__

Fredag

Har inte hunnit rida något ännu, har varit och hämtat hö, kollat mail om träningar, fixat lite i stallet och allt sånt. Nu ska jag ut och sätta fart på riktigt. Kommer rida några av hästarna på banan med lite olika övningar med bommar och små hinder, Kulan ska hoppa lite studsserier och bombana, Donna och Caruso ska få komma ut och klättra lite i skogen!

Hörs senare!


Dagen i bilder
VÄRLDENS STÖRSTA TACK TILL MIN FANTASTISKA VÄN ERIKA SOM HAR TAGIT ALLA DESSA BILDER!

Bilder

Har så mycket att göra nu och tre hästar kvar att rida, så bilderna kommer upp ikväll istället. Här är två från idag, fler kommer!Caruso över lilla vattnet


Madonna på uppvärmningen idag

Duktiga hästar!

Hästarna har skött sig otroligt fint idag, alla har hoppat vattengraven på första försöket! Vi började med ett mindre vatten som vi sedan breddade lite genom att flytta ut grinden framför. Därefter gick vi till den stora vattengraven. Alla hoppade med stort förtroende och väldigt väl. Hoppade även ett annat vanligt hinder och en bank på alla hästarna!

Erika och Johanna har hjälp mig otroligt mycket idag, hade inte klarat dagen utan dem. Erika tog också massor med bilder, så de kommer upp här på bloggen snart! :)


VATTENTRÄNING

Imorgon ska jag åka och vattenträna hästarna inför utomhussäsongen! Erika är så snäll som följer med och dessutom kör en av hästarna. Jag kommer ta med mig Furiosa, Madonna och Caruso för vattenträning.

Valence och Lorden hoppar vattengravar helt utan några som helst problem så det känns inte som att jag behöver träna vatten med dem.

Vi ska försöka fota och kanske filma lite också! Bilder från förra årets vattenträning med Caruso och Lorden.
Dagen

Oj, det har verkligen tagit tid att svara på frågorna, satt länge igår kväll, och så har jag förstås fått in nya när jag väl hunnit svara på alla. Men många roliga frågor och hoppas att ni är lite nöjda med svaren åtmistone.

Nu är hovslagaren här och skor nu sista hästen av tre idag. Ska ut och rida hästarna nu efter de har fått lunch, och åker iväg för att ha träningar ikväll.

Idag kommer jag rida Madonna, Caruso och Lorden. Valence ska longeras en stund, gick ganska hårt igår. Furran och Kulan får en vilodag.

Svar på frågorna

Jag undrar om du har nån sk trigger?. Dvs nån typ av rutin somdu gör för att komma i stämning när du tävlar? :)

Hm, nej inte annat än att jag även om jag går banan tillsammans med någon alltid går igenom den någon extra gång själv, sedan blunda och ser mig själv rida genom banan på den häst jag sedan ska rida klassen på. Jag har ganska lätt för att stänga ute allt annat när jag väl är inne på banan, och även om jag är nervös, arg, stressad eller vad som helst innan så brukar det försvinna så fort hästen tar första steget in på banan. Däremot har jag märkt att när det gått lite dåligt på någon häst innan jag tävlar Caruso så går alltid Caruso superbra… Lite konstigt men så är det i alla fall! Kanske alltid ska vara lite upprörd, arg och besviken innan jag rider honom, för då går han in och gör sitt allra yttersta på banan! ;)


Hej! Du är fantastiskt duktig! Har en fyraåring, tänkte höra hur du tränar unga hästar? Hur många ggr i veckan rider du/ hoppar/ hur hoppar du? Konditionsträning? :)

Hej! Tack vad snäll du är!

Det beror förstås som vanligt lite på hur fyraåringen är och hur den känns. Men skulle säga att jag rider i snitt 4 dagar i veckan och, ibland någon dag mer eller mindre. Jag rider ut mycket på en ung häst, och i hoppningen brukar jag mest hoppa lite enkelt men mycket tittigt. Brukar också bygga upp som kombinationer med tre till fem hinder, där de är väldigt låga så att hästen bara får vänja sig vid att hoppa flera hinder i följd. En fyraåring är ju en väldigt ung häst, och det viktigaste för mig är att de tycker att allt arbete är roligt och att man bygger upp dem långsiktigt. Konditionsträningen på en fyraåring är uteritterna när man kan vara ute och galoppera lite men aldrig så mycket som en äldre häst i full kondition. Jag brukar också rida lite kortare pass på en yngre häst, just för att hålla motivationen uppe och att de får känna att de orkar med det man kräver av dem i arbetet!Vad har "Furran" gått för klasser tidigare?
Furioso II är väl pappa till For pleasure? Skulle vara kul med bilder på henne. Var hittar du alla fina hästar? Tänker du jobba utomlands med hästar? Hur ofta hoppar du dom olika hästarna och hur högt?

Hon har gått några 130-klasser under förra året som 7-åring! Ja Furioso II, Furrans pappa är verkligen en fantastisk hingst som givit otroligt mycket bra avkommor, det stämmer också att Fopr pleasure är en av dem! Jag ska försöka ta mer bilder och videoklipp på henne! Hon kommer gå upp i 130-klass nu inom en månad så det ska bli spännande. Hon är en otroligt arbetsvillig, pigg och ambitiös häst.

Jag har funderat lite på det! Men just nu så har jag det så bra med de hästarna jag har hemma och skulle behöva sälja alla utom en om jag skulle åka utomlands och jobba. Nu tycker jag att jag har så många bra hästar i stallet och satsar på att bygga upp min egen verksamhet istället här hemma. Jag funderar däremot på om jag ska åka utomlands med två hästar några månader för träning hos någon toppryttare. Då måste jag dock sälja en häst innan så jag har råd med det, och så får jag jobba av en del också, men jag kommer ha det som ett mål kanske inför nästa år. Tror att det är jättenyttigt!

Det beror mycket på hur jag tävlar och hur det ser ut under säsongen, och vilken häst det är. Men jag hoppar serier och banor på väldigt låg höjd ganska ofta, och kan avsluta vissa pass då och då med ett högre språng. Annars så hoppar jag dem väldigt sällan på stora hinder hemma.


Hade du inte kunnat göra en video om hur det ser ut på din gård? Har sett bilder men det blir en helt annan upplevelse om man ser det på film :) eller i alla fall hur det ser ut vid hagarna, passives och så :D

Jag ska verkligen ta mig i kragen och göra det någon dag nu framöver!

Kul med frågestund! Det uppskattas :-) hur ser en "vanlig dag" ut för dig? Vilka tider har du, hur länge gör du vissa saker osv. Gillar du rutiner eller gör du olika ordning? Hoppas att du fattade frågan :) superduperbra blogg!! Älskar den!

Tack själv och vad roligt att du följer bloggen!

Just nu ser det ut som så att hästarna kommer ut mellan halv åtta och åtta och får hö i hagen. Sen brukar jag försöka göra klart stallet på morgonen, men det gör jag inte de dagar tillexempel Erika kommer och hjälper mig med att rida alla, för då rider vi hästarna först sen gör jag stallet efter att hon åkt till jobbet. Men sen brukar jag rida två hästar innan lunch, som de nu får mellan tolv och halv ett. Är också själv helt beroende av att äta en ordentlig lunch, så brukar jag passa på att kolla mail, svara på det som är viktigt, kolla min runstensmail om träning, hålla koll på tävlingsplanering vissa dagar och allt sånt. Sedan rider jag två till tre hästar till på eftermiddagen. Nu går hästarna ute mycket längre också, så de får eftermiddagshö vid fyra igen i hagen. Nu har jag ju ca 3-4 dagar i veckan även privatlektioner hemma på min bana, så då brukar jag de dagarna jag rider alla hästarna eller fem, rida en på banan på kvällen sen. Hästarna kommer in mellan halv åtta och åtta, får mat, byter/sätter på täcken, kollar benen, hovarna och myser lite. Ibland ”sparar jag” någon häst till ett pass senare på kvällen just för att jag älskar att rida i mörkret med lamporna tända, dessutom verkar dessa ridpass vara nästan lika uppskattade av hästarna som för mig. Hästarna får sedan natthö och vattnet fylls på mellan tio och halv elva på kvällen.

Jag gillar nog egentligen rutiner väldigt mycket, men det är svårt att vara så exakt, för när hovslagaren kommer och är här på förmiddagen så sitter jag inte på en häst förrän på tidig eftermiddag. Då kanske jag rider lite färre hästar den dagen osv. Sen har man ju faktiskt andra saker i livet att hinna med också, som man ibland får prioritera högre än i vanliga fall. Det underlättar också mycket när jag får hjälp av en kompis när jag rider de längre passen med galoppjobb och klättring ute i skogen, då blir två hästar motionerade ordentligt på samma tid. Att sedan få in det ”jobb” jag har med Teds träningar på Runsten, mina egna träningar och elever, kontakten med hästägarna, all planering kring tävlingar och tävlingar, försäljning osv, städa upp lite extra, ta hand om utrustningen, köpa foder, åka till kiropraktorn, veterinärbesök, träffa mina vänner och allt sånt, kan ibland vara lite klurigt att få in i det vardagliga schemat! Allt tar ju sin tid! I framtiden hoppas jag på att kunna ha en samarbetspartner med en satsande verksamhet!Jättebra blogg! Jag undrar hur den ekonomiska biten går runt för dig? Lägger du din sista krona på hästarna? Jag har ett heltidsjobb och en häst inhyrd men det är ändå svårt att ha råd och köpa den utrustning som man vill ha. Mvh Sara

Ja det kan jag verkligen säga att jag gör! Men jag får förstås lite hjälp av mina föräldrar fortfarande. Annars finansierar jag det genom de försäljnings-/tillridningshästarna jag har, mina lektioner, hjälp med att rida andras hästar ibland osv. Har också haft tur med sponsorer som hjälper mig med finansiering och Hästshopen som bidrar med en hel del superfin utrustning! Jag jobbar också åt Runsten med Teds träningar som jag sköter all planering, alla anmälningar, göra grupper, tider osv, på så sätt finansierar jag mina egna träningar!
 


- Vart håller du träningar och vad kostar det?

- Hur bor du? Bilder! :D

- Vad har du pluggat?

Tack för världens bästa blogg, du är helt fantastiskt inspirerande! :D

- Just nu håller jag träningar både hemma, på en större anläggning i Mariefred och ett stort ställe i Strängnäs!  Det varierar lite för var man tränar, det kostar lite mer när jag åker bort och håller träningar och anläggningsavgift tillkommer.

- Jag ska ta lite fler bilder och försöka få ihop en video på hur vi bor!

- Jag läste naturvetenskap på gymnasiet med inriktning natur. Min ambition var länge att bli veterinär, betygen i grundskolan höll för veterinärkraven men sen i gymnasiet med så mycket tävlingar och hästar hemma blev det så gått som omöjligt att få de betyg som krävs för veterinäryrket! Nu är det här min stora dröm, så har inte några studieplaner än. Hjälper en granne med matten nu och att jobba med hjärnan har jag faktiskt saknat lite… ;)   

Tack så jättemycket och jätteroligt att du följer bloggen!

Vad har du för ridstövlar? :)

Hm, jag har glömt bort vad de heter just nu. Ska ta reda på det!

Vore väldigt kul med ett inlägg där du gick igenom varje hästs utrustning, t.ex. bett och nosgrimma och varför du har just de på den hästen :)

Jag kan försöka göra ett separat inlägg om det här på bloggen 

Hej. Jag undrar om du provrider dom hästarna du tar hem innan eller om du bara får hem dom direkt utan att veta hur dom är att rida. Tack Amanda för en väldigt intressant, lärorik och inspirerande blogg du har!

Jag har fått hem hästarna och ridit dem efter det. Madonnas ägare tittade på första gången när hon kom och jag hoppade henne för att se hur det fungerade. De andra hästarna har jag fått hem direkt. Jag har ridit så pass många olika hästar nu och brukar ha ganska lätt för att anpassa mig efter en ny häst. Tack så mycket, vad roligt att höra! När du ska tävla till helgen? Hur lägger du upp planeringen på veckan för hästen? Vilken dag får den göra vad? :)

Jag ska tävla på söndag med Scrållan och Calypso boy. Det skiljer sig väldigt mycket från häst till häst och man utvecklar matchningen och planeringen hela tiden när man upptäcker vad som faktiskt fungerar bäst för varje enskild individ. Jag brukar hoppa hästarna lite smått några dagar innan med någon övning som är bra för just den hästen, en övning som kan hjälpa till att bromsa upp, eller få hästen lite kvickare osv.

Vad har du för foderstater på dina hästar? Hur planerar du det? (tycker sånt är jättesvårt)

Mina hästar får så gott som fri tillgång till hö, sen har de lite olika foderstater på krafftfodret. Valence har ett specialfoder för heta och känsliga hästar. De får också betfor, lite tillskott med B-vitamin, E-vitamin med selen och olja.

Jag skulle gärna läsa mer om de olika hopp-/markarbetsövningar du gör med dina hästar. Syfte med övningen, avstånd och kanske en liten skiss över hur du bygger upp den.

Jag ska försöka filma mina vardagspass mer och beskriva övningarna! :) Jag hoppar ofta mindre och låga banor som är tekniska hemma, och en hel del serier och bomövningar. På Teds träningar brukar jag istället hoppa hästarna på lite större hinder på banan.


Kan du berätta om dina hästars utrustning? Vad de har för bett? Martingal? Använder du hjälptyglar?

Tack för en inspirerande blogg. :)

Jag tänkte faktiskt att jag skulle ta och göra ett ordentligt inlägg om det så snart jag hinner med! Jag använder otroligt sällan hjälptyglar, och då en graman vid uteritter när jag bara är ute och galopperar Valence i lätt sits, just för att han blir lugnare av det. Då och då longerar jag hästarna med ett pessoasele. Martingal eller min CWD-förbygel använder jag på hoppträningar och tävlingar. Rider alltid utan hemma om jag inte hoppar bana.

Vad tror du att en häst som går WC i hoppning kostar? Självklart svårt att svara på men en kvalificerad gissning!
Beroende såklart på ålder, resultat, kön osv.
Om du skulle få köpa vilken häst du ville tex, vad tror du att du skulle behöva lägga då?

Oj! Det är omöjligt att säga. Men har ju hur som helst läst att Ludger sålde sin All Inclusive för lite drygt 10 miljoner till Dennis Lynch och att Winningmood som visserligen är avelshingst såldes för ca 50 miljoner av Luciana Diniz sponsor. Helt sjuka summor! Ja det går ju inte att säga… Drömhästarna som Lennox, Lantinus, Mic Mac, Libertina när hon var i tävling fortfarande, Ninja, Corradina, Mylord Carthago lär ju inte vara heeeeelt gratis… ;)

Drömmen vore ju att hitta en häst som hade dessa kvalitéer och träna upp den hela vägen själv. Vem vet om 10-20 år var man befinner sig då! :)Frågestund

För att göra bloggen lite roligare och för att ge mig lite mer motivation och framförallt inspiration att skriva tänkte jag att vi har en
Ställ hur många och vilka frågor ni vill! :D

Härlig kväll!

Gårdagskvällen var riktigt rolig! Mysig och god middag och att bowla var hur kul som helst :D Vi delades upp i lag om tre på olika banor och vårat lag vann ;D Jag är ju tävlingsmänniska så det är klart att det gjorde det ännu lite roligare, haha!:D Malin, Maria och jag var ett starkt team ;)

Idag har jag varit borta även på förmiddagen och har bara hunnit rida en än så länge! Lorden var så klantig igår och gick på sina egna framfötter och drog av sig en av sina skor fram :/ Får bli ett pass på banan idag igen med honom innan hovslagaren kommer imorgon. Det är lite surt nu eftersom hoven redan var lite trasig, men hoppas att det kan ordna sig ändå.

Nej nu ska jag sätta lite fart, har en lektion om några timmar också!

Skriver mer ikväll!


Lyx!

Erika har precis kommit och nu blir det uteritter med hästarna! Världens snällaste Johanna (Scrållans ägare) kommer hit och gör stallet, världens bästa! Får så mycket hjälp idag vilket känns skönt eftersom jag ska åka iväg senare i eftermiddag!

Johanna och Scrållan i höstas

Teambuildning

Imorgon har jag verkligen en rolig dag framför mig. Först kommer Erika på morgonen och hjälper mig att rida hästarna som ska få komma ut i skogen och jobba. Sedan fär det av mot Stockholm för teambuildning med middag och bowling med härliga Runstensgänget!! :D Hur roligt som helst!


Himla roligt!

Nästa söndag om precis en vecka ska jag åka på en lokal tävling i Södertälje! Där ska jag tävla Calypso boy i 1m och debut i 110. "Calle" såldes i slutet av september förra året, bara några dagar efter 4-årschampionatet och ägs numera av en tjej som heter Linda. Calle och Linda har utvecklats otroligt mycket som ekipage, men Linda låter mig tävla honom lite då och då fortfarande som hjälp i hans utbildning. Det som är så roligt är att vi för nästan precis ett år sedan köpte Calle. Han var då nyligen inriden och haft en ryttare ca 15 gånger på ryggen. Jag hoppade alltså in honom under den här perioden förra året och så mycket har hänt sedan dess. Sist jag träffade honom och hans ägare Linda var i november förra året när jag tävlade honom i 90 cm och 1m. Det ska därför bli riktigt roligt att träffa båda igen och hoppas att jag inte rider honom sämre nu än då ;) Calle var en väldigt roligt och fin unghäst som jag fick chansen att jobba med under de månaderna han ägdes av oss, som var mycket begåvad och lättlärd. Även om detta kanske blir en av de sista tävlingarna vi gör tillsammans och Linda tar över själv helt och hållet så har det varit en fantastiskt kul resa och jag är så glad över att han såldes till en ryttare som älskar honom så mycket, där han stortrivs och hon tycker att hon fått sin drömhäst. Bättre än så blir det inte! :)

Ännu roligare blir det ju eftersom lilla Scrållan som hoppades in förra hösten som treåring följer med och går samma tävling som Calle gör! :)

Calles första hoppträning borta


En av Calles första tävlingar som 4-åring, 95 cm
Ett av Calles kval till 4-årschampionatet


Calle och jag på tävlingen vi gjorde tillsammans i höstas efter att inte ha träffats på ett par månader :)<3Lyckorus!

Har precis kommit hem från Hista med massor av glädje genom kroppen! Har haft träning utomhus på deras stora bana för mina underbara elever. De är så ambitiösa, positiva och tar verkligen till sig allt man säger! Jag känner också att jag själv trivs otroligt bra och fungerar i rollen som tränare! Det är otroligt stimulerande och man får så mycket tillbaka!

Jag tycker det är så viktigt att varje ryttare får ha sin egen stil i ridningen. Det finns ingen som rider identiskt som en annan, och det finns extremt mycket olika ridstilar. Även i den största världseliten ser vi så otroligt många olika ridstilar, trots det så står alla dessa ryttare i toppen och vinner de största klasserna och mästerskap.

Jag ser det som så att min roll är att från den grundridningen och personliga ridstilen alla har i sig forma det som kan bli bättre. Forma det som gör att ryttaren kan använda sin teknik till att förbättra samspelet och förtroendet med hästen, och ändra på saker som kan göra att hästarna hoppar bättre språng, att rytmen och känslan i banan känns lättare och bättre. Instruktionerna och dialogen mellan eleverna blir därför inte densamma. Vissa övningar kan hjälpa ett ekipage att förstå och förbättra en teknik, medan en helt annan förändring eller övning kan hjälpa ett annat ekipage.

Så himla roligt är det hur som helst, och jag ska ta min C-tränaslicens så fort jag fyllt 25 år! Verkligen något jag brinner för och får verkligen tacka mina hästar och vad jag lärt mig under alla de åren jag utbildat dem, min helt fantastiska tränare Ted, min dressyrtränare Anette och alla andra tränare jag fått chansen att träna för, såväl Piet Raymakers, Jos Kumps, Pether Markne, Lars Parlmer och många fler som alla på ett eller annat sätt hjälpt mig på vägen så här långt att förstå och sätta mig in i olika situationer. Att läsa olika artiklar och själv titta och analysera filmer både på sig själv och på Världscuptävlingar mm är också otroligt givande.

Det är så kul, tack alla fina människor som tränar för mig och ger mig den här motivationskicken som ni gör!

På onsdag ska jag åka till ett helt nytt ställe och ha träning för en grupp med helt nya elever, spännande och lite nervöst. Men det ska bli riktigt roligt!

Nog pratat om allt det här, nu ska jag ut och rida först Valence och sen resten av hästarna, förutom Furran som får vila idag. Lorden red jag ut på i morse och det var ju bara helt underbart, han är superpigg och hoppar gigantiskt över varje vattenpöl elle gren han ser... Men åh, det är så kul att vara igång igen! Nu rider jag på som vanligt, tänkte börja hoppa lite smått om lite drygt en vecka.


My love på utomhus SM förra året

Snabbt om tävlingen idag

Tävlingen gick helt okej idag, Furran var dubbelnolla och placerad i 110, ett pet i 120 men alla andra språng hoppade hon väldigt fint. Madonna var nolla och snabb i 120, 5:e placerad. I 130 blev det superkrångligt, hon var jättefin på framhoppningen, men sen blev det lång väntan där jag först fick gå in på banan, men sen hade det plötsligt kommit upp flera ryttare före mig då dessa hade dubbla hästar i klassen, Madonna och jag fick därför lämna banan igen. Hann dock inte bort till framhoppningen så fick stå och vänta på fyra ekipage innan. Hade inte igång henne alls från början och fick två pet ganska tidigt på banan, sen hoppade hon bättre och bättre. Avslutade dock innan sista kombinationen då det var riktigt snäv sväng in och underlaget har inte alls varit bra, allra sämst på kortsidorna och i hörnen. Eftersom att jag ändå inte hade någon chans på placering kände jag att det inte var värt att riskera något, så utgick efter de fina språng hon avslutat med på banan. Hon är så viktig för mig framöver så såg inte vad jag kunde vinna med att vända in i sista kombinationen.

Hästarna har känts fina, pigga och ambitiösa idag. Däremot har jag inte ridit så bra känner jag. Blir så försiktig när det känns som att de trampar igenom underlaget, så då sitter jag och håller lite i alla svängar istället för att aktivera galoppen i svängarna så jag bara kan möta upp och samla dem innan hinderna som jag brukar göra. Nu blir det istället tvärtom, ingen galopp alls genom svängarna och sen måste man på något vis ändå ta sig fram till hinderna. Detta var sista gången jag åkte och tävlade här har jag nu bestämt mig för. Det är bättre att hitta tävlingar där anläggningen och framförallt underlaget har en högre klass.

Båda flickorna har iallafall kämpat tappert och varit duktiga! Tror att har varit jättebra för Donnis att få gå lite lägre nu två tävlingar. Nu längtar jag som tusan till utomhussäsongen med alla hästarna i stallet!!!!

Åkte tidigt i morse och kom in för en halvtimme sen. Sjukt lång dag. Tack världens gulligaste Amanda som varit med mig hela dagen och hjälpt till. Nu blir det filmmys hemma ikväll med familjen.

Nu åker vi snart

Nu åker vi snart mot tävlingen med Furiosa och Madonna. Furran går 110 och 120 och Donnis 120 och 130. Spännande! :) Tack snälla Amandaa som följer med och hjälper till!


LÄNGTAR!

I helgen sätter jag igång min fina kille igen! Han springer och busar som en tok i hagarna och verkar otroligt taggad på att komma igång igen. Tävling om tre veckor med honom med två lägre klasser, 1m och 110, sen är vi i gång och taggade för en underbar utomhussäsong!


Madonna tar Kulans plats!

Ja, älskade lilla Donnis följer med på lördag istället och får gå två självförtroendeklasser nu när hon börjat året med tuffa 140-starter på elittävlingar! Så fort utomhussäsongen drar igång får hon komma upp och hoppa 140-klasserna igen! :D Ska bli riktigt roligt!

Kvällsmotion

Nu ska jag ut och longera Valence och Madonna i lite låg form en stund på banan! Båda två verkar verkligen uppskatta att jogga lite på kvällen ibland, för de är otroligt positiv, energiskaa och jobbar så himla fint under longeringen! Tror att det är väldigt nyttigt för framförallt dessa två att jogga ur avspänt och ta ut stegen i en lägre form som båda är så känsliga och verkligen hela tiden letar signaler under ryttare.

Donnis<3

HÄSTSHOPEN

Imorgon har Hästshopen i Norrtälje, Stockholm kundkväll för alla kunder mellan 18:00-18:30! Där kommer de ha modevisning för vårens alla nyheter!!

De kommer också ha fraktfritt på alla varor hela månaden ut, så passa på att beställa nu i mars månad! :)


Bilder på Johannas Scrållan idag när vi hoppade!

Lilla bebisen :)

Tack snälla Anne-Sophie för bilderna!
En bra dag!

Har verkligen haft en jättemysig och ganska lugn dag idag! Johanna och Anne-Sophie har varit här från tidig förmiddag till ganska sent på eftermiddag. Jag hoppade Scrållan nere på banan sen fick hon strosa i en av våra hagar här hemma medan vi gjorde stallet och packade höpåsar och allt sånt. Sen blev det lunch- och fikapaus med massor med trevligt prat! Lite väl lång paus egentligen... ;) Men det är trevligt och behövs ibland också!

På eftermiddagen hade jag sedan en lektion, sen red jag ut med mina fina vänner Amanda och Ida, riktigt mysigt med sällskap!

Hur som helst, Scrållan var jätteduktig idag. Kändes lite trött och seg i själva ridningen idag, tror att det är våren som tar ganska hårt på alla hästarna just nu med pälsfällning och allt. Däremot hoppade hon ju som vanligt väldigt väl!! Avslutade med en bana där de föesta hinderna låg på 1m och hon hoppar den väl och med marginal, men ändå enkelt!

Red Kulan idag också tillsammans med Ida och Amanda, och han känns inte så kul just nu. Väldigt valpig, vinglig och lite trött i huvudet vilket gör att han börjar busa och inte fokusera så väl i ridningen som han brukar. Avslutade uteritten med några språng på banan som kändes sisådär. Hoppade en oxer med bom framför och bakom och trots att han fick ett nedslag första gången så rättade han sig inte riktigt, vilket han alltid annars gör. Tror att jag kommer lämna honom hemma på lördag faktiskt, bara rida ut några dagar i veckan lite lätt en tid framöver då jag misstänker att han är i en växtperiod eller så. Han kändes nämligen inte så kul i Södertälje heller och trots att han var felfri i båda klasserna så hoppade han inte alls så fina språng som han ska göra. Och eftersom jag inte har någon som helst brådska med honom så känner jag att jag gärna lägger in en viloperiod för honom just nu så tar jag med honom på en tävling när han känns fin och stadig igen!


Torsdag

Snart kommer Johanna (Scrållans ägare) och hjälper mig hemma med stallet och allt så jag bara kan fokusera på hästarna! Hur gulligt är inte det? Världens bästa Johanna helt enkelt! Hon har med sig Scrållan som får vara på ett minimeeting hemma hos oss, jag ska också hoppa henne nere på vår bana inför hennes första riktiga tävling om en och en halv vecka! :)

Scrållan efter sin 90 cm debut felfritt på pay'n jump i Södertälje!

Hur söt får man vara?

Lilla fina Donnis i Södertälje <3

Världens bästa Vallis

Har haft en lektion nu som gick jättebra, det var väldigt roligt! Jag hade lastbilen med mig så Valence fick vänta under lektionen sen tog han och jag en riktig långtur runt på vägar i ett jättestort område som för mig känns helt unikt. Det är så fantastisk natur däromkring, sandvägar man kan följa hur långt som helst, vatten precis bredvid vägarna och otroliga byggnader, herrgårdar och så. Det känns lite som att åka tillbaka några hundra år i tiden. Vädret var dessutom fantastiskt. När vi kom tillbaka till stallarna igen så red jag till grusbanan och hoppade den banan som vi hade haft på träningen. Jag har inte hoppat Valle på länge nu. Han var så jäkla fin, energisk, rund och stor galopp, avspänd mentalt och underbara språng. Helt otroligt bra känsla, var länge sen. Snart är vi i toppform och jag tror att min älskling är glad över att hoppa utomhus igen! Jag är helt överlycklig över min fina prins idag! Vi hade det otroligt mysigt!

Kommer åka dit och gå en promenad med hundarna imorgon, då ska jag ta med mig kameran och ta bilder så ni får se vad jag menar! För mig är det en av de finaste platserna på jorden!Härlig morgon!

Det är fantastiskt väder idag!! :) Jag ska snart åka iväg och hålla en träning :) Därefter blir det en långtur med Valence. På eftermiddagen får jag sällskap av en kompis, ser fram emot det! Hoppas alla får en.härlig dag!

Det känns i kroppen...

Att vara ute och galoppera så pass långa sträckor konstant i lätt sits på så många hästar på en dag känns i vaderna, studshoppningen hemma på alla hästar gör ju sitt i benen också! Alla hästarna var hur som helst jättefina idag, det var riktigt roligt att rida allihopa. Caruso fick jag jobba lite mer konsekvent och upprepa att hålla honom kvar i handen och lägga på ben tills han gav efter och jobbade rätt i formen. När han blir så pigg som han var idag så måste jag jobba mycket mer med honom, ofta sitter ju allt som det ska med honom men vissa dagar behöver han någon som sätter tillbaka honom inom ramarna igen. Valence känns hur fin som helst just nu vilket gör mig väldigt glad förstås!

Caruso i sin 145 debut i augusti förra året

Konditionsträning

Nu har snön nästan smält bort helt vilket betyder att grusvägarna är perfekta för att ligga och galoppera på. Idag får alla hästarna komma ut och göra samma sak, det är en bra runda och jättebra intervallträning som ändå inte tar för lång tid. Kommer bygga upp en studs på banan som jag avslutar med några gånger med varje häst när vi kommit hem från uteritten.


Får hoppas att Furran är lite mer taggad än så här idag! ;)

Tävlingar...

Eftersom att det hade kommit ganska mycket snö i morse så bestämde jag mig för att ägna förmiddagen här inne och försöka få ihop en bra tävlingsplanering fram till utomhus SM som går i slutet av augusti. Och jag kan säga att det är verkligen inte lätt att få ihop allt!

Valence och Caruso vill jag försöka matcha till utomhus SM samt rida några roliga tävlingar och kval för unga ryttare nu när det är sista året och allt. Samtidigt vill jag verkligen få in några 150-starter med båda, vilket blir lite svårt när de flesta kvalen och anpassade klasser för ryttare upp till 21 år går till max 145. Men finalen i utomhus SM går i 150, så Caruso måste få känna på några starter innan SM om det nu skulle bli han som tog sig till finalen. Valence och jag har ju redan några 150 i kroppen, men jag vill få fler starter med honom, han är perfekt för mig att lära mig hoppa 150 på! Sedan ska jag få in Madonnas tävlingar mitt emellan, och henne vill jag gärna ha med i vissa kval där det går upp i 140 eftersom hon verkligen är en tillgång för mig i dessa klasser. Furiosa ska också nu matchas först för 130-klasser och sedan beroende på hur länge hon skulle stanna förhoppningsvis även ta steget upp till och med 140. Jag planerar förstås tävlingar för Madonna och Furiosa fram över hela sommaren också, men är också medveten om att de kan bli sålda när som helst på vägen. Alla deras tävlingar ska också vara okej för deras ägare :)

Mitt bland alla dessa stora tävlingar, kval och klasser är det bra att hitta närmare tävlingar där hästarna kan få å ner ett eller två snäpp och bara känna att det är enkelt. Jag måste också försöka få in tävlingar för Scrållan och Calle som jag faktiskt också kommer tävla lite i år. Och när man ska åka och hoppa lokala tävlingar och så små klasser vill man gärna vara med på de tävlingar som inte ligger alltför långt bort, det jobbiga är bara att de helgerna gärna vill krocka med de större tävlingarna :P

Lorden ska jag också försöka hitta tävlingar till och det är så synd för han hamnar liksom mitt emellan. Egentligen, om man ska se det ur hans och mitt perspektiv, så vore det bästa egentligen om han såldes. Dels för att jag skulle behöva pengarna för honom för att komma ut och glra de tävlingarna jag vill med de andra, och dels för att han är så otroligt fin hopphäst som verkligen älskar att tävla och skulle behöva komma till någon där han fick vara förstahäst. Men det är bara egentligen... Jag vill ju gärna behålla honom också och tävla upp i de klasserna han har så mycket kapacitet för!

För att få någorlunda struktur i det hela får man först peka ut de tävlingar som är viktigast, och vilka hästar som ska följa med på dessa. Några av dessa är tillexempel Elitallsvenskan omgång 2+3, Ballingslöv, Norrköping, Falun, Strömsholm, Drammen och Årsta Runsten. Därefter får man kolla på lämpliga tävlingar för både 150-starterna till de lägre starterna. Därefter hitta lämpliga tävlingar för "självförtroendeklasser" för de tre som går de större klasserna (Valence, Caruso, Madonna), samt hitta unghästklasser för Scrållan som hon kan göra eventuella 4-årskval i, som också Calle kan gå 1m-110 på och hitta klasser för Furiosa och Lorden som ligger precis under stallets för närvarande tre stjärnor och som man vill matcha fram till den nivån också. Mitt bland alla dessa vill jag ju också få med Kulans unghäststarter 110-130, gärna på tävlingar med lite högre kvalité så han får gå lite svårare banor med lite mer spektakulära hinder och miljö för att matcha honom för framtida år!

Ja, ni förstår säkert att det är ett evigt pusslande! Men så roligt det ska bli nu med hela utomhussäsongen framför oss, där också Valence kommer till sin rätt! Han är ju verkligen mitt nummer ett fortfarande. Är också väldigt glad över att ha fina flickorna Madonna och Furiosa i stallet och att jag får så stort förtroende av ägarna!

En av förra årets höjdpunkter när Caruso gick och vann 140 som enda dubbelnolla, endast sju år gammal!
(Världens sötaste vän Erika som filmar) 


Grattis! :D

Grattis till världens bästa pappa som fyller år idag! Jag älskar dig <3

Blev det bättre?

Har nu strukturerat upp mitt tävlingsinlägg så allt blir tydligare. Det fanns också önskemål från ett par läsare om kortare inlägg. När jag bara berättar om resultaten med text blir det ju väldigt mycket mer att skriva för att berätta hur rundorna på tävlingen gick. Tycker ni att senaste inlägget från tävlingen i Södertälje var bättre än de andra? :)

Saut Hermes palais Paris

Har suttit och tittat på både laghoppningen igår och Grand Prix från Paris igår och idag! Jättespännande och fantastisk hoppning av världens absolut bästa ryttare. En annan sak som verkligen inspirerar och triggar en att jobba vidare mot det stora och långsiktiga drömmålet.

Jag måste säga att Ludgers ridning är något som verkligen inspirerar mig. Han kan verkligen rida alla typer av hästar och kan lösa problem som hästar har. I min värld är inte stilen, det perfekta skänkelläget eller den raka "perfekta" skolsitsen det viktigaste. Såsom Ludger rider på ett så otroligt enkelt och okomplicerat sätt och får hästarna att jobba med honom varje sekund, med en extrem känsla för hästar och ridning. Han lyckas också plocka fram häst efter häst i dessa klasser. En enorm förebild för mig!


Ludger och hingsten Chaman

Ni ger mig så stor motivation!

Jag har haft träning för fem av mina elever den här veckan, och gud så roligt det är att vara igång med det igen! Banna hemma är jättefin och det fungerar perfekt med träningarna där, förhoppningsvis kan jag snart komma i gång med träningarna borta på en annan större anläggning igen också. Tränarrollen är verkligen någonting jag brinner för och när man ser en utveckling och att någon tar till sig det man säger och man ser en positiv förändring i ekipaget så blir man bara så otroligt glad och får en stor motivationskick.

Just nu är jag väldigt glad över Disa och Diablo som utvecklats enormt på otroligt kort tid. Disa är så himla ung fortfarande och har tagit ett stort kliv upp på stor häst. Hon tränar bara för mig och är otroligt snabb och duktig i att ta instruktioner. Det blir som att jag får hjälpa henne att forma sin ridning och hjälpa henne och fina Diablo som jag dessutom känner så väl efter månaderna jag hade honom, och gud så roligt det är. Det ger mig nästan lika stor kick och engagemang som när jag får hem en lovande unghäst att jobba med :)

Vill tacka alla som tränar för mig och för alla sms jag får så ofta efter som gör mig lika glad varje gång. Ni ger mig väldigt mycket positiv energi och motivation!

Södertälje RK

Lördag:

Caruso 120: 0+0 fel, placerad
Caruso 130: 4 fel

Lady Madonna omgång 1 elitallsvenskan: 0+0 fel, 2:a med laget


Söndag:

Furiosa 110: 0+0 fel, placerad
Furiosa 120: 0+0 fel, placerad

Kulan 110: 0 fel
Kualn 120: 1 fel

Har haft en otroligt rolig helg med så många helt underbara människor som man blir glad av att vara med och runt en sån här tävlingshelg. Älskar förstås min klubb och får chansen att rida i ett väldigt bra lag för en så bra klubb, vilket man får se lite som ett privilegium. Det har också varit många andra vänner och klubbkamrater där som inte tävlat, utan bara varit där för att titta och umgås! Tack allihopa för en riktigt kul helg!

Starterna har känts bra också. Ett nedslag på så många starter en helg måste man ändå vara nöjd med, även om jag förstås är lite småsur över det onödiga nedslaget i 130 på första hindret med Caruso. Han har varit lite spänd men ändå hoppat jättefint och ridningen har känts bra.

Madonna är ju som vanligt underbar, lilla krutfian! Hon vill verkligen vara felfri när hon går in på banan, och jag tycker det är så roligt att rida henne. Speciell känsla och massor med energi och egensinnig, men hoppa, det kan hon verkligen den hästen alltså!

Kulan blir typ 1,5 år yngre när han kommer till en tävling än när man är hemma eller på en träning. Väldigt vinglig och valpig, men två felfria rundor känns jättebra. Han måste få komma ut och tävla lite mer i år än förra året för att förhoppningsvis bli lite stadigare att rida, hoppningen finns ju där! Styrka och tid är ju det som behövs på honom, han vill ju alltid hoppa alla hinder som står framför näsan och det finns aldrig några som helst tveksamheter.

Furiosa har skött sig fint i helgen tycker jag. Hon är förstås också mycket egensinnig och har sina idéer, lite upprörd på framhoppningarna med alla hästar och så. Men inne på banan gör hon verkligen sitt jobb, tar tag i hinderna med all världens bjudning och är försiktig om sig!! Måste jobba med att få henne lite lydigare framförallt på linjer där hon tenderar att dra iväg lite. Ska bli väldigt spännande när hon gått ner mer i vikt och är i bättre kondition än vad hon är nu, för hon har helt rätt huvud och hjärta för det här! :)

Lady Madonna i omhoppningen i lagklassen igår! :) <3

Tack till Fredrik Starck på Årsta Runsten som tagit den här bilden på oss!

Världens största tack till mina underbara vänner Erika och Amanda som slet hela dagen igår på tävlingen och hjälpte mig! <3 Tack också till Helena som jag inte klarat den här helgen utan!!

Dagen!

Är nu i Södertälje igen för tävling :) Furiosa och Kulan är med :) 110 och 120 för båda två, Furran och jag debuterar 120 idag! :)

Tävlingen igår

Det var verkligen jättekul att tävla igår! Caruso var dubbelnolla och placerad i 120, lite spänd men ändå väldigt fin. Hade ett onödigt nedslag på första hindret i 130 men superfin resten av banan så jag är nöjd ändå. Madonna gick i laget och var felfri både i grund och omhoppning! Runstens alla fyra ryttare var felfria båda rundorna och vi slutade på en andra plats i första omgången av elitallsvenskan! :) :) Världens underbaraste lag och klubb! Madonna var jätteduktig och lika försiktig på hinderna som vanligt, masdor med pussar till lillfian <3

Fredagr

Idag har alla hästarna ridits ut! Min vän Amanda har varit här och hjälpt till :) :) Nu ska jag fixa klart det sista i stallet, smörja alla saker, göra klart lastbilen och packa inför tävlingen imorgon. Caruso och Madonna ska ryktas och göras fina först. Ska ha en lektion snart också, så mycket att göra!

Kulan

Har precis ridit ett markarbetespass på banan på Kulan. Erika har varit här under förmiddagen och vi har pysslat med lite allt möjligt kul! :) Hon passade på att fota oss lite också! :)


Bilder

Kulis lipar åt kameran ;)


I helgen

Som jag nämnde tidigare är det tävling i Södertälje i helgen.

Caruso kommer gå en 120- och 130-klass. Madonna går endast lagklassen och hoppas förstås på att laget går vidare till omhoppning.

På söndagen åker vi till Södertäljes tävlingar igen med Furiosa som går 110 och debuterar 120! Kulan följer med och går 110 och 120 avd. B.


En mysig dag!

Har målat några jättefina hinder idag, ska bli så roligt när allt är klart och gräsbanan är grön och fin! :) Det är kul att måla, speciellt när man har så bra sällskap :) <3

Valence var fantastiskt fin idag, så skönt. Han har varit het och väldigt svår, farit åt alla möjliga håll och kanter, kastat sig ner i dikerna och så nu de senaste uteritterna, men idag var han verkligen otroligt fin, harmonisk och positiv. Det bästa passet vi har haft på ganska länge, vilket ger mig mycket glädje. Han är det viktigaste som finns och styr hur jag mår väldigt mycket, när han går bra mår jag bra. Så enkelt är det!

Tack Erika för en roligt förmiddag!


HÄSTSHOPEN.SE

Nu har Hästshopen sänkt priset på frakten på alla sina varor, oavsett vad paketen väger! Kunderna betalar endast 79 kr för frakten och vid beställning över 2000 kr bjuder Hästshopen på frakten!


Onsdag

Igår var min vän Erika här så hästarna fick komma ut på ganska långa uteritter med en hel del galoppjobb. Helt underbart väder var det också. Erika kommer även hit idag och hjälper till lite, och det är otroligt roligt och mysigt att få sällskap i stallet ibland. Det blir ju ofta väldigt ensamt även om jag trivs väldigt bra med det också!

Idag hade vi tänkt börja måla lite på våra hinder också, från och med i år har vi en gräsbana att träna på, så då vill jag ha fina hinder av tävlingskaraktär där :) Jätteroligt ska det bli!

Tyvärr fungerar inte vårt internet just nu, så jag får blogga från mobilen... Därför dåligt med bilder!

I helgen är det tävling i Södertälje :) Caruso och Madonna på lördagen, Kulan och Furiosa på söndagen. Blir roligt! :)

Nakenfisar!

Nu får hästarna gå utan täcke några timmar under dagen, hur mysigt är inte det? Nu är våren här, helt underbart! Hästarna uppskattar verkligen att rulla sig och stå i solen utan täcke, myyyyyys!

Kulan, Valence och Lorden sommaren 2011

Eftermiddagen

Idag hann jag bara rida tre hästar. Det fick bli Madonna, Furiosa och Valence.

Jag tycker att alla mina hästar mer eller mindre ligger för lågt i kondition. Flåset är inte där jag vill att det ska vara, så nu inför utomhussäsongen blir det ut och intervallträna mer på grusvägarna, som för övrigt är hur bra som helst just nu när allt har smält och det är blött. Imorgon ska jag försöka rida alla hästarna utom Lorden som ska ut på promenad för hand :)


Valence omhoppning Runstenshoppet 140 vinst

Lord Greystoke <3

Nu har bloggen legat på is några dagar. Vill tacka alla er som svarade på min fråga här på bloggen! Otroligt roligt att läsa och ni är så gulliga!

Idag har det varit en otroligt intressant dag. Har hållt tyst kring allt runt Lorden. Han klinikbesiktades för precis en vecka sedan, och var då klockren på böjprov, longering, i ryggen osv. HUR FIN SOM HELST HELT ENKELT! Sedan var det dags för röntgen och han var lika fin där, tills sista bilden kom. Då syntes en minimal, minimal lös benbit i andra fram som aldrig blivit röntgat förut. Veterinärerna var till och med tveksamma på om det verkligen var en lös benbit, men den syntes på en av tre bilder på samma kota. Veterinärerna vi rådfrågat om detta sa att de själva aldrig skulle operera bort den då de sa att en häst som är klockren på böjprov besväras inte och dessutom var benbiten så liten och satt på ett väldigt bra ställe där den inte skadade eller irriterade leden. Gunnar (som opererar) var till och med tveksam på om han kunde få ut den eftersom den var så liten och satt där den satt. Den enda gången detta orsakar problem är just vid en försäljning. Hur som helst så blev det massor med diskussion kring priset på en häst som jag tycker redan låg alldeles för lågt i pris, vilket endast berodde på att jag inte hunnit tävla igång honom på riktigt än. Köparna på Lorden hoppade till slut av och jag kände att jag hellre behåller min fina kille än att så gott som ge bort honom endast på grund av detta, han är ju en frisk häst och operationen var en enkel sak. Vi skulle dessutom få reducerat pris eftersom att detta missades förra gången.

Idag opererade vi ut denna minimala benbit vilket gick toppen, han hade ingen ledinflammation och benbiten har inte påverkat honom alls, så egentligen var det ju onödigt att ens ta bort den överhuvudtaget, men nu är han hur som helst UA på röntgen! Han behöver inte äta någon medicin eller någonting sånt, och om 5-6 veckor hoppar vi som vanligt igen! :) Nu har jag en häst som är så hoppsugen som det bara går, fullt igång, som är frisk som en nötkärna och som är en helt fantastisk kille som helst!

Anledningen till att jag skulle sälja honom nu var att så mycket kokar och att få ut pengarna för Lorden kommer bli som en start för mig på andra plan. Men tills rätt köpare dyker upp kommer jag tävla honom under våren och sommaren upp i 130-140-klasser och sedan sälja. Detta är just för att jag bara ska ha tre egna hästar och då blir det Valle, Caruso och Kulan som får stanna. Hade Lorden varit två år yngre hade jag förmodligen valt att behålla honom istället. Han har enorma språng i sig, är sjukt försiktig som att han har ett öga i varje hov och älskar att hoppa - alla typer av hinder. Det är bara så synd att han inte fick börja ridas förrän vid 6,5 års ålder när vi köpte honom, och det är synd att den benbit vi opererade bort förra sommaren som han haft ont av har suttit där och satt käppar i hjulet för oss. Ändå har han tävlats upp till och med 140 med många felfria rundor och placeringar i 130. Vi har egentligen aldrig fått en ärlig chans, jag är nämligen övertygad om att om han inte haft benbiten som irriterade skulle han ha varit en stadig 140-145 häst vid det här laget. Vi har aldrig fått en ärlig chans att ta oss så långt vi är kapabla till, men nu har vi det och sen när rätt köpare dyker upp och han säljs så kommer han glädja sin nya ryttare oerhört mycket! Och så kommer jag förhoppningsvis kunna få följa honom och hans ryttare och kanske finnas till hjälp om det önskas. Lorden kommer då vara med mig på sitt sätt eftersom han hjälper mig att påbörja min framtid lite mer på riktigt, nu får de planerna ligga på is så länge och jag får tillbringa några månader till under den allra bästa tävlingssäsongen med denna underbara häst.

Nu är han ju dessutom helt igång och tränad, han var ju felfri både i 120 och 130 i slutet av januari. Nu börjar vi med en mjukstart i en 110- och 120-klass om 6 veckor! Därefter hoppas jag att vi kan gå upp i 140-klass i slutet av juni. Jag kan helt enkelt inte beskriva hur glad jag är och hur rätt det känns!


Svar på frågor

Kulan är verkligen en jättefin häst! Vad roligt att få se lite video på honom också. Jag har läst din nogg länge och vet att du köpte Kulan trots att han hade böjprovsreaktioner som unghäst? Jag har nu själv problem då jag aldrig hittar en häst och när jag gör det så går den inte igenom besiktning. Hur vågade du och hur tänkte du? Jag vill verkligen hitta rätt häst för mig nu, ska jag våga köpa den ändå? Tack för en riktigt bra blogg Amanda!

Du har helt rätt, så jag är nog fel person att fråga faktiskt… Det är inte så jättemånga tror jag som skulle köpa en 3-årig häst med 2,5 grads hälta på båda framkotorna… Han var ju verkligen extremt ofräsch på böjprovet, men jag hade mina misstankar om att det var mängden ridning och framförallt så mycket träning i jättelåg form i djupsnö som påverkat honom. Detta i kombination med så ung ålder och att han var så pass stor trodde jag var orsaken till böjprovsreaktionerna. Ägaren till Kulan lät mig ha honom hemma på öppet köp. Jag red som vanligt, men lät honom gå i en mer öppen form och hitta sin egen balans och red runt 4 dagar i veckan istället. Dock hoppade jag honom eftersom jag ville ha en häst som skulle tåla belastning. Efter en månad var han märkbart bättre men hade fortfarande reaktioner i fram. Jag fick då ha honom hemma en månad till, fick lite stretchövningar av veterinären och han lärde mig hur jag kan böja honom för att kolla hemma, och för att vänja de (har helt tappat namnet) men det som ”känner av” smärta i lederna. Jag red på som vanligt igen och hoppade till och med lite mer än jag annars skulle gjort på en häst som fortfarande knappt blivit fyra år. Efter yttligare en månad åkte vi tillbaka och gjorde böjprov på kliniken och då dansade han fram där på gången och var helt klockren på böjprovet. Därefter köpte vi honom. Anledningen till att vi gjorde allt detta var ju för att jag till varje pris ville ha hästen.

Jag vågar inte svara eller ge dig råd på hur du ska göra, det beror så mycket på bakgrunden och vad det är för typ av häst. Vi köpte även en C-ponny till mig som hade böjprovsreaktioner. Men han stod då på ridskola och stod inne otroligt mycket, så vi vågade köpa honom ändå. När vi sedan sålde honom gick han igenom böjprovet UA.

Det är alltid en chansning och självklart är det bättre att köpa en frisk häst eftersom det kan hända så mycket på vägen i alla fall. Du får försöka väga gott mot ont, och det beror också på hur mycket du är beredd att chansa för att köpa hästen, det är ju även svårt att hitta en häst man verkligen vill ha… Men som jag sa, jag är fel person att fråga för jag skulle nog köpa en häst med alla möjliga problem om jag verkligen ville ha den och trodde på hästen om problemen inte är kroniska förstås!

Rådfråga med veterinärer och försök komma fram till något med nuvarande ägare där ni hittar en lösning båda är nöjda med, det är mitt tips. Lycka till!


gud så kul.. kanske du kan dela med dig lite på han sa sedan :) ? tips ode

Jag gick dessvärre aldrig på föreläsningen då jag var sjuk.

Hur tänker du kring om du ska åka till kiropraktor, vetrinär mm? alltså om hästen känns dålig, börjar du alltid hos kiropraktorn? Du verkar väldigt förtjust i kiropraktor finns det någon anledning till detta?

MVH Lina


Hm, jag måste se hur jag ska formulera mitt svar nu… Jag kollar upp mina hästar hos veterinär också, men åker regelbundet till kiroprakorn. Jag tror att om hästarna inte känns helt okej så sitter det oftare i ett problem som kiropraktorn löser bättre än en veterinär, i många fall i alla fall.

Som exempel kan jag ta Madonna som kom hit och gjorde en veterinärcheck som visade att hon var halt på ett bakben. Hennes ägare hade vid flertal tillfällen haft en riktigt bra veterinär ute somtittat på henne och sagt att hon skulle musklas mer jämnt bak och så. Min veterinär sa att jag borde ta henne till en kiropraktor då hon är halt högt bak, och en liten reaktion som hon hade fram berodde endast på det som satt i bak. När jag kom till min kiropraktorn med henne visade det sig att hon dragit till sig ordentligt i korset så hon var helt sne, och han misstänkte att hon gått så i ca ett år, så hon musklat sig efter ett snett kors och musklat sig runt om för att ”hålla korset på plats” då det gör mindre ont. Hon hade aldrig kunnat bli bra i korset utan en behandling. Min kiropraktor tryckte då tillbaka korset (såg ganska obehagligt ut), sen tog det några veckor där jag byggde upp henne och hon långsamt började muskla sig jämnt i bak och har sedan dess varit en annan häst att rida. Står man bakom henne nu så är hon helt jämn över rumpan. Det hade alltså inte spelat någon roll om veterinären givit ägarna alla möjliga övningar för att stärka henne liksidigt, och det hade inte spelat någon som helst roll hur många gånger man än behandlat henne i bakbenet så länge korset varit snett.

Caruso började plötsligt som unghäst bli väldigt svår att rida, tror det var i slutet av året då han var fyra. Han började bocka hysteriskt och skickade av mig vid ett flertal gånger. När vi åkte med honom till kiropraktorn visade det sig att två av hans tornutskott i ryggen hamnat snett och detta var förstås väldigt obehagligt för honom. Efter behandlingen var han precis samma fina häst igen. Detta är dessutom väldigt vanligt, det kan räcka med att hästen rullar sig på något hårt i hagen, eller att de busar mycket och drar till sig i ryggen. Det är alltså yttre våld som påverkar detta.

Generellt sätt är mina hästar väldigt friska. När vi kollar dem och gör böjprov är de så gott som alltid helt rena och utan reaktioner. Jag har extremt sällan varit med om att någon av dem har varit galliga. Jag kollar hästarna på kvällarna i benen och de är alltid kalla och helt torra i benen, även efter en stor tävling eller träning.

Jag lever i den tron att om en häst måste regelbundet behandlas av en veterinär så är det någonting som inte är rätt. Jag tror inte alls på ”rundsmörjning” av leder, utan hävdar att det finns en orsak till att hästen har reaktioner som regelbundet måste behandlas. Jag skulle hellre leta efter grundorsaken till varför hästen har reaktioner, och ändra på hur man tränar sina häst och kanske foderstat eller eventuell utrustning. Självklart hamnar man i fall där man måste behandla, kanske vid en vrickning eller annan skada.

Jag skulle mycket hellre se att min häst fick en vila istället för att gå in och spruta i leden. Därför ser jag hellre att göra regelbundna besök hos min kiropraktor än att lika ofta kolla upp dem hos veterinär. Sen är jag otroligt glad över de personer som jag har runt omkring mig, för jag har en fantastisk veterinär som är sin egen, har röntgen och allt med sig i sin lastbil när hon kommer. Hon kan allt verkligen, och är utöver det dessutom även utbildad specialist på tänder och kiropraktor.

Min hovslagare är också så himla duktig och kan lösa mycket problem för hästarna! Och min kiropraktor är också helt fantastisk som löser så många gåtor på många hästar. Känner mig lyckligt lottad som lyckats hitta så enormt kunniga människor som ett team kring hästarna.


Hej. Pssar inte påd et gär inlägget men jag har en fråga. Skulle du kunna berätta mer om amoremi? Jag har ingen kol på honom afatiskt, men han verkar hoppa fantastiskt av de språng jag sett. Är han din?

Hon är ett sto, sju år gammal nu. Jag har känt hennes ägare länge och blev tillfrågad om jag kunde hoppa in henne när hon var fyra år, det var inför kvalitén då hon skulle visas som gångartstalang (hon var från början tänkt som dressyrhäst) men då ska man ju även genomgå ett hopprov. Jag fick därför hoppa in henne inför kvalitén på Strömsholm. På hösten visades hon och fick helt okej poäng på dressyrmomentet där hon visades av en dressyrryttare, jag fick sedan göra hoppmomentet med henne där hon med lite chock fick så mycket som 9-9 och slutade totalt trea av alla deltagare på Strömsholm! Hon blev direktkvalad ner till Flyinges final i 4-årschampionatet med ägaren bestämde sig för att inte åka.

Hon har en otrolig hoppkapacitet verkligen, vissa språng är som att hoppa upp till himlen och tillbaka. Enorm kapacitet. Tyvärr hade hon problem med en hov som unghäst som nu visat sig belasta benet onödigt mycket, så vi har valt att inte satsa fullt ut på hoppningen med henne. Hon är bara tävlad upp till och med 110. Nu är drömmen att betäcka henne redan i år med hingsten Stakkato, och att jag förhoppningsvis kan få en riktig stjärna för framtiden. Ägaren är nära vän till oss i familjen och hon har stort engagemang för min ridning och satsning. Det är såklart jättejättetråkigt och tragiskt att inte kunna satsa på Amoremi när hon har så extrema språng i sig, men vore helt underbart om hon kunde nedärva det i en avkomma istället. För hennes personlighet är också på alla sätt fantastisk. Dessutom är hon en otroligt vacker häst!
Torsdagens ridpass

Dagens övning var ganska simpel. Jag red på banan även idag eftersom underlaget där är superbra, och ute är det stenhårt och en hel del is fortfarande på flera ställen. För att ha lite riktlinjer i ridpassets övningar så hade jag två bommar med x antal meter mellan där jag varierade antalet galoppsprång. Madonna hade sju som normalt, men gick även på fyra och tolv galoppsprång! Hon har ett jättefint register. Jag red alla på liknande sätt förutom Valence som jag red på normala och så många som möjligt, ville behålla honom avspänd och lydig som han var idag.

På andra långsidan hade jag en linje, som började och slutade med ett räcke. Mellan dessa var det 5 bommar som låg på marken med  3m mellan. Detta är en övning jag fått av Ted. Räckerna in och ut låg på ca 80-90 cm. Hästarna gjorde även denna övning jättebra.

Valence och Madonna var otroligt fina idag. Valle och jag hade ju ett ganska jobbigt pass igår och han kändes spänd och lite för mycket egna idéer och energi som han ibland använde på fel sätt. Dock lönade sig gårdagens arbete väldigt mycket, för idag var han verkligen helt sjukt fin. Skönt att dessa lite tråkiga och jobbiga pass när man verkligen tar igenom någonting verkligen lönar sig! Madonna var avspänd, kändes mjuk och rörlig, var väldigt energisk men inte så det gick till överdrivt! Var bara ett rent nöje idag, fick hålla lite koll på ytterbogen i vänstervarvet bara då hon ibland tenderar att glida ut med bogen i svängarna.

Caruso kändes sådär när jag red fram, han är lite orolig med huvudet och känns inte som sig själv just nu. I slutet av passet kändes han däremot jättefin. Joggade honom länge och gjorde skänkelvikningar, ökningar och minskningar och han var riktigt fin. I galoppen känns han också bra, men när jag red honom på en åttvolt och gjorde byterna så märkte jag att han drog ut lite på bytet från vänster till höger, och bytte fram innan han bytte bak, vilket han aldrig gör annars. Så jag misstänker att det är någonting som inte är helt hundra. Förmodligen att han har någon liten spänning eller sträckning någonstans som är väldigt lite men som han känner av. Ska massera honom och låta honom ta det lite lugnt några dagar och se om det blir bättre, annars blir det kiropraktorbesök.

Nej, nu kan jag inte skriva mer. Är hur som helst jättenöjd med hästarna. Nu ska jag ta det lugnt och försöka bli frisk, det går inte så bra med det just nu…

Imorgon ska jag och Lorden träna tillsammans med Disa och Diablo! Ser fram emot det, blir riktigt kul :)

HUR HITTADE NI HIT?

Antalet läsare här på bloggen ökar hela tiden, vilket är otroligt roligt!

Jag skulle bli jätteglad om ni kunde berätta hur ni hittade hit, varför ni fortsätter kika in på bloggen och vad ni skulle vilja blev bättre?

Vore jätteglad och tacksam om så många som möjligt svarade :D


Lady Madonna står för omgång 1

Jag har fått en plats i Årsta Runstens elitlag i år! Får dessutom en chans att själv välja häst då både Valence och Lady Madonna fått en plats! :D Jag har pratat med Donnis ägare och kommer välja henne i första omgången som går inomhus nästa helg. Hon är supersäker i dessa klasser, och förhoppningsvis kan vi tillsammans vara till hjälp för laget mot finalen i lag SM! Sjukt kul, och är hur glad som helst över att få rida Madonna! Hon går alltid in på banan för att vara felfri!! :D Blir också jättebra för henne att gå ner lite emellanåt i klasserna nu när vi börjat etablera henne i 140-klasserna.

Älskar verkligen Årsta Runsten som klubb, stortrivs verkligen! Nu satsar vi mot finalen i lag SM :D

Lady Madonnas resultat 2011 från att jag fick hem henne i slutet av augusti. Hade då gått 110-120-klasser senaste två åren. Hon känns som en utmärkt häst för dessa sammanhang! :)


Så som det är...

Idag åker alla ner mot Flyinge och inomhus SM. Detta hade blivit mitt 6:e SM, och älskar Flyinge som är platsen där SM går i år. Klart det känns jobbigt och ledsen är jag förstås. Men mår betydligt sämre idag igen, så det var helt rätt beslut. Dessutom skulle jag ändå lämnat min stjärna hemma för att satsa på utomhussäsongen igen. Har haft ett långt samtal med min underbara tränare idag också, han är så himla engagerad och det känns så bra igen efter förra träningen. Han anser att Caruso är en riktigt framtidshäst förmig och han vill att jag ska spara honom och inte riskera något eftersom han är så himla ung fortfarande. Det är nog klokt, han är inte lika tuff som Valle i huvudet heller. Alla mina SM jag gjort är på Valence, han gick utomhus- och inomhus SM för juniorer redan 2009, endast sju år gammal! Därefter gjorde vi inomhus SM som young rider 2010 och förra året gjorde vi både ett inomhus- och utomhus SM för young rider. Nu blir det stora målet utomhus SM i augusti! :)

Önskar alla mina vänner stort lycka till på SM och kommer följa er online!

Valence och jag senast vi var i Flyinge och tävlade, slutet av november förra året i en tidshoppning 140.


Elitallsvenskan 2012

Åh nu är jag jätteglad! Har fått en plats i Runstens elitlag i alla tre omgångar! Får dessutom själv välja häst mellan Valence och Lady Madonna. Och med tanke på hur klockren Madonna brukar vara, på 120-130-höjd går hon ju som en klocka. Så försiktig och vill verkligen vara felfri!!! Ska prata med Donnis ägare och fråga om jag kan få vara med på henne i elitallsvenskan iallafall första omgången nästa helg. Valence kommer hur som helst gå omgång tre som är utomhus och högre, han är rutinerad, red faktiskt elitallsvenskan redan när Vallis var 6 år, då visserligen som juniorryttare! ;D Årsta Runsten, en helt fantastisk klubb som jag verkligen stortrivs i!

Nu ska vi satsa fullt ut mot final i lag SM! :D

I'm alive

Idag har jag smygit igång med ridningen igen. Eller ja, smygit och smygit, red alla sex hästarna idag! Alla var jättefina, Valence var lite blandad, toppenfin ibland men vi hade en hel del skilda åsikter idag som vi fick jobba mycket med. Furiosa, Madonna och Kulan var helt fantastiskt fina idag, jobbade på banan med allihopa över travbommar på böjt spår med lite längre avstånd mellan så de fick jobba ut steget ordentligt, och sen hade jag 7 galoppbommar på rakt spår. Mellan jobbade jag med serpentiner och tempoväxlingar. Caruso och Lorden fick hoppa över lite mindre hinder, runt 70-80 cm, men som stod på lite knepiga linjer och ur brytsvängar och sånt där. Båda tyckte det var otroligt roligt att hoppa på banan ute igen, och Lorden flashade ju som vanligt med sina stora, kanske något överdrivna språng :) Caruso kändes också jättefin och otroligt lydig. Nu vill vi komma igång med utomhussäsongen!! Och det var helt fantastiskt att rida hästarna igen, dessutom nere på banan i solen, helt underbart! Jag är fortfarande sjuk men mår iallafall betydligt bättre, hoppas jag mår tillräckligt bra för att rida imorgon också.

Det var uppfriskande att mocka och göra stallet själv, mockning fungerar som rogivande terapi för mig!

Fick ett jättegulligt paket från Hästshopen.se idag också, som passar perfekt när jag är sjuk och allt! Stort tack!!


Nehepp...

Mår sämre igen, det går verkligen i vågor. Har till slut bestämt mig för att stanna hemma ikväll, inte minst av respekt för alla andra sjuk och eländig som jag är. Vi har faktiskt haft lite kontakt med Johan Plate tidigare, han bor i Mariefred faktiskt bara 5 min ned bil från oss. Så pappa har sagt att han kan ordna så jag kan få gå på ett privat samtal.med honom.Jag upplever egentligen inte att jag har några mentala problem väl inne på banan. Känner mig så gott som alltid väldigt lugn och fokuserad. Ibland är jag jättenervös innan, men från det att hästen tar första steget in på banan försvinner all nervositet alltid. Publik, viktiga människor och annan press utifrån stör mig oftast inte heller, får oftast en liten kick och glädjerus. Nervositet brukar göra att jag rider bättre. Mina mentala problem ligger istället runt omkring, kunna hantera motgångar, inte köra ner mig själv och min självkänsla i botten varje gång och så. Negativa tankar... Att få kontroll över allt detta äskulle vara fantastiskt. Och förstås andra tips om hur man ska tänka. Men föreläsningen idag måste jag TYVÄRR hoppa över :( Vill bli frisk nu, känner mig som en fånge i min egen kropp just nu!

Mental träning

Ikväll är det en föreläsning på tre timmar om Mental träning för självaste Johan Plate!

Jag anmälde mig för länge sen och tänker absolut försöka gå på den. Jag får väl sätta mig långt från mina kära Runstensvänner isolerat i ett hörn och bara lyssna. Det vore så nyttigt och spännande!

Detta är dessutom gratis för Årsta runstens medlemmar, så det är verkligen ett fantastiskt tillfälle att få vara med om en föreläsning, Johan Plate är ju dessutom förmodligen den bästa vi har i Sverige.Förra årets YRSM inomhus final med Valence, slutade totalt på en 7:e placering


Frågor & Svar

Tycker bara att det var ett väldigt läsvärt inlägg du skrev, bara väldigt roligt och nyttigt när du delar med dig av den kunskap du besitter, tycker du är en grymt begåvad ryttare. Däremot undrar jag varför du tittar på annonser, ska du köpa en ny unghäst? :P

Tack! Jag tycker det är roligt att kika runt lite och se, men det är ganska sällan jag hittar en häst som jag känner lite wowkänsla på. Calypso boy hittade jag just så när jag kikade runt lite på annonser, och då var det bara att den här hästen måste jag köpa även om det inte fanns några som helst planer för en till häst innan. Men det är kul att ha lite koll på vad som finns, för kanske en gång i halvåret så kan man hitta en oslipad diamant… :)

jag undrar fortfarande vilket avstånd du har mellan bom-oxer-bom ? :)

Ca 3 m

Du tränar verkligen alla hästar du har hemma som om det skulle bli blivande svår klass hästar, men alla kanske inte har den kapaciteten som krävs för det?

Jag tror att de som ställer sina hästar här förväntar sig att jag gör så bra jobb sommöjligt och jobbar med att försöka utveckla hästarna. Det skulle i alla fall jag förvänta mig om jag lämnade bort min häst för tillridning/tävling/försäljning.

Sen är det klart att alla hästar inte har potential för svår klass, men i dagsläget tycker jag att alla hästar jag har hemma besitter väldigt mycket potential. Sen tror jag att det finns lite mer än vad man kan tro i många hästar bara man ger dem en chans. Det var jättemånga som trodde att Valence hade sitt max påå 130 när han var 5-6 år :)

Madonna vet jag redan har kapacitet som krävs för svår hoppning, 140 känns enkelt när man sitter på henne, men jag känner också att det finns mycket i Furiosa också. Det där känner man ju i hästens språng, det är stor skillnad att hoppa en häst som har scope och en som inte har det. Och just nu är jag lyckosam som har dessa två damer hemma som har så fin hoppning i kroppen. Och mina egna fyra har också mycket kapacitet i sig, så det är klart att man anpassar träningen för att kunna ta fram det.

hur hög är madonna? :)

Tror vi mätte henne till 159. Dock märker man inte av hennes storlek alls när man hoppar, hon räcker gott och väl i alla kombinationer och kan både hoppa väldigt höga och långa hinder utan att blinka!

Vad har du för kiropraktor?

Han heter Kauko Loumala! Världens bästa!

jag undrar också hur långt du har det mellan bommarna och oxern?

Ca 3 m mellan bommarna och oxern.

Hur höga är alla hästar du rider? Vore intressant att veta, tack för en super bra blogg!

Tack! Vi mätte faktiskt några av hästarna för inte alltför länge sen. Valence är 164, Caruso 163, Lorden 167, Kulan 172, Furiosa 167, Scrållan 162, Amoremi ca 170 och Madonna 159.


Jag läste e gång ett reportage om Edwina Alexander där det stod att Itot de Chateau bara är 156 cm!!! Dessa två var individuellt 10:e placerade i OS 2008!


Precis vad jag behövde... eller inte

Jga har varit hos läkaren idag. Kraftig luftvägsinfektion, snuva och hög feber. Förmodligen håller jag på att få bihålsinflammation också. Perfekt...

Det är bara att ta det lugnt nu och förska bli frisk, inget SM eller Flyinge för mig i år alltså. Jag kommer ju inte kunna träna hästarna och dessutom är det farligt att rida med feber. Jag känner mig yr och otroligt matt. Kan inte sova en hel natt pga så mycket hosta. Det här var liksom droppen, nu måste botten snart vara nådd så jag kan vända och allt börjar ljusna igen. Så sjukt deppigt alltså, mitt sista inomhus SM som young rider.

Nu får jag tänka framåt helt enkelt. Satsa på att komma igång starkt för utomhussäsongen och satsa på utomhus SM med Valence och Caruso. Finns massor med roliga och stora utomhustävlingar i vår som jag får fokusera på nu, såsom Ballingslöv, Strömsholm, Drammen och elitallsvenskan.

Nu ska jag gräva ner mig i sängen framför Grey's anatomy. Hästarna går och myser i solen i hagarna. De får en liten vila nu helt enkelt. Kanske får jag lite hjälp av några vänner att motionera några och longera några, mamma och pappa är så himla snälla som hjälper till i stallet. Fodringar, in- och uttag kan jag själv göra. Jag måste ju få leva några minuter per dag åtminstone.


Typiskt!

Mår sämre idag än igår, ska till läkaren imorgon och se vad de säger... Hatar verkligen att vara sjuk!

Ett släktdrag?

Ibland tycker jag att Kulan hoppar lite onaturligt med sitt huvud, han drar liksom in näsan lite bakom lod eller vad man ska säga. Man vill ju gärna att nosen ska vara framför lodplanet. Men det är lite spännande när man tittar på avkommor med just Cassiniblod, där många hoppar på liknande sätt med huvudet. Kanske är det något som Cassini nedärver...Någon som verkligen kan dra in huvudet rejält bakom lod är ju Merediths Checkmate, han har dock inte Cassini i sig, men är ju väldigt extrem i sin hoppning på alla sätt.Här är en gammal video på Kulan som fyraåriing. Jag hade då mycket större problem där han hoppade väldigt konstigt med huvudet. Från att jag köpte honom och några månader framåt hoppade jag honom helt utan kontakt med munnen, alltså så gott som på långa tyglar, och trots detta gjorde han sånna språng som han gr på första hindret i båda klasserna på filmen. Såsmåningom slutade han med det och långsamt kunde jag börja ha kontakt med hans mun genom sprången.Kulanbulan och jag 120 i Hamre, första tävlingen 2012. (Ska beställa bilden)

The mind

Jag minns en gång när pappa och jag såg ett reportage med Nelson Pessoa, Rodrigo Pessoas pappa. Han fick då frågan vad han tycker är de tre viktigaste egenskaperna när han köper en unghäst? Han svarade då:

- The mind
- The mind
- The mind

Ganska tänkvärt faktiskt.

Nu ska jag sova och försöka bli frisk! Men måste också säga mitt bland alla mina tråkiga och förmodligen deprimerade blogginlägg att jag verkligen älskar mina hästar. Att ha tre egna så fantastiska hästar som Valence, Caruso och Kulan är helt underbart. Dessutom får jag rida så underbara hästar som Lorden, Madonna, Furiosa, Scrållan och Amoremi. Jag älskar allihopa otroligt mycket och tror på framtiden, men känner just nu att allt tar emot på alla håll. Jag behöver ta en paus, andas ut, hitta tillbaka och jag lovar att jag gör det. Och jag har helt fantastiska läsare här på bloggen, tack så otroligt mycket för alla kommentarer jag får! Ni är underbara!

Du är mitt allt

Film från Kulans träning igår

Min stora, långbenta sparris! Så valpig och vinglig fortfarande. Men massvis med kärlek, han är så underbar på alla sätt! Världens sötaste! Måste fortsätta jobba med våra bommar innan hinderna så han kan komma in med lite kortare galopp med mer kraft, hinderuppfattningsförmågan är ännu inte den bästa ;) Men med tid och träning blir han stallets nummer ett med åren <3 
Tack till världens bästa vän Erika som filmade detta!

Träning

Carusos träning började väldigt bra idag, han kändes pigg och fin, lite tittig och spänd på hinderna möjligtvis. Allt började bra, han hoppade jättefina språng och var försiktig! Sen fick vi enorma problem med trekombinationen, som också resulterade i krångel i tvåkombinationen. Så himla dumt för allt berodde från början på ett jättestort missförstånd mellan mig och Ted, som i sin tur ledde till oplanerad ridning som i sin tur ledde till överförsiktig häst som på det trånga avståndet i kombinationen fick honom att tröttna fullt upp på uppgiften. Och då har man inte så mycket att säga till om när hästen vissnar på sin uppgift. Det var bara kombinationerna problemen uppstod, han var superfin på alla andra hinder och linjer, hoppade många underbara språng. Men min och Teds kommunikation i helgen och framförallt idag har varit så fruktansvärt dålig. Vi står ju normalt sätt varandra väldigt nära och har oftast en väldigt positiv och öppen dialog. Efter den här helgen är jag bara otroligt besviken och tycker dessutom att det har varit väldigt förvirrande med en helt annan form av framhoppning inför banan och massor med missar i kommunikationen. Men behöver inte gå in mer på det. Ted ringde iallafall under eftermiddagen och vi hade ett jättelångt samtal som visserligen var ganska ärligt, tufft och med gråt i halsen men absolut nödvändigt för framtiden. Han måste finnas där och hjälpa mig att lösa problem när jag behöver honom som mest. Idag kände jag mig mest lämnad och övergiven och fick lämna träningen med olösta problem. Inte för att jag är ett dugg orolig över Caruso, men har som sagt känt mig väldigt besviken.

Nu mår jag såklart skitdåligt och hoppas att några dagar hemma i lugn och ro gör mig frisk. Just nu känns det som att det mesta i mitt liv är rörigt och går emot mig, så jag hoppas att allt vänder snart.

Hoppträningen igår

Igår var jag på Runsten och hopptränade med Valence och Kulan. Valle gick det inte alls bra med, han hoppar alldeles för många "dåliga" språng även om några är fantastiska. Igår insåg jag verkligen hur stora problem jag skapat kring ridningen med honom. Jag har sakta men säkert saboterat min ridning som jag alltid haft på honom genom att hela tiden ta till nya intryck och ideer på hur jag ska rida, hur jag ska sitta, när ska jag lägga ner handen, när ska jag gå fram med överlivet, vilket tempo ska jag ha, var ska jag lägga honom, var ska jag hippa av och var ska jag göra mina halvhalter. Det tragiska med alla dessa frågor i huvudet är att så gott som bara EN av de här funderingarna påverkar Valence otroligt mycket. Det går nog inte för någon att inse hur extremt känslig, lättstressad och het häst han egentligen är. Jag har verkligen alltid ridit honom bara på känsla, och det är nog därför jag ens klarat av att rida honom från första början. Jag har aldrig aldrig försökt leta efter att se en avsprångspunkt långt innan hindret, utan bara galopperat, känt in och agerat därefter. Igår avslutade Ted och jag, efter en lång och ganska dålig träning med att han sa att "jag har aldrig aldrig bett dig att ändra din sits eller räta upp dig mer innan hindret". Ted bad mig, om jag kunde, försöka återgå till min normala hoppsits som jag har med de andra hhästarna där jag går fram lite och blir klar sista takten/galoppsprånget innan hindret. Jag försökte att slå bort tankarna om sitsen och gå tillbaka till mig själv. Och Valence började plötsligt hoppa mycket mer genom ryggen, med mer höjd och med en lugnare och rundare språngkurva. Det är långt ifrån så som vi är när kommunikationen mellan oss är som den ska, men Ted sa att han plötsligt började hoppa myckett, mycket bättre. Problemet just nu är det egentligen bara jag som kan lösa, jag måste få tillbaka självförtoendet med min älskade stjärna och tro på det jag gör, för vi klickar tillsammans när jag rider utan att tänka. Valence tror för varje liten justering att han har en ny ryttare på ryggen och undrar nog var jag är och vad jag håller på med. Han är alldeles för känslig för att experimentera med. Ted har själv ridit honom en gång vilket känns väldigt bra, för han vet. Nu kommer Valence stanna hemma från inomhus SM, och jag ska bygga upp min tro om mig själv och hitta tillbaka till en ridning utan tankar, bara känsla. Valence kommer därför få tävlingsvila till utomhussäsongen börjar.

Kulan var superfin igår och gör fler och fler språng av den kalibern som finns i honom. Fortfarande svag, vinglig och valpig men fantastiska språng finns i honom. Det var också kul att se hur glad Ted var över att se honom över flera hinder, Kulis fick mycket beröm. Han är utan tvekan mitt framtidahopp, älskar honom massor. Han har Valles huvud men Carusos lugn och ridbarhet. Och hoppet och tekniken finns där. Jag kommer ladda upp video här eftersom ni velat se mer av Kulan som det knappt finns några filmer på.

Nu är det ju så att jag skulle ha hoppat tre hästar igen för Ted idag. Men jag har haft feber och ont i halsen några dagar och efter gårdagens träning har jag blivit väldigt mycket sämre. Att knapra ipren och träna på är farligt, och med tanke på hur jag mådde i natt helt tjock i halsen och svimfärdig så insåg jag att jag måste lyssna på min kropp som säger ifrån nu. Därför kommer jag bara åka med Caruso och bara vara med en stund, endast för att jag känner att jag måste få en träning med honom inför SM nästa helg. Caruso har aldrig gjort ett SM förut och det kommer bli det största han har gjort. Pappa kör mig och jag kommer som sagt bara vara med en kort stund. Madonna har känts fantastisk i veckan så jobbar henne bara över lite övningar själv inför Flyinge. Scrållan får vänta till nästa gång helt enkelt. Försås jätteledsen över att behöca stryka träningar men mår alldeles för dåligt helt enkelt!

Filmer från träningarna kommer!

När man börjar hoppa med en väldigt ung häst...

Har suttit och tittat på lite olika annonser och bloggar på unghästar som precis börjat hoppa under ryttare, både hästar födda -08 och -07. Blir lite illa berörd när jag ser hur några av hästarna tvekar på grund av sin ovana att hoppa hinder med ryttare på ryggen, och när de väl tror på sin ryttares övertygande hjälper att "du ska över hindret" så tar det, som unghästar ofta gör, ett lite spänt och högt språng. Det är alltför många gånger man då ser att ryttarna faktiskt inte hänger med sina hästar i språnget, och hamnar dragandes i hästarnas mun just över språnget! Detta är verkligen inte alls bra, för detta tolkas ju som en bestraffning ur hästarnas perspektiv! Det är ungefär som att någon säger att det är lugnt, du kan gå över den här lilla bron, det är ingen fara, och sen när du väl gör det så knäcks den och du gör dig illa, eller vad som helst... Då kommer du ju nästa gång ha svårt att lita på den här personen. Samma sak är det för hästarna, de tvekar, du övertygar om att det inte är farligt, och sen blir det en jätteobehaglig upplevelse i själva språnget. Det är superviktigt att följa hästens språng och därefter är det massor med klapp och beröm som gäller!

Lika väl som en häst ganska snabbt kan få upp ett förtroende för sin ryttare, lika lätt kan man förstöra det förtroendet. Inhoppningen är också så enormt viktig för hästens fortsatta framtid som hopphäst. Det är i så fall bättre om man känner att man inte kan hålla kontakten med en följsam hand att hoppa hästen på lite längre tyglar och ta ett mantag om man känner att det är svårt att följa med i den unga hästens, kanske lite annorlunda och oväntade språngkurva och succesivt försöka hålla kontakten i sprången. Jag säger inte detta för att påstå att jag på något sätt är bättre på detta än många andra, utan säger bara det som ett tips för att kunna ta fram det bästa ur hästen för framtiden. Jag har själv hoppat in många hästar alldeles från början och det förtroendet man kan få är fantatsiskt, hästar som djur har ett otroligt stort hjärta och vill göra rätt för sin ryttare!

Bara en sak värd att tänka på tycker jag :)


Elitallsvenskan 2012

Det är så häftigt, för svenska ridsportförbundet har gjort om elitallsvenskan i år! Numera går det tre omgångar precis som vanligt under själva elitallsvenskan, sen är det istället för final i lag SM i Strömsholm som det brukar vara, så är det kvartsfinal i lag SM i Strömsholm och därifrån går de fem bästa lagen vidare till lag SM semifinal i självaste GLOBEN! Därefter går de tre bästa lagen därifrån vidare till SM finalen. Hur häftigt är inte det! Första omgången i elitallsvenskan går i Södertälje helgen efter inomhus SM, därefter går omgång 2 och 3 i Västerås i år. Därefter räknas sammanlagda poäng från dessa tre omgångar ihop, och de två bästa lagen från varje zon går vidare för att mötas i en semifinal på Strömsholm, sammanlagt tio lag. Årsta Runsten har ett lag och jag vet att alla är extremt sugna på att göra sitt absolut yttersta för att nå till stora finalen i Globen som går flera månader efter semifinalen, i samband med Globen international horse show! :D

Här är text från Svenska Ridsportförbundet:

 Regler Elitserien

Bestämmelser Agria Allsvenskan Elitserien, Lag-SM 2012
Lagens sammansättning får ändras inför varje omgång. I alla omgångar gäller att om laget består av fyra ryttare rider två valfria ryttare på 10 cm lägre/kortare hinder än klassens höjd. Två av ryttarna ska vara födda 1991 eller senare.

Indelning
Agria Allsvenskan delas in i fem grupper: södra, västra, mellersta, östra och norra.
Varje grupp omfattar åtta lag. De två lagen med högst poäng efter tre omgångar går till kvartsfinalen och de två lagen med lägst poäng flyttas ner till division I. För att räkna sammanlagt resultat i serien ska lag starta i alla tre omgångarna.

Agria Allsvenskan kval 1
Omgången rids inomhus, undantag för norra gruppen kan ske, i 1,30 hoppning med en omhoppning.

Agria Allsvenskan kval 2 och 3
Omgångarna rids utomhus.
Omgång 2 rids i 1,30 hoppning med en omhoppning.
Omgång 3 rids i 1,40 hoppning med en omhoppning.

Agria Allsvenskan kvartsfinal
Till kvartsfinal i Strömsholm 7-10 juni går de två främsta lagen i tabellen i varje grupp efter omgång 3, totalt 10 lag.

Kvartsfinalen rids i 1,40 hoppning i två omgångar med omhoppning. Till andra omgången går de fem bästa lagen efter omgång 1 samt de lag som har samma felpoäng som det femte placerade laget

Agria Allsvenskan med Superfinal i Ericsson Globe
De fem bästa lagen från kvartsfinalen på Strömsholm går vidare till semifinalen i Agria Allsvenskan Superfinal i samband med Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe torsdagen den 29 november 2012 – semifinal i lag-SM. Ryttare måste ha deltagit i en omgång av årets serie eller kvartsfinal för att vara startberättigad i semifinal och/eller final..

Semifinalen rids i 1.40 hoppning. De tre bästa lagen från semifinalen går vidare till Agria Superfinal – final i lag SM fredagen den 30 november. I eventuell omhoppning rider en valfri ryttare per lag.

SM-finalen rids i 1.45 hoppning två omgångar med en omhoppning. Omhoppning sker vid behov om alla medaljer. I eventuell omhoppning rider en valfri ryttare per lag. Guldomhoppning rids sist.Strömsholmstävlingen är en av de absolut bästa på hela året! Det är en helt fantastisk känsla att tävla på slottsbanan där, och tur med vädret brukar de också ha!! :D