__

Onsdag

Har ridit Lorden, Kulan och Caruso än så länge. Solen skiner men det är riktigt blåsigt ute.

Lorden och jag var ute på en riktig långtur. I början var han riktigt jobbig, fokuserade mest på allt runtomkring och blev lite stark och låg på för mycket. Jobbade honom då mycket med övergångar och fick vara bestämd på att han skulle svara för hjälperna och tänka rätt. Andra halvan av passet var han precis hur fin som helst. Jobbade mycket med samlad galopp och en hel del byten, samt övergångar mellan skritt och galopp. Var helt fantastiskt fin då, så det var ett bra pass trots att han var tuff och körde sitt eget race i början.

Kulan var superpigg och blev lite rädd när vi red förbi ett hus med pressänning överallt. Men annars var han riktigt, riktigt fin. Pigg, välbalanserad och lyhörd för hjälperna.

Caruso och jag tog bara en skrittur barbacka, han kändes pigg och glad.

Nu ska jag ut och rida Madonna en lugn tur på ca 40 min i skogen, därefter rida Diablo markarbete på en äng i närheten. Valence får åka till ridhuset och markarbetas senare i eftermiddag.

Hej då så länge!

Kvällen

Hoppträningarna gick jättebra idag, så himla roligt! Jag älskar att hålla träningar! :D

Svar på frågorna kommer imorgon istället, jag ska ju som sagt bli bättre med mina nattvanor! Skriver imorgon istället! Ska rida alla hästarna imorgon också, så det är fullt upp.

Sov så gott!

Tisdag

Hovslagaren var här och skodde två hästar på förmiddagen. Jag har städat upp i sadelkammaren, mockat allt, betalat räkningar samt svarat på en del mail. Sånt där som behöver göras!

Ikväll åker jag och håller träningar, kommer hem ganska sent. Men ska försöka hinna svara på en del frågor jag fått senaste veckan då iallafall.

Nu ska jag ut och rida Kulan!

Fullspäckad vecka!

Ja, den här veckan händer det mycket! Imorgon har jag träning för mina underbara elever, två grupper! Ska bli superkul!

På torsdag åker jag till Runsten och tränar för Ted med Caruso och även Valence får följa med och ridas på backen och hoppa några språng. Skönt när Ted är där och hjälper mig med saker som kanske är bra att korrigera innan tävlingen.

På fredag morgon tränar jag återigen för Ted på Runsten, med denna gång med Kulan och Madonna! :) Direkt efter så är det bara snabbt hem, vara hemma och packa och fixa i ordning det sista för att sedan åka ner till Billdal med Valence.

På lördag är det kval 140 GHS YR CUP och förhoppningsvis vidare till finalen i 145 på söndagen som ger poäng till Scandinavium.

Ser verkligen fram emot allt det här, blir jättekul! :D Men nu ska jag sova, ska ta tag i mina dåliga nattvanor nu.

Sov så gott!

Valence <3

Nyklippt grålleboll!

Klippte Caruso nu under kvällen, han är verkligen världens sötaste häst. Var tvungen att filma när jag klippt honom i och vid öronen. Inte så svårklippt häst direkt, jag lovar, han är inte drogad... ;)Sötast i världen!

Vettskrämd...

Pappa fixade till en av våra fantastisa höst/vinterhagar i helgen, kollade igenom hela staketet, fixade el och ny grind. Det är en stor jättemysig hage som är i skogen. Det är inte alls mycket stenar eller så, bara väldigt mysig och blir aldrig speciellt lerig oavsett hur mycket hästarna går där. Hästarna brukar uppskatta hagen mycet och doftar alltid granris när man tar in dem.

Idag fick Diablo gå i den hagen för första gången. Han verkade stortrivas och såg väldigt glad ut. Men när jag sedan skulle ta in hästarna på kvällen kom bara de andra två och Diablo kom aldrig. Jag var så orolig att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Men när alla andra hästarna var inne och jag gick in i hagen kom han till slut fram till mig, doftade granris om hela honom och han såg jätteglad och nöjd ut. 11,5 h i hage var nog inte tillräckligt, Diablo hade nog gärna stannat ute ännu längre...

Diablo i andra hagen med fri tillgång häromdagen, fina killen!Underbar dag!

Har ridit Caruso, Lorden, Diablo och Donna idag. Valence får vila och Kulan rider jag ikväll på banan.

Caruso, Lorden och Diablo fick alla tre komma ut på samma runda, lite fantasilöst kanske, men den har allt, klättring, galoppvägar, stigar och lite diken här och var. Alla tre var riktigt, riktigt fina idag, vilken känns roligt!

Lorden är så himla fin, känns helt underbar på alla sätt. Dock hoppar han gigantiska språng över alla vattenpölar, så det är lite jobbigt... Vi ska ju inte börja hoppa än...

Caruso var riktigt pigg och otroligt fin. Ska klippa honom under kvällen också, kommer han säkerligen bli ännu piggare... Diablo var också jättefin, det känns som att han älskar att komma ut och jobba i skogen.

Madonna och jag var igår ute på en väldigt lång runda med mycket backar och galoppjobb. Så henne skrittade jag bara ut barbacka en halvtimme i solen, jättemysigt.

Valence är lite lös i magen :( Så han fick en dag i hagen bara. Han var så himla fin igår!

Snart ska jag iväg och köpa foder till hästarna. Ikväll blir det ett dressyrpass för Kulan på banan.


MIN ÄLSKADE CARUSO <3


Åker till ridhuset

Åker till ridhuset för ett dressyrpass med Valence nu. Ikväll ska jag ta det lugnt, hur trött som helst. Behöver lite egen tid känner jag.


My love


Min underbara vän är tillbaka i stallet

Erika har varit här både igår och idag, hjälpt mig med stallet och hästarna. Hon börjar äntligen bli frisk, hennes brutna ben är läkt efter åtta veckor och hon är på väg tillbaka igen! Erika har under det senaste året hjälpt mig mycket i stallet och ridit mina hästar en del! Har verkligen saknat henne medan hon varit sjuk. Men nu är hon på väg tillbaka. Härligt!

Min förkylning sitter fortfarande kvar, så det är lite irriterande. Men även jag är på bättringsvägen!

Alla hästarna har blivit ridna idag, ut i skogen blev det för allihopa! De var jättefina. Valence och Caruso var först ut på en riktig långtur och båda var fantastiskt fina.

Nu ska vi ut och fixa klart det sista i stallet, sen ikväll blir det hoppning från finalen i Global champions tour! :D

Jag har nu bestämt vilka hästar som ska med till kursen för Ted på Runsten nästa vecka. Valence ska jag ta med till en grupp och bara rida igenom honom på marken samt hoppa några språng bara, för att få sista lilla hjälpen av Ted inför Billdal den helgen och prova hur pelhamet känns igen. Ted tycker att jag ska rida kvalet på vanligt bett och finalen på pelham... Kanske något att tänka på.... Caruso går i den andra gruppen.

På fredagen tar jag med Kulan och Madonna på träningen. Därefter hem, göra det sista och åka mot Billdal med Valence.

Erika fotade lite idag, så lägger in lite bilder ikväll!

Hej så länge!

Jag och Erikas häst Pauli när jag hoppade honom medan hon var sjuk!

Lord Greystoke - en fråga

Hej. Ska du inte sälja lorden längre då? Tänkte eftersom ni sålde Calle för att lorden inte gick igenom?


Det har vi inte bestämt ännu. Jag tänker i alla fall behålla honom ett bra tag in på nästa år, vill att han ska vara stadig i 140-klasser innan han eventuellt säljs. Det beror lite på hur allt ser ut då, men egentligen ska jag bara ha tre hästar så jag kan ha samarbete med andra hästägare och ha fler försäljningshästar hemma. Nu när Calle är såld istället har vi absolut ingen brådska att sälja Lorden. Han hade ju en lös benbit på röntgen när vi skulle sälja honom så då valde jag att behålla honom, operera och sätta igång. Jag är förvånad över att han kämpat så mycket för mig, trots att denna lilla benbit irriterat och gjort ont. Han har ett flertal nollor och placeringar i 130-klasser, även felfri nationellt. Jag är alldeles för nyfiken på hur han kan utvecklas nu, eftersom han är helt otittig på hinder, älskar att hoppa, grymt försiktig och har så stort hopp och kapacitet. Så nu behåller jag honom så länge som möjligt!Extreme makeover

Hihi, Erika är här och vi har klippt Lorden och Kulan! Båda blev riktigt snygga! Helt nyfriserade manar och svansar dessutom! Lorden såg ut som en skogsmulle innan och hade jättetjock päls eftersom att han gick så länge utan täcke. Nu ser man återigen hur snygg häst han är! Och nu är snart tillbaka i full träning och hoppning igen. Nästa år med honom kommer bli otroligt spännande! :D


Svar på några frågor

Hur hög är hon?

Madonna är 158 cm.

hej amanda! Måste fråga dig, om man ska kvala till YR-sm, vad är det man ska hoppat felfritt i då? 1.40 eller 1.50 ?

Man ska ha två placeringar i 140-hoppning för att vara kvalad till YRSM

Har du någon aning om hur många poäng som "brukar" räcka till final?

Nu har de ju gjort om alla regler, man får räkna sina fyra bästa kval och sen är det ju fler YR som får rida i Scandinavium nästa år än vad det varit tidigare. Så vet tyvärr inte det!

Vad har du för sadlar?

Jag har en CWD sadel på mina hästar, använder lite olika fårskinnspaddar under. Har en så kallad Correction pad på Valle då han har ganska speciell rygg med hög och spetsig manke. Madonna har en Antaressadel som är helt underbar att rida i. Diablo har en alldeles ny butetsadel. Men jag älskar min CWD, tycker den är oslagbar och mina hästar får alltid beröm för ryggarna hos kiropraktorn, de är verkligen aldrig ömma. Sadeln är verkligen fantastisk.

Visst har Lady madonna stannat ganska mycket med sin förra ryttare? Är det en annan press att tävla andras hästar tycker du? Jättekul att du visar så mycket filmer, verkligen inspirerande jobb du gör med hästarna.

Hon kunde stanna ibland, men tror detta berodde mycket på att hon var sne i korset och att hon är väldigt försiktig så om hon kommer i en omöjlig situation så är hon så pass hinderklok att hon stannar. Men jag upplever att Madonna är väldigt modig och har ett otroligt hopphjärta och vilja, även om hon är väldigt rädd om sig så har hon lätt för att hoppa av både nära och utifrån på hinderna.

Självklart vill man alltid göra sitt bästa, men jag kan bara gå in på banan och försöka fokusera på att göra bra rundor och helt enkelt göra allt jag kan för att vi ska lyckas så bra som möjligt. Precis som när jag tävlar mina egna, lägger jag fokus på hur jag ska rida banan för att ge hästen så stor chans som möjligt att göra det felfritt.

Du är så jäkla grym, vet du det?

Men upptäckte idag när jag var i Flyinge att du red med sporrar på Valence, det har du väl inte gjort innan?

Tack så mycket, vad snäll du är! J Jag har små, små sporrar på honom. De är ca 6mm långa och helt runda och jag har dessa ibland inomhus för att jag ska kunna ha honom lite mer framme när det är så stora oxrar som kommer direkt ur sväng och jag vill få lite extra tryck i galoppen. Men det är verkligen de allra mildaste sporrarna man kan ha!


Nu till min fråga, känner du en annan press när du har en annans häsr och när du tävlar den?

Jag försöker att utgå från mitt koncept som jag har med mina hästar. Försöker träna hästarna efter vad de behöver för att utvecklas och må bra. Jag prioriterar alltid de hästarna före mina egna i träningen, och försöker göra mitt allra bästa för att utveckla hästen positivt. En bra sak att tänka är hur man själv skulle vilja att sin egen häst togs om hand och reds om man lämnade bort den. Sen är det bara att hoppas att samarbetet och kommunikationen med hästägaren fungerar på bästa sätt.

Om tävling så svarade jag på en annan liknande fråga ovan. Precis som när jag tävlar mina egna, lägger jag fokus på hur jag ska rida banan för att ge hästen så stor chans som möjligt att göra det felfritt.

Är så himla imponerad över hur friska dina hästar är, läste om dig redan när du hade din första nogg.Varför tror du själv att du har så himla lite skador på dina hästar? Vad tror DU är konceptet för en frisk häst?

Tack så mycket. Jag har haft väldigt tur med skador (peppar, peppar). Jag tror att man håller en häst genom att rida den på rätt sätt där hästen har sin egen balans, variera underlag mycketoch att hästarna får vara ute mycket i hage och röra sig på ett naturligt sätt och på så sätt få blodcirkulation. Jag tror heller inte att alla hästar ska ridas på samma sätt utan att man ska försöka anpassa sig och träningen till hästen, hitta en form där hästen trivs och blir så avspänd som möjligt. Hästar är gjorda för rörelse och mår bra av att vara ute mycket. Jag tror också att mina hästar håller sig så friska för att jag gör så mycket av min träning ute i naturen, där de får jobba på alla möjliga typ av underlag, klättra och bli starka.Hej! Jag hsr följt din blogg nästan från start, men jag undrar vad du anser att en fyraåring, som ligger bra till i utbildning, ska kunna? Inom hoppningen asså? :)

Vad roligt att du fortsätter följa bloggen. Jag tycker att en fyraåring som ligger bra i fas för sin ålder ska ha varit ute i tävlingsmiljö och känna sig trygg med det, samt göra jämna resultat och felfria rundor i 90 cm – 1m klasser. Nu till hösten och vintern kan man börja vänja fyraåringarna vid lite högre hinder, och kanske på träning även hoppa några språng på 110. Sen brukar jag alltid ge mina fyraåringar några dagar till en veckas paus då och då under året samt ha ”hoppfria” veckor på ca 2-4 veckors perioder när man bara är ute i skogen och markarbetar. När de sedan får se hinder igen brukar de vara väldigt glada ;)

Åh vilken lyx!

När du kört lite med den ett tag kan du väll göra en liten utvärdering?

Jag kan redan nu säga att jag älskar den! Hästarna verkar stå så bra och den är stor och väldigt rymlig i hästdelen. Sen var det helt underbart att bo på tävlingsplatsen!


Har du testat att ha mindre täcken på henne? :) min häst rullade sig oxå hysteriskt mycket innan och var alltid en enda stor lerhög men så sa någon att dom kan rulla sig för att dom är varma och kliar sig så nu tänker jag hela tiden på att det inte får bli för varmt och nu är hon inte alls lika lerig! Kan ju vara att dom tycker att leran är svalkande eller något.

Jätteintressant kommentar måste jag säga! Verkligen något jag kommer ta med mig i framtiden. Nu tror jag inte att det är fallet med Madonna, eftersom att hon rullade sig lika mycket när hon gick naken i hagen i början. Hon rullar sig alltid i boxen också, alldeles spånig i svansen varje morgon. Så tror helt enkelt att hon älskar att rulla sig, både i spån, lera, gräs och grus ;)

Var det häftigt att tävla utomlands?

Ja det var det verkligen! Drammen var en fantastisk tävlingsplats och jag ska absolut åka dit nästa år igen!

Kan du inte fota den från insidan ? :)

Jo det kan jag absolut göra någon dag! Det här är den enda bilden jag har just nu.


kan vi inte få se filmer på honom från tävlingen? älskar den hästen, så fiiiiiin

Jag la in filmer nedanför på Calle. Ja han är en underbar häst!


Har en häst som precis korrigerats i korset och jag ska nu börja rida igång henne. Hur gjorde du med Madonna efter att du rättat till henne när hon var sne i korset?

Hon skrittades först i 10 dagar. Sedan red jag som vanligt i tre veckor helt utan hoppning. Då red jag de två första veckorna bara ute och på rakt spår, sista veckan red jag även på banan över serpentiner och stora volter. Ganska snart efter kiropraktorbesöket började hon röra sig väldigt annorlunda med större gångarter, så jag valde att fortsätta stärka henne på det sättet. Jag var även väldigt noggrann med att ha ridtäcke på när jag red så hon inte blev kall över korset. Sen masserade jag ca varannan dag med liniment som min kiropraktor berättat att jag skulle göra. Madonna har musklat sig väldigt jämnt och fint och fått en helt annan framåtanda och galopp efter att hon korrigerats i korset. Lycka till med din häst!

Vad är din bästa placering som du värderar högst?

Hm, måste vara 2:a placering med Valence i 150 Tierps Grand Prix och 7:e placeringen på YRSM inomhus i Helsingborg i mars.

vad jag har förstått så har du alltid varit för att hästen ska få gå ute så mycket som möjligt och med andra hästar. Undrar därför om du aldrig funderat på att ha dina hästar på lösdrift? De mår ju som bäst då och det är ett mycket smidigare sätt att sköta de på då man slipper fodringar + in och utsläpp. Jag vet att det inte alls är vanligt med tävlingshästar på lösdrift men du är ju en av få som är för att hästar ska få vara häst, så varför inte ha de ute dygnet runt? Handlar de om skaderisk eller något annat?

Vi vill gärna ha hästarna inne på nätterna för att ha koll, om något händer under natten kommer vi troligtvis inte märka det, så det känns alldeles för riskabelt att ha hästarna ute på nätterna. Hästarna ligger också mycket ner i boxarna på nätterna och verkar tycka att det är skönt att komma in på kvällarna.

Sjuk, planering och träning nästa vecka!

Jag är sjuk... Vaknade med jätteont i halsen i morse, så jäkla typiskt. Ska faktiskt försöka vila så mycket som möjligt idag, för jag måste bli frisk fort. Jag är annars expert på att ta ut mig så mycket varje dag trots att jag är sjuk, så jag kan ha en förkylning som hänger kvar flera veckor bara för att jag aldrig hinner återhämta och kurera mig.

Det är ingen panik med hästarna heller. Valle, Caruso och Donna kan utan problem vila idag också, tävlingshelgen med så långa resor och stora klasser tar på dem, så en dag extra med återhämtning skadar inte. Men mår jag bättre under eftermiddagen så ska jag försöka rida en lugn sväng var på dem. De andra hästarna har ridits ordentligt måndag och tisdag så de får lov och vila idag helt enkelt.

Tur för mig så har hela tävlingsterminen för nästa år kommit ut på tävlingsdatabasen! :D Jag har suttit och planerat tävlingar fram till juni (jag vet, vissa påstår att jag är lite sjuk...) men det är jättekul och så får man en mer färdig bild på vilka som är de viktiga tävlingarna, när det är kval till tex Falsterbos ungdoms grand prix, när och var man kan debutera en klass osv. Så nu har jag en ganska färdig bild, som självklart kan ändras på vägen. Det är också viktigt att sätta upp mål med varje häst inför året.

Jag håller också på att göra grupper inför Tedträningarna på Runsten nästa vecka. Jag har ju hand om hans träningar på Runsten! :D Det finns fortfarande platser kvar för de som vill vara med och träna! :D Det är torsdag kväll och fredag förmiddag nästa vecka, den 1-2 december alltså.

Jag kommer ju bara ta med mig Valence till Billdals elittävlingar nästa helg. Madonna har presterat fantastikt sen hon kom hit och Caruso har också gått mycket, så kände att de kunde få vara hemma och vila upp sig och ladda inför nästa år istället. Valence och jag måste åka dit, eftersom att tredje kvalet i GHS YR CUP går då!

Men, jag kommer gå direkt in i 140 på lördagen med Valence, så vi kommer åka fredag eftermiddag, så jag kommer träna för Ted på Runsten både på torsdagen och fredagen i alla grupper som finns. Har inte riktigt bestämt vilka hästar som ska med ännu... Men det ska bli jätteroligt och nyttigt att träna för Ted igen, han är världens bästa tränare. Är så glad och tackam över hans enorma engagemang och all kunskap han har givit mig under de här fem åren jag tränat för honom, jag började när Valence var fyra år och typ, gick inte att galoppera på? Hihi...

Är det någon som vill vara med och träna så maila mig amanda@runsten.com :)

Mer info om träningarna finns på http://www.runsten.com/?p=3692

Info om Ted på Runstens hemsida

TED NÄTTERQVIST

A-tränare i hoppning och han har själv tävlat mycket framgångsrikt, ridit både stora mästerskap nationellt och även tävlat internationellt. Ted har sedan ett antal år tillbaka ägnat sig åt att träna sina elever både nationellt och internationellt. Han coachar elever ibland annat Sverige, Italien, Finland och USA mycket framgångsrikt. Han har tränat bland annat Angelica Augustsson, Victoria Almgren och Henric Ankarcrona.

Ted är mycket väl insatt i hästens biomekanik och speciellt duktig på att lösa problem för häst och ryttare. Ted Nätterqvist utsågs till Årets tränare av svenska ridsportförbundet 2003.


Min och Valles första träning i år


Precis kommit hem

Från ridhuset med Kulis! Var iväg och tränade med min kompis Amanda. Vi jobbade med lite travhoppning samt en serie med bom, hinder, bom, hinder osv. Kulan var lite loj i början och lite vinglig, men det blev bättre och bättre. Avslutade med ett par högre språng och då var han duktig. Måste verkligen klippa honom, ska göra det redan imorgon, han är väldigt långhårig!

Lorden fick komma ut på en ganska lång runda i skogen med klättring och galoppjobb. Diablo skrittades bara ut barbacka efter ett ganska hårt markarbetespass igår kväll.

Stjärnorna från helgen fick även idag gå i de stora gräshagarna och vilade från ridning. Imorgon ska alla få komma ut på en runda i skogen!

VALENCE

Det sista dygnet har så gott som alla tankar i huvudet gått åt Valence. Jag är så arg och besviken över att vi inte sätter nollorna så som vi borde i 145. Jag vet att vi lyckats lösa otroligt mycket, utvecklat markarbetet väldigt mycket, jag har utvecklat min teknik i ridningen och så har vi löst trekombinationsproblemen. Men fortfarande presterar vi inte så som jag vet att vi kan.

Jag har också haft många diskussioner med min tränare om det. Valence har väldigt stor hoppkapacitet, ett fantastiskt hopphuvud och är väldigt försiktig. Inga hinder känns stora på honom, han täcker även långa hinder och jag bara älskar den hästen mer än allt annat. MEN, det kan vara så att hans ridbarhet sätter käppar i hjulet för att han ska kunna använda sig av sin stora potential i hoppningen. Och jag blir så irriterad över detta, och har gett mig f*n på att jag ska lyckas lösa det. Den dagen allt bara fungerar kommer vi kunna prestera på riktigt hög nivå, det vet jag ju. Och att jag ska behöva sälja honom där någon annan kanske lyckas ta fram allt som finns i honom vore ju så tragiskt. Han är ju mitt allt den hästen.

Men jag känner att jag är på rätt väg, men att vi fortfarande har en del problem kvar innan allt släpper. Jag kommer ha ett annat bett på honom i Billdal om två veckor, han blir för stark på vanligt tränsbett och när hinderna kommer så himla fort så hinner jag inte få tillbaka kontrollen mellan hinderna och han rinner iväg. Jag kommer alltså återgå till mitt pelhambett i Billdal. Vi fick också tips om ett fodertillskott som verkligen ska fungera, som tydligen alla i det irlänska nationslagen använder då de har så heta hästar. Det ska tydligen vara det enda som verkligen fungerar, och de vi pratade med i Flyinge var otroligt positiva och sa att de fått en ny häst. Det är riktigt ndyrt men det roliga är att jag faktiskt vann tre sånna burkar när Valence och jag kom femma i 140 i Enskede för tre veckor sedan. Jag är annars väldigt skeptisk till fodertillskott överhuvudtaget men jag ska definitivt ge detta en chans. Jag ska också fortsätta jobba med att rida mycket utan stigbyglar så jag blir stadigare och starkare i min sits, samt styrke- och konditionsträna utanför ridningen. Sen måste jag komma ihåg att han är ung fortfarande, bara nio år, och jag tror att vi kommer kunna utvecklas och ta oss så långt som vi vill tillsammans. Jag måste tro på det. Han är ju min drömhäst.
Kulan och Lorden

Kom precis in igen från stallet. Idag har jag faktiskt segat mig ganska mycket, tittat på tv och tagit det ganska lugnt. Men har iallafall fixat stallet och ridit Kulan och Lorden. Diablo ska jag rida markarbete på banan ikväll!

Nu när jag kom hem och red Kulan och Lorden fick jag en liten påminnelse om hur stora de är. Valle, Caruso och Donna är ju ganska små och väldigt kvicka, så att åka med dem tre till meeting så som vi gjorde nu passade väldigt bra. Kulan och Lorden är betydligt större och lite långsammare i sitt rörelsemönster trots att båda är väldigt energiska.

Kulan och jag tog en ganska lång tur i skogen, han var superfin och väldigt pigg och glad. Lorden och jag var också ute och galoppjobbade en hel del, han känns väldigt fin för att ha varit igång under ordentlig ridning så kort tid. Han är också väldigt fin i kroppen och känns stark, vilket är konstigt eftersom att han vilat 6 veckor och bara skrittats 6 veckor efter det... Menmen, det är ju bara jättekul och skönt. Tror att det är all utevistelse i stora hagar under alla veckor som gjort att han ändå hållt sig så fin i kroppen och muskulärt. Idag jobbade jag både i större galopp i lätt sits och avslutade med att sitta ner och jobba lite med den samlade galoppen, och Lorden var jättefin.

Jag måste verkligen klippa både Lorden och Kulan. Ska klippa Kulan nästa vecka inför Tedträningen med honom. Lorden ska jag försöka klippa i veckan eftersom att han rids så pass mycket igen. Om ca 4 veckor ska vi börja hoppa igen! :) :)

Valence och Caruso fick komma ut i en av de stora gräshagarna idag, och de var väldigt uppskattat måste jag säga. Madonna fick gå i gräshagen precis bredvid dem och hon brallade som en galning i morse, tokfian! Alla tre ska få vila även imorgon.

Kulis <3

Några filmer
Och så var det någon som frågade innan om jag kunde ladda upp filmer på Calle från förra helgen:

Det får räcka så länge, kommer fler filmer senare. Men se så fin Caruso är i 145-klassen när jag rider som jag ska. Ska aldrig mer kolla på hela filmen, fick totalt hjärnsläpp på andra delar av filmen, så det glömmer vi! men kvalitéer har han verkligen.

Äntligen hemma!

Nu står hästarna, ÄNTLIGEN, i sina boxar igen och gissa om de blev lyckliga! Alla tre rullade sig flera gånger och de bara lyste i ögonen, borta bra men hemma bäst stämmer nog lika bra in för dem som för oss.

Bilresan var jättejobbig, att köra så många timmar i mörker och dessutom flera timmar i regn är otroligt jobbigt. Så det är skönt att vara hemma igen. Men att vara på meeting och tävla är det bästa jag vet, önskar att jag fick göra det varje vecka året om. Så roligt!

Valence hade två ner i finalen idag, förmodligen på de allra lättaste hinderna på hela banan. Surt. Men är glad över att han hoppat felfritt i alla kombinationer (framförallt trekombinationerna i helgen!!! :) Och vi fick faktiskt med oss en hel del poäng till Scandinavium ändå!!

Skriver mer imorgon igen, och lägger upp lite filmer samt svarar på de frågor jag har fått!

God natt.

En bra dag!

Ja, idag har det varit en jättebra tävlingsdag.

Madonna inledde dagen med en fantastisk debut i 135. Jag älskar den där lilla tjejen! Hon var felfri över en riktigt maxad 135 med totalt 15 språng i grundomgången. Hon var därmed med till omhoppningen bland klassens andra felfria ekipage. Omhoppningen bestod av åtta språng och hon var så tapper. Kände verkligen att hon började bli trött i kroppen men som hon kämpade och var felfri fram till sista hindret där jag tog tillbaka för sent och hon inte kom upp riktigt. Det var endast två dubbelnollor i ett väldigt bra startfält, Madonna och jag slutade på en åttonde placering! :D Hon var riktigt fin och är en riktig fighter inne på banan. Jag är så sjukt glad över den hästen, tänk hur fort det har gått, har bara haft henne i 2,5 månad och det går så bra. När vi nu lägger ner mer jobb på marken och att hon blir starkare och mer större rundor i kroppen så vet jag inte var det kommer sluta! Hon kommer definitivt gå 140-klasser i början av nästa år. Hon är så fin, åh, tänk vilket bra avslut på denna säsong!! Tack Anna och Emilia för att jag får förtroende att rida och tävla er underbara Donnis!

Caruso hoppade helt fantastiskt på framhoppningen idag, och inne på banan var han också jättefin. Vi fick två pet men hade en riktigt bra runda, vi får nog ta på oss ett av nedslagen var. Jag tror extremt mycket på honom, han är bara sju år och det är så bra att han fått följa med och samla rutin i helgen. Han kommer bli en fantastisk häst.

Valence var ärligt talat helt jäkla galen på framhoppningen, det var inte kul alls. Men inne på banan var han helt fantastisk! Felfri och med bra tid, slutade på en nionde placering av 87 starter. Valence är en otrolig tävlingsindivid och hästen som ligger mig allra varmast om hjärtat, men lätt, det är han inte...

Caruso och Madonna fick avsluta helgens starter idag. Valence går finalen i GHS Young rider cup imorgon i 145! :D

Världens finaste Caruso

Alltså ååååhhhh vad arg jag är. Helvetesjäklaskit. Red som en kratta i 145 på Caruso idag och resultatet blev därefter. Men Caruso hoppade så fint och i mitten av banan fick jag en galet fin känsla. Tror att han kommer bli snäppet bättre än Vallis faktiskt, så underbar. Jag red däremot som skit. Kom inte igång alls på ettan, tappade linjen helt ioch hållet öå fyran... Sen kom vi igång och han hoppade så fint. Sen fick jag återigen hjärnsläpp på sista hindret. Fattar ingenting. Brukar normalt sätt inte sätta hästarna i skiten men idag gjorde jag verkligen det på Caruso.. Så synd när han är topptopp o jag klantar mig på det här sättet. Jaja, tur att vi har så stort förtroende för varandra . Nu glömmer vi detta, laddar vi bara för 140 imorgon och tar med oss rutinen från denna runda. Sånt händer!

Valence och Madonna var båda felfria i 130 idag! :D Donnis var superfin, sååå kul att hon satte nollan nu! :D Valle var het men kändes ändå helt okej inför morgondagens 140-kval. Madonna debuterar 135.

Första dagen i Flyinge

Hästarna har varit fina idag. Caruso gick bara en 120 och var dubbelnolla med en åttonde placering. Hoppade super och var väldigt avspänd. Madonna var också dubbelnolla i 120 men utanför placering. I 130 hoppade hon riktigt fina språng men det var inte lika rytmisk och bra runda som i 120-klassen. Hon var felfri och inte i en bom fram till sista hindret som var en trekombination. Tycker att jag kom bra in, möjligtvis lite stort och så tvekade hon till i uppsprånget och rev a, hoppade sedan ut fint på b och c. Synd, vill sätta nollan i 130 med henne nu. Men snart kommer den!! Hon hoppar finare och finare språng hela tiden vilket är otroligt roligt ätt se och känna :)

Valence har inte startat något idag men däremot har jag jobbat honom ordentligt på marken. Han hade sjukt mycket energi så jag red i nästan en timme och jobbade mycket med honom. Övergångar, tempoväxlingar och sidvärtsförflyttningar fick honom ätt börja tänka, jobba och slappna av. Nu Hästarna har fått nattmat, rena boxae, kvällsryktning och fräscht vatten ätt ladda med under natten. Ny ska jag sova och laddningar morgondagens tre klasser med vardera häst :)

Förmiddagen

Min förmiddag har verkligen varit hysterisk. Jag är så sjukt trött i kroppen nu. Mocka sju boxar, packa hela skåpet, göra i ordning lastbil, packa hö, rykta Caruso, fylla på strö i fem boxar, fylla fem vattenhinkar, byta täcken, byta marsvinsbur och packa mina egna saker är bara några av de sakerna jag gjort under förmiddagen...

Och Madonna verkar inte tycka att jag har nog med jobb, för även idag (som alla andra dagar) har hon hittat den absolut lerigaste delen av hagen, rullat sig ordentligt och har stora jordkockor i manen. Men så ser hon ut varje dag, det är en regel utan några som helst undantag...

Nu ska vi åka om 50 min, så ska ta in Madonna och rykta henne. Sedan ska vi packa in det sista som är kvar och åka ner mot Flyinge. Kommer komma fram runt tiotiden ikväll.

Det ska bli så roligt att ha med tre hästar och tävla, när man ändå åker så himla långt är det förstås roligt när man får göra så många starter också! :) Jga älskar dessutom Flyinge som tävlingsplats, det är lite speciellt att rida där jämfört med andra ridhus, det känns lite mer som en arena med läktarna och baren på ena kortsidan. Det ska bli så roligt!

Hoppas att jag kommer kunna skriva några rader då och då under helgen via mobilen, för någon dator har vi inte med oss!

Här är Valence och jag förra året i delfinalen YR Krafft Cup 145. Vi fick fyra fel och det var inte riktigt vår helg i Flyinge förra året. Jag red inte så jättebra i detta kval och han var väldigt het i kvalet dagen innan efter en dålig framhoppning. Gud, det känns som det var så länge sen...
 

Dagen före resan

Hoppträningarna idag har gått jättebra. Jag tycker det är så otroligt roligt att hålla träningar. Så synd att man inte får gå C-tränarutbildningen förrän man är 25 år :( Har ju alla andra kriterier som krävs förutom åldern... :/

Hästarna har gått riktigt bra idag också, känns toppen. Valence och jag åkte till ridhuset under dagen och markarbetade, han var riktigt lugn och fin.

Nu ska jag ut och ge hästarna natthö och packa hösilage inför resan.

Donnis <3

Fullt ös

Dagarna innan en så här lång resa, denna gång också med tre hästar, kräver mycket tid, planering och fixande! Har därför inte tid att skriva så mycket just nu. Johanna och Elin kommer hjälpa mig med stallet och hästarna som är hemma medan jag är borta, Elin ska rida Kulan och Lorden också. Tack så jättemycket båda två för att ni hjälper mig <3

Igår red jag alla hästar förutom Kulan, så han är nästa ut nu och får komma ut på en ordentlig runda i skogen med galoppjobb och klättring. Valence ska till ridhuset, Madonna och Caruso en lugn tur i skogen. Lorden fick komma ut i morse, hoppas jag hinner ut med Diablo också! Men sen är det all packning, tvätta en hel del saker och all annan planering som måste göras. Har hoppträning för två grupper ikväll också... Nej, nu ska jag ut igen och rida nästa häst!

Mer uppdatering senare.


Madonna fick inviga lastbilen igår kväll när vi åkte till lilla ridhuset och markarbetade i låg form en stund. Hon var jätteduktig och gick rakt på! :)


Jag blir ju så glad!

När jag får ett sånt här meddelande, kan jag inte bli annat än lycklig! :D

Tack snälla Amanda för igår! Calle är världens finaste häst och jag är så lycklig över att jag fick köpa honom av dig:) Han är min drömhäst! Han var pigg och glad när han kom hem och man märkte på honom att han var stolt över sig själv:)

ÅH, tänk vilken tur att Calle fick hamna hos en så himla bra ägare och ett toppenhem! Så himla glad över det, det hade inte kunnat bli bättre! Tack Linda för en jättetrevlig tävlingsdag, så roligt att träffa er båda två!

!!!!

Igår köpte vi en B-kortslastbil med så hög lastvikt att jag kan köra två av mina hästar själv på mitt B-kort!! :D Det är en lite äldre modell men jättefin, högt i tak, brett i hästdelen och dessutom en bodel vi kan sova i under meeting! :D Lastbilen är jättefräsch. Ska bli så skönt att själv kunna åka på kurserna för Ted på Runsten i vinter med två hästar samt att kunna bo på plats under tävlingar. En stor lastbil blir det förhoppningsvis under slutet av nästa år, dock måste jag sälja en av mina hästar innan dess. Men nu klarar jag mig jättebra! Vi ska sätta på dragkrok i vinter så vi kan köra en eller två bakom i transport också!

Tack till världens bästa pappa som ägnade hela gårdagen, som dessutom var fars dag för att åka och titta på den här med mig. Jag älskar dig!


Spännande

Nu ska pappa och jag åka iväg på en sak... Kommer bli spännande!!

Tävlingen idag!

Jag är nöjd med tävlingsdagen idag.


Calle var dagens stjärna – förstås! Det var underbart att rida honom igen. Han var felfri i både 90 cm och 1m. Så fin! Jag var lite spänd och nyfiken på hur han skulle vara att rida, då unga hästar så lätt formar sig efter sin ryttare. Men Linda har bara fortsatt utbildningen från där jag slutade och det kändes precis som vanligt, allting fungerade jättebra! Så kul!


Erikas häst Paul gjorde sin livs första tävling idag och jag tycker att han var duktig! Lite valpig och orutinerad förstås, men fin inställning och flera riktigt fina språng. Han hade ett pet i både 90 cm och 1m, så det var riktigt bra för att göra sin första tävling och dessutom hoppad så lite med ryttare. Jag tror att han fick en positiv bild med sig från tävling och att han nästa gång kommer gå in på banan med självförtroende och glädje. Han har en egen teknik innan och över hindret, som kräver att man är helt färdig och låter honom sänka huvudet sista språnget. Ska bli roligt att följa honom och Erika framåt eftersom att hon tränar för mig!


Diablo har varit ganska stressad och upprörd idag. Här hemma och när jag rider ut har han stort förtroende för mig, är lugn, jobbar rätt och känns harmonisk. Men när vi åkt till ridhuset och nu på tävlingen idag så blir han ganska uppjagad och stressar upp sig själv väldigt mycket. Det är det som är så svårt med äldre hästar som tävlat och tränats, man vet inte vad som har hänt tidigare, om han har obehagliga upplevelser sedan tidigare osv. Men han skötte sig ändå bra och hoppade en hel del fina språng trots att sprången var ganska ojämna. Han hade ett pet i 1m och 0+4 i 110 och var precis utanför placering i 110. Så jag är ändå nöjd! Han är verkligen otroligt omusklad så i vinter ska jag lägga ner mycket jobb på att bygga upp honom och hoppas att jag lyckas vinna hans förtroende helt och hållet i hoppningen!

Det är ganska skönt att göra sånna här tävlingar, ganska kravlöst och bara försöka ge hästarna med mindre rutin bra rundor och upplevelser på tävlingsbanorna. Jättestort tack till Maria och Erika idag för all hjälp. Ni är helt underbara!


På väg

Ska alldeles strax lasta Diablo för tävlingen idag. På tävöingsplatsen träffar vi också Pauli och Calle :) Diablo går 1m och 110 avd. A, Pauli och Calle 90 cm och 1m avd. B :)

Lady Madonna 120

Var lite spänd på första hindret, men det släppte också över första hindret... Så himla fin! Tycker om denna lilla flicka sååå mycket! Hon är liten och speciell att rida, men jäklar vad mycket hoppning det finns i henne!


Duktiga och fina hästar på tävlingen idag!

Hästarna var riktigt fina idag. Madonna hoppade extremt bra idag, många helt fantastiska språng. Ser ut som en annan häst än förra helgen i sin hoppning. Kommer ladda upp hennes 120 här på noggen så ni får se henne! Hon var dubbelnolla i 120 och första utanför placering. I 130 var hon också riktigt fin, men fick två pet. Första kom på hinder nummer sju, ett räcke. Därefter kom vi in i tvåkombinationen som jag upplevde som lite framåtdistans när jag gick banan, och eftersom hon har backat av så mycket så la jag på lite ben efter A, men vi fick då jättekort och hon hann inte upp och vända i bak. Men resten av banan hoppade hon fantastiskt och det känns väldigt lätt. Idag hade hon ett helt annat eget driv och självförtroende på hinder som hon inte hade förra helgen, vilket känns som ett stort steg framåt. Är jättenöjd och väldigt glad över Madonna. Har en riktigt bra känsla inför Flyinges elittävling nästa helg!!

Kulan var också jättefin idag och satte en fin nolla i nationell 120. Detta var han sista tävling i år! Nu blir det att bygga mer styrka i vinter och satsa på nästa säsong som 6-åring, då med kommande 130-klasser!! :)

STORT TACK TILL MARIA, ERIKA OCH SOFIA för alla hjälp på tävlingen idag. Hade inte klarat mig utan er!!

Tävling imorgon...

Lady Madonna och Silver Bullet ska tävla även denna helg. Tyvärr bet Paul sönder Kulans bett idag så måste ha ett annat på honom imorgon. Hoppas det fungerar bra det också!

Kulan startar bara en 120 avd B och Madonna går 120 och 130 imorgon. Jag startar som nummer 99 i första klassen så kommer åka mycket senare än klassen börjar och lära mig banan från sidan istället. Annars får hästarna åka 1 h och 45 min tidigare bara för min bangång och stå hur länge som helst i transporten, vilket känns onödigt. Har lärt mig många banor i huvudet från sidan, och det brukar gå bra ändå.

Förra året var det så många strykna så vi hann aldrig gå banan i sladdpausen som var utsatt mitt i klassen, så jag fick titta på två ekipage och sedan gå in i 140 elit med Valence. Det var lite pirrigt, men bra gick det! :)

Förtroende

Igår red jag Madonna på banan. Vi jobbade först i låg form med lite serpentiner och volter i trav och hon var väldigt avspänd och jobbade med längd och takt i steget. Jag red utan stigbyglar och det kändes riktigt bra på henne. I galoppen jobbade jag på samma sätt men över en åttvolt istället för serpentiner och hon var jättefin även under galoppjobbet. Därefter hoppade vi två tvåkombinationer som jag hade ställt upp på banan. Kände sist att hon backade av lite mot trekombinationen framförallt i 120-klassen så kände att jag villa hoppa igenom några kombinationer hemma på lite lägre höjder bara så hon får självfötroende och känna att det är enkelt. Hon hoppade ruggit bra och det bara slår till i backen när hon hoppar av, så häftigt. Idag blir det en lugn skogstur inför tävlingen imorgon.

Valence red jag ut på i nästan 1,5 h. Jobbade först med att galoppera framåt med stora galoppsprång, därefter samlade jag honom och red i riktigt kort, bärig samlad galopp. När båda galopperna kändes riktigt bra så varierade jag mellan stora galoppsprång framåt för att sedan samla honom så mycket att han nästan galopperade på stället, med ca 5-6 gsloppsprång mellan ökning och samling. Han kändes fantastiskt fin. när han är lugn och mentalt avspänd så har han den mest underbara galopp som finns att rida i. Så otroligt balanserad med så mycket krafft!

Lorden och jag tog en skritt- och travtur på ca 1 h i skogen! De andra vilade.

Idag ska jag rida en lugn tur ute på Madonna och Diablo. Kulan får vila, Valence får gå ett pass på banan, Caruso ridas ut och Lorden en skrittrunda barbacka. Men först ska jag åka och rida Erikas häst. Och sen måste jag åka och storhandla :/ Men sen sätter jag igång med ridpassen!

En fråga

Hej Amanda! Har inte längre koll på vilka hästar du rider hela tiden, känns som det dyker upp nya hela tiden och blir inte klokare av att läsa under hästarna här på bloggen, för du har väll sålt bland annat Calypso boy som står där eller?

Förstår om det är rörigt och det är heller inte uppdaterat under "Hästarna" här på bloggen. Just nu är det ovanligt mycket hästar jag rider och skriver om.

Valence f -02 "Valle" är min egen och bästa hästen i stallet. Tävlar upp till och med 150 och närmaste målet är att försöka ta oss till Scandinavium i slutet av februari.


Caruso f -04 "Russe" är också min egen. Tävlar upp till och med 145 och håller just nu på att etablera sig på elitnivå i 140-klasser som förberedelse för nästa år.


Lord Greystoke f -02 "Lorden" är också vår häst. Tävlar upp till och med 140 men har opererat bort en lös benbit och håller precis på att ridas igång igen ordentligt och ska börja hoppas om några veckor igen.


Silver Bullet f -06 "Kulan" är vår femåring som tävlar upp till och med 120. Min framtidshäst som tävlar regionala-nationella tävlingar i unghästklasser.


Lady Madonna f -02 "Donna" är en tillridnings-/försäljningshäst som står hemma hos mig och tävlar upp till och med 130-klasser just nu. Kommer vara kvar även en bit in på nästa år och matchas mot 140-klasser.

Diablo f -99 är också en tillridnings-/försäljningshäst som står hemma hos mig och har tidigare tävlats upp i 120-klasser med vinster och placeringar, startat några 130. Vi ska göra vår första tävling nu i helgen. Han är till salu.


Scandinavia WCT f -08 "Scrållan" är ett treårigt sto som ägs av Johanna som jag hjälpt till att hoppa in under hösten. Hon ska tävlas i fyraårsklasser nästa år.


Paul f -03 "Pauli" är en av mina närmaste vänners häst som är åtta år. Hon bröt benet olyckligt precis efter att hon köpt honom så jag har hjälpt henne att rida honom ibland och att han ska lära sig hoppa ordentligt under ryttare. Pauli ska göra sin första tävling i livet i helgen och jag har fått äran av Erika att tävlingsdebutera med honom.

Calypso boy f -07 "Calle" är precis som du säger såld. Jag och hans nuvarande ägare hållt kontakten under hela tiden och hon vill ha hjälp med att fortsätta utbildningen av Calle, vilket jag väldigt gärna gör! Det innebär att hon kommer åka med honom till de tävlingar som jag åker till som har klasser som Calle kan gå. Första tävlingen sedan jag sålde honom gör vi nu i helgen! Jag har inte sett honom sedan jag sålde honom och kommer bara tävla honom och eventuellt hoppträna någon gång då och då. Hon rider, tävlar och utbildar honom själv till vardags.


Amoremi f -05 "Amis" är ett sto som jag hoppade in, visade på kvalitéen och sedan tävlade. Hon har dessvärre problem med en hov och håller inte riktigt för hoppning och hård ansträngning. Hon ska betäckas till våren, förhoppningsvis med Stakkato!


Det är alltså de 6 första hästarna som jag har hemma i stallet, rider, tränar och sköter helt själv. De andra hästarna rider jag bara då och då.

Gårdagen

Igår var jag och min kompis Erika iväg till stora ridhuset och hoppade med Diablo och hennes häst Pauli. Det gick jättebra! Erika har gjort sig illa så jag hoppar hennes häst åt henne tills hon blivir frisk och kan rida igen.

Vi hoppade en bana med väldigt tittiga hinder inför tävlingen på lördag. Diablo mår bra av att åka till nya ställen och träna då han kan bli lite spänd. Han är däremot helt otittig på hinder och hoppade väldigt lätt och okomplicerat. Han har så härlig galopp som är så gott som omöjlig att komma fel på hinder på då han är så reglerbar! Det ska bli väldigt kul och spännande att tävla med honom på lördag!

Erikas häst är väldigt orutinerad trots att han är åtta år. Han hade precis börjat hoppa under ryttare när hon köpte honom. Däremot har han lärt sig otroligt mycket på kort tid och hoppar redan en bana okomplicerat på 1m. Det som är lite problemet nu är ridbarheten mellan hinderna så vi ska försöka hitta ett annat bett där han inte bara drar iväg med mig, för i hoppningen känns han väldigt klar. Även hennes häst ska faktiskt följa med och tävla på lördag och gå 90 cm och 1m. Ska bli mycket spännande, alltid lika intressant när hästarna gör sin livs första tävling.

Jag och Erikashäst Pauli! :)


Det jag faktiskt ser allra mest fram emot är att tävla Calle på lördag, gud vad spännande det ska bli! Så himla glad över att jag ska få följa och tävla honom. Jag har en känsla av att han kommer hoppa ganska så stora språng inne på banan dock... ;) Hoppas jag sitter kvar, han har alltid varit väldigt generös med höjden och vill gärna inte ligga i bommarna i onödan! :)


Men innan tävlingen på lördag är det faktiskt nationell tävling i Södertälje på fredagen som gäller med Madonna och Kulan! :)

Alla hästarna känns jättefina just nu, det är så roligt! Kulan ska få gå lite lugnare resten av veckan så han har ork inför tävlingen på fredag.

Nu ska jag ut och rida i det härliga vädret, mer uppdatering senare!

Donnis <3

Arbetet med hästarna ett par veckor framåt

Idag ska alla hästarna ridas. Den här helgen har fyra av hästarna tävlats och jag tycker att man just på tävling ser och känner saker varje häst måste jobba med.

Valence ska jag under veckan lägga ner mycket fokus på att jobba med galoppen, att rida i större galopp och sedan snabb får ihop gloppen och hålla bågen spänd så som jag ska rida på hinder. Han känns otroligt fin i sin hoppning nu men känslan med vanligt tränsbett är fortfarande lite ovan. Han blir lite hetare och hetare i slutet på banan och jag känner att jag inte lyckas hålla bågen spänd i galoppen utan att jag ”tappar” honom lite i slutet av banan, så med den bilden i huvudet så ska jag försöka jobba mycket med det.

Caruso är så himla fin att rida markarbete på men i flera av starterna inomhus nu i höst så har bogen försvunnit i vissa svängar och jag får inte riktigt med honom ii svängarna. Detta är lite krångligt att jobba med i vardagsarbetet då han inte har några som helst tendenser till det då. Men jag ska jobba på den tekniken jag ska använda NÄR han gör så och försöka hålla honom utåtställd. Men jag vill fortfarande ha honom så motiverad och pigg som han var i helgen, så kommer göra det här arbetet ute på ängarna istället för att sitta på banan och jobba honom nu!!.

Madonna behöver bli starkare generellt sätt, jobba mycket i backar med klättring och att hon ska slappna av och jobba i rätt form. På tävlingar blir hon fortfarande hög och lite stretig i formen, medan hon hemma är riktigt fin. Så jag ska rida henne mycket ute, jobba med formen, ta ganska långa uteritter för att stärka henne. Studshoppning ska jag också lägga ner krafft på! Nu tävlar hon och Kulan igen på fredag så i veckan får det inte bli för mycket hårt arbete.

Kulan ska jag fortsätta arbetet med som jag gör nu. Han behöver egentligen mest tid för att ta till sig träningen. Styrketräning med honom är a och o. Jag ska även åka till Hista och hoppa små småå hinder på bana och jobba med att kunna reglera honom mellan stora och små galoppsprång utan att han byter galopp hela tiden och vinglar till!

Diablo ska jag rida mycket ute på också,klättra mycket och fokusera på att han ska jobba rätt. Han behöver verkligen bygga styrka och kondition. På lördag ska vi tävla för första gången, 1m och 110! J

Lorden rider jag ut på ca en timme om dagen. Om precis en vecka ska han  börja jobbas som vanligt, i skritt, trav och galopp. Nu när han haft så pass lång vila och vi kommer ligga mitt under vintersäsoongen så finns det ingen idé att börja med hoppningen för tidigt. Jag kommer träna och stärka honom i ridningen ca 5-6 veckor först helt utan hinder och sedan börjar vi skutta lite i slutet av december för att kunna komma ut och tävla i februari igen. Längtar så sjukt mycket efter att ha honom i full träning och tävling igen. Så spännande att se hur han kommer utvecklas viadare nu utan något som skaver och gör ont!


.

Nej nu får jag nästan panik. Tänk hur fort allting bara kan ta slut. Man borde verkligen uppskatta och njuta av alla stunder man får med dessa fantastiska djur. Nu ska jag ut och ge hästarna natthö som blev lite senare än vanligt, och ska mysa en stund med alla underbara individer som står där ute.

Och inte minst mysa och pussa på hästen som betyder mest i hela världen för mig, min älskade Valence <3

Kan inte förstå att denna fantastiska häst inte finns vid liv längre

Jag kunde inte hålla tårarna borta när jag såg händelsen på sportspegeln ikväll. Hickstead var verkligen världens absolut bästa hopphäst. Han hade förtjänat en lång härlig pension innan han fick lämna vår värld för en annan värld. Så oerhört tragiskt och jag undrar hur Eric Lamaze ska orka gå vidare efter en så traumatisk händelse. Och att nu se världscuphoppningar på tv som alltid varit det bästa jag vet kommer kännas så sorgligt. Det känns verkligen overkligt när man inser att man inte kommer få se denna fantastiska häst mer.
På väg hem från tävlingen

Tävlingen idag har gått riktigt bra. Kulan har varit lite vinglig men varit nolla i både 115 och 120 :) Hoppade makalöst på framhoppningen på en gigantisk utebana. Där kommer han verkligen till sin rätt! Kommer bli så bra med åren!! Madonna har hoppat riktigt, riktigt bra idag. Dubbelnolla och 4e placerad i 120. Debuten i 130 var också jättebra, tyvärr fick hon med sig en bom på sista hindret. Kom lite utifrån och hon kickade nästan till lite med bak och fick med sig frambommen. Slutade dock på en 3e placering :) hade vunnit om vi inte petat sista... Är jättenöjd med båda hästarna idag och har stora förhoppningar på vad Donna kan utvecklas till. Hon är liten och speciell men hoppa, ja, det kan hon minsann!

Läste nyligen på Tidningen ridsport om fantastiska Hickstead som dog på banan under Världscupen idag. Kan verkligen inte begripa att det hände. Så fruktansvärt tragiskt. Nu är mina absoluta favoriter Okidoki och Hickstead döda. Så otroliga kämpar som givit sig själva till sporten med enorm stort hjärta. Så oerhört sorgligt.

Lady Madonna och Silver Bullet...

...ska tävla imorgon! Allt är packat och klart, hästarna är ryktade och snygga inför tävlingen imorgon. Madonna och jag gör vår första inomhustävling tillsammans med en 120-klass och en 130-debut! Kulan går 115 och 120 i avd. B


V & C 140 GrundomgångJättenöjd med hästarna! Men skitsur på att jag bara lät det rinna iväg med Valence till 6:ans räcke och att jag inte fick till svängen alls till trippeln med Caruso. Men båda kändes ändå riktigt fina och hade härlig bjudning! Caruso är på väg tillbaka igen! :)

Valence 5:e placerad i 140

Idag var resultatet inte det bästa med någon av hästarna, men ändå var känslan med båda riktigt bra. Det har varit en riktigt stressig tävlingsdag i och med att Fredrika och jag red hennes hästar på Runsten på morgonen innanvi skulle åka till tävlingen. Sen hade jag bara åtta hästar mellan Caruso och Valence, och när man har samma sadel på hästarna blir det ganska ont om tid.

Nog talat om det. Caruso var först till start, och han var riktigt fin på framhoppningen idag. Inne på banan var han också fin, hade mycket mer egen bjudning än i Strömsholm och hoppade väldigt fina språng, mycket mer avspänd! Hade två pet med honom, och vi får nog ta på oss ett var av dem. Första kom på hinder nummer sju, ett räcke där han rev med bakbenen. Det andra kom på näst sista hindret, ett mycket mer grovt fel på en bakbom på trippelbarren som kom direkt ur sväng. Hade för lite galopp med mig genom svängen och han hoppar fortfarande lite för runda språng på trippelbarrar istället för att hoppa fram och ut istället. Men trots ett lite sämre resultat är känslan betydligt bättre än de andra inomhusstarterna och det ska bli roligt att han ska med till Flyinge om två veckor. Där får han gå en 130 som meetingets första klass, skönt nu när han gått fem 140 i rad.

Valence hoppade kanonbra idag, känslan var jättebra med honom. Vi fick ett pet men hade bra tid i grundomgången så vi gick vidare till Winninground. Dessvärre rev vi samma räcke i omhoppningen så vi slutade på en 5:e placering. Jag tar på mig felen själv, han hoppade riktigt bra men eftersom att han blir hetare och hetare på banan så jag måste utnyttja svängarna till att "börja om". Detta glömde jag bort inför räcket i grunden som vi rev, så vi rann iväg lite där. Men känslan var som sagt riktigt bra, utrustningen känns toppen och detta var bara en mellantävling inför Flyinge elit om två veckor.

Så sammanfattningsvis, kKul med en placering, missnöjd med resultatet, men jättenöjd med hästarna och deras hoppning idag!

Lägger upp båda grundomgångarna eftersom att film verkar vara uppskattat! :)

Film Valence lite uppvärmning igår...Nu ska vi ut och göra klart hästarna sedan åker vi till Enskede och hoppar 140 på Valence och Caruso!

Lite videoklipp från passet i ridhuset med Valence

TACK TILL FREDRIKA SOM FILMADE <33


Förmiddagen...

Har precis kommit hem från möte och hoppningen av Johannas Scrållan och Erikas häst Pauli ;)

Hoppningen av Scrållan gick bra, tycker hon gör finare och finare språng varje gång. Dock har hon mycket humör och egen vilja, bocka kan hon också göra! ;) Efter ett hinder tvärvände hon OCH bockade samtidigt så jag hade inte en chans att sitta kvar ;) Men på hinderna var hon riktigt duktig! Snart kommer vi åka till en Pay'n jump med henne! Ska bli roligt! Hon är modig och har bra koll på sina ben, hon hoppar enkelt små banor nu :)

Erikas fina Pauli var jättekul att rida idag. Han var ganska dragig i munnen och lite stökig med huvudet emellanåt, men det kändes bättre och bättre ju längre vi red. Hoppmässigt blir han bara bättre med lite hinder framför näsan, trots att han knappt blivit hoppad under ryttare. Otroligt spänstig och häftig teknik, tror mycket på den hästen när han fått mycket styrka. Anledningen till att jag rider honom ibland är att Erika har brutit benet och opererats så hon går 10 veckor utan att stödja på benet :/ Det är också Erika som varit här otroligt mycket senaste året och hjälpt mig med ridningen, stallet, måla hinder, följa med på tävlingar och varit den kompisen jag spenderat allra mest tid med. Så det enda jobbiga med att träffa henne är att jag, återigen, påminns om hur mycket jag saknar henne.

Om två timmar ska jag hämta Fredrika vid busstationen och hon stannar här till söndag, så hon följer med på tävlingarna både lördag och söndag! :) Jättekul! Nu ska jag fixa klart stallet och kanske hinner jag även skritta ut Lorden. Sen ska jag rida tre hästar under eftermiddagen och åka till ridhuset med Valence, Fredrika har sagt att hon filmar oss då :D

Hörs senare! Bilder från hoppningen på Pauli och Scrållan kommer i eftermiddag också!?

Någon som söker eller vet någon som kan vara intresserade av ett 16-årigt sto med riktigt bra stam, med meriter i 140-hoppning och MSV-dressyr som har jättetrevligt temperament och pigg i hoppningen med bjudning? 166 cm. Fick föl som unghäst och kan passa mycket bra som avelssto nu eller efter ett par år med träning och tävling.

Vid snabb affär lågt pris med all utrustning medföljer. Säljes pga bristande intresse och tid hos ägaren.

Hör gärna av er till mig i så fall!

amandavcl@hotmail.com

Blir inget ridhus idag...

Får åka dit imorgon istället, hinner inte det idag :( Nu ut och klippa Valle och Caruso sen blir det sängen för min del. Har börjat få ont i halsen och är jättetrött!

Imorgon bitti ska jag och pappa till företagarcentrum, spännande!!! Direkt efter ska jag åka och hoppa Scrållan åt Johanna och sen hoppa Erikas häst Paul. Därefter hem, fixa stallet, rida mina egna och förbereda inför tävlingen på lördag. Fredrika kommer förmodligen imorgon också, ska bli sjukt kul i så fall! Då stannar hon till på lördag eller söndag :)


Dagen

Hovlagaren har varit här och skott Valence och Diablo idag. Emma var här och red lektion mitt på dagen på sin fantastiska ponny Sixten, de hoppade en riktigt klurig bana och var jätteduktiga verkligen!

Jag har ridit ut på Diablo, en lugn tur efter gårdagens hoppning! Madonna longerades imorse och var hur fin som helst. Hon rör sig helt annorlunda, med stora steg, takt och swung. Galoppen var också riktigt bra, hon jobbade på väldigt ambitiöst och ser väldigt fin ut. Tävlingen med henne i helgen ska bli otroligt roligt!

Valence får åka till ridhuset ikväll, ska göra en liten hoppövning med honom inför så ska ta med kameran så vi kan filma lite! Lägger upp det senare ikväll.

Nu ska jag ut och rida Kulan och skritta Lorden!

Diablo fick följa med...

...till ridhuset igår kväll! Tog med mig honom för att jag ville se hur han var att lasta och i annan miljö än hemma. Lastningen gick jättebra, han var väldigt snäll. Däremot jagade han upp sig en del av att vara på nytt ställe och var då tillbaka lite i sin "knäppa av form" och gick inte riktigt fram till bettet. Det gick bättre och bättre ju längre jag red. Själva hoppningen och sprången gick jättebra, han är så rolig att hoppa med. Vi hoppade tre kryss med tre galoppsprång emellan, travhinder med bom framför och bakom samt en oxer med en galoppbom innan. Han var duktig och jättefin!


Dagens ridpass

Har ridit alla hästarna utom Kulan idag som fick vila. Var på Runsten under dagen så hade lite mindre tid än vanligt!

Nu har jag en kompis här så kommer inte kunna skriva utförligt idag om ridpassen!

Men imorgon ska jag ha träningar vilket ska bli jätteroligt! :) På kvällen ska jag åka och hoppa i ridhuset på kvällen med en kompis, har inte riktigt bestämt mig vilken häst som får följa med ännu.

Imorgon ska jag också hinna klippa Valle och Caruso!

I helgen är det tävling båda dagarna! :) Nationellt på lördagen där Caruso och Valence går en varsinn 140-klass. Regionalt på söndagen med Kulan som går 115 och 120 avdB och Madonna som går 120 och så debuterar vi 130 tillsammans! :) Ska bli jättekul!

Har fått frågor om jag kan filma vardagspassen lite mer. Det kan bli lite svårt då jag nästan alltid rider själv men ska verkligen försöka filma ett par pass i veckan iallafall! Bara jag hittar någon som kan tänka sig hjälpa mig med filmningen!

Hej då så länge!

En blogg jag läser!

Jag tänkte tipsa om en riktigt bra blogg som en av mina närmaste vänner driver. Hon heter Zara Knutson och har placeringar upp i svår hoppning på hästar hon själv utbildat från början!

Zara är en otroligt duktig ryttare som tyvärr haft lite otur med hästarna hemma, så hon har jobbat i ett stall nere i Skåne och har nu begivit sig till Tyskland där hon jobbar som beridare i ett toppstall. Hon skriver väldigt väl och det är spännande att följa hennes vardag där nere. Hon har även en av sina egna hästar med sig dit!

Självklart är det otroligt tomt och tråkigt att inte kunna träffa min underbara vän nu när hon bor i Tyskland, men det är härligt att kunna följa hennes vardag ändå genom bloggen. Zara är en fantastisk vän och om jag i framtiden skulle starta en verksamhet tillsammans med någon skulle jag väldigt gärna göra det tillsammans med henne!

www.zaraknutson.blogg.se

En bild på Zara när hon red Valence hemma hos mig! :)


Svar på resten av frågorna!

Skulle inte du vilja ha en topphäst som redan är jätterutinerad så du kan tävla de allra höggsta klasserna utan att behöva utbilda alla från början varje gång? Så du som ryttare kan tillsammans med en häst som redan har all rutin kan tävla de allra högsta klasserna redan nu? Och vilken av dina höästar tror du kommer gå allra längst i framtiden?

 Alltså det är klart att man ibland känt att fy tusan vad häftigt det skulle vara att få rida och tävla en häst som redan gått väldigt stora klasser, en häst som kan hjälpa till i lite knepigare situationer osv. Ibland har jag också känt att det är synd att jag fick en så fantastisk häst som Valence som första häst då jag själv gjort alla debuter och fått lära mig allt tillsammans med honom. Allt vi har gjort har vi båda gjort för första gången. Hade jag varit mycket mer rutinerad och bättre när jag köpte honom som fyraåring hade vi nog kunnat vara på den absoluta toppen bland young rider då han har alla kvalitéer som man kan önska i sin hoppning. Samtidigt är det tur då det var han som visade mig vägen till alla de drömmar jag har nu!

Jag ser det nog egentligen väldigt positivt att jag fått utbilda alla mina hästar från grunden då jag har så mycket mer kunskap än om jag köpt färdiga hästar. Att utbilda en häst från oinhoppad till svår hoppning är en lång och ganska svår resa som man lär sig otroligt mycket av. Jag är glad över att jag lyckats med det och känner att för framtiden är detta otroligt viktigt då väldigt få människor kan köpa häst efter häst som går de största klasserna. Jag kommer alltid försöka ha hästar som kommer underifrån, så i slutet av nästa år när Kulan går från sex till sju år ska jag försöka hitta en ny tre-fyraåring som jag tror på!

Jag tror väldigt mycket på Valence och Caruso, Valle har redan bevisat att han räcker för 150 som han redan har placering i. Men jag tror kanske att Kulan är snäppet bättre än båda två, kanske att han behöver lite mer tid än både Valle och Caruso, men jag tror att Kulan kommer bli hästen som räcker för mina drömmar!

Kulan ett löshoppningssprång 160

Jag måste bara få berömma dig för din fina ridning och ditt sätt att tolka varje häst och deras förutsättningar! Har följt din blogg ett tag och måste säga att jag är imponerad av dig! Håller du bara på med hästarna på heltid eller du jobbar med något annat också? All lycka till i Flyinge!

Tack så jättemycket, vad roligt att höra! Jag har jobbat på både Café och Eniro, men nu är det faktiskt bara hästarna och att jag håller träningar då jag har ganska mycket elever! J Jag håller på att starta igång ett Handelsbolag som vi har haft vilande just nu och håller på att bygga upp min dröm om att kunna ha en egen verksamhet och kunna leva på det! Och det bubblar här och var och det går framåt hela tiden vilket är otroligt roligt! Och som det ser ut just nu skulle jag inte hinna med något annat! Eftersom att jag sköter hela stallet och alla fodringar och sånt själv, samt rider i snitt fem hästar om dagen och har lektioner utöver det så finns det inte tid för jobb utöver det om man ska hinna leva ett normalt liv utanför hästarna och hinna med att sova också ;)

Oj, vilken lyckligt lottad köpare som får din hjälp med utbildningen när hon köpt honom av dig, mycket bättre kan man inte få det! Hur kommer det sig att du sålde Calypso? Han verkar ju vara så lovande?

Det ska bli väldigt roligt att kunna hjälpa hans nya ägare med utbildning och få följa deras utveckling tillsammans!  Jag sålde honom av ekonomiska själ, det är klart att det är sorgligt att släppa ifrån sig en så begåvad häst som jag trodde så mycket på. Han är verkligen lovande och min tränare Ted sa till och med att Calle var bättre än Valence, Caruso och Kulan i motsvarande ålder. Men när jag behöll Lorden efter att han hade en lös benbit på besiktningen när han skulle säljas så blev jag tvungen att sälja en annan häst. Jag stod då inför ett svårt beslut men ville absolut behålla Valence och Caruso, och Kulan tror jag har mer scope än vad Calle har, jag tror att jag kan rida större klasser på Kulan än vad hade kunnat göra på Calle i framtiden även om jag är övertygad om att Calle har kapacitet för 140-klasser och kanske mer! Dessutom så passade Kulan mig bättre storleksmässigt. Calle ägdes dessutom tillsammans med Kicki så valet föll på Calle. Jag la ut annons och fem dagar senare åkte han till sitt nya hem och har hamnat hos Linda där han får vara enda hästen och få all uppmärksamhet, vilket jag tror han stortrivs med!


Du svarade tidigare på en fråga att du inte hade så mycket mertier på ponny... är du ledsen över det och känner du att du tappat mycket genom att inte ha en så framgångsriik ponnytid? Tack för en toppenblogg!

Både ja och nej måste jag nog svara. För min del fanns det aldrig någon väg eller mål att jag skulle tävla. Jag red på ridskola länge och fullkomligt älskade hästar från början, så jag bodde praktiskt taget på ridskolan. Min D-ponny var en arab som hade gjort två klubbtävlingar när jag fick honoman kunna hoppa och vi tävlade upp i LA med placeringar och hoppade ledigt banor på 120-130 på träningar. Självklart hade det hjälpt mig mycket att rida mästerskap, ridsport ponny cup och allt sånt man kan göra på ponny, då rutinen är otroligt viktig i den här sporten, så det är väl det jag känner att det hade kunnat hjälpa mig att utvecklas ännu fortare på elitnivå genom att ha det med sig i bagaget. Men jag lärde mig verkligen rida på ponny. Fick tävla både dressyr och hoppning, hade en otroligt känslig, nervig D-ponny som var lite som en häst att rida. Tack vare honom klarade jag av att köpa Valence som fyraåring.Jag börjar nu känna mig mer och mer rutinerad och har fått många svårklasshoppningar i kroppen, hunnit rida fem SM på häst (alla på Vallis), vunnit 140 på både Valence och Caruso och varit placerad i 150-hoppning. Nu när jag så pass många hästar att träna och tävla på så känner jag att jag utvecklas mycket hela tiden och tar igen det jag inte fick uppleva under ponnytiden. Antalet rundor och språng man får i sig ger så himla mycket.  

Så svaret på din fråga, jag tycker att jag lärde mig att rida när jag hade ponny vilket jag ändå tror är a och o. Man ser många ponnyryttare som tävlat på superhög nivå på pnny under många år som ändå inte klarar att ta steget upp på häst. Men jag tror att rutinen från en ponnytid är nyttig, så det är väl i så fall det jag tycker att jag missat!
 
Jag och min D-ponny Ludwig!


Valence final inomhus SM 2011


hej! mycket bra blogg och roligt när du lägger upp filmer!!
jag undrar lite hur du har råd med allt jag menar det är ju inte billigt med häst och den nivån som du tävlar på medför väl en del kostnader så som att bara ta sig till tävlingar uppstallning och allt runt omkring? är det enbart hästar och ridning du håller på med eller har du något annat jobba också? har du någon hjälp med hästarna och tröttnar du aldrig? jag önskar dej all lycka till i framtiden tillsammans med dina hästar!! du är en grym ryttare!


Tack så jättemycket! Nej det kan man verkligen säga, det kostar sjukt mycket pengar. Jag har haft lite andra jobb på deltid också, men nu är det faktiskt bara hästarna jag håller på med. Jag har två tillridnings-/försäljningshästar och så har jag många elever som jag tränar regelbundet. Jag får fortfarande ekonomisk hjälp av mina föräldrar och håller på att bygga upp min framtidsdröm, att kunna leva helt och hållet på min egen verksamhet med hästarna. Allting utvecklas hela tiden och det ska bli spännande att se vart allt leder. Jag har fått riktigt bra bud på framförallt Valence så egentligen vore det klokt att sälja honom eller Caruso för att få en ekonomisk plattform att bygga från, men då jag vill tävla och utvecklas mot toppnivå så kan jag inte sälja mina bästa hästar. Alla mina prispengar går till nya starter, och så hade jag tur som fick Göteborgsstiftelsens stipendium i år som har finansierat många starter och meeting i år. Det är knapert och mycket jobb men jag lever hellre så än att i nuläget sälja Valence eller Caruso i alla fall! Så är jag förstås jätteglad över att få förtroendet att rida och tävla andras hästar, det gynnar mig både ekonomiskt och som ryttare och jag gör mitt absolut yttersta för att göra ett minst lika bra jobb med dem som med mina egna hästar!

Först måste jag bara säga att du är så grymt duktig Amanda. det är inte det lättaste att plocka fram topphästar och du har flera i stallet =)
Till min fråga
Hur kan man träna upp trampet i stigbygeln i språnget? (har ganska bra tramp "på backen") jag drar alltid upp hälen, ska väll tilläggas att jag har en häst som hoppar väldigt med ryggen och vinklar ut bakbenen fint =).

Tack så jättemycket!

Vad roligt att du ställer just den här frågan. Jag tränade för en annan tränare i somras som påpekade att jag när hinderna blev högre, 130 och över ställde mig lite på tå i uppsprånget. När jag gjorde hoppövningarna ropade han och påminde mig om att trampa ner hälen hela tiden, och jag tänkte ”shit, vad jag är dålig på det här, måste verkligen träna på att trampa ner hälen i uppsprånget”… Men sen när jag pratade med Ted så blev han nästan lite irriterad och sa att för att följa hästen så är det helt naturligt att stå lite på tå i uppsprånget. Vi gick in och tittade på inspelningar från bland annat Världscupfinalen och Världscuphoppningar och tittade på ryttare som Christian Ahlman, Roffe, Ludger Beerbaum och Angelica Augustsson och samtliga stod ”på tå” i själva uppsprånget!!

Jag försöker däremot också jobba med min sits och skänkelläge genom att rida mycket utan stigbyglar. Men att du står lite på tå är ingenting du behöver oroa dig över! Det är naturlig för att följa hästen i språnget!