt upp igen. Utbildningshästarna tränas med individuella upplägg och får också lugnare perioder, uppbyggnadsperioder etc.

Vad som är skönt med den här tiden på året är att man hinner med så mycket annat som man annars inte gör.  Tex storstäda stall, sadelkammare, garage etc. Jag är lite konstig för jag har en fetisch på att åka till soptippen.  Älskar att bli av med skiten och få rent hemma på gården!  Hatar att ha sopor och skräp runt omkring mig. 

Amanda och jag har haft underbara och aktiva dagar (när hon inte är i skolan förstås?) där vi hunnit med massor.  Det bästa sällskapet höjer såklart sysslorna och gör allt mycket roligare!  :)

Snart är det dock dags att sätta igång på allvar igen inför nästa säsong, men ett tag till får dagarna och ridpassen vara lite annorlunda än resten av året. Avkopplande att inte ha riktigt så strikt schema och rolig kontrast!


Ett blogginlägg av min vän Julia

Ett intressant inlägg jag precis läste på min väns blogg. 

www.agnesjuliajohansson.blogg.se


Är inte regler till för alla?

Veckan i Flyinge var verkligen en härlig upplevelse och väldigt lärorik för mig. Flyinge är en helt galet fin anläggning och det känns lyxigt och välorganiserat.  

Vad som irriterar mig och får mig att ifrågasätta ridsporten ibland är hur olika saker och personer bedöms i olika sammanhang.  Dels känns det som att vissa ryttare kan påverka hur startlistorna ska se ut för det kan OMÖJLIGT vara lottningen i ett system som sätter upp ryttare på exakt samma sätt i så många klasser på tävlingar runt om i Sverige hela tiden. Det känns nästan obehagligt att det går att påverka startlistorna på det sättet bara för att man tillhör den mer kända världen inom ridsporten... Så ska det inte få gå till.

En annan sak som är minst lika allvarligt är att vi såg tre klara bevis på ryttare (tre olika) i olika klasser och hinderhöjder som straffade sina hästar med spörapp EFTER att de blivit uteslutna.  Amanda och jag reagerade starkt och skrev upp namnen. SAMTLIGA ryttare fick fortsätta tävla vidare under helgen.  Om jag då jämför med en ryttare här på mindre tävlingar vars häst stannade ut sig,  hon tog hindret igen och råkade då av reflex lägga på spöt lite på bogen för att hjälpa hästen på en större avsprångspunkt. Domaren gav henne då gult kort och blev avstängd.  Denna lilla touch på bogen var en fis i rymden mot vad bestraffningarna i Flyinge var. 

Flyinge är dessutom en av de största tävlingarna vi har i Sverige.  Många människor och framförallt unga ryttare som följer som verkligen borde se att bryta mot regler innebär konsekvenser. 

Riktigt,  riktigt dåligt och ibland är det här inte bara en skitsvår sport där ekonomi kan leda till framgång på ett sätt som inte skulle gå i andra sporter och ett slit i helt olika världar.  Ibland känns det dessutom som att status kan påverka sporten i sig och det är rent ut sagt förjävligt.  Det borde det vara nolltolerans på.