__

Filmer V & R

Tänkte att det kanske är så himla intressant för er läsare att bara se ett par språng hemma så där på film. Men efter en fråga så lägger jga upp två korta klipp på Valence och Ramius också. Valence ett 125 språng som kom med utan att jag visste och två 150 språng, frambommen på oxern lite lägre. Han hoppade väldigt få språng på större hinder igår men hoppade riktigt bra samtliga språng han gjorde igår efter en hoppaus. Hans självförtroende ligger fortfarande på topp efter höstens härliga rundor på tävlingarna.

Ramius språng ni ser på videon ligger på 150 på räcket första gången och 160 andra gången. Oxern på 140. Han sprang på liteoch jag lät nog honom göra det också på 160 räcket, men fantastisk som han är löste han det lika väl ändå!

Älskar mina två hästar och är så lycklig över att få fortsätta med dessa om jag skulle förlora två så begåvade hästar som Caruso och Lady Madonna.

Ni får ursäkta att jag låter näst intill helt utvecklingsstörd som min vän tyckte när jag berömmer hästarna efter. Vet inte varifrån den rösten kommer... Tokigt! ;) :)


Bilderna som får en att längta efter sommaren lite extra...


Frisering...

Har kollat på den fantastiska Världscuphoppningen från Mechelen och ska nu ut och frisera hästarnas manar. Tar alla på en gång. Snart är det återigen dags att ta fram klippmaskinen och raka några hästar igen. Valence, Caramelle, Kulan, Bernity och Ramius är fortfarande relativt nyklippta. Caramelles päls växer som ogräs dock så snart är det dags igen. Men först på tur i nästa vecka blir Donna och Caruso! Det känns verkligen som att jag klipper hästarna mest hela tiden, när man har gått varvet runt är det dags att börja med nummer ett igen... Men idag blir det manarna och svansarna som ska snyggas till! :)

Ikväll åker jag till ridhuset med Kulan i sällskap med Erika och hennes häst för lite gymnastikhoppning. Fortfarande långt ifrån frisk. Känns som att alla runt omkring mig är sjuka också! :(


Erikas bilder på hästarna i hagen

De ser lite småskabbiga ut minsann men ändå härliga bilder!
 


Mål- och drömhöjden...

Ramius tog mig över ett räcke på 160 igår kväll på ett lekande sätt. Har hoppat ett par hinder på 170 med Caruso i somras, och 160 på Valence ett par gånger. 140 på tävling känns som en helt normal klass där jag numera aldrig någonsin reflekterar över att hinderna är stora, och 150 på träning är jag också väldigt van vid efter de här åren. Men 160 cm är 10 cm större än 150 och det känner man verkligen av. Men i framtiden är ju drömmen att kunna tävla på den nivån. Älskade Ramius hoppade ett räcke på drömhöjden igår och gjorde det enkelt trots sin relativt ringa rutin på stora hinder. Det var väldigt roligt, härlig upplevelse på hans underbara rygg!

Jag hoppar väldigt sällan stora hinder hemma eftersom att de språng man gör på tävlingarna med dessa hästar som går stora klasser och på hoppträningarna så räcker det men lydnadshoppning hemma. Men nu när man sätter igång hoppningen inför tävlingssäsongen efter ett uppehåll är det kul att känna av hästarna på större hinder igen. Ser verkligen fram emot ett spännande år 2013 med alla dessa fina hästar jag har i stallet. Otroligt att kunna ha fyra svårklasshästar i stallet som jag faktiskt har just nu, Valence, Caruso, Lady Madonna och Ramius!

Bildbevis på 160-räcket ;) :)

Liiiite finare, liiiite bättre

Okej skämt åt sido gällande rubriken. Men hoppade samma sak med Valence och Ramius under kvällen och satan i gatan, mina stjärnor! <3

Två stillbilder på Ramius från 140-oxer och 150-räcke.Hoppfilmerna

Lägger upp väldigt korta filmer, orkar inte ladda upp längre filmer. Tog iallafall med hästarnas största språng.

Donna avslutade på 140 både oxer och räcke och gjorde det så väl första gången att vi nöjde oss. Satte så fin höjd och runda språng! Det känns så otroligt enkelt på hennes rygg! Caramelle var supertaggad, hoppade ca 125 på oxern och 135 på räcket sista två gångerna. Lägger också upp Carusos två sista språng som ligger på oxern ca 135-140 och räcket la vi upp på 150. Han hoppade väldigt väl idag! Hästarna hoppar väldigt bra för att inte ha hoppat så här pass stora hinder på väldigt länge! Min sist är för bedrövlig, pappa har redan skällt på mig. Tror det är en kombination av ful vana efter att jag hoppat Svampen så mycket då jag vill sitta väldigt framåtlutad efter hinderna så att han blir avspänd och inte kör upp huvudet och lufthoppar/rusar iväg från mig. Han har heller inte avslutat sprången riktigt i bak men börjat göra det tack vare min "fula"sist som gör att han vågar fortsätta avsluta språnget. Det i kombination med att jag blivit lite svag i överkroppen nu i vinter... Ska tänka på att jobba bort det fort. Men hästarna hoppar lika fint för det ;)

Tack snälla Erika som följde med och hjälpte mig med Donna och Caramelle <3.


Så himla fina hästar!

Nöjd med dagens hoppning som bara bestod av en oxer och ett räcke på vardera diagonal. Hoppade lite större språng på hästarna för att känna på det igen. Alla var så fina! Tog Caruso istället för Valence då han är ännu mer igång! :)

Korta filmsnuttar kommer imorgon. Bjuder på två bilder på Caramelle som överraskade oss återigen med att ha utvecklat sina språng rejält! Satte höjd, flagade svansen och öppnade upp fint i bak! Börjar tro grymt mycket på den här flickan för framtiden med tanke på vilken enorm utveckling hon gör hela tiden i sin hoppning!GLAD

Som ni märkte kunde jag nu återigen ladda upp filmer på youtube som senaste tiden har krånglat som tusan med mig. Jättekul! Har så mycket ouppladdade videoklipp som jag ska försöka få upp på min kanal nu...

Film från dressyrkursen

Först är det när tränaren (som tävlar på GP nivå) rider och därefter Amanda som nog fick lite ahaupplevelse tror jag! :)

Jag blir så imponerad över att, oavsett gren, se ryttare rida som verkligen kan och vet vad de håller på med. Som är så skickliga. Jätteinspirerande och man kan lära sig och förstå så mycket. Tycker också att min fina hopphäst även ser ganska fin ut inom dressyren för att knappt ha tränat mer än tre gånger för tränare... Med mer ren dressyrträning som detta finns det nog en fin framtid även på dressyrbanorna! :)
 

Rolig kväll!

Ska åka till ridhuset och hoppa med Valence, Caramelle och Madonna ikväll. Otroligt kul att komma igång på allvar med mina älsklingar Valle och Donna igen som haft en ganska lång lugn period nu, framförallt Madonna som avslutade säsongen redan efter Södertäljetävlingarna i mitten på november.

Caramelle kommer nog vara lika glad över att hoppa som vanligt... Busfröet!

Förhoppningsvis kan vi få några språng på film och upp på bloggen ikväll... :)

Jag är dock väldigt sjuk så måste försöka lägga mig så tidigt som möjligt!


Svampen

 
Fin häst...Dressyrkurs

Har varit borta över två dagar på en dressyrkurs på värsta toppstället i närheten av Strömsholm med Kulan. Själv har jag inte ridit denna gång, utan följt med som groom och hästägare åt min vän Amanda som ridit min fina Kulan... :) Det har varit otroligt roligt och lärorikt att titta och lyssna, får själv med mig mycket idéer för fortsatt arbete med Kulan men också även andra hästar.

Kulan har fått mycket beröm för sina gångarter och det är så kul att ha en hopphäst som faktiskt har lite gångarter i sig också. Nu har vi fått ett träningskoncept med oss för att han ska utvecklas och bli stark med en ridning och träningsform som också kommer hjälpa honom att utveckla sin hoppning.

Vi hade dessutom väldigt trevligt sällskap med flera ekipage här vid oss så det blev som en liten minisemester med övernattning, god middag och som sagt, väldigt fint sällskap.

Tack till min underbara vän som vill lägga ner tid och pengar för att rida min häst och utveckla dressyren med honom! :)


Kulan och jag tidigt i våras

Så var året 2012...

 

Årsresumé 2012

År 2012 kommer jag alltid se tillbaka på med glädje. Resultatmässigt är det inte det mest meriterade tävlingsåret vi har haft, men oj så mycket som har hänt det här året. Jag har haft ett år där min ridning utvecklats väldigt mycket. Det får jag förstås tacka mina hästar för, men också alla hästägare som givit mig förtroendet att ha deras hästar i träning och tävling. Jag har utvecklat min ridning jättemycket under året, och fått massor med värdefull rutin för att kunna fortsätta min satsning.

Det absolut bästa som hände under året var att jag fick en fantastisk framtidshäst i Ramius. I och med att han kom fick jag en extra motivationskick och glädjerus för min satsning. Tack vare honom tror jag att jag kommer kunna fortsätta utvecklas även i den svåra seniorkonkurrensen. Han ger mig självförtroende och har både det mod och scope som jag tror behövs. Han är inte så lättreglerad mellan hindrena, men har ett mer stabilt psyke än Valence vilket ger mig en större trygghet på tävlingsbanan.

Årets debuter

Jag som ryttare har inte debuterat någon höjd då 150 fortfarande är den högsta klassen jag har hoppat som ryttare. Däremot har jag debuterat nya höjder med hästarnana Kulan 130, Lady Madonna 140 och 145, Caruso 150, Ramius 140, Bernity 110 och 120.

Årets roligaste ögonblick


Jättesvårt att svara på när det är så många roliga ögonblick under året! Men att vinna en så pass prestigefylld klass som HG Netterbergs pris med så mycket prispengar medValence efter ett dåligt SM och allt var fantastiskt roligt!

Årets roligaste minne

Det är att jag fick Ramius!

Hästen som utvecklats mest under året

Alla har utvecklats och mognat mycket, men det är absolut Lady Madonna som utvecklats allra mest.
Hon debuterade 140 i år och har plockat placeringar i 140 under året och dessutom debuterat svår hoppning med ett nedslag. En otroligt rolig häst att ha i stallet.

Årets tankeställare

Det tror jag har varit mitt sätt att hantera motgångar. Jag har varit så himla dålig på att släppa och gå vidare efter en dålig klass eller tävling. Jag har verkligen grävt ner mig själv, sänkt mitt självförtroende brutalt och tvivlat på min förmåga varje gång jag gör dåligt i från mig. Detta har i sin tur tagit bort en hel del glädje och satt en hel del press som kommer från mig själv. Nu tar jag dessa motgångar väldigt bra, släpper det ganska snabbt och grämer mig inte så mycket. Självklart lär jag mig av mina missar, men har också insett att alla gör misstag och det är dem man kan lära sig av. Om man inte släpper missarna, går vidare och tänker framåt blir sporten alldeles för påfrestande rent psykiskt. Man förlorar många gånger fler än man vinner.

Årets inspiration

Personer som inspirerat mig under året är förstås min tränare, flera ryttare på elitnivå i min egen ålder samt mina favoriter och förebilder av världens bästa ryttare. Vad som också verkligen inspirerat mig är alla nya hästar som kommit in i stallet som ger en motivationskick utan dess like!

Och självklart min fantastiska tränare Ted Nätterqvist!


Årets mäktigaste känsla

Också väldigt svårt… Men Globenatmosfären är svårslagen. Häftigt att få uppleva att rida i en riktig arena. Det gav definitivt mersmak!

Årets samarbete

Runsten Equestrian och Hästshopen. Stort tack för ert stöd och support! Och allra mest vill jag ändå tacka min delägare som både äger hälften av Ramius och också låter mig få träna och tävla familjens häst Lady Madonna. En av de viktigaste personerna som gör det möjligt för mig att kunna nå mina drömmar och mål.

Årets tråkigaste händelse

Att SM blev som det blev. Valence hade visat en storform innan och vi var så himla laddade. Tyvärr drog han på sig en större sträckning i ländryggen och det blev vår livs sämsta tävling tillsammans.

Årets sorgligaste ögonblick

När Lorden blev såld. Det var så tomt i stallet under lång tid efter att han hade lämnat oss efter fyra år tillsammans.

Årets glädjeblickar

Självklart de höga placeringarna i 140-hoppning under året, att ta de där mer framstående placeringarna är alltid roligast!

Valence vann två 140-klasser, Caruso kom 2:a och 4:a som bäst, Madonna plockade en 3:e placering och Ramius 4:e placering som bäst i 140.

Årets lärdom

Lita på sin egen intuition. Våga gå sin egen väg. Älta inte mindre bra prestationer. Njut av resan lika mycket som målet.

Årets viktigaste personer


Det här året har jag verkligen insett att det är de riktigt nära vännerna som betyder så mycket för mig. Krasst sätt är ridning, tyvärr, en sport där många missgynnar andra. Man har många vänner på tävlingar och har väldigt roligt, men det är de nära vännerna som finns där när man behöver dem som allra mest.

Årets häst

Det är nog Valence iallafall. Han är fortfarande min nummer ett och hästen som alltid kommer ligga mig allra varmast om hjärtat.

TACK TILL

mina fantastiska föräldrar för ännu ett år med stöttning, uppbackning, stort engagemang och allt annat ni ger mig! Jag älskar er så mycket att det inte ens går att sätta ord på det.

min tränare för allt engagemang, allt jag lär mig och det stora stöd jag finner hos dig. Enormt tacksam och lycklig över att du finns.

mina närmaste vänner inom ridningen som gör allting ännu roligare och som peppar mig, finns där både vid fram- och motgångar. Jag hoppas ni förstår hur mycket ni betyder för mig och hur glad ni gör mig!

min klubb och sponsor som jag verkligen trivs att vara med i gemenskapen som finns där

Och förstås mina underbara hästar som gör allt för mig och ger mig så otroligt mycket glädje varje dag. Utan er skulle inte jag vara jag…

 

GOD JUL PÅ ER ALLIHOPA!


Miss you already


MÅL 2013

Valence: Minska kraven och jagandet på deltävlingar, mästerskap osv. Njuta av vad vi har lärt oss och varit med om de här åren tillsammans och variera klasserna på tävlingar mellan 130-150 under året som kommer. Han lär mig fortfarande nya saker varje ridpass och är min största kärlek.

Ramius: Hoppas att Ramius kan ta steget upp som nummer ett i stallet och ta mig ett snäpp längre. Tror och hoppas att vi kommer kunna ta steget upp och etablera oss ordentligt i 150-klasser under utomhussäsongen. Det stora målet är att kunna rida deltävlingarna i Volkswagen Grand Prix under hösten med en häst som då är stark, kommit betydligt längre i markarbetet och som har med sig en hel del rutin från vår- och sommarsäsong.

Caruso: Om han blir kvar etablera honom i svår hoppning 145-150 nästa år då han blir nio. Och då sälja honom senare under året. Nu har vi dock några spekulanter även utomlands så vi får se hur länge han kan bli kvar.

Vinceur van't Voortveldt: Etablera honom i 120-130 klasser. Utveckla markarbetet och stärka honom.

Silver Bullet: Felfria rundor i 130 under våren och ta steget upp i 140 under senvåren/sommaren. Tanken är också att min vän ska utbilda och ta upp honom i klasserna inom dressyren under nästa år.

Lady Madonna: Om hon blir kvar vill jag etablera henne i svår hoppning och njuta av denna fantastiska lilla tävlingsfighter som samlat så mycket rutin under 2012. Då med ett mer hållbart och långsiktigt upplägg tillsammans med ägaren.

Caramelle: Målet blir att hon ska bli stadig i 120. Så får vi se vad som händer under året.

Bernity B: Om hon skulle bli kvar, etablera henne i 130 under vår- och sommarsäsong.

Mål inom företaget och hästarna: Det är så kul för jag har nästan hela tiden hästägare som hör av sig och har i nuläget fyra hästar som ägare vill få in i mitt stall. Det är rörande och mycket motiverande. Jag vill utveckla mitt företag, mina kurser och träningar ännu mer under nästa år. Under nästa år är ett mål att ha färre egna hästar och på så sätt kunna ta emot och ha fler hästar åt hästägare för försäljning, samarbeten och utbildning. Skulle också vilja köpa en 3-4-åring under slutet av nästa år. Tanken är att jag som max ska ha 3-4 egna hästar.

Personliga mål: Vill utveckla min ridning nästa år, njuta av att jag under 2012 samlat på mig väldigt mycket viktig rutin, utvecklat min ridning och lärt mig hantera motgångar på ett väldigt bra sätt. Rida lite mer mot klockan i vissa klasser. Ska fortsätta jobba med mental träning och fysiska träning utanför hästarna. Vill gärna göra åtminstone en tävling utomlands. Hoppas på att kunna sälja hästar så att jag kan göra ombyggnation av stallet. Kanske köpa en riktig lastbil och ta C-körkort.

Bloggmål: Behålla motivationen för skrivandet och förhoppningsvis behålla bloggen hela året. Hoppas ni läsare vill fortsätta följa oss!

Svar på frågorna ni ställt!

1. Ja, Kulan är till salu till rätt hem och pris.

2. Jag äger hälften av Ramius och andra hälften ägs av min underbara delägare.

3. De hästar som är till salu i stallet är för tillfället Caruso, Lady Madonna och Bernity. Ev även Kulan. Vet inte ännu vilka hästar som kommer säljas under nästa år, det beror på vilka hästar som kommer in i stallet osv. Nej, Valence kommer nog aldrig bli till salu. Jag måste sälja för att kunna ha en fungerande ekonomi, hur jobbigt det än är, annars måste jag tyvärr byta bransch. Det är något man måste lära sig leva med.


Uteritter

Red ut tillsammans med min bästa barndomsvän idag på en mystur i skogen. Det var mer en skön uteritt än att vi jobbade hästarna. Härligt med sånna pass ibland också!

Nu ska Amanda och jag ta med sig två hästar och hoppa lite i ridhuset! Såååå roligt! :D

Imorgon ska alla hästar ridas innan jag ska på glöggträff med massor av folk. Årstradition som alltid är lika trevligt då det är otroligt mycket hästmänniskor som samlas och man träffar även folk som man ofta inte träffar så mycket annars! :D


Är det dressyr eller hoppning den här hästen ska göra?

För han har nog bannemig potential för att gå riktigt långt inom båda disciplinerna... Räcket i slutet ligger på 150 cm. Kameran dog tyvärr, så mer gångarter fick vi inte på film :(


Kan inte beskriva hur glad jag är över att du är min <3


JULKLAPPSTIPS HOS HÄSTSHOPEN!

Hästshopen har julklappstips på sin webshop just nu! De är uppdelade i prisnivåer alltifrån 100 kr till 2000 kr.


Hästar med svaga nerver? ;)

Haha Amanda kastade ner 6 sockerbitar från den höga läktaren i ridhuset idag när hästarna var lösa. De stod precis nedanför och stod verkligen helt stilla och bara tittade, totalt orädda, bara lite nyfikna och lugna. Vi gjorde om det för att få med det på film. Ganska söta faktiskt. Kan inte påstå att de har så svaga nerver direkt, båda känns väldigt trygga... :)


:)

Busig men väääääldigt fin, älskade Melle! När vi kom hem borstade jag av henne ordentligt och använde också en piggborste då det verkade klia lite på henne. Hon var så söt för hon ville klia mig tillbaka på axeln först och sedan började hon klia på Paul på gången när jag kliade henne med borstarna. Något av det sötaste jag har sett, underbara häst!


Ramius två högre språng idag

Tack till Amanda som satt på Kulan och filmade ;) Har ju inte hoppat stort på ett tag. Saknas sista lilla powern i bak men herregud vad jag älskar och tror på den här hästen! :) Underbara älskade fina Musse <3


Underbar dag!

Den här dagen har varit fantastisk!

Amanda kom på förmiddagen så åkte vi till ridhuset och hoppade lite studs och en oxer-oxer serie på Kulan och Ramius. Hoppade stora hinder i slutet, Ramius bara en gång men han var så jättefin. Sååå kul att hoppa honom igen. Kulan hoppade väl och har ett så underbart mod på hinder, styrkan och kraften saknas fortfarande lite emellanåt, men scope har han definitivt massor av!

Därefter fixade vi och gjorde fint i stallet för att sedan efter lunch ta en lång galopprunda på Madonna och Caruso i skogen. Vi red barbacka och båda hästarna var otorligt fina!

Efter det åkte Amanda hem och jag red ut på en långtur med Svampen som tagit det lite lugnare några dagar. Han hade obegränsad energi idag, men även om själva ridkänslan och lydnaden inte är den bästa dessa dagar så gör det ju en väldigt glad iallafall! :D

Nu kommer snart Erika så ska vi rida ut på Paul och Caramelle och kondtitionsträna på grus (snö) vägarna. Hur mysigt som helst! Har en känsla av att Caramelle kommer tycka att det är minst lika härligt som vi, misstänker att ett och annat bocksprång kan förekomma också... ;)

Söndag

Jag har spenderat två dagar med finaste underbara vännen Rebecca och Lorden uppe i Stockholm. Mer om det senare!

Nu har jag bråttom, ska iväg och hoppa tre hästar åt ägarna. Roligt jobb en söndagskväll! :D Mitt arbete är det bästa som finns väldigt ofta! :D

Berättar mer om dagarna som gått senare eftersom att min uppdatering varit kass senste tiden... :(

Rebecca och jag igår på väg in till Stureplan för utgång. Jag har insett att jag är en småstadsbo in i fingertopparna och ja, myskväll hemma slår utekvällar 99 % av gångerna;)Har varit flitig idag!

Idag har jag varit riktigt flitig och jobbat hårt, och det har varit ruskigt kallt ute!

Jag har ridit alla åtta hästarna idag.

Caramelle, Valence, Bernity och Madonna jobbades på ängen och var alla riktigt fina. Bernity och jag tog några språng på ca 1m i snön efteråt och hon hoppade magiska språng. Det är så speciellt med henne för hon är en ganska liten häst, men har en så stor och rund galopp som om hon vore ca 170 i mankhöjd. Och i sprången känns det som tt hon har ett väldigt stort scope. Hade förstås gärna behållt henne till utomhussäsongen nästa år, tror absolut att hon går 130-klasser på ett väldigt bra sätt då! Madonna får extra stort pluss i kanten idag då vi hade vårt hittills absolut bästa dressyrpass, vet inte riktigt vad som hände, hon var som en ny häst på marken plötsligt. Helt otrolig känsla för att vara Donna. Caramelle har fattat det här med samlad galopp nu, hur fin som helst! :) Valence var vild och vacker ute på fältet, men han gör mig så lycklig!

Caruso reds ut på en längre ritt med galoppjobb och klättring.

Svampen och Kulan reds ut på lugna uteritter i skritt och trav.

Ramius reds först ut i skritt en halvtimme och avslutade med galoppjobb i snön. Jättefin var han idag!

Måste också säga att det är sjukt kul att ha alla igång igen. Inte minst min älskade Valence som nu även han är i arbete! :D

Har utöver det gjort stallet själv idag samt spånat de flesta av boxarna och städat i sadelkammaren. Tycker att jag varit riktigt flitig faktiskt! :D Mitt ansikte är så gott som köldskadat vid det här laget... ;)

Nu ska jag laga middag, sedan ta in hästarna och därefter blir det en lugn torsdagskväll för mig. Imorgon förmiddag ska jag åka på dressyrträning för bästa Anette igen. Tror att jag tar med mig Ramius! :)


BERNITY ÄR TILL SALU

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=680009

HÄSTSHOPEN.SE

Just nu har Hästshopen julkampanj på alla deras GPA hjälmar. Så passa på att beställa nu innan jul så får man 10 % rabatt på hjälmarna. De har flera olika modeller i sitt sortiment!


Träning i Djursholm

Är det någon som vill komma till Djursholms ridskola på lördag kväll och träna så har jag hoppträning där från kl 18:00. Hör gärna av er till mig via mail om ni skulle vara intresserade av att vara med! :)

amandavcl@hotmail.com
 
 

Om motivationen för ovanlighetens skull skulle vara lite låg

Ja, om motivationen för ovanlighetens skull skulle vara lite dålig så räcker det nästan med att titta på en film som denna för att man direkt ska vilja gå ut och rida igen!


Anmält till första tävlingen för 2013!

Igår anmälde jag till nästa års första tävling. Strömsholm redan i januari månad 120 + 130. Jiii vad roligt det ska bli med ett nytt år och ny tävlingssäsong! :D


Jag ber verkligen om ursäkt

Ja, jag ber verkligen er läsare om ursäkt för min dåliga svenska när jag skriver. Jag sitter och skriver mina inlägg på väldigt kort tid och är dålig på att korrläsa mina inlägg. Det är så mycket tankar i mitt huvud när jag skriver de långa och förklarande inläggen, att jag bara matar på. Ska verkligen försöka skärpa mig. Måste bland annat korta mina oändligt långa meningar. Jag försöker ju berätta en hel historia i en enda mening... Som sagt, ska försöka tänka mig för framöver! Det blir ju fruktansvärt jobbigt för er att läsa annars.


Calle! <3

Mysig sadelkammare nu på vintern :)
Svar på kommentarer

"Varför har du ett sånt skarpt bett på en unghäst? Det syns ju att hon inte trivs, borde inte hästen få hitta sin stadga o stabilitet utan det? Istället för att betsla skarpt o hämma hästen?"

"Varför vill du att alla hästar du rider ska bli "din" typ av hästar? Varje häst är individuell och unik i sig självt. Det känns som art det måste vara svårt för dig då att anpassa dig från häst till häst. Jag menar vad gör du hem du får hem en grövre modell på häst? Som är stor o tung? Betslar på skarpt o rider med händerna?"

Unghäst och unghäst, Caramelle blir åtta år nästa år. Jag varken ser eller känner att hon inte trivs utan är snarare otroligt glad över den utveckling hon gjort senaste tiden. Upplever heller inte bettet som mycket skarpare än ett vanligt tredelat bett, utan bedömmer snarare att hästen själv avgör vilken bett den trivs med. Hon går på ett pelham med en rak gummistång, kedjan är borttagen och är ersatt med en läderrem, och hon har ingen achenrem utan bara en nosrem. Många tränare hävdar att för många hästar är den typen av bettsling mer harmonisk då det ligger väldigt stilla i hästens mun. Hon blir både stadigare i bättre balans och bärighet samt är mer ihop i sin kropp på det här bettet, därför har jag valt att rida henne på det. Om du tolkar hennes stopp i galoppen som en protest mot bettet så tolkar du situationen fel. Caramelle har bara ett öga och upplever ibland smala utrymmen (som nu ridhusväggen och hindret) som lite obehagligt eftersom att hon själv inte riktigt kan avgöra på samma sätt som en häst med två ögon, hur lätt hon kan komma igenom.

Skulle man resonera att varje häst är unik och individuell i sig själv så skulle man aldrig förbättra och utveckla en hästs svaga sidor. Självklart är varje häst en enskild individ och ingen häst är identiskt en annan. Men om man bara "accepterar" hästens svageheter kommer man aldrig heller att ta en sådan häst framåt.

Caramelles största "problem" är att hon varit väldigt stor, lång, tung och inte så god "mekanik" i sin kropp. Det är iallafall vad jag har saknat hos henne. När jag får hem en häst så känner jag vad jag måste jobba med för att kunna ta fram hästens kvalitéer, och för att jag ska kunna succesivt klättra med varje häst i klasserna. Hur jag ska träna en häst som ska känna sig stark och hålla sig frisk i längden.

När jag kommit in lite nära hinderna, har hon varit så lång och inte i tillräckligt god balans för att orka elevera i språnget. Hon har inte kunnat hitta kraften till att hoppa upp och vända genom kroppen över hindret. Hon har helt enkelt inte riktigt klarat av att hantera dessa situationer rent fysiskt.

Problematiken är att om jag skulle fortsätta rida henne lång så skulle hon bli ännu starkare i det arbetet - vilket leder till att hon förstärker sin svaghet. Om jag tränar på att få ihop galoppen, kunna samla galoppen, få lite tryck och energi i galoppen så kommer hon att utveckla en svaghet hon har idag till någonting positivt. Hon kommer fortfarande ha lätt för att länga sin galopp, men kommer också utveckla ett register i sin galopp. Och en helt annan styrka och kraft i sitt rörelsemönster.

Alla hästar och unga individer har olika typer av bra och sämre egenskaper. Det är ju vår uppgift som rytttare att underhålla de goda sidorna och utveckla de svagheter som finns hos hästen.

Jag tror att alla ryttare som rider på en högre nivå strävar efter en viss känsla i sin ridning och hos sin häst. Det finns obegränsade sätt att rida och tänka, alla ryttare rider på sitt vis, men hästarna formas efter sin ryttare. Och när man har hoppat större klasser vet man att man måste ha hästarna så att de lätt svarar framåt, lätt svarar tillbaka, är i balans, är lätta att få med sig på böjda spår, i svängar osv. Man vet att det kan inte ta flera galoppsprång innan du får svar på din förhållning, för då sitter hästen i hindret på en trång distans. Om jag formar mina hästar efter mitt sätt att tänka och efter den känsla jag söker i ridningen, så är det så jag måste arbeta dem för att jag, som ryttare, ska kunna ta fram och göra bra resultat på varje häst. Hur jag går till väga bygger på de tränarinstruktioner och erfarenheter jag har fått mm.

Huruvida jag rider mycket med händerna eller inte orkar jag inte ens ta mig tid att svara på. Något jag alltid strävar efter, och alltid har strävat efter är, att oavsett vilken häst jag rider på, kunna ha hästen mellan hand och skänkel men att ha en mycket lätt kontakt med hästens mun. Att hästen bär sig själv i egen balans och jag tycker att jag har lyckats bra med de hästar jag jobbat med hittills.


Dagens ridpass

Den härliga dagen började med en långritt på morgonen med finaste vännerna Erika och Amanda. Erika red sin häst Paul förstås, Amanda red Svampen och jag red Caruso. Svampen blev dock lite vild så Amanda och jag bytte häst efter andra galoppen... ;) Hur mysigt som helst var det iallafall, och hästarna var alla tre superfina! Mycket samlande jobb i galoppen men också några härliga fria galopper över ängarna. Uppskattar verkligen ridsällskapet när man rider största delen av alla ridpass i sin ensamhet!

Därefter red Amanda och jag ut igen, den här gången på Kulan och Caramelle. Jag fick lite hjälp med hur jag ska fortsätta jobba Kulan framöver från Tedträningen sist och för att få upp styrka och kvickhet hos honom ska jag då och då rida ut och verkligen extremsamla galoppen. Amanda fick instruktioner av mig eftersom hon red Kulan, och jag tänkte att det stärkande arbetet mår Caramelle minst lika bra av. Båda var riktigt fina, jag blev väldigt positivt överraskad av Caramelle som samlade sig riktigt fint och orkade betydligt mer än väntat. Amanda gjorde ett bra jobb med Kulan som studsade ganska mycket i galoppen i början, tror båda var rejält trötta efteråt.

Ramius och Bernity skrittades ju som sagt ut idag.

Jag red Madonna på ängen på kvällen och jobbade henne ordentligt. Hon var riktigt fin, kändes som dressyrtrimmpasset i ridhuset häromdagen givit lite resultat faktiskt.

Valence har fortfarande vinterpaus.

Tedträningen

Kulan var duktig på Tedträningen, hoppade en bana på ca 130 och ett par oxrar på 140. Känner dock verkligen att jag inte lagt ner det arbetet jag borde ha gjort med honom vid det här laget. Ted ifrågasatte hur mycket jag faktiskt själv tränade och la ner tid på att utveckla honom. Lite hårt att höra och inse att det faktiskt runnit lite mellan fingrarna. Enda sedan hans sommarpaus med betet i somras har jag på något sätt "överlåtit" honom till min kompis som älskar att rida honom väldigt mycket och fungerar väldigt bra tillsammans med honom. Jag har själv bara ridit honom ett en till ett par dagar i veckan och inte jobbat med att utveckla honom framåt. Ted kommenterade detta och har nu sagt åt mig lite ordentligt och nu efter träningen är jag full med inspiration tack vare Ted med fortsatta träning av Kulan. Jag måste ta till mig honom igen och verkligen jobba med honom som med alla de andra hästarna. Han har så stora kvalitéer men för att få fram dem krävs väldigt mycket träning. Det var verkligen en givande träning och första hoppträningen jag gjorde med honom sedan i början av februari i år.

Bernity var mer vild än tam på träningen. Började med att så fint bocka av mig under galoppuppvärmningen... Var sedan überladdad på hindrena och inte det minsta intresserad av att lyssna på vad jag ville. Sötnos. Hon har inte hoppat på ett par veckor... Hon skötte sig dock väldigt bra i slutet och hoppade runt en bana på 110+ på många språng med noggranna runda språng och väntade på mig hela rundan. Var verkligen bra att hon fick följa med på träningen, kändes som att det gav mycket.


Kulan på träningen i fredags.

Caramelle stannar!

Hade ju en provridning på Caramelle som verkligen verkade seriöst intresserade, men nu har Caramelles ägare och uppfödare bestämt att hon ska behållas och är inte längre till salu. Tråkigt för de som skulle komma och kolla förstås, de lät besvikna, men jag har all förståelse för känslan av att inte vilja sälja. Jag är hur som helst väldigt glad över att få behålla Caramelle, nu även på lång sikt, och ser verkligen fram emot att matcha henne inför nästa års kommande tävlingssäsong! :)
I gång med min kommande stjärna igen!

Så himla härligt att sitta på hans rygg igen, och laddad var han verkligen! Skrittade ut ca 35 min tillsammans med Amanda som fick ta Bernity som ledarhäst eftersom jag misstänkte att Musse kunde vara lite harig ute nu efter 16 dagars vila. Tog bort stygnen idag och såret har läkt så fint! :) Imorgon blir det en skritt och trav runda i skogen så sätter vi igång med småsprång i mitten på nästa vecka. Han får ridas precis som vanligt men smyger förstås igång lite lugnt efter viloperioden.

Såret efter operationen idag efter att jag tagit bort stygnen:


Sötnosen som också var smutsgrisen idag innan ridturen:

Valence vilr till onsdag, skrittas till söndag och rids igång from måndag nästa vecka! :D Kul att smyga igång med alla på riktigt nu! :)
 

En fråga

 
Hej! Undrar om du kände Rebecca som köpte Lord Greystoke av dig varann innan? Tänkte eftersom du skrav att du ska åka upp till henne i Stockholm nu?

Hej! Nej det gjorde vi inte. Hon kom och provred Lorden i somras när han var till salu och köpte honom ett par veckor senare. Hon kom tillbaka till oss och bodde över två dagar och deltog på en kurs jag hade då. Hon kom kvällen innan och sov över, deltog sen på heldagskurs dagen därpå. Vi märkte nog att vi klickade ganska snabbt och hade väldigt lätt för att prata och framförallt skrattade otroligt mycket ihop. Vi bestämde oss därefter att åka på meeting tillsammans, hon då med Lorden och jag med Valence. Vi bodde då på hotell över två nätter, åkte dit i lastbilen tillsammans och hjälpte varandra då vi varken hade föräldrar eller någon annan med oss. På så sätt har vi lärt känna varandra. Jag sålde min häst till ett jättebra hem och fick i och med det också en helt fantastisk kompis, så otroligt roligt att det kan bli så! Nu ska jag upp och träffa henne där hon bor, hålla träning för henne och Lorden och några andra, gå ut, julhandla och bara umgås! :) Det har blivit en vänskap som jag hoppas kommer hålla i många år framöver, för det är få personer som jag skrattar så extremt mycket med! :D 


Valence och Rebecca i Örebro!


Rebecca och Lorden vinst på hemmaplan! :)

Hästar i "frihet"

Det finns nog inte många saker som är så härligt att titta på som när hästarna springer lösa i full galopp i hagarna om dagarna. Erika filmade en dag i höstas när bara Kulan och hennes egen häst som står hos oss lekte i hagen. Jag fick se filmen igår och tycker att den var så mysig och härlig att titta på! Tror att det är så viktigt för hästar att ibland bara få vara just hästar.


Mot ridhuset

Fem hästar rida idag. Nu mot ridhuset med Madonna för dressyrarbete. Amanda och Kulan följer med och rider igenom sitt program inför morgondagens programridning! :)

Gamla filmer

Hittat flera gamla videoklipp:

Lorden och jag, femtegången han hoppas under ryttare:


Lorden och jag ca 10 gången han hoppas under ryttare:


Caruso 4 år på hösten, första gången han hoppar lite större hinder med ryttare:


Valence 120 Strömsholm som 6-åring


Valence och min debut på elittävling Junior Grand Prix 135. Valle endast 6 år gammal!


Caruso banhoppning hos Ted 4 år gammal (augusti -08):En crazyhorse jag skulle rida åt ägaren för typ två år sedan...
som jag var väldigt förtjust i. Lite av en problemhäst då e Heartbreaker. Nu blev det aldrig så, hästen såldes några månader senare och jag red honom bara en gång, och det var den här gången:

Skimmel vs annan färg?

Man skulle ganska lätt kunna tro att min favoritfärg på hästar är skimmel. Men så är verkligen inte fallet. Jag gillar nog allra mest mörkbruna hästar, tycker att det är den vackraste färgen på en häst. Gillar också bruna hästar, det är klassiskt och stilrent. Men av åtta hästar som jag rider är sex av dem skimlar och av fyra egna hästar är tre av dem vita. Hur kan det komma sig? Jag brukar svara att det var individerna jag fastande för...Filmerna

Inget bra ridhuset att hoppa i riktigt. Och jag sitter som jag sitter efter hinderna för att framförallt Svampen inte ska börja hoppa luftsprång i galopppen utan så lugnt och som möjligt bara fortsätta rulla på i en lugn galopp. Lägger Svampen medvetet lite nära hinderna då jag vill att han ska förbättra sin frambensteknik och inte sätta av i full fart utan vänta hela vägen fram till avsprånget. Tyvärr fick vi inte med så mycket hoppning på Caramelle i slutet, jättesynd! Sista räcket ligger dock på 120-höjd. Hon var vääääldigt taggad och glad, härlig power! :)

Ni får ursäkta Erikas damputbrott på hästarna hon håller i när hon försöker filma samtidigt... Tusen tack för att du förljde med och hjälpte mig! <3
Tar med mig Kulan och Bernity till hoppträningarna för Ted ikväll! :D


Hästar med potential

Hoppningen igår gick jättebra, det blev nog ett nyttigt pass. Det var kallt och underlaget kändes inte på topp i ridhuset, har inte varit där på över ett år. Men vi gjorde det bästa av situationen och jag försökte rida så försiktigt jag kunde i svängarna och så.

Svampen har så otroligt mycket tryck i sin hoppning men har fortfarande så mycket att lära för att på ett tekniskt sätt hantera hinderna ännu bättre. Men tycker definitivt att han taggat ner och är mycket mycket mer ridbar mellan hinderna, och på marken mellan hinder är han jättefin. Galoppen är, som Ted sa, fortfarande väldigt svag vilket jag ibland luras lite av då den är så energisk och kraftful ändå. Hoppade ändå 120-130-hinder igår och det går verkligen framåt. Skönt att han går att hoppa på ett relativt normalt sätt inomhus nu också. Jag tror otroligt mycket på den hästen men det är mycket jobb som måste läggas ner. Men resan är ju fantastisk när man älskar hästen så mycket.

Caramelle var vild och galen igår. Tyckte att det var superkul att se hinder och blev lite väl vild och glad igår kanske. men nu börjar hon visa mig andra språng än tidigare. Har upplevt att hon har mycket tryck från backen och kommer ofta upp bra i fram men att hon inte riktigt avslutar sprången utan att bakdelen mest bara hänger med genom språnget. Jättesvårt att förklara. Men jag tycker att hennes bakbensteknik håller på att utvecklas ganska mycket och det känns som att med tid och arbete kommer hon kunna bli riktigt, riktigt fin. Så kul att hon plötsligt blivit lite elektrisk, kvick och otroligt energisk. Hennes rörelsemönster är så mycket lättare och snabbare än förut. Jättekul, hon blir mer och mer "min" typ av häst hela tiden. Och underbar personlighet har hon också, urmysig häst <3

Det finns definitivt en hel del att ta fram i båda de här fina hästarna!

En liten film på båda kommer upp på bloggen snart.

Erika följer med!

Förhoppningsvis kan vi få till någon filmsnutt från dagens hoppning också... :)


Svar på frågor

Hej! Här kommer ett gäng frågor!
1. När kom du på att du skulle börja satsa på hästarna som du gör idag?
2. När skaffade du flera hästar (än Valence)?
3. Vad jag har förstått kommer du inte från en "rik" familj som många andra som kan satsa i ridsporten, hur kunde du få det att gå runt i början av din satsning?
4. Vad har du för tips för någon som vill satsa mer men som inte har några större meriter eller pengar i ryggen?

1 Oj, det tror jag växte fram succesivt. Redan i slutet av min gymnasietid tävlade jag mycket på elitnivå med Valence och intresset för hästar och hoppning har varit väldigt stort för mig under lång tid. Jag la ner mer och mer tid och fokus på ridningen och märkte att jag kunde utvecklas och ta fram nya hästar vilket gav mig massor med motivation.

2 Jag hade Valence parallellt med min D-ponny under nästan ett år, då när Valence var fyra och en bit in på femte året. Sålde därefter min ponny och köpte Caruso, som dock blev sponsrad av ett företag min pappa jobbade på, då tre år gammal. Drygt ett år efter det köpte jag och en vän Lord Greystoke tillsammans, jag för några av de aktiepengar jag hade fått som barn. Och såsmåningom köptes även Kulan som mina föräldrar köpte tillsammans. Därefter köpte jag Calypso boy precis inriden och sålde 4,5 månad senare. Ramius blev jag tipsad om i somras och var så lyckligt lottad som hade en så fantastisk människa som delägare som köpte en stor del av Ramius, i samband med det såldes också Lord Greystoke.

3. Skriver ett separat inlägg om det!

4. Kämpa hårt, försök hitta kontakter och sedan är det tillfälligheter under resans gång som måste stämma lite för att kunna nöta sig fram i en sport där pengar tyvärr är en faktor för framgång. Och så måste man orka och kunna lägga ner tiden på yngre förmågor som inte visat vad de går för och utbilda från början själv då en färdig häst kostar en förmögenhet. Där gäller det också att lyckas hitta hästar som har kapacitet och huvud för att kunna gå stora klasser, och det märker man under resans gång. Hade Valence varit en medelmåtta 120-häst när vi köpte honom hade jag aldrig haft de ambitioner eller meriter jag har idag, och vi hade aldrig kunna drömma om att han skulle ha så mycket fantastiska egenskaper och kapacitet i sig som han har. Och det var det ingen annan som trodde heller när han såldes.

Vad har du för sadel/sadlar på dina hästar? Hur många hästar har du i stallet nu? står alla dom du rider hemma? Hur lång tid tar det att "göra" stallet för dig varje dag? Fixar du allt själv? Blev lite frågor men tycker det är kul att höra lite hur vardagen ser ut :)

CWD och Antares Altaire sadel. Just nu har jag åtta som tränas och tävlas hemma. Dessa är Valence, Caruso, Ramius, Kulan, Svampen, Madonna, Bernity och Caramelle.

Att mocka allt , fylla vatten, sopa, städa undan och höpåsar tar nästan 2 h. Numera får jag hjälp med detta flera dagar i veckan.  Dock tar jag alla in- och uttag, fodringar, vatten i hage, täckesbyten mm själv.

Hur gör du för att klara av vintern på bästa sätt? Tänker på vattnet som fryser, kläder, hästarnas utrustning, var rider/hoppas du när vägar osv blir isiga och hemska? ja du förstår :)

Ja, vintern är den tuffaste och framförallt tyngsta perioden att ha häst. Får fylla vattenhinkarna i tvättstugan bredvid stallbyggnaden, fylla vatten i hagarna både morgon och lunch eftersom det hinner frysa. Sätter på mig massor med varma kläder och kör helt enkelt. Inte mycket annat att göra. Hästarna hålls varma och torra med täcken. Jag försöker åka till ridhus väldigt ofta, rider på ängar ibland och långa lugna rundor på vägarna. Klättrar en hel del också. Vi har mycket bra ridvägar runt oss.

Har alla dina hästar, som rids, snösulor? Har du några tips annars, för att slippa styltor?

Nej de har de inte. Man kan fetta in hovarna med mycket fett, annars är det knepigt med styltor. De värsta dagarna får jag nöja mig med att rida på de plogade grusvägarna.

Hur gjorde du när du startade ditt företag? Hur gick du till väga när dy skulle starta upp de o när du hade gjort det?

Skriver om detta i ett separat inlägg!

Vilka är dina favorit övningar?
Vad tycker du är viktigt att tänka på när man rider in en häst?
Vid inhoppning av en häst, hur lägger man upp det på bästa sätt?
Stegar du alltid när du ska tävla?
Du är fantastisk förebild!!! :)

Oj, variation är viktigt för mig. Men rider mycket bombanor och en hel del studs och andra serier.

Att försöka läsa av hästen man jobbar med, vissa är så himla lätta och lär sig fort och accepterar allt och andra kan vara med känsliga och nervösa. Ta allt i lugn och ro, befästa och massor med beröm varje  gång hästen gör rätt. Hellre korta stunder och ofta än för mycket och för länge med en ung häst.

Rama in, göra det så lätt som möjligt, och ha god balans och följsamhet så att hästen inte upplever ett obehag vid inhoppningen om den tar större språng eller trampar om osv. Gasa ínte eller kasta fram handen, då lär sig hästen hoppa flacka språng istället. Samma sak här, massor med beröm! Börja med titthinder tidigt, håll hindrena låga och pussla ihop lätta banor vartefter.

Film på Calle som jag hoppade in förra sommaren.

Nej jag stegar upp tom 5 galoppsprång på rakt spår, men anpassar linjer och antal galoppsprång efter vilken häst jag sitter på! : )

Tack så mycket, vad glad jag blir! : )

Vilken av dina hästar, bortsett från Valle är din favorit, ridmässigt och att hålla på med?
Vilken av dina hästar tror du skulle kunna gå längst på dressyrbanan?
Vilken av dina hästar är svårast att rida (bortsett från Valle kanske) ? :)

Blir väldigt glad av att rida Svampen pga hans otroliga energi och egensinniga stil. Men Caruso är ju den som absolut har den mest underbara ridkänsla som finns, så lydig men mycket energi och kommit långt i markarbetet.  Alla är väldigt mysiga och personliga att pyssla om och hålla på med i stallet.

Kulan absolut. Caruso skulle nog kunna gå svåra program i dressyr, han kan ju byten i serier och så och har kommit väldigt långt i markarbetet. Men har inte så roligt skritt eller trav. Kulan rör sig med som en dressyrhäst för större klasser, finns mycket mer swung, takt och elastisitet i hans gång.

Ramius, Donna och Svampen är lite svåra och speciella på sitt sätt att rida, men ändå inte i närheten av Valence.


Ge lite tips på träningar, hoppövningar, markarbete :):)

Tar det i ett separat inlägg. Kan visa bilder och filmsnuttar då också.


Dina hästar verkar aldrig nästan vara skadade bortsett från små olyckor typ halkning i hage o sånt. Andras hästar står ofta skadade med kotledsinflammationer o dyl. Tänker du på nått speciellt sätt el gör ngt särskilt för att hålla dem friska? Du e bäst glöm aldrig det!

Jag hoppas och tror att det beror på att de får vara ute mycket i stora hagar många timmar om dagen och verkligen vara hästar i kombination med att jag rider väldigt mycket ute på varierat underlag. Jag är glad och stolt över både Valence och Caruso som ändå gått stora klasser enda sedan de var unghästar och peppar, peppar, aldrig blivit behandlade. De har hållt sig så otroligt friska och starka hela tiden.


kan du inte visa massa bilder på gården, stallet, uteboxarna, sadelkammaren osv? :D

Jag har gjort det i ett tidigare inlägg men kan ta nya bilder så småningom. Återkommer i ett separat inlägg.Har du filmer från när du ägde Lord Greystoke?

Ja det finns ganska många ute på honom. Här från två 130-klasser.
br />
Har du några planer på att skaffa en till häst som kan hålla Ramius nivå och följa med ut på de stora tävlingarnna, om både Caruso och Lady Madonna plötsligt skulle bli sålda? :)

Nej då skulle jag ha behållt Caruso och fortsatt resan med honom. Jag kommer eventuellt köpa en unghäst för utbildning under en period men absolut inte en tävlad häst. Det blir Valence och Ramius och så hoppas och tror jag att Kulan kan komma upp och hoppa 130-140 nästa år med dem.


När det är tävlingar på gräs, vad använder du för sorts broddar då (längd osv)?
Jag har en häst som väldigt gärna vill gå högt med huvudet, hon trivs inte med bett i munnen. Gummibett funkar allra bästa men hon går fortfarande rätt högt med huvudet.. Kanske svårt när du inte sett hästen, men har du tips på något bett man kan prova?
Fortsättning:
Jag vill heller inte betsla upp henne för mycket då det inte behövs i vanliga arbetet, i hoppningen däremot blir hon stark vilket bett jag än rider på..

Jag har stora gräsbroddar på yttersidan och kortare på innesidan. Jag skulle prova hackamore och se om det fungerar. Annars kanske du får försöka leva med att hon vill gå högt med huvudet och fortsätta rida på gummibetten. Markarbetet utan hinder kan man jobba sig igenom med träning men jag personligen låter mina hästar gå med huvudet var de vill och känner sig mest bekväma med när de ska hoppa. Det finns hästar som ganska naturligt vill gå ner och jobba lite i fin form mellan hindrena så finns det dem som vill ha huvudet väldigt högt, tex Madonna. Hon hoppar bäst när hon får ha huvudet där hon vill ha det. Jag skulle också sätta på en lång martingal för att hjälpa till att stabilisera det som går!


Kan du berätta lite mer om Svampen och Caramelle? Om du får för ägarna skulle det även bra kul med en presentation av de du rider som inte står uppstallade hos dig :)

Svampen är en häst som en vän till mig köpte. Han kom hit med eksem, svamp, mager och eländig. Lite av en problemhäst både till ridning och hantering men som jag verkligen blivit såld i. Han låg ute på annons och jag hittade honom, han såldes till riktigt lågt pris. Vi chansade och köpte honom osedd, trodde aldrig att det skulle finnas så mycket hopp i honom som det finns. Nu ska jag få köpa ut hennes del så han blir min egen häst såsmåningom. Får se vad det blir av honom, en otroligt speciell häst med stor personlighet och väldigt mycket egen vilja. Men numera är han supersnäll i all hantering! :D :D Min lilla oslipade diamant tror jag! : )
Caramelle ägs fortfarande av sin ägare. ”Melle” som hon kallas hemma hos mig är en av de finaste individerna hos en häst som jag har träffat. Otroligt, mild, positivt och vänlig. Underbar, jättestort hjärta oh klok. Hon är ganska stor, jättefin hoppstam, svartskimmel. Gått 110 felfritt. Hoppar allt och har kommit en bit även i det dressyrmässiga arbetet. Mycket potential att utveckla hos henne. Är nu också till salu till rätt köpare. Caramelle har en treårigt dotter efter Cortez som är en kopia av henne själv!

Hästar jag rider åt ägarna men som inte står här är bland annat

Zorba, ett 7-årigt sto som nu gått 120-klasser. Många felfria 110. Hoppat henne sedan i våras. Stort sto med fin inställning till arbete. Kommer nog tävla henne en del även nästa år och så är tanken att dottern ska tävla henne parallellt tror jag.

Sedan är det tre hästar utöver det som jag hoppar åt ägarna. Ska höra med ägarna om det är okej att jag skriver om dem här. Kanske kan visa en liten filmsnutt på dem också såsmåningom.

Har du kvar ditt nathepelham du annonserade på bloggen?

Nej det är sålt!

Vilken känsla att få rida i globen! Såg att du lagt ut annons på caruso igen, hur kan det komma sig?

Det var underbart! : ) Han är till salu om rätt köpare dyker upp, bara pga av ekonomiska säl till min fortsatta satsning. Jag lovar, det är med stor sorg i hjärtat.


Hur kommer det sig att du valde just Valle i Globen och inte Madonna, Caruso eller Ramius?

För jag litar mest på Valence i den typen av miljön och han är idag min bästa och mest meriterade häst.

Kommer ihåg att du för länge sen la upp ett klipp där du visar hur man kan gå till väga för att få en häst att byta galopp. Tror det var Caruso du red! Har du lust att lägga upp det igen? Du är en grym förebild! Kram!

Tack så mycket för din kommentar. Jag tror det var denna gamla video du menade. Dock var han precis 6 år fyllda här. Lite pinsamt nu så 2,5 år senare. Kan göra en ny och bättre video. Här hade han precis lärt sig byten, men jag ville visa steg för steg i videon hur jag tränade in byterna och att man kan ta bom som hjälp om hästen har lite svårare för sig att byta. Just här höll jag också precis på att börja jobba med den förvända galoppen. Ja det är långt ifrån perfekta byten ni ser på den här gamla videon. Men jag kan göra en nyare snart vid intresse!

har du inga bilder när han kom? hur han såg ut och så

Kan visa bilder på honom imorgon i ett separat inlägg!

Äger du ”Svampen” själv eller är han en försljningshäst? Isf hur länge ska du behålla honom?

Svampen kom hit som tillridnings/försäljningshäst och ägs för nuvarande inte av mig. Jag äger en del i honom i om med att jag står för all utbildning. Men förhoppningsvis blir han snart min egen då jag vill ge honom en riktig chans och behålla under en längre period. (Inte riktigt tanken med en försäljningshäst att man ska köpa den till sig själv, men i det här fallet vill jag chansa och se vad som kan bli av honom efter väääääldigt mycket arbete.) För mig känns han verkligen som en ”Amandahäst”. Jag bara älskar honom!


Vad ska man tänka på när man rider en stark häst?

Jag skulle jobba väldigt mycket med övergångar. Hästen måste respektera och svara snabbt på alla hjälper från ryttaren. Det är inte acceptabelt att bara rusa iväg. Och att hamna i dragkamp med hästen är meningslöst, det förlorar man i slutändan alltid ändå. För mig vill jag att det ska kännas som att man kan rida på halvlånga tyglar utan att hästen ändrar form, takt, eller tempo. De ska bära sig själva i egen balans och kunnas rida på så små hjälper som möjligt. Men det skiljer nog från ryttare till ryttare, vissa vill ha mer i handen än andra, vissa vill rida mycket med ben och andra med mindre. Jag vill ha direkt reaktion på mina hjälper när jag behöver, men att rida med  så små hjälper och signaler som möjligt hela tiden.

Vad har du för mål för varje häst inför nästa år?

Återkommer i separat inlägg!

Kan du inte skriva utförligt om de hästar du har hemma med film?

Återkommer i separat inlägg!

Glad! :)

Ramius sår läker så himla fint! Ska bli kul att ta bort stygnen på söndag och rida honom för första gången på ett par veckor, det blir en liten skrittur barbacka då! :) Det har inte blivit infammerat eller gått upp eller någonting, ser bra ut som ett rosa streck i huden nu. Igår var sista gången jag tvättade och la om "plåstret". från och med iväll tar jag bara bort omslaget så går han utan. Tur att jag har en så himla duktig och skicklig veterinär som gjort operationen så bra!

Har jobbat häcken av mig i stallet idag och verkligen supermockat alla boxar och fyllt nytt spån i så gott som alla. Skrubbat ur alla vattenhinkar (blev väldigt glad att vattenkranen i stallet fungerade igen så jag slapp gå till tvättstugan)! :) Fyllt massor med höpåsar, städat sadelkammaren, julpyntat lite, lagt in hö och vatten i boxarna, tömt sopor mm. Mysigt när det blev fint!

Snart ska jag åka och hämta lastbilen från verkstaden och så ska jag förhoppningsvis åka och hoppa Svampen och Caramelle i ridhuset ikväll om jag lyckas få med mig någon till hjälp! :)


Vintervilan, så tänker jag...

Som ni redan vet blir jag senior nästa år och kommer därför kunna matcha hästarna efter min egen planering och kommer inte jaga Scandinaviumpoäng eller rida ett YRSM i mars nästa år. Jag kommer därför inte ha samma stress att få igång hästarna i toppform redan till första helgen i februari som alla andra år. Däremot kommer jag göra första tävlingen nästa år redan i januari, en regional 120 + 130. Därefter rullar det på med tävlingar hela våren alltifrån 1m-klasser till att förhoppningsvis hoppa ett par 150-starter redan i början av april. Men det kommer ändå bli stor skillnad mot tidigare år då jag nu kan mjukstarta med några lägre klasser innan vi går upp i 140 + klasser. Tidigare har jag inte ens hunnit starta Valle något innan man kör pang på 145 elit första helgen i februari med internationell banbyggare... Så detta ska bli väldigt skönt faktiskt.

Ramius vintervila kom ganska naturligt i och med hans operation. Han har då när jag sätter igång honom vilat hela i hage under två veckor och får sedan två veckor mjukare igångsättning innan han börjar hoppa lite större hinder igen.

Valence har jag succesivt börjat trappa ner på men kommer nog träna för Ted en sista gång nu på fredag innan han får vila. Han mår inte riktigt bra av att bara stå så kommer fortfarande skritta ut några dagar i veckan men han får en hoppaus på ca tre veckor.

Bernity har också fått den vilan hon skulle ha haft i och med hennes omkullramling i hagen. Hon är nu fullt i gång och behöver bygga ännu mer styrka och kondition. Hon kommer därför gå mer eller mindre som vanligt i vinter.

Kulan fick ju hela fem veckors total vila i somras då jag upplevde att han växte mycket och blev ganska tunn. Honom rider jag nu hellre hela tiden men färre dagar i veckan så han hinner få tid att återhämta sig från träning men inte tappa något på vägen. Han kommer dessutom få hoppa mycket pay'n jumps och hoppträningar i vinter då siktet är att han under senvåren ska kunna debutera 140. Han har haft en otroligt lugnt år som 6-åring och nu upplever jag att han börjar stärka sig och tål mycket mer arbete utan att bli trött.

Svampen har lite samma typ av upplägg. Han rids några färre dagar i veckan hellre än att vila helt då han inte var riden alls mycket när han kom hit. Han kommer få lite drygt en vecka där han sa skrittas ut varannan dag och vila varannan.

Caruso har ju gått på halvfart under lång tid under den utdragna försäljningsprocessen och är nu på väg att komma tillbaka i den toppkonditon har haft under så många år, så han rids som vanligt och känns finare än någonsin. Är till salu om rätt köpare dyker upp endast pga ekonomiska skäl till min satsning. Men jag har siktet inställt på att kunna ha honom i form för 150 till våren om han får stanna.

Caramelle gick lite på halvfart innan hon flyttade hem till mig och har egentligen inte först nu kommit i riktigt bra kondtion som hon ska vara i. Hon kommer som Svampen få en vecka lite lugnare med skrittpaus men annars jobbas så gott som vanligt. Hittar vi en köpare så säljs hon, annars kommer det bli spännande att ha henne i superform till nästa års tävlingssäsong.

Madonna har mer eller mindre haft hoppaus sedan tävlingen i Södertälje i mitten av november och kommer jobbas ute i skogen och på marken mycket men inte hoppa några stora hinder (annat än under provridningar) förrän i slutet av december. Hon är ju till salu och vi har ett par spekulanter på henne, så vi får se hur länge hon blir kvar.

Jag är inte mycket för att ställa av hästarna under långa perioder utan ger hellre lite småvilor under hela året. Unghästarna får ganska naturliga viloperioder när jag åker på meeting och sånt under året, så de hinner landa både mentalt och fysisikt. Under uppbyggnadsfaser rider jag mycket ute i naturen och när det närmar sig tävlingarna krävs fler pass i ridhuset och tekniska hoppövningar för att komma igång.

För min egen del ställs hästarna av lite tu man hand så jag hela tiden själv håller igång ridningen och att det blir lite mindre att göra under en längre period istället för att ha nästan ingenting att göra under ca 2 veckor och sedan fullt ös igen. Vintern är den jobbigaste perioden att driva stallet och ta hand om alla hästar, rida mycket i kylan och relativt få timmar i dagsljus. Det är skönt att ha lite mindre att göra då, men jag skulle bli galen av att inte rida ordentligt på några veckor. Vintern är också ett otroligt bra tillfälle att jobba hästarnas styrka, lydnad på små hinder, dressyrjobb osv för att utveckla hästarna så att de kommer ut och är ett snäpp bättre för nästa säsong! Ramius och Vinceur kommer jag jobba extremt mycket dressyr och jobb mellan hinderna på i vintern för att de ska kunna börja visa den kapacitet de besitter under nästa år.

Valence och Lady Madonna  över stora hinder på träning redan i januari förra året på Tedträning. Då gällde det att vara igång redan i januari...

Ställ så många frågor ni bara orkar! :)

Jag kommer förstås besvara de tidigare frågorna i andra inlägg också! :)

Söt Caramelle

Red Caramelle väldigt länge under ett markarbetespass på en stor äng igår. Jobbade mycket i galopp på en stor violt och hon var så grymt fin! Men hade enormt mycket energi och var lite väl happy i början med sina små söta busiga bocksprång. Jobbade henne som sagt väldigt mycket och länge i galopp men energin tog på något sätt aldrig slut. Det som är så härligt är att jag kan rida med minimala hjälper och hennes galopp är så otroligt rund, kraftfull och energisk och hur lätt som helst att sitta och jobba med registret i galoppen fram och tillbaka, byterna sitter som en smäck och hon kan samla sin galopp hur mycket som helst. Vet inte vad som har hänt senaste tiden med henne, men hon ger mig en fantastisk ridkänsla just nu. Efter ridpasset var hon varken speciellt trött, flåsig eller svettig. Känns som hon börjar kännas sig som en atlet numera... :) Fin tjej!

Jobbade även med Madonna, Bernity som reds ut och bockade ej vilt första galopperna, sötnos! Caruso reds ut och konditionsjobbade och klättrade efter måndagens ridpass. Han är helt fantastisk, finns ingen häst som kan mäta sig med den ridkänslan!


Utan några som helst hämningar

Läste en artikel som var länkad från Hästmagsinet där förbundskapten för svenska seniorlandslaget uttrycker sig om alla de svenska ryttarnas prestationer i Globen i år. För mig blev det hela ganska chockerande att läsa faktiskt, känns väldigt onödigt och naivt att skriva ut det så offentligt på nätet på det sättet de gjorde. Inte proffsigt överhuvudtaget. Jag har dock varit mycket nyfiken på att träna för Sylve och tanken är att jag ska prova på det i januari, jag vet att han är hård och rak på sak, med det gillar jag. Dock kändes det här väldigt fel för mig, det ger liksom ingenting vettigt till ryttarna överhuvudtaget.

Det skrevs bland annat så här om Jens, Douglas och Angelica:

JENS FREDRICSON

"Hans fokusering var inte på topp. På Lunatic blev det stressigt och forcerat. Han har gjort så mycket bra under så lång tid. Hans fokus ligger på världscupen nu."

DOUGLAS LINDELÖW

"Han hade en dålig helg. Det händer alla. Tråkigt att det hände just nu, på hemmaplan. Udermus har varit en het häst, nu gick han inte fram alls. Det är en egensinnig häst och nu måste Douglas nog ställa krav på den. Han har varit underbarnet som nu fyller 22 år och måste lära sig den hårda vägen, upptäcka vissa saker själv. Som hur man jobbar igenom hästarna på marken."

ANGELICA AUGUSTSSON

"Hon hade bara en häst med sig och fick ta de klasser som Daniel inte red. Svårt att säga så mycket om hennes helg. Hon red i alla fall fort, som hon brukar."

Jag tror att Jens som är så extremt skicklig ryttare själv kan bedöma sin runda och kritiken i sig ger honom nog inte ett dugg positivt inför framtiden. Douglas har gjort fantastiska resultat och jobbar nog utifrån sitt absolut yttersta för att fortsätta utvecklas mot toppen. Och Angelicas omdöme känns bara fruktansvärt naivt och onödigt i min värld.


Här kan ni själva läsa artikeln


Idag står hästarna kvar inne i boxarna

Storm, sjukt mycket snö, halt och bara fruktansvärt väder. Hästarna får stå inne i sina boxar och bara ridas ett pass vardera ute idag. Det har varit otäckt att åka bil nu på förmiddagen och passerade så mycket som tre bilar på motorvägen som kört av vägen. Nästan bäst att hålla sig inomhus nu tror jag.

Ser att ni haft en hel del frågor om min planering för vintern med hästarna. Återkommer med ett separat inlägg om det!

I helgen ska Caruso, Lady Madonna och Caramelle visas för kunder (om vädret tillåter). Det blir intressant.

Ska åka och hoppträna för Ted på fredag (har inte bestämt med vilka hästar än), och dressyrträna för Anette med Svampen på fredag. Kommer också ta bort stygnen och börja rida Ramius i helgen! KUL! :D

Många helt underbara år med en otrolig häst <3

Nu har alla hästarna gjort sina sista starter för det här året, och självlart börjar jag redan tänka på hur roligt nästa år ska bli. 2012 var mitt sista år som young rider, nästa år är jag senior och det känns som att det faktiskt är då allting börjar på riktigt. Jag ser fram emot det, och kommer nu kunna strunta i alla kval för ungdomsklasser och bara fokusera på min och hästarnas resa. Jag har fått chansen att delta i 6 mästerskap på Valence rygg, och har placeringar både som junior och young rider i Svenska mästerskap. Jag har fått rida nations cup för unga ryttare utomlands, fått rida tiotal kval för ungdomsryttare till Scandinavium, hoppat ett 20-30 tal starter i svår hoppning på Valence rygg. Så jag känner mig nöjd med vad vi lyckats åstakomma trots att vi varit så unga, Valence var bara 7 år på sitt första JSM.

Men nästa år kommer Valence få ta ett steg tillbaka och lämna platsen som förstahäst i stallet. Han är en helt fantastisk häst med enorm kapacitet i sin hoppning, som bevisat att han kan ta placeringar upp tom 150-klasser. Men han är också, pga sitt psyke, inte helt lätt att veta vilken dagsform han är i. Vissa dagar, klasser och perioder är han verkligen helt outstanding och känslan då går inte att jämföra med en annan häst. Men de dagar han är mer stressad och het kan han få med sig några bommar trots att det är en, för honom, ganska liten klass. Detta gör det lite svårare eftersom jag inte alltid vet vad jag får inne på banan, då hans form och temperament kan skilja sig från dag till dag. Nästa år ska han få lämna över stallets första plats till Ramius men Valence kommer ju fortfarande vara en av mina absolut bästa hästar som jag under många år framöver kommer kunna hoppa 140-150-klasser på, men kommer också få variera med att gå 130-135-klasser mot klockan. Ramius är en häst jag tror kommer kunna ta mig ett snäpp längre än Valence. En häst som jag litar fullt ut på och har ett enormt scope och lätthet för att hoppa stora hinder men som behöver styrka, lydnad och rutin för att komma dit.

Svampen och Kulan är också två hästar som ska få kliva fram under nästa år, två lovande hästar jag tror väldigt mycket på. Caruso och Lady Madonna som i dagsläget är två av mina mest meriterade tävlingshästar ska ju säljas så jag förlorar två svårklasshästar för nästa år och då är det viktigt att Kulan och Svampen får börja kliva fram och såsmåningom med åren förhoppningvis komma upp i svår klass även dem.

Det är också helt fantastiskt roligt och lärorikt med alla de försäljnings- och tillridningshästar jag fått förtroendet att tävla under året. Furiosa, Diablo, Bernity, Caramelle, Svampen och Madonna är några av dem som stått hemma hos mig. Otroligt givande för mig som ryttare att matcha dessa hästar uppåt i klasserna, träna dem och rida olika typer av hästar. Under nästa år kommer jag också hoppa och tävla några hästar som till vardags står hos sina ägare.

Över 6 år tillsammans har vi haft, och många fler ska det bli! 5-årschampionat, 6-årschampionat, JSM utomhus och inomhus som 7-åring, två YRSM utomhus, två YRSM inomhus, 150 placering i Tierps GP, nations cup 2011 i Drammen, lag SM i Globen, tre vinster i 140 är några av de fantastiska saker vi har fått uppleva tillsammans hittills.

Filmen

Ja, som ni ser blir hela den linjen ganska dålig. Jag tycker egentligen ridmässigt att jag kommer in bra över a, men just på Valence hade jag verkligen behövt ta en ordentlig halvhalt innan och "börjat om" på banan inför trekombinationen. Jättetråkigt att det blev som det blev, han fick på tok för trångt eftersom han inte backar av och tänker så mycket själv. Det var mer min plan vid bangången som var fel, än ridningen eller hästens språng.

Och bry er inte om vad speakern snackar om i början, det är verkligen ingenting jag har sagt. Vet inte vad det var för konstiga saker han pratade om, jag hade iallafall inte sagt något innan. Men jag kom ju in som reserv och hade varken box eller band, så jag kan tro att någon i klubben kanske sagt några ord som speakern skulle säga. Har ingen aning, men jag blev lika förvånad själv. Ankare i laget och vinna i globen? Stora ambtioner med mitt tävlande? Säger man väl inte där? Konstigt! Men hur som helst, strunta i det!


GOTT NYTT ÅR ALLIHOPA!!!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig nyårsafton och var rädda om er! Vi hörs igen nästa år :)

Ser fram emot ett roligt och framgångsrikt 2013! :D