__

En av de viktigaste personerna i mitt liv

Vad skulle jag göra utan min tränare Ted? Det är honom jag måste tacka för att jag kommit dit jag är idag från att bara ridit några LB-LA på ponny. Det är hans som hjälpt mig att utveckla både mig själv och min egen ridning och att ta fram mina hästar från fyra års ålder.

Hade ett långt samtal med Ted idag som ringde och ville prata om helgen. Fick även lite skäll för att jag ändrade mitt upplägg genom att hoppa den linjen vi hade problem med i Grevagården istället för att följa det koncept och hoppa på det sättet, och lägre, som vi brukar göra inför en tävling. Min korrigering där vi skulle träna på de linjer vi hade problem med var ju nu med facit i hand fel att göra så tätt inpå en ny stor tävling. Dessutom har vi hållt på och ändrat på bett och utrustning istället för att hålla fast och inte ens reflektera över den delen på tävlingsplatsen.

Enligt Ted har jag ett problem där jag vill lite för mycket, jag åker ibland på tävling för att prestera, istället för att ha kul. Han misstänker också att jag innerst inne känner en annan press nu efter allt försäljningsprat kring Valence. Men jag upplever att det alltid är kul när jag tävlar, det är det bästa jag vet och skulle gärna tävla fyra dagar i veckan jämt. Men ibland vill jag nog för mycket och sätter för stor press på mig själv. Alla misslyckas, även ryttare som Rolf-Göran har dippar i sin ridning och sina resultat. Det är bara något man måste lära sig hantera.

Jag har också haft lite tankar sista tiden där jag tänkt att jag kanske inte kan bli mer än en ryttare som utbildar hästar upp till en viss klass för att sedan sälja. Dels för att kostnaderna för dessa tävlingar är otroligt stora, och det kostar att hålla sig på den nivån och det krävs för att man ska utvecklas. Men jag vill tävla på de allra största tävlingarna och mästerskapen i framtiden och kommer inte ge upp den drömmen ännu. Men när man jämför sig själv med många ryttare i motsvarande ålder som köpt hästar som redan presterat på otroligt hög nivå innan, som kostat nästintill en förmögenhet börjar jag fundera på att jag kanske valt fel sport genom att inte ha denna enorma ekonomi bakom mig. Kanske lyckas man inte lika bra eftersom att ridning är en sport där en fantastisk och väldigt rutinerad häst faktiskt kan lyfta och rädda en ryttare hur mycket som helst, om inte annat för ett tag.

Ted blev nog lite frustrerad över dessa tankar och förklarade att i längden lönar sig det arbetet som görs nu. I längden kan man plocka fram nya och nya hästar, behålla några och sälja några och så småningom få en god ekonomi genom detta. I framtiden kommer man förhoppningsvis få någon som stöttar en ekonomiskt och att allt slit lönar sig en dag.

Det är så skönt att prata med Ted. Dels för att han känner mina hästar så väl, han har dessutom ridit Valence själv och vet precis hur han är att rida och hur extremt känslig han är. Han läser mig som en öppen bok och han har ett enormt engagemang, jag känner att han tror på mig som ryttare och jag vet inte vad jag skulle göra utan honom faktiskt.

Att missa Scandinavium känns förstås ärligt talat förjävligt, det har varit en så stor dröm för mig så länge. Men det är bara att kämpa vidare mot nya mål. Jag minns så väl förra året när det gick precis lika dåligt för oss på de här tävlingarna i början av året, och även 2010 var det likadant. Vi presterar aldrig bra såhär i början av året. Jag minns så väl hur tankarna for i huvudet att ”Valence och jag kanske har haft vår bästa tid tillsammans”. Förra året ville jag inte ens åka ner till inomhus YRSM med Valence eftersom tävlingarna innan gått så dåligt och ett SM blir ju inte direkt lättare. Pappa höll med om att det kanske bara var dumt medan mamma och Ted sa att jag absolut skulle åka ner och starta SM i Helsingborg i alla fall. Och det gjorde vi, och då plötsligt kändes Valle hur fin som helst igen och vi åkte där ifrån med vår bästa individuella placering i ett svenskt mästerskap, en 7:e placering.

Vill tacka min fantastiska tränare för ditt stora engagemang för mig och mina drömmar och mål. Tack för den resa jag fått göra under de här fem åren i träning för dig. Jag ser fram emot att se vad åren framåt kan ge och ska se till att njuta och ha kul på vägen dit. För jag ska jobba mig dit jag vill nå en dag!


TED NÄTTERQVIST

Kommentarer
Helena säger:

Det är ju bara så typiskt oss tjejer att analysera och tänka lite för mycket ibland :) Men alla vi som känner och följt dig Amanda vet att du har alla kvalitéer som behövs som ryttare för att lyckas sen att du dessutom är en sån positiv och härlig tjej kommer ta dig ännu längre! :) Hade jag haft en superfin häst som jag skulle vilja se gå hela vägen hade jag inte tvekat en sekund på att sätta den hos dig! :)

2012-02-14 | 17:33:51
Anonym säger:

"Men när man jämför sig själv med många ryttare i motsvarande ålder som köpt hästar som redan presterat på otroligt hög nivå innan, som kostat nästintill en förmögenhet börjar jag fundera på att jag kanske valt fel sport genom att inte ha denna enorma ekonomi bakom mig." Jag förstår hur du tänker men håller inte med dig alls. Även om du inte köpt dina hästar för massor av pengar och tagit fram hästarna själv så betyder ju inte det att dina hästar är sämre än någon annans bara för att de inte kostade massor då. Dina hästar har ju samma värde som de andra hästarna idag som hoppar på samma nivå.

2012-02-14 | 17:59:11
Sandra säger:

Fast det är inte samma sak som dom som har hästar som presterat i 150-160 klasser utomlands eller gått mästerskap för seniorryttare i sverige eller utomlands. Förstår precis hur Amanda menar, och tyvärr är det den svarta sidan i den här sporten. Men Amanda det är bara att kämpa vidare, jag är helt övertygad om att den hårda och långa vägen lönar sig i slutet, kolla bara på de flesta världsryttarna, dom har kämpat sig upp i toppen!

2012-02-14 | 18:51:21
Malin säger:

Hej Amanda! Jag vet hur jobbigt det är när man förväntar sig något av en själv och underpresterar på en tävling. Det är jobbigt. Men det är normalt att ha dippar i prestationen, precis som du säger, och det kommer att gå bättre! Du är så otroligt duktig och begåvad så sluta aldrig tro på dig själv! Vill du tävla de största mästerskapen så kommer du att göra det, bara du litar på din förmåga att lyckas. Lycka till med allt och kom ihåg att du är en riktig talang! :)

2012-02-15 | 07:26:32
Malin säger:

Hejja dig Amanda! Har följt din blogg ett tag nu och tycker att du verkar vara en så duktig och ödmjuk person. Såg dig när du red på strömsholm i höstas och då var både jag och min mamma överrens om att du och Valle gjorde den bästa rundan! Kämpa på tror verkligen att du kan nå toppen bara du inte ger upp!!

2012-02-15 | 07:45:52
Lilly säger:

Hej! Du är verkligen en helt fantastisk ryttare! Vänd på saken, hur många ryttare i Sveriges ungdomselit har egentligen den kunskapen/tid/ork att plocka fram hästar från grunden? Jag lovar, att det vinner du på i längden. Titta bara på Rolf-Göran, han har verkligen haft det tufft under sina år, aldrig blivit "servad" och har verkligen ridit alla sorters hästar. All den erfarenhet har nu gjort att han är bäst i världen. Be strong girl, du fixar detta :)

2012-02-17 | 17:34:11
Sara säger:

Hej Amanda!

JAg förstår att man kanske får funderginar och börjar kritisera sig lite mera om man jämför med andra i sin egna ålder som har kommit hur långt som helst.

Men jag tycker ändå inte att du ska klaga för du har kommit långt och när jag ser dig och läser din blogg så blir jag så avundsjuk och arg att jag inte har det som du har. JAg hade gjort vad som helst för att få ligga på den nivån eller åtminstonde 130, men har man inte ekonomin till det så har man inte. Jag vill också bli prof. ryttare en dag, men för mig kommer det ta ännu längre tid än det tagit för dig. Du har iaf flera hästar som du tränar och tävlar jag har en häst som är för gamal sen har jag bara lånat en massa unghästar som jag ridit till. Så jag har inte riktigt kommit ut på banorna igen på flera år.

Så jag tycker att du ska inte klaga eller gnälla för du har det riktigt bra jämfört med människor i våran ålder men som inte har den ekonomin som du har haft tillgång till..

2012-02-17 | 18:07:13
ronja säger:

Något som min tränare också sa till mig var något liknande i stil med det du berättar att ted sa till dig. Det handlade mycket om press och prestation och hon sa bland annat en väldigt klok grej. "Titta på dig själv, du är 18 år, och du tror att du ska vara/bli/lyckas lika bra som rolfgöran bengtsson NU. Han är 50. Du är bara i begynnelsen. Ta det lugnt för det tar tid!". Man blir itne bäst i världen över en natt. och "alla andra" lyckas inte alltid bra heller. Fick MIG att ta en liten tankeställare iallafall :)

2012-02-22 | 13:54:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback