__

HÄSTSHOPEN.SE

Hästshopen kommer ta in Animokavajer i sitt sortiment till hösten! Jag har tävlat i Animokavajen länge nu och tycker den är oslagbar, så otroligt skön och snygg samtidigt! Håll utkik!


Tävling igen

Måste verkligen sova nu efter en härlig kväll! Upp fem imorgon bitti för tävling igen. Scrållan går 1m och 1m, Calle 1m och 1m, dessutom följer min elev Disa med och Diablo som bodde här förut innan han såldes, de ska tävlingsdebutera imorgon, spännande!

Förberedelser för resan på onsdag

Idag har jag haft fullt upp och massor av saker att göra. Har också börjat packa höpåsar, skåpet, täckeslåda, kraftfoder osv inför resan till Skåne på onsdag. Valence och Madonna ska ju till Skyrup, Ballingslöv och tävla tors-sön i veckan. Min fina vän Erika ska med och det kommer bli hur bra som helst! Längtar! Mycket att fixa och förbereda för de andra hästarna när man ska åka iväg och vara borta så länge bara.

Fantastisk tävlingsbana i Skyrup, guuuud vad härligt!

Grattis till världens bästa mamma som fyllde år idag! <3


Valence, jag, Herkules och mamma på bilden.

Helgens tävlingar

Det har varit en underbar helg på alla sätt och vis! Fantastiska att äntligen tävla utomhus igen, helt underbart!

Dock kändes det som vi hade lite stolpe ut hästarna och jag i början av helgen. Caruso gjorde två jättebra rundor och kändes riktigt fin, men med ett pet i vardera klass. Lorden var superduktig i 120 och var felfri och placerad, gjorde sin första 130 på nästan ett år och hoppade grymt fint på alla hinder utom ett som vi fick problem med på en linje när jag hade noll koll och han bokstavligen drog iväg, fick lägga volt och kom då för nära, så han fick totalt 8 fel. Hoppade väldigt luftiga språng resten av banan och han är verkligen på väg tillbaka till toppform igen. Det är fortfarande Lorden som är ute och tävlar med mig och inte tvärtom, så det är väldigt mycket lydnad som saknas för mina förhållningar går inte igenom alls så som jag vill, men kul att han så gärna vill hoppa igen och har så roligt inne på banan!

Madonna var lite, ja, vad ska jag säga? Spookey inne på banan... Hon var lite småvild nu så här på första utomhustävlingen och väldigt fokuserad på allt runtomkring och rädd för lite allt möjligt... Hon var felfri och snabb i 120, och hoppade ännu bättre i 130 men tyvärr ett nedslag. Jättebra att hon fick göra denn här tävlingen innan Skyrup nästa helg så hon fick "rasta av" sig lite. Första tävlingen på hackamoret också, vilket känns betydligt bättre än vanligt bett. Det är bara en liten teknikfråga för mig att lösa då jag måste få tillbaka henne så att galoppen inte bara går framåt utan att jag kan bibehålla energin på samma sätt uppåt också.

Valence däremot var jättefin! Hoppade makalöst fint på framhoppningen! I 130 hände typ världens knäppaste grej, jag hoppade precis över hinder nummer sju och så säger domaren: "Avbryt Amanda, du har glömt att hoppa hinder nummer fyra och fem". Jag avbröt ritten och började tänka på hur jag ridit banan, och alla runt omkring började ropa "nej, hon har visst hoppat rätt bana" osv. Domaren misstog sig då och bad om ursäkt och sa att jag fick ta om från hinder nummer fem för att de skulle räkna tiden därifrån. Jag valde då istället att bara ta ett språng innan jag gick ut, hade ingen lust att ta om tre språng extra som han hoppat felfritt på. Jättedum situation verkligen. Tror däremot att det var väldigt nyttigt att jag gick in i 130 innan lagklassen för då fick jag chans att träna på min nya teknik inne på banan igen. Valence var lite het de första tre sprången och hoppade inte så runda språng som jag vill, men ju längre in på banan jag kom och han insåg att jag kommer in och mjuknar helt i handen så började han istället ta vara på sig själv och backa av.

Valence och jag fick sen platsen som senior eller alltså att hoppa den högre rundan i laget, och eftersom det var final låg hinderna på 140. Valence var jättefin och felfri i laget!!!! Helt fantastisk känsla. Han var i en bom litelitegrann på banan där jag på hindret innan höll kvar honom lite för mycket som påverkade nästa språng lite negativt, resten jättefin!! Laget slutade på en andraplats igår och gick i och med det ut som slutsegrare i allsvenskan i vår zon! Nu är det alltså kvartsfinal i lag SM i Strömsholm som gäller för världens bästa Runstenslaget!!! :D

Jag kände verkligen att Valence och jag är på väg tillbaka till vår form igen, han är helt fantastisk och jag älskar den hästen över allt annat! 140 känns så lekande lätt på hans rygg och jag tror att min nya teknik kommer göra att trots hans heta temperament så kommer nollorna komma. Dessutom trivs han mycket bättre utomhus än inomhus. Så lycklig över min älskling, finaste som finns!!! Kanonstart på säsongen  med en nolla i elitlaget i 140, VALLIS <3

Furiosa fick dessvärre stanna hemma under helgens tävlingar, hon skulle ha gått 120+130 men drog tyvärr av sig ena framskon... :/ Får sikta på Falun med henne om två veckor istället.


Den östra gruppen kommer att representeras av JumpClub och Årsta Runsten på Strömsholm. När gruppens tredje runda gick vann hemmaklubben Västerås Ryttarsällskap, totalt efter de tre omgångarna var dock Årsta Runsten bäst. På bilden Årsta Runstens vinnarlag med Kelly Schild-Berglind, Hanna Carlsson, lagledare Per Dahlgren, Amanda Gullström och Annika Gustafsson. Tvåa totalt blev JumpClub.

Bild och text lånad av tidningen ridsport


Torsdag

Jag vet att det har varit kass uppdatering här ett tag. Men har haft fruktansvärt mycket att göra sista dagarna!

Idag har jag hunnit rida Caruso, Lorden, Kulan och Furiosa. Ska longera Valence och Madonna senare ikväll. Har också haft två privatlektioner. Johanna är just nu på väg hit med Scrållan så ska vi hoppa henne lite.

Disa och Diablo var fantastiskt duktiga på lektionen idag. Det är så jäkla häftigt för efter en lektion där jag sagt att hon ska tänka på en sak eller att hon ska göra en justering i sin teknik i ridningen så när hon kommer gåången därpå så sitter allt som en smäck och man kan lätt gå vidare och ta nästa steg. Så oerhört inspirerande att se och extremt motiverande, jag får en riktig glädjekick i kroppen. Att hon dessutom har en naturlig känsla för avstånd och ridning gör ju inte saken sämre direkt... Diablo är så mycket starkare och hoppar superfina språng nu.

Det är väldigt hektiskt just nu. Imorgon kommer det bli minst lika mycket att göra. Sen är det tävling båda dagarna i helgen. Ska försöka hålla uppdateringen igång iallafall!

Gammal bild på Lordis som var världens finaste idag <3


Hoppning

Erika följer med imorgon så om jag har tur orkar hon filma hoppningen lite imorgon bitti! Det kommer i så fall givetvis upp på bloggen då. Valence, Caruso och Amoremi är det som ska hoppa imorgon! :D
Den här veckan!

I veckan händer det så mycket roliga saker!

Imorgon ska jag åka och hoppa Valence, Caruso och Amoremi på stora grusbanan! :) På torsdag ska jag hoppa Scrållan och Madonna inför tävlingarna. På fredag har jag privatlektioner för två elever. På lördag tävlar jag med Madonna och Lorden i Västerås (UTOMHUS!!), både går 120 och 130! :) På lördag kväll ska Furiosa troligtvis visas. På söndag är det tävling i Västerås igen, då går Caruso och Furiosa 120 och 130 samt Valence finalen i elitallsvenskan med bästa Runstenslaget!! Ska kanske också prova en ny unghäst i helgen som ägaren och jag eventuellt ska ha ett fortsatt samarbete med under året! Vilken supervecka!

Dagens ridpass

Har ridit alla hästarna idag! :)

Valence reds ut och fick konditionsträna, han var lite het idag så jag fick jobba en del med övergångar för att få honom att lyssna. Han var dock het på ett positivt sätt, han var inte uppstressad utan bara väldigt glad och extremt mycket energi!

Caruso red jag ett riktigt markarbetespass på banan idag. Han var riktigt fin. Jobbade mycket på volt och ställde igenom honom ordentligt för innersidan, red också i en lite lägre och rundare form än annars. Han var riktigt fin och väldigt ambitiös!

Madonna reds ut på en härlig uteritt, lite galoppjobb och lite klättring men annars hade vi mest mysigt idag.

Furiosa och jag skrittade ut barbacka. Hon har gått rätt mycket och hårt senaste tiden och känns lite matt i kroppen.

Kulan och jag tog en underbar tur ute på grusvägarna. Så kul att rida honom igen. Han känns fräsch och fin. Tycker dock han återigen har tappat mycket vikt, blir galen på det där! Vet inte vad jag ska göra eller ge honom för att han ska lägga på sig. Ibland rundar han på sig och jag känner att nu kanske han äntligen börjar växa i sin kropp, sen helt plötsligt har han tappat allt igen :/ Har fått ett fodertillskott av kiropraktorn nu i två månader framåt så får se om det kan hjälpa till lite iallafall. Om inte annat så gör sommarbetet ofta susen!

Lorden och jag red en teknisk bana på små hinder hemma på banan. Han var pigg och jobbade på riktigt fint. Avslutade med två högre hinder och han hoppade super! Ett pass jag satt och skrattade mycket under, han väcker glada känslor med sin inställning och attityd till arbete!Nu måste jag verkligen sova! Sov så gott allihopa!

En fantastisk häst!

Här är filmen från Amis hoppning igår, tack till världens bästa Erika som filmade! Hade inte suttit på Amis på tre månader innan igår, men eftersom det varit en hel del problem i hoppningen med ny ryttare så bestämde hennes ägare och jag att vi skulle hoppa henne lite igen. Amis verkade förvånadsvärt glad och var inte ens tveksam till något hinder under hela träningen, utan verkade mest allmänt lycklig över att hoppa! Det är ganska häftigt och roligt hur väl en häst ändå känner igen sin ryttare och hur fundersam samma häst kan bli med en helt ny ryttare på ryggen. Amis och jag har känt varandra ett bra tag nu, jag fick ju faktiskt hoppa in henne som fyraåring och visa henne på kvalitén i Strömsholm - då med 9-9 i hoppning och ett 3:e plats av nästan 60 startande! :) I år är hon sju år!

Nu måste jag väl säga att hon tagit sig en hel del friheter och kör upp huvudet och sticker lite mot hinderna, inte så lydig som jag vill ha henne egentligen ;) Fick göra mitt bästa åt situationen och försöka hålla henne lugn och vänta in hinderna, hon är ju extremt försiktig om sig så hon klarar ju de flesta situationer. Lika väl som en ryttare som gasar sin häst mot ett hinder förstör hästens bild och uppfattning av hindret så kan en häst som sätter av i full galopp mot hinderna göra det svårt för ryttaren att få hästen att hoppa av på en bra avsprångspunkt eftersom känslan dit ändras när hästen plötsligt ändrar sina galoppsprång.

Jag måste säga att känslan i den här flickans språng är helt magiska. Så otroligt mycket tryck och samtidigt spänst i sina avsprång. Hon är hästen som hittills i livet givit mig det bästa språnget jag någonsin känt och det var en sommar när hon bodde hos mig en månad och jag hoppade nere på min bana en linje med fyra galoppsprång lite fram till ett högt räcke, det var som att flyga, jag fick liksom rysningar i hela kroppen! :)

Jag har gråtit och deppat färdigt åt att detta aldrig kommer kunna bli den fantastiska hästen för mig som hon har kvalitéer nog att bli! Enorm kapacitet som skulle kunna räcka till riktigt stora klasser. Hoppas att jag någon gång kan få ta del av hennes blivande avkomma och att hon kan nedärva sin hoppning i den.


Vet att hon ser jättekonstig ut med flätad svans!  ;)


Lord Greystoke 120

Lydnaden är ju sisådär, jag tar förhållning efter förhållning till fyran utan att han lyfter på ögonbrynet! Men kul att han tycker att det är så roligt att tävla igen, resten får vi putsa på ;)


Kulan sätts igång

Nu ska jag ut och rida på min fining igen! Benen har varit helt torra och kalla nu i tre dagar, och dessutom håller han på att dö av överskottsenergi i hagen. Så nu blir det en tur på grusvägarna.

Nu är det mycket roliga saker som kommer hända inom en kort tid! Mer om det kommer såsmåningom. Ska försöka få upp lite videoklipp på bloggen senare också.

Nej, nu måste jag ut i stallet igen!


Lång och härlig dag!

Idag har det varit en riktigt härlig dag! Erika kom i morse så red vi ut på Valence, Caruso, Madonna och Lorden. Alla var riktigt fina, pigga och härliga! Erika red förstås Caruso och hon kände att arbetet igår givit resultat med formen och rörligheten. Väldigt skönt och roligt att höra!

På eftremiddagen bar det iväg mot Hista och jag hade hoppträning för en ganska stor grupp. Det gick jättebra och var lika roligt och inspirerande som vanligt.

Jag hoppade också Amoremi innan träningarna, vilket gav samma häftiga känsla i sprången som vanlig. Det var länge sen jag hoppade henne sist, i januari tror jag. Hon hoppade med världens bjudning, var säker och hoppade stora och luftiga språng. Har verkligen aldrig suttit på en häst med den kraften och spänsten i sprången! Riktigt häftigt! Kanske kan lägga ut ett lite videoklipp för Erika var så snäll som filmade.

Hoppade också Scrållan på kvällen. Hon var riktigt duktig idag, massor med motor och luftiga språng med stor marginal. Johanna gör ett fantastiskt jobb med henne till vardags, vilket gör det lätt för mig att "bara" hoppa henne. Hon är en dam med extremt humör och man måste verkligen få henne med sig, och Johanna lockar bara fram dessa positiva sidor och det går framåt hela tiden åt rätt håll! Jättekul!


Amoremi

Lördag

Red ett långt markarbetespass på Caruso idag. Vi började med en uteritt, men han var lite för vild och okoncentrerad, så när vi kom hem jobbades han på banan istället. Fick jobba mycket med formen och att han skulle ta ut steget och länga ut halsen, han var lite motsträvig till en början. I slutet var han riktigt fin, rund och mjuk i båda sidorna. Imorgon får han gå ännu ett pass på banan för att repetera dagens arbete.

Provridningen med Furran gick bra, tycker att tjejen som red henne passade henne bra. Dock såg Furran lite matt ut i sprången efter gårdagens ganska tuffa träning men jobbade ändå på med härlig inställning. Tror de ska komma och provrida henne igen så vi får se!

Nu ska jag tillbringa kvällen till att göra absolut ingenting. Skönt! Imorgon är det fullt ös som gäller hemma med hästarna och stallet, sen är det hoppträning! Ska även hoppa Amoremi och Scrållan imorgon på stora grusbanan!


Sovmorgon :)

Idag tog pappa hästarna på morgonen, vilken lyx! Minns inte när jag kunde sova ut så här sist :) Nu ska jag ut och sätta fart med stallet och hästarna. I eftermiddag ska Furran visas!

Tedträningen

Madonna skötte sig brilliant idag! Hon känns mycket, mycket mer avspänd och fin i markarbetet på hackamore, och även på hinderna håller hon huvudet bättre och det känns som att hon kan lägga mer fokus på själva hindret än att gå emot bettet och bli överkänslig. Hon är också så otroligt lätt för hjälperna och lyssnar på mig lika bra trots att hon inte har bett i munnen, jag har lika lätt för att samla henne och få igenom förhållningarna, så ser ingen anledning alls att inte rida på hackamore. Vi hoppade en bana som mest bestod av olika linjer på 130-135-höjd. Hon gjorde det lekande enkelt och hoppade väldigt väl! Jättehärlig känsla med henne idag!

Furiosa och jag fick massor med oss av träningen trots att det inte gick jättebra. Vissa språng hoppar hon verkligen kanon på men jag fick ganska mycket problem just på en svår linje där man mellan första och andra hindret fick rida antingen 4 fram eller 5 tillbaka, och till tredje hindret fyra jättekorta eller tre ganska mycket fram. Det var lite svårt med henne och hon fick nedslag med fram på tredje hindret. Sista gången fick vi dock till det och hon hoppade väl. Nu har jag mycket med mig hem som jag ska jobba på för Ted sa att hon har verkligen språng och kraft i sitt avstamp, men nu har jag fått övningar med mig för att hon ska förbättra sin teknik och språngkurva fram samt att hon ska gymnastiseras för att bli längre och mjukare i sin muskulatur för att kunna använda kroppen rätt. Det kommer krävas lite arbete och framförallt tid, men det ska bli spännande att jobba med henne nu när jag har ny inspiration. Jag har också bara haft henne i drygt två månader och mycket har hänt hittills, så allt går verkligen åt rätt håll.
Fruktansvärt stressig dag

Usch, det här känns inte som någon rolig dag alls, inte s här långt iallafall.

Vädret är bara vidrigt, konstant snöblandat regn. Hästarna får faktiskt stå inne idag, för de står ändå bara och trycker i någon hörna och vill komma in. Jag har istället ägnat hela morgonen/förmiddagen till att skritta ut. Jag började med Valence och hade Caruso som handhäst, var ute i en timme och skrittade. Därefter Lorden med Kulan som handhäst i ca 45-50 min och till sist mammas häst Herkules med Madonna som handhäst i ca 45 min. Furran får vila inför hoppträningen. Alla står alltså inne idag, så det blir att rida ett pass till på banan ikväll på de andra hästarna. Har iallafall mockat igenom alla boxar snabbt och bytt vatten på alla. De verkar nöjda med att stå inne.

Min förkylning lär ju bli ännu värre igen nu efter så lång tids skrittande ute i vidrigt väder, är helt dygnsur. Har fått så många samtal och sms i all denna stress idag också, fy vad jobbigt det känns just nu. Vissa dagar kan det bara bli för mycket att ta hand om.

Nu ska jag snabbt få i mig lunch och få med mig matlåda som Ted ska ha till middag idag, sen ut och rykta Madonna och Furiosa som ska träna för Ted på Runsten nu på eftermiddagen. Jag åker om ca 1,5 h.

Furran ska inte hoppa så mycket idag eftersom hon ska visas för några imorgon. Madonna ska hoppas på hackamoret, blir intressant!


Tur att du finns <3

Rolf-Göran "KUNGEN" Bengtsson

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Nyheter/2012/4/Superstart-for-Rolf-Goran/

Imorgon börjar sändningarna från WC finalerna. Jag kommer sitta som klistrad framför TVn vid det laget. Gud så roligt!

Morgondagen

Imorgon ska jag till Runsten på eftermiddagen och träna för Ted med Madonna och Furiosa! Ska bli riktigt roligt. Lite tråkigt att jag inte kan få med någon av mina egna också menmen, får bli en annan gång. Valence och Caruso gick ju båda för Piet förra veckan så!

Hoppas jag får med mig någon som kan filma lite, då kommer det upp på bloggen!

Bilder på Scrållan 1m i Södertälje

Kanske vore bra om hon hade lite mindre marginal framöver så hon faktiskt orkar hela banan... Vill inte riskera att riva. Blir bättre utomhus när hon får lite mer framåtbjudning också, blir lite lättare att rida då också :) Fina lilla Scrållis!


Gårdagen

Igår red Erika och jag ut på Lorden, Furiosa, Caruso och Madonna. Lorden och Furran fick ut och konditionsjobba ordentligt, Caruso och Donnis fikc komma ut i skogen och galoppjobba samt lite klättring och dikeshoppning. Hästarna var pigga och kändes riktigt fina!

På kvällen kom även två andra vänner så det var väldigt roligt med så mycket sällskap! :) <3

Idag ska hästarna gå lite lugnare. Var ute på en liten promenad med Kulan i morse. Svullnaden i ena benet har lagt sig helt och hållet nu när han haft lindor. Benet med såren är fortfarande lite svullet men avsevärt mycket bättre. Han är också helt ohalt och börjar bli ganska så pigg vid det här laget, går i någon form av travpassage när man leder ut honom. Finns en hel del gångarter i den där hästen också... Min fining <3

Imorgon åker jag till Runsten och tränar för Ted. Äntligen, har längtat!


Always and forever

Precis hemkommen från ett hoppass på Histas stora grusbana med min älskade Vallis. Jag är minst sagt väldigt glad just nu. Valence hoppade makalöst och om jag bara är konsekvent och får in tekniken i ryggraden och alltid rider så som jag gjorde idag och häromdagen nere på banan, även på tävlingarna, så kommer resultaten säga samma sak som känslan. Han var också otroligt lugn och avspänd idag, vilket förstås gör att känslan blir ännu bättre. Idag hoppade vi några hinder upp till och med 150 och det var minst sagt fantastiskt att hoppa större hinder på hans rygg igen.

Kan inte beskriva med ord hur mycket den hästen betyder för mig. Allt utanför ridningen är han bara så underbar på alla sätt och vis. Så otroligt personlig, mysig och hängiven.

Nu ska jag fixa lite i huset och äta lunch, om några timmar kommer Erika så då rider vi ut på de andra hästarna.


Min och Valles debut i 150 för ca 1,5 år sedan, han var då bara åtta år gammal!

Dagen

Träningarna gick riktigt bra idag, var verkligen jätteroligt!

Nu ska jag ut i stallet och lägga om Kulans lindor, han såg superfin ut i hagen och travar med samma svung som vanligt. Lite busig början han redan bli dock, hoppas att han håller sin i en och samma hage utan att hoppa över staketen nu framöver...

Imorgon ska jag åka och hoppa Valence lite övningar på Histas stora utebana. De andra ska få komma ut och konditonsjobba.


Eftermiddagen

Nu ska jag ut och klättra med några hästar, samt longera två. Senare i eftermiddag åker jag och har träning igen. Det ska bli roligt. Hinner dock inte rida hästarna så mycket idag.

Kiropraktorbesök

Är nu hemma igen efter besöket hos kiropraktorn (Kauko Louma). Kulan hade sträckt till sig ordentligt i halsen, hade även lite spänningar i bogen och ryggen efter att han hoppat över bommen. Han fick akupunktur och jag ska massera lite precis ovanför manken för att påskynda allt lite så spänningarna släpper. Annars var han fin i ryggen och korset, inte sne eller något sånt.

Kauko behandlar också många senskadade hästar där han kan påskynda läkningsprocessen och framförallt hjälpa läkningen till det bättre med laser, så han tittade också ordentligt på Kulans framben som för dagen är svullna. Han misstänkte dock ingen senskada, så jag måste säga att det kändes otroligt bra. Han tyckte dock att med en så fin tävlingshäst så kan man göra ett ultraljud bara för att vara helt på den säkra sidan att det inte finns någon liten blödning eller så innan man sätter igång och tränar igen. Så ska be min veterinär göra det om två veckor. Kauko trodde bara svullnaden i benen beror på såren och att de komma lägga sig snart, jag ska hålla honom lindad och promenera mycket. Kulan fick också lite laser på frambenen idag för att sätta fart på blodcirkulationen för läkningens skull.

Har en mycket bättre känsla i kroppen nu än innan jag åkte. Är såklart orolig över min underbara framtidshäst.


Orolig

Kulan var tjock i sitt andra framben också i morse. Dock fortfarande ohalt. Är på väg till kiropraktorn nu.

Ridpasset med Valence idag

Valence reds på banan idag. Vi hoppade lite över små hinder till en början och jag tränade på min nya teknik med handen som jag verkligen tar tag i på riktigt nu efter Pietträningen. Pappa var nere på banan med mig. Efter jag hoppat en bana på låga hinder så häjde vi upp till ca 120. Valle var lite het men jäklar vilken skillnad det blev i själva sprången med nya tekniken. Vi höjde sedan upp ett par hinder till ca 135. Vissa språng under passet var lite flacka och för snabba som kan bli med Valle men fler och fler språng blev helt fantastiska. Han hoppade verkligen genom ryggen, välvde sig, extremt snabb och fin i frambenen och öppnade verkligen upp bak. Dessa språng på den hästen är magiska, världens finaste. Ska fortsätta nöta på detta så det sätter sig i ryggmärgen för det känns ibland lite fel att göra så när han blir lite het på hinderna, men jag vet att detta är hundra procent rätt. Tror äntligen att jag hittat den lösningen vi behöver för att lyckas prestera 100 % på tävlingar. Det enda som sätter stopp för honom är ridbarheten och psyket, men nu har jag nog fått hjälp att hitta nyckeln till att trots detta få honom att hoppa genom kroppen, för Valle är en grymt försiktig häst på hinder egentligen, han vill inte riva i onödan. Nu har vi en lång och underbar utomhussäsong framför oss också!

Måste också säga att det kändes riktigt bra att ha pappa där nere, han ger någon form att stöd och hjälper till med sina små kommentarer som "halvhalt", "lite lugnare" eller "kom lite närmare" eller vad som helst. Var faktiskt ganska länge sen han var där nere med mig och hjälpte till, det var en bra och härlig känsla.  


Dagens ridpass

Madonna reds ut och fick galoppjobba, lite klättring blev det också. Red på hackamoret och hon var superfin. När vi kom hem hoppade vi en lång bana på 18 språng med hinder på ca 80 cm för att bygga upp hoppkonditionen lite nu inför utomhussäsongen. Hon var otroligt fin hela passet!

Caruso reds ut på en kort mysrunda barbacka bara. Imorgon ska han få komma ut och konditonsträna.

Lorden red jag också ut på barbacka mestadels i skritt, men även lite trav och galopp. När vi kom hem hoppade vi hinderna på banan som låg då på ca 1m, tog bara sju språng. Han hade världens bjudning och hoppade med stooooor marginal. Kände att jag ville ta några språng efter igår. Han känns så fin just nu!

Furiosa reds ut på en längre runda med mamma och Herkules. Hon kändes riktigt fin idag.


Kulan ohalt!

Var på promenad med min älskade bebis i nästan en halvtimme idag. Han är så mysig, man skulle lika gärna kunna gå utan grimskaft, så himla snäll och uppmärksam. Han var helt ohalt i skritten idag och avslutade promenaden med att springa en bit på asfaltsväg och han var ohalt även i traven. Har känt lite försiktigt på senan och han ömmar inte längre. Benet är dock svullet men tror det beror på alla sår, han har haft en sår på banbenet förut och då blev han också väldigt svullen. Tror iallafall inte att det är en skada på senan, men igår sa veterinären att om han är svullen om 14 dagar så ska vi göra ett ultraljud, men han misstänkte inte någon senskada iallafall. Det finns inte många saker som avskräcker mig så mycket som senskador, ett år i box liksom, och dessutom ska ju det vara känsligare för att komma igen på nytt om de redan har haft det en gång.

Imorgon åker jag till kiropraktorn med Kulan och kollar igenom honom helt och hållet. Jag hade tänkt åka dit hur som helst eftersom att det känns som att han tippar lite inåt med bakdelen när man galopperar i vänster varv. Nu tror jag ju att han dessutom sträckt till sig i halsen/nacken/ryggen igår. Blir intressant att åka dit imorgon så mitt hjärta får hjälp!

Känns som många positiva steg i rätt riktning idag.

Struktur, ordning och reda

Nu har jag verkligen tagit tag i allt och försökt strukturera upp hela mitt liv och kommer framöver ha rutiner som jag kommer följa slaviskt. Detta innebär bland annat att jag ska gå och lägga mig betydligt tidigare än tidigare så att jag får sova de timmar varje natt som jag verkligen behöver för att orka med allting. Även stalljobbet har jag sagt ska vara klart innan halv tio VARJE dag, inkl vatten, strö, foder klart och höpåsar packade. Självklart måste jag ibland gå förbi vissa rutiner vid tävling eller något annat som händer. Men min mamma har varnat mig och sagt att om jag inte tar tag i allt så kommer jag till slut ta på mig så mycket att jag inte kommer orka mer. Efter mitt otroliga klantiga ryttarmiss som var det absolut största missen jag gjort på alla år så känner jag att det borde vara enog med varningssignaler och för att kunna tänka klart och orka med allt så måste jag strukturera upp allting och framförallt sova ordentligt.

Har ridit Madonna, Lorden och Caruso hittills. Alla superfina. Nu ska jag ut och rida Valence och Furiosa. Ska gå en liten promenad med min älskade Kulis också.


En av de värsta dagarna i mitt liv

Usch, jag önskar verkligen att den här dagen inte hade hänt. Redan i morse kändes det som en tråkig och dålig dag, kände mig inte alls så pigg och glad som jag annars alltid är inför en tävlingsdag.

I första klassen kändes Lorden jättefin i 110. Vi fick ett litet pet i grunden, men annars kändes rundan och Lorden riktigt bra. Han var dessutom mycket lydigare och mer uppmärksam på mig än igår.

Kulan kändes lite loj och vinglig redan på framridningen och framhoppningen. Jag har fått ett lite annorlunda tänk från Piet med hur jag ska göra med handen, som är framförallt viktig att fortsätta med för att utveckla Kulan för framtiden i hans språng. Dock var Kulan inte alls med på min nya teknik när vi kom in på banan, och rev tre hinder väldigt tidigt på banan. Jag var dock fast besluten om att fullfölja det jag lärt mig och fick ett riktigt fint svar från Kulan över framförallt de två sista hinderna när han hoppade riktiga kanonsprång! Jag kände mig ändå nöjd efteråt och har fullt förtroende för Piet och det jag lärt mig, kommer bara ta lite tid för både mig och hästarna att träna om detta!

I 120-klassen var Kulan istället nollan och rundan kändes bra, han var lite matt i slutet och vinglade till något på sista hindret, annars var känslan väldigt bra, stor skillnad från 110. Kulan såg dessutom lika nöjd ut som jag efteråt.

Sedan var det dags för sista klassen med Lorden, 120. Han kändes lite matt förstås, även om han går så små klasser så är det ju ändå mentalt jobbigt att tävla och resorna i lastbilen tar ju på kroppen också. På framhoppningen började jag med att galoppera igång och väcka honom lite, när jag sedan började hoppa skötte han sig exemplariskt. Inne på banan gjorde han en bra och felfrii grundomgång, kändes väldigt enkelt. Lite matt och inte riktigt samma tryck i sin hoppning som vanligt, men ändå okomplicerat. Eftersom att omhoppningen kändes som en perfekt bana för oss hade jag bestämt mig för att rida mot klockan, vilket gick väldigt bra de tre första hinderna... Sedan var det en galoppsträcka ner till ett räcke soom normalt sätt brukar vara Lordens specialité eftersom han tycker om att gå av stort och är lika försiktig och uppmärksam på bommen trots att han kommer med mycket galopp. På grund av att han var matt och inte riktigt svarade fram på mina hjälper la han in ett extra och fick ett grovt nedslag. Jag fortsatte då i det ganska friska tempo vi redan hade genom svängen till sista oxern, kände en framåtdistans, gjorde allt jag kunde för att få fram honom men fick ingen vidare respons på hjälperna framåt. Nu hade jag istället en häst som blev överfösiktig, backade av mycket pga att han rivit innan och dessutom så matt i galoppen att galoppsprången inte tog honom fram som annars, och vi kommer då till en omöjligt lång avsprångspunkt, krasch och jag ramlar av... Snyggt gjort faktiskt... Usch, kände mig totalt värdelös. Men får glädja mig åt känslan på Lorden idag coh igår ändå.

När vi väl kommer ner till lastbilen, då inte nog med att man mådde dåligt över det som hänt på banan, så har Kulan hoppat över bommen och hänger i lastbilen. Har aldrig någonsin varit med om att en egen häst hoppat över bommen, utan bara sett andras hästar på tävlingsplatser och så. Kulan skakade i hela kroppen och satt verkligen fast. När jag kom var han på väg att hoppa framåt över bommen från det läget han var i där han hängde i bommen fråpn knäna. I all panik och rädsla försökte vi hitta en lösning på hur vi skulle kunna få ut honom på rätt sida, och genom att öppna lastbilen och flytta mellanväggen så fick vi Kulan att fokusera på den utgången istället. På något vis så kunde jag hjälpa Kulan och trycka honom medan han "hoppade bort" snett från bommen, dock landade han nästan liggandes och rullade på ett konstigt sätt ut från rampen. Hans stannade precis utanför lastbilen i minst samma chocktillstånd som oss själva.

Vi fick kontakt med veterinären på Strömsholm och vi kunde konstatera att Kulan har mycket sår runt hela kotan och senan och är lindrigt halt i traven. Vi misstänker också att han fått någon sträckning i halsen eller nacken då han visar obehag när han sänker nacken. Veterinären misstänkte ingen senskada i nuläget, men vi vet först säkert om något dygn beroende på hur det utvecklar sig. Jag är otroligt orolig nu och hoppas för allt i världen att han inte har någon allvarlig skada. Om han inte blir mer halt inom kort tid kommer jag åka med honom till min kiropraktor nu i början av veckan, för han har med största sannolikhet dragit till sig och fått säkert en och annan sträckning. Fruktansvärd dag på alla sätt och vis. Usch vad jag önskar att jag fick vakna upp på nytt och ställa in tävlingen vi var på...

Tävling i Runsten

Lorden var dagens stjärna! Han gjorde det otroligt enkelt och med världens mest underbara och positiva inställning! Dubbelnolla och ganska snabb i båda klasserna, 110 och 120, placerad i bägge! Lite lydnad till kanske vi kan putsa på, men det känns så enkelt och han var inte i en bom på banan idag. Han går alltid in på banan och vill verkligen vara nolla. Är överlycklig över att ha min fina kille på banorna igen!

Furran var spänd idag och ganska vinglig mellan hinderna. Hon hoppade riktiga kanonsprång på oxern på framhoppningen men på räckerna hoppar hon fortfarande inte riktigt bra på. Hon fick ett riktigt onödigt pet i 110 och var felfri i grunden i 120 med ett pet i omhoppningen. Godkänt resultat, men ser faktiskt fram emot att komma utomhus med henne nu.

Övervägde länge att ta med Madonna istället för Valence idag, har ju bestämt mig för att vänta in utomhussäsongen med honom egentligen. Men min lagledare ville att jag skulle göra en start innan lagomgången om två veckor som går utomhus. Valle var väldigt lugn på framridningen och hoppade lysande på framhoppningen. Inne på banan blev han lite kort i hela kroppen och framförallt gick galoppen för mycket uppåt än framåt. Jag gjorde ett misstag på banan och han gjorde ett, två pet. Många språng var bra men det kändes inte så rytmiskt och jag ångrar att jag inte väntade in utomhussäsongen som jag har tänkt eftersom han går så här inomhus på våren varje år och är betydligt bättre utomhus. Menmen, inget mer att göra. Han har varit sjukt fin nu senaste månaden och även om rundan och resultatet inte är okej för oss som ekipage så är vi ändå på rätt väg. Hoppas att allt släpper nu när vi kommer utomhus.

Caruso provade jag nya bakbensskydd på idag, och fytusan var arg han var på framhoppningen. Hoppade fruktansvärt, och tjurade till och med ihop helt och hållet på oxern. Tog då av skydden och då hoppade han superfina språng. Inne på banan var han duktig men jag satt mest och tänkte på Valence, red i för dålig galopp i början och fick ett riktigt onödigt pet på ett litet räcke på trean. Caruso gav mig en väldigt bra känsla ändå och hoppade några riktiga kanonsprång framförallt i slutet när jag fått igång galoppen som jag ska på honom. Ett pet fick vi, men rundan var ändå bra förutom backläget till trean, Caruso skötte sig precis så fint som jag vill, men jag måste ju vara med också för att det ska gå hela vägen.

Stort tack till världens gulligaste Sofia som följde med och tillbringade hela den här långa dagen i snön med mig. Vi var borta totalt 12 timmar idag... Jag gick upp kvart över fem i morse. Är helt sjukt trött, nu ska jag sova.

Skriver mer imorgon.

Caruso

Om en timme rullar lastbilen mot Runsten för träningen dag 2 med Piet. Jag tar med mig Caruso idag. Åker ensam idag så det blir dessvärre ingen film!

Madonna bana 140-145 på hackamore

Det var verkligen blött på banan så vi hoppade inte så många språng. Men hon är som en liten ärta att sitta på, hoppar så lätt upp i luften! Känns bättre än på vanligt bett, ska bli spännande att se henne hoppa på ett riktigt bra underlag där hon kan trycka av ordentligt från backen, dessutom kommer hinderna väldigt kort ur sväng på min bana!


?

Nu borde videoklippen fungera igen?

Film från träningen för Piet dag 1 med Valence

Delade upp filmen upp i två delar för att det skulle bli lättare att ladda upp. Har lagt in allt som filmades idag. Stort tack till världens snällaste Sofia för att du följde med, all hjälp och för att du filmade idag! Och tack för en jätteroligt och trevlig dag!
Dagens ridpass

Idag hoppade jag Madonna på hackamore nere på banan. Det var riktigt blött efter allt regn igår, men hon kändes ändå väldigt fin och kämpade på. Att hoppa på hackamore känns faktiskt väldigt bra, jag ska testa det nästa helg på Tedträningen på Runsten, men det känns väldigt lovande. Förhoppningsvis blir detta hennes framtida bett även på tävling! Hon är så känslig så hon svarar jättebra tillbaka trots att det bara är ett litet ponnyhackamore med läderrem under hakan!  Avslutade med en kort högre bana 140-145, film från det kommer!

Sofia stannade även en stund efter att hon följt med på Pietträningen och vi passade på att rida ut tillsammans. Hon red Kulan och jag red Lorden. Lorden var lite rörig stundtals men kändes annars fin, det gick också jättebra för Sofia med Kulan. En mysig uteritt blev det!

Furiosa och Caruso fick nöja sig med att strosa i hagen idag.


PIET RAYMAKERS TRÄNING

Valence kändes som sagt jättefin idag! Han kändes mentalt avspänd och fin genom hela passet, uppvärmning och alla hoppövningar. Piets syn på träning och hästar gör att jag vågar ta med Valence som är så känslig till träningarna. Brukar annars vara väldigt försiktig med att träna just Valle för annan tränare än Ted eftersom han är så extremt känslig för förändringar. Piet däremot är så otroligt fin gentemot hästarna och "be nice to your horse" förekommer ofta. Han vill att hästarna ska vara framme för hjälperna men att man ska rida med lätta hjälper, hästen ska bära sig själv och ryttaren ska vara avspänd och lugn. Övningarna vi gör på framridningen är mycket bra, och hoppövningarna vi gjorde påminde mycket om förra gången jag tränade för Piet. Vi fick dock avsluta på lite större hinder än sist, vilket var roligt. Tror det var jättebra för Valence som jag nu bara tränat hemma och jobbat mycket med sen han inte kändes bra i början av februari. Han skötte sig väldigt fint, hoppade väl och såg jättenöjd ut efter passet. Jag lägger upp filmer så får ni se övningarna istället för att jag förklarar dem. Hoppas också ni hör vad Piet säger! Han sa att jag ska sitta upp lite mer och inte gå fram för mycket med överlivet i galoppen, dock blev galoppen i Valence lite kortare och vi kom in på ett knivigt avstånd en gång i tvåkombinationen! Jag tror faktiskt att jag kommer fortsätta sitta så som jag gör för det känns som att jag skjuter honom mer framför mig om jag sitter ner och lutar mig mer bakåt. Nu har jag bara tränat helt själv och hittat tillbaka till känslan mellan mig och Valence, och från att ha varit rejält stressad och skjutit jättemycket i spången, inte hoppat genom kroppen och fått betydligt mer nedslag än han brukar till så fin som han känts de senaste veckorna så tror jag att min egen känsla är det absolut viktigaste när jag tränar och rider just Valle. Annars tycker jag att allt Piet sa idag och alla övningar är något jag verkligen ska ta med mig i framtiden!

Jag längtar redan till morgondagens träning, men då får Caruso följa med istället! :)


Pietträning med dag 1 med Valence

Träningen var fantastiskt bra, jag älskar verkligen Piet som tränare. Valence kändes riktigt fin!

Skriver mer och berättar om träningen ikväll! Filmer kommer också senare, de laddas upp just nu!

Fullspäckad vecka!

Nu har jag verkligen en vecka framför mig som är helt fullspäckad!  Men det är bara roligt, jag älskar att ha mycket saker att göra!

Onsdag: Hovslagaren kommer. Pietträning på Runsten med Valence.

Torsdag: Pietträning på Runsten med Caruso. Hoppträning på kvällen.

Fredag: Hoppträning för två elever igen. Packa och förbereda inför tävling.

Lördag: Tävling på Runsten. Furiosa och Lorden går 110+120, Valence och Caruso går 130.

Söndag: Tävling i Strömsholm. Kulan och Lorden går 110+120.


PIET RAYMAKERS TRÄNING

Jiii, fick hoppa in på kursen på Piet då någon hoppat av, det tackar man inte nej till. Världens bästa klubb, stort TACK! Blir alltså hoppträning för Piet Raymarkers igen på Runsten imorgon och på torsdag. Tar med mig Valence imorgon och Caruso på torsdag! :D Tränade för honom i vintras och tyckte verkligen om honom, fantastisk tränare! Det enda jobbiga är att jag nu måste prata engelska, blir lite smått nervös av det. Matte och naturämnen var mitt område i skolan, INTE språk ;)"Piet har otaliga framgångar i hoppning internationellt, bland annat med hästen Ratina Z, som han tog bl.a. OS-medalj med. Piet har nyligen lagt tävlingsstövlarna på hyllan och satsar nu helhjärtat på tränarrollen. Piets båda söner tävlar internationell hoppning aktivt. Piet flyger till Runsten från Holland några gånger i året för att överföra sin expertis till svenska tävlingsekipage." www.runsten.com


Hackamore?

Madonna har verkligen stortrivits på hackamore när jag ridit henne på det. Hon är ju väldigt känslig i munnen och går på det snällaste gummibettet man kan ha, men helt utan bett kanske fungerar bättre? Imorgon tänkte jag hoppa henne på banan med hackamore för första gången och se hur hon känns på det. Ska bli väldigt intressant faktiskt! Ska se om jag hittar någon som kan filma oss! :)


Hemska väder!

Regn, regn och ännu mer regn! Hästarna tycker inte ens att det är mysigt att vara ute när det regnar konstant hela dagen. Jag la in nytt strö i alla boxar, hö och morötter till alla och så fick de faktiskt komma in tidigt idag. Det verkade faktiskt uppskattat. Alla får komma ut en extra gång och röra på sig ridas ett kort markarbetespass eller longeras ikväll istället.

Långritten med Disa och Diablo var jättemysig! Diablo ser så himla välmående och lycklig ut i sitt nya hem och ryttare, underbart att se.


Diablo i höstas

Långtur med Disa och Diablo

Nu ska jag ut och göra Kulan klar, vi ska ut på en långtur tillsammans med Disa och Diablo! :) Jättemysigt!

Mer filmer även från passen hemma?

Igår hoppade jag bara en otroligt simpel bana med Furiosa bara för att känna lite på hennes hoppning iinför helgen och lite större språng. Tänkte fråga om ni vill att jag ska filma lite mer även om det blir så pass korta och kanske inte så roliga klipp och lägga upp här på bloggen?

Film från hoppningen hemma på Furran ikväll

Nu börjar hon hoppa upp ordentligt med starkare avstamp, känner också att hon hoppar genom kroppen på ett helt annat sätt än förut. Fortfarande lite rörig framförallt efter hinderna och jag vill få henne att sätta sig mer på bak i galoppen. Hon har tendens att hela tiden dra ner huvudet lite och få med mig dit, men jag vill att hon ska bära upp sig själv, flytta vikten bakåt och bli lättare i fram. Allt detta blir ju förstås jobbigare när jag hoppar på min bana som inte är så stor och dessutom efter att det precis regnat och det är vattenpölar här och var. Men ser en ständig positiv utveckling hos henne och hon blir i bättre och bättre kondition och smalare i kroppen. Inställningen är ju fantastisk och språng finns det i henne!

Stort tack till världens bästa och snällaste vän Erika som var med och hjälpte till med allt och dessutom filmade!
Hinderna i slutet ligger upp mot 135.


Filmen blev lite konstig nu med ett slowmotionsprång mitt i och lite avhuggna språng?! Vet inte vad som hände när jag la ihop alla små klipp till en hel fel från dagens språng... Menmen, orkar inte göra om det för uppladdningen var otroligt långsam idag!

Furiosa

Idag kände jag en stor utveckling på hur Furran börjat hoppa. Hon hoppar mer och mer genom kroppen och med luftigare språng. Video från de språng vi gjorde hemma på banan idag kommer ikväll!


Hoppning på banan

Nu ska jag ut och hoppa Furiosa på banan! Erika ska äta middag med oss här hemma idag, så tänkte försöka få henne att fota eller filma lite när hon kommer! Kommer upp på bloggen ikväll!

Tyvärr har ju både Lorden och Madonna en tappsko, så hoppas att hovslagaren kan komma imorgon!

Långritt med stjärnorna

Erika och jag red långritt på Valence och Caruso idag! Vi skulle ändå åka och hämta morötter så då passade vi på att ta en långtur där det är så himla bra vägar. Båda hästarna var fantastiskt fina! När vi kom hem hoppade jag banan från träningen igår på 110-115-höjd med Valence. Han var så lugn och gick i samma rytm mellan, före och efter hinderna, hoppade runda och stora språng! Avslutade med att höja B-hindret i en tvåkombination till 145 och la ut markbommen för att få honom att korta sig, insprånget låg bara på 1m. Första gången sedan februari jag hoppade stort på honom, och han var lika lugn och hoppade ett helt fantastiskt språng. Vilken känsla! Jag hoppas han känns så här fin nu när tävlingarna sätter igång, för just nu är han verkligen i en toppform!

En väldigt varm dag på Runstenshoppet när mitt hjärta vann ungdoms grand prix 140

Debuter genom åren...

Filmer på några debuter vi har gjort genom åren... Några kan man ju skratta lite åt och några har faktiskt varit några av våra bästa rundor vi gjort!

Lite ändringar

Valence och Madonna åker till Ballingslöv, Caruso stannar hemma. Det är otroligt långt och mycket bensinpengar ner till Skåne, och så måste vi dessutom hyra in en av hästarna om vi åker med tre till Ballingslöv. Caruso som ändå ska gå Falun helgen efter stannar däröfr hemma. Han åker därefter på meetinget i Falun där Furiosa följer med och går några nationella 130-klasser. Helgen därpå åker däremot alla tre hästarna, Valence, Caruso och Madonna till Norrköpings elittävling på meeting! :)

MISSA INTE!

Global Champions tour på Eurosport 22:15! :D


En träningsdag!

En riktigt lång men rolig dag. Åkte hemifrån vid elva och kom hem runt halv sju. Hoppträningar för olika grupper hela dagen, men kul har det varit!

Det känns som att jag själv utvecklas när jag håller träningar, att jag utvecklas av att se mina elever träna, att ändra på saker som i sin tur löser problem. Det är också intressant att se hur olika tar instruktioner, och hur hästarna svarar på ryttarnas hjälper. Det är så olika hästar och ryttare som tränar för mig också, på alla möjliga nivåer, men väldigt olika ridstil, svagheter och styrkor och framförallt väldigt olika hästar. Det är tillexempel en D-ponny som är extremt het, och en som kan bli lite i två delar, någon som är otroligt tittig och så vidare. Där känner jag att det är tur att jag haft, ridit och tränat så otroligt många typer av hästar, det hjälper mig att kunna hjälpa mina elever. Det är verkligen mer inspirerande och utvecklande att hålla träningar än vad man tror, man reflekterar och ser allting mycket tydligare, och dialogerna med alla ger också mig ännu fler synvinklar på saker och ting.

Idag var faktiskt Amoremi med och hoppade med en ny ryttare. Hon har knappt blivit hoppad på en hel bana med någon annan ryttare än mig förut. Jag fick reda på att hon skulle vara med och hoppa för mig på morgonen och blev förstås lite spänd på hur det skulle gå! Hennes ägare tycker numera att jag har så himla mycket för mig och tror att hon bara sätter tidspress på mig om hon ber mig komma och hoppa henne eftersom det ändå inte blir så mycket tävlingar med henne framöver. Men känslan i hennes språng är faktiskt emellanåt helt magisk så det är något jag kommer sakna! Men idag insåg jag verkligen HUR svår hon är, har alltid vetat att det är en häst som inte är helt lättlöst och kräver sin ryttare, och ibland har axlarna hängt långt ner efter en träning eller tävling när jag verkligen inte känt mig bra som ryttare. Idag blev nog både hennes nya ryttare och Amoremi själv väldigt konfunderade och fick stöta på en hel del problem och tappade förtroendet för varandra. Svårigheterna med Amis är att hon är extremt försiktig och vill inte riskera att slå sig, hoppar ofta enormt stora språng där hon ofta skickar ut bakbenen samtidigt som hon är fruktansvärt tittig på hinder. Lägg också då på att hon har en stor galopp som är lite svår att reglera, och att hon är väldigt känslig i sin mun! Allt detta blir dessutom mycket värre när hon är spänd. Hennes nya ryttare frågade mig hur hon skulle rida och göra och jag försökte verkligen förklara hur jag tänkte men det går inte att föra över en exakt känsla på hur man själv rider och vad man gör själv där uppe i sadeln. Sista banan på träningen gjorde de ändå bra ihop och jag hoppas att det kommer fungera framöver för dem. Både ryttare och häst tycker jag väldigt mycket om. Kicki ville att jag skulle fortsätta hoppa henne när jag har tid, så Amoremi får variera mellan oss och så får hon hoppa lite oftare, det blir nog bra. Jag kommer sakna henne och känslan på tok för mycket om jag måste släppa henne helt och hållet. Hon är en fantastisk häst och det är tufft att inse att jag inte har tiden och att hon inte håller för de ambitionerna jag har pga sin hov. Förhoppningsvis kan hon göra en del tävlingar och Tedträningar med sin nya ryttare framöver också beroende på om hon blir betäckt eller inte.

En annan spännande sak var att två av mina hästar faktiskt var med och tränade med min vän Amanda som nu står med skadad häst, och med tanke på hur pass mycket hon ridit mina hästar, ställt upp och hjälpt till med alltifrån träning och hästskötare på tävlingar i ur och skur så tyckte jag att hon kunde få vara med på mina hästar nu när de två hon skulle ha tränat inte var helt fräscha. Kulan och Lorden fick det bli eftersom de båda behövde hoppa igenom en bana inför nästa helg och har gått minst. Amanda gjorde ett fantastiskt jobb och red båda hästarna kanonbra. Hon har också lärt sig den teknik som jag har i min ridning att "bli klar" i sista galoppsprånget, mjukna och lägga ner handen. Galoppen, rytmen och distanserna var också väldigt bra, så hästarna gick klockrent! Måste också säga att det var riktigt kul att se båda från backen, så stolt över mina fina killar!

Det var iallafall väldigt kul idag och det gick väldigt bra för de flesta ekipagen! Varje gång jag kommer hem från en dag med så mycket träningar bubblar det i huvudet på mig av olika tankar! Mycket intressant och motiverande!

Tusen tack till mamma och pappa som hjälpt till med allt hemma när jag var borta nästan hela dagen!


Amoremi för två år sedan


Amoremi ett språng på träning i vintras

Finns det något annat än hästar i mitt liv? ;)

Har fått två frågor tidigare som jag tänkte ta och svara på.

brukar du gå ut med dina vänner på helgerna? har du någonsin någon fri hästdag? har du ansvar för allt i stallet eller hjälper dina föräldrar dej något? hur vill du att dit liv med hästar ska se ut om 5 år? du är en ren inspirations källa å ja hoppas att du lyckas ta dej till dit mål med ridningen!

Jag går ut ganska sällan ändå tror jag, men när det är tävlingsfritt en helg och det är något kul som händer så brukar jag alltid hänga med ut eller följa med på en fest hos någon. Jag är däremot verkligen ingen som går ut så fort jag får tid, men tycker det är riktigt kul de gånger jag väljer att gå ut. Jag bor i Mariefred som är en riktig sommarstad. Liten stad och kanske lite dött vintertid, men en fantastisk stad att bo i under sommaren. Under sommaren har vi så kallade Beachpartyn, och så har vi ”Riddardagarna” i fyra dagar i Mariefred där flera av er läsare säkert sett Riddarna i Visby under Tornespel tex på Gotland. De kommer även hit varje sommar och då går verkligen ALLA ut på Världshuset i Mariefred som ligger precis vid vattnet. Det är sjukt kul och på somrarna blir det utgång betydligt oftare för mig del! J Men även om jag inte höll på med hästar skulle jag inte hänga på krogen varje helg, jag trivs också med att spendera vissa kvällar hemma framför en mysig film med vänner eller familj. Och fick jag välja skulle jag tävla så gott som fyra dagar i veckan varje vecka året runt! :) Det är ju faktiskt ofta ryttarfester som är riktigt roliga på större tävlingar, då får man ju liksom allt i ett ;)

När jag reser bort så har jag en hästfri dag ;) Ibland åker jag också och hälsar på vänner som bor bland annat på Ekerö där jag bodde förut, då blir det ibland en helg helt utan hästar. Jag får en hel del hjälp med stallet av mamma och pappa ibland också!

Om jag fick bestämma skulle jag och mina hästar ha kommit mycket längre om fem år, kanske har en häst som jag får rida någon nationshoppning för Sverige och ta sig upp i senioreliten med. Ha en samarbetspartner och unghästar underifrån som man verkligen tror på!  Och att min egen verksamhet hela tiden utvecklas. Jag hoppas verkligen att jag känner att jag hela tiden utvecklas som ryttare även om fem år och att jag är lika glad och motiverad för ridningen som jag är nu! Och att mina hästar är friska, lyckliga och sunda!

Tack så mycket! Jättekul att du följer bloggen.

Mariefred på sommarenGripsholms slott i Mariefred mitt emot Värdshuset


Värdshuset i Mariefred


Min tvillingsyster Sarah, jag, Josefine och Sofia förra sommaren!


Sofia och jag i höstas när vi ochvår vän Linda drog till Irland och hade fyra fantastiska och oförglömliga dagar!
Detta fick jag i 20-årspresent av dem!! Helt otroligt! <3


Isabel, Zara, jag, Emelie, Mickis och Julia (alla sex visserligen hästnördar) på nyårsfest tillsammans i Helsingborg!

Har du pojkvän? (: Tack för bästa bloggen!

Nej det har jag inte, men träffar någon jag tycker mycket om, så vi får se! ;)


Usch vad jag slarvar!

Har läst igenom några av mina senaste blogginlägg och inser att jag är urusel på att korrläsa min text innan jag publicerar den. Detta ska det minsann bli ändring på! Ska också ta mig i kragen vad gäller uppdatering med filmer efter tävlingarna då jag vet att det är uppskattat hos er läsare!

En fråga

Cool fina hästar

den nya fuxen ser ut som en riktigt fin, ska bli kul att fölfa, älskar härstamningen bara värsta hingstarna. Hur är din planering med alla hästar och när kommer Valence att tävla nästa gång.


Furiosa har en jättehäftig stam, det håller jag med om. Furioso II går inte av för hackor! ;)

Jag la nyligen ut en liten kort översikt på tävlingarna framöver. Valence går en 130 regionalt nästa helg, följa av tredje gången av elitallsvenskan helgen därpå. Sedan går han elittävlingarna i Ballingslöv och Norrköping!


VAD ÄR DET FÖR VÄDER? :/

Vill ha sommar nu, eller vår åtminstone!


Dagen

Världens bästa Erika har varit här idag och hjälpt mig att rida hästarna!

Valence och Caruso började vi med, vi var ute och galopperade hästarna väldigt mycket och så klättrade vi en del. Båda killarna var kanonfina idag. Jag avslutade med att hoppa några mindre hinder på banan när vi kom hem, och Valle känns riktigt bra just nu.

Madonna hade tyvärr dragit av sig en framsko och fick därför bara komma ut på en skrittrunda. Jag red därför min mammas häst istället, som vi har haft sedan han var ett år. Tanken var att han skulle bli min D-ponny för hoppning, men han blev 154 istället ;) Jag red in honom själv när han var tre, då var jag bara tretton år. Nu är det nästan bara mamma som rider honom, och det är verkligen världens snällaste häst! Han hjälpte till och med en tjej som blivit jätterädd för att rida då hon haft en problemhäst som skenade med att komma tillbaka igen och få modet och glädjen i ridningen. Hur som helst var det otroligt roligt att rida Herkan igen efter så många månader, han är faktiskt riktigt fin, pigg och otroligt glad :D

Vi red därefter ut på Kulan och Lorden. Erika red Lordis och han var grymt fin, Herr och fru Greystoke som vi numera säger. Erika är alltså fru Greystoke för hon rider honom väldigt bra och de passar otroligt bra ihop. Lite udda kombination egentligen eftersom Erika är så himla kort och smal, och Lorden är ganska stor och har stor galopp och kräver att man rider ihop honom lite. Kulan däremot var helt hysteriskt busig och var ganska jobbig med lite bocksprång och tvärnitsvändningar... Han lyckades dessutom kasta av mig idag vilket bara har hänt en gång tidigare när han var fyra år. Fyfan vad arg jag var. Avramlingen gjorde såklart att hans beteende eskalerade, det blev bara värre och värre en stund efteråt. Jättedum, jag var inte alls glad! Dock böev han bättre och bättre genom hela ridpasset. Mycket samlat arbete idag, Lorden och Kulan var som sagt hur fina som helst i galoppjobbet.

Furran fick jobba på banan över små hinder idag. Hon var jättefin men tyckte att det blöta underlaget var lite jobbigt tror jag.

Hade en träning för Disa och Diablo senare på eftermiddagen och Erika var även med och tränade. De fick jobba på samma tekniska bana som jag ridit under veckan, och det blev lite problem med vissa svängar och distanser men framförallt att komma ihåg den väldigt långa och knixiga banan på 18 språng :D Väldigt roligt var det och i slutet satte både Erika och Disa banan som en smäck! :D Hästarna såg också jättefina ut! :)

Jag mår iallafall bättre nu och tror att jag sakta men säkert börjar friskna till. I helgen är det inga tävlingar så det är väl bra, men har träning för tre grupper på den större anläggningen på söndag, det blir riktigt kul!

Nu ska jag verkligen sova, men långfredagen blev en bra dag trots uselt väder. Tur att jag har en så fantastisk vän! :)

Mammas Herkules får pryda det här inlägget!

Tävlingarna framöver!

Nästa helg ska jag till Runsten på lördagen och tävlar! :)

Furiosa går 110 + 120
Lord Greystoke går 110 + 120
Caruso går 130
Valence går 130

På söndagen åker jag förmodligen till Strömsholm

Kulan går då 110 + 120 eventuellt tar jag med mig en annan häst dit också, det är inte bestämt.

Helgen därpå är det en lokal tävling i närheten

Scrållan går då 90 cm + 1m
Lord Greystoke går då 1m + 110

Om tre veckor går det en nationell tävling i Västerås, årets första utomhustävling också!

På lördagen går Furiosa och Lady Madonna 120 + 130

På söndagen går Caruso och Lord Greystoke 120 + 130, Valence går tredje omgången av elitallsvenskan med laget

I veckan efter åker vi ner till Skåne med Valence, Caruso och Lady Madonna för tävlingarna i Skyrup, Ballingslöv! Hästarna kommer då gå mellan 130-145-klasser.

Därefter fortsätter vi med Falun och Norrköping samt lokala/regionala tävlingar i maj. Om allt går som det ska och Caruso känns fin kommer han debutera 150 i maj också...


HISSAR & DISSAR- Valence och Lorden känns otroligt fina nu och jag tror på en riktigt fin tävlingssäsong med dem båda två nu framöver!

- Snart är det dags för utomhussäsongen ÄNTLIGEN!

- Jag har kommit igång med träningarna igen vilken är väldigt motiverande och roligt!

- Det händer mycket just nu och snart kommer två nya uteboxar här hemma... Mer om det senare!

- I maj tävlar vi på de större tävlingarna med meeting tre av fyra helger! :D 

- Jag har gått och blivit sjuk...

- Jag börjar få tävlingsabstinens för de större tävlingarna och klasserna from 140 och uppåt. Dröjer några veckor till innan vi startar de klasserna...

- Vädret är hemskt, snöar i april? :(

- Jag saknar Tedträningarna!


Film Lady Madonna tidshoppning 130

Madonnas runda i 130 Borås tidshoppning. Tack så mycket Alma för att du kunde filma och lägga upp den här rundan!

Första gången jag red Madonna lite mer mot klockan. Vi fick till en bra tid och red de kortaste vägarna som hade räckt till en högre placering, tyvärr "kickade" hon ut ena bak och fick med sig en bom på ett räcke som ni ser på filmen. Men så duktig hon var hela den här helgen på en så stor och spektakulär tävling! Hon är en underbar häst <3 


Fina hästar!

Red på långtur med Valence i över 1,5 h. Han var helt fantastiskt fin, så härligt. Mycket galoppjobb i lite lägre form och större galoppsprång, och jäklar vilken känsla. Han är riktigt fin just nu och känns mycket starkare och konditionen är avsevärt mycket bättre. Träningsupplägget vi haft nu har verkligen givit resultat. Min älskling.

Madonna reds på banan och fick göra samma övningar som hästarna igår. Hon var jättefin idag och hoppade väldigt väl trots att hinderna var så små. Hon hoppar annars ganska "tråkigt" över små hinder och mer och mer runda språng med finare och finare teknik ju högre hinderna blir. Men hon gav riktigt bra känsla hela passet idag.

Kulan och Caruso reds bara ut i skritt och fick klättra i en bra backe i närheten. Lorden och Furran vilade idag.

Jag hostar riktigt mycket nu och det gör väldigt ont, skitirriterande... Hoppas det är bättre imorgon!

Lady Madonna <3

Banan vi övade på igårJag är förmodligen Sveriges sämsta på programmet paint och att måla. Men nu har ni bett om att jag ska beskriva mina övningar bättre, så det får helt enkelt se ut så som det gör, för jag kan inte bättre ;)

Hur som helst, siffrorna står i rätt riktning för hur hinderna hoppades. Jag har ju en bana som är 22x40 så hinderna kommer fortare än man tror.

Första hindret kommer ur sväng, ner på fyra galoppsprång böjt spår till hinder nummer två. Därefter forsätter man på böjt spår på fem galoppsprång. Därefter kort tillbaka sväng på hinder nummer fyra, ut på båga, ca åtta galoppsprång till femman som är ettan bakifrån. Återigen kort tillbaka sväng tillhinder nummer sex. Ut i hörnet och snabbt upp på sjuan, kort följt av tre galoppsprång lite kort på böjt spår på åttan, följt av tre galoppsprång lite fram på rakt spår till hinder nummer nio. Sedan kort andningspaus, 90 graderssväng över medellinjen på tians hinder, 90 graderssväng igen på fem liite korta galoppsprång på elvan följt av tre galoppsprång på böjt spår på tolvans hinder. Därefter kort andningapaus igen till hinder nummer 13 som är sexans hinder från andra hållet. Därefter snabb tillbaka sväng på hinder nummer 14, (första hindret) igen, ut på bågen åt andra hållet till hinder nummer 15 (ca åtta galoppsprång). Kort tillbaka sväng till hinder nummer 16, ner på fem nu lite korta galoppsprång till 17 på böjt spår, följt av fyra galoppsprång på böjt spår till sista hindret nummer 18.

Från början byggde jag bara upp den här banan utan att mäta avstånden mellan hinderna. Så första gången när jag hoppade (då på Lorden) så såg jag till att sätta den energiska och samlade galoppen med det trycket jag ville bakifrån, och därefter red jag banan på honom. Linjerna blev då som de blev och banan red jag sedan två till tre gånger på vardera häst (4 st) och då var detta de korrekta antalet galoppsprång. Första gången jag red banan med Lorden var också den allra bästa, så har man hästen i en bra galopp där hästen är lydig både på fram och tillbaka hjälper så kan man lösa de allra flesta distanser utan problem. Jag rider så gott som alltid bäst när jag rider på känsla, men det är också nyttigt att ha en plan innan. Detta var ju hinder som ligger på ca 70 cm. När jag sedan red banan igen med Lorden och de andra hästarna visste jag ju att om jag kommer in lite nära hindret och får ett runt och kort språng så kommer distansen bli lite längre, medan om jag kommer in med lite större galoppsprång utifrån och får ett stort och långt språng, så kommer jag behöva samla hästen lite extra för att kunna få in "rätt" antal galoppsprång.

Det som är riktigt bra med att bygga upp banor på det här sättet är att hästarna verkligen måste finnas där mellan hand och skänkel, man måste hålla koncentrationen banan igen, måste få igenom halvhalterna, måste hålla igång motoriken i hästen så att man får med sig hästen i alla korta svängar och på alla distanser. När hinderna kommer så himla fort så räcker det med att man tappar fokus en kort sekund och sedan är man lost på banan. Det är både roligt och nyttigt. Alla dessa språng över så små hinder blir också en riktigt bra styrketräning för hästen!

Förstår om detta var hur rörig beskrivning på min övning som helst. Men skriv gärna om ni vill att jag ska fortsätta att beskriva övningarna jag gör hemma på det här sättet? När jag har någon hemma som kan hjälpa till och filma övningarna hemma så kanske det kan vara ett bra komplement till beskrivningen också...
Rida med "öppet sinne" och bara på känslan, som Ted säger ibland. Kommer ihåg när jag och Valence skulle rida kvalet i 140 på Strömsholm och det var så mycket strykningar under dagen att allting tog mycket kortare tid. Jag kom fram precis när de stängde bangången och hann bara se två ekipage och lära mig banan. Visste inget annat än bara bansträckningen och hur många galpppsprång det var i trekombinationen. Men konstigt nog går det nästan ännu bättre då... ;) (Får ursäkta min extremt nervösa mamma som kommenterar med lite lustiga och högt nerviga kommentarer emellanåt...)

Härlig morgon!

Vaknade i morse med sol och mysigt väder. Dock kallt och hårt i backen fortfarande, men tror det kommer bli en mysig dag!

Hästarna är ute och äter frukost nu, Valence och jag ska åka iväg om ett tag och rida långritt borta där vi red för några veckor sedan. Så himla mycket bra vägar och klättringsmöjligheter där.

Jag vaknade med halsont idag vilket är otroligt irriterande. Men har bestämt mig för att inte vara sjuk idag, så jag kör på som vanligt och får ta hjälp av någon värktablett då och då istället.


Ganska trött...

Är lite lagom seg i huvudet idag måste jag erkänna. Det blev väldigt sent med film igår och sen satt Mickis och jag uppe och pratade till fem på morgonen... Känns som att det går lite för lång tid mellan stunderna vi ses när vi har så sjukt mycket att prata om! Men det var jättekul att träffa dem båda två igår igen!

Dagen blev inte riktigt som planerat. Har bara ridit Lorden och Furiosa, har två hästar kvar att rida och ska ut nu igen. Har byggt upp en riktigt knixig bana på 18 språng, bara väldigt låga hinder. Massor med distanser och hinderna kommer fort, plus att banan är så lång så det är dfullt fokus som gäller. Lorden var helt galet fin, hade så mycket tryck i sin hoppning, svansen svingade han upp i varje sp¨ång och jag kunde hålla samma tryck och bra galopp hela passet. Riktigt bra känsla med honom idag. Furiosa fick jag rida på ett extra på vissa distanser för att få ihop henne mer och få lite rundare språng över de små hinderna. Var också noggrann med att hålla henne på bakbenen då hon gärna "tippar" framåt i galoppen och går mer på bogarna eller vad man ska säga. Hon hoppade bättre och bättre för varje litet språng vi tog, så det kändes bra. Var nog nyttigt att rida hela den banan med alla svängar och så i lugnt tempo då hon ibland tror att hon ska gasa och dra sig loss lite så fort man svänger!

Nu ska jag ut och göra samma arbete på Kulan och Caruso. Blir två lite kortare pass men ganska intensivt istället. Ska göra en skiss på banan sen också!


Så otroligt taggad på tävlingarna med min fina kille igen!

EN KVÄLL MED MINA UNDERBARA VÄNNER!

Valence var såååå fin när jag red honom idag, jag är så lycklig! Nu är han verkligen på väg till en riktigt, riktigt fin form igen.

Ikväll ska jag spendera kvällen på bästa sätt, middag och filmkväll tillsammans med två av världens bästa tjejer Zara och Mickis!!!Tror att det kan bli en hel del prat också... ;) Har saknat båda så himla mycket!

Dum häst!

Kulan har hoppat mellan hagarna TRE dagar i rad nu och byter hagar och hagkompisar som han vill... Morr!


Mycket som händer!

Just nu är det mycket som händer på många fronter, därför jag har varit så dålig på att uppdatera! Mer om allt sånt kommer!

Men ska verkligen skärpa mig från och med imorgon! Kul att så många följer bloggen och tack för alla kommentarer jag får! :)

Kram och sov så gott!Tävling med bebisarna!

Dagen var väldigt blandad idag. Scrållan överhoppade sig otroligt mycket idag, vilket gör att hennes krafter tar slut snabbt. Hon var superfin och hoppade högt över de fyra första hinderna, sen började hon dö... I kombinationen var det en oxer in till räcke, hon hoppade så runt och väl över oxern att hon gick på två i kombinationen. Trots det hoppade hon väl även på b-hindret. Sen kom ett räcke där man svängde från utgången, och jag genade i svängen just för att hon har haft tendens att stanna och tjura lite när man vänder bort från utgången. Jag fick med henne bra och hon stannade inte men vägen till hindret blev istället inte alls bra, så vi fick ett konstigt avsprång, det kändes som att vi hoppade in mot sargen och läktaren så Scrållan blev ganska avskräckt. Efter den lite större rivningen blev det stopp på oxern som kom efter, då la vi en volt så hoppade hon felfritt resten. Det blev alltså åtta hinderfel och tre tidsfel för oss idag. Jag blir förstås väldigt störd när sånt händer som jag hade kunnat göra mycket bättre, men jag fick väga gott mot ont och den här gången hade det varit bättre att riskera lite dumheter vid utgången än att klanta till vägen. Men man lär så länge man lever! Är stolt över lilltjejen ändå, hon har ju inte ens blivit fyra än. Och hennes stora försiktighet i sina språng kommer i framtiden bara vara positivt när hon fått mer rutin, styrka och ork.

Calle har också varit lite av en upplevelse. Det var en annorlunda känsla att rida honom och jag hade mycket svårare för att rida honom idag än jag haft förut, men det var också ca 4,5 månader sedan jag satt på honom sist och han har förstås ändrat sig sedan dess. I första klassen 1m var han felfri, men sprången kändes inte alls så fina som de brukar och han var ganska ordentligt tveksam. Jag satt nog kvar lite i det gamla vanliga med honom och han har sedan sin första start varit lite som att man sätter i en polett och så går han bara runt klockrent bara man visar vilka hinder han ska hoppa. Vi bestämde oss för att även debutera i 110 och då jobbade jag lite med att få upp honom i formen lite på framridningen, få lite mer tryck bak och hoppade upp honom lite på framhoppningen. Det kändes betydligt bättre och han började hoppa som han kan och ska igen. På framhoppningen hoppade han många riktigt fina språng och även inne på banan även om han fick med sig två bommar, men det var ju också debuten för honom. Jag fick däremot en mycket, mycket bättre känsla i hans språng som nu var större och luftigare med mer tryck av från backen. Calle är ju ingen häst som ligger och skrapar i bommarna i onödan, det har han aldrig varit. Efteråt var vi på stora grusbanan och hoppade pulvermangraven, lilla vattnet, en kulle med stock på och så. Eftersom att det lilla vattnet gick så himla bra att hoppa med häck framför så ville hans ägare och vi också prova stora vattengraven, vilket gick fantastiskt bra. Han hoppade superfint och satte både otroligt fin höjd och längd i sina två språng där över. Vattengraven var dessutom nyligen påfylld så den var mycket större och mäktigare än när vi var där med de andra hästarna tidigare i veckan. Linda (Calles ägare) ska ju ut och tävla lite i fälttävlan med Calle nu framöver också, så det var lite kul att hoppa lite sånt med honom också. Lite överkurs för en femåring med stor vattengrav kan man tycka, men Valence hoppade det där vattnet även han som femåring medan jag väntat längre med de andra hästarna, det beror mycket på hur de är i huvudet också. Har nu hoppat åtta hästar på stort vatten och alla har hoppat utan några som helst problem på första försöket. Har ingen annan än Ted att tacka för det, som lärt mig hur man lär in och tränar hästar på stort vatten! Tack!!!

Linda (Calles ägare) filmade det så ska försöka på något sätt få upp språnget här, om jag nu kan vara tillräckligt teknisk förstås...

Hur som helst, en lite blandad men nyttig dag med de små bebisarna! Jag kommer nu få fortsätta hjälpa till att tävla Calle med mycket kortare mellanrum och hjälpa till lite med utbildningen, vilket förstås känns väldigt roligt! Kommer också träna honom för Ted på Runsten ibland, hur kul som helst eftersom att Ted tyckte väldigt mycket om honom förut. Calles ägare är verkligen så underbar på alla sätt och vill verkligen göra allt rätt och får Calle att må väldigt bra! Det känns kul att kunna hjälpa till lite ett tag till så innan Linda känner att hon vill ta över helt och hållet själv! 


Urusel uppdatering!

Har haft.massor att göra! Men det ska bli skärpning med uppdateringen. Nu är Johanna och jag på väg till tävling med Scrållan där bak :) På plats möter vi också upp Calle och hans ägare Linda! Roligt :)