__

Återträff med min älskade 4-åring!!!

Nu ska jag avslöja en av många roliga saker som händer just nu, kommer nog ha en rolig nyhet nästan varje vecka ett litet tack framöver då det är mycket roligt på gång :)

Inte i helgen utan nästa helg ska jag nämligen få träffa och dessutom tävla min fina 4-åring som jag sålde efter championatet i slutet av sommaren. Calypso boy, eller "Calle" som han kallas till vardags, var och är en häst som jag fortfarande har mycket känslor för. Han var en otroligt begåvad hopphäst och hade en unik personlighet! Jag köpte honom som precis grundinriden tidig vår och från att vi gick över första bommen till han var färdigkvalad till fyraårschampionatet gick det otroligt fort. Linda som äger honom nu vill ta lite hjälp med utbildningen i hoppningen och jag kommer tävla honom då och då och förhoppningsvis kommer Linda och Calle kunna komma hit och träna hos oss under nästa år. Calle har hamnat i ett fantastiskt hem hos Linda och det kommer bli väldigt roligt att hjälpa till med utbildningen och kunna följa dem i framtiden! Vi kommer starta 90 cm och 1m på samma tävling som jag och Diablo gör vår första tävling tillsammans nästa helg! Hoppas vi känner igen varandra och att vi ridmässigt klickar lika bra som vi gjorde då så att vi kan göraa braa rundor på tävlingen!

Jag är så glad och ser så mycket fram emot att sitta på denna underbara häst igen, och dessutom hoppa honom igen! Och tävla som han verkligen ÄLSKAR. Kanske kommer det kännas jobbigt men samtidigt känns det jätteroligt att få hjälpa Linda med utbildningen av Calle och få chansen att tävla denna fantastiska häst även om han inte är min längre.

Calle och jag på hans livs andra tävling


En till fråga...

Hej Amanda, så kul att jag hittade till denna blogg. såg dig på sm i år och blev tokkär i din valence. såg andra kvalen 145 och minns framförallt hur lätt din häst hoppade över det stora vattnet precis vid läktaren, när man såg så många andra som verkligen fick kämpa för att nå över. skulle du kunna ladda upp denna runda på bloggen? tack för en toppenblogg, kommer absolut fortsätta följa dig och dina fina hästar!

Hej! Vad roligt att du vill följa min blogg! :) Tyvärr var årets utomhus SM inte vårt SM och det var första gången vi inte tog oss till final. Valence var rejält het andra dagen men är ändå ganska nöjd med rundan vi gjorde andra dagen. Han hoppade fantastiska språng men på något sätt rullade både B- och C-hindret i trekombinationen trots att han satte otrolig höjd i sprången. Jag gick i mål och trodde vi hade ett pet och var i final, men icke då! Jag lägger upp video från kval 2 som var precis som du skrev - en 145-klass! Och tack så mycket, Valence har väldigt lätt för att hoppa stora vatten, i Norge under nationshoppningen var vattengraven som en swimmingpoool, jag hade aldrig sett så stort vatten men han hoppade även det utan att blinka! ;D

Här är utomhus SM kval 2 från augusti i år


Phu...

Förutom under hoppövningarna med Kulan så red jag resten av passet utan stigbyglar, känner mig måttligt trött i benen... Kulan är överlägset jobbigast att rida utan stigbyglar då han har så mycket gång, så otroligt stora rörelser med mycket swung som är riktigt jobbiga att sitta ner i traven och galoopen utan stigbyglar, men det är bra träning!!! Kulan var riktigt fin idag, hade en bred oxer på ca 1m med bom framför på ca 3 m och en bom bakom på ca 3,5 m, samt ett räcke med travbom framför och ett kryss med höga kanter med travbom framför. Han hoppade kanonsprång och hade mycket tryck i steget idag. Han kan kännas lite svävande ibland och att han inte riktigt trycker av i stegen i galoppen men idag var han otroligt fin att rida. Elin gjorde bra jobb i helgen med honom tror jag! :D


Sista passet för idag...

Nu ska jag ner till banan och rida Kulan! Uppdaterar mer ikväll! Ska avslöja en av de roliga sakerna som händer också! :)

Svar på några av frågorna

Vart va ni någonstans? Var ni på samma plats hela tiden eller fick ni chans att se lite landsbygd?
Irland är ett fantastisk land, har blivit som mitt andra hem

Vi var tyvärr bara i Dublin under de här dagarna så vi fick aldrig chansen att se landsbygden vilket vi väldigt gärna ville. Men vi har redan planerat att åka tillbaka dit och då ska vi absolut se mer av landet! :)
När du tävlar en unghäst, typ en fyraåring, när anser du då att den är redo att avancera och gå upp en klass?

Jag brukar gå upp en klass när jag känner att det känns lätt att rida en höjd, och när man har gjort några bra felfria eller max fyrafelsrundor. Hästarna ska kännas redo mentalt och fysiskt för att gå in i en större klass, och efter en debut brukar jag gå ner något eller några snäpp så att de får känna att det är enkelt!

tycker du det är någon skillnad på Valence nu när du slutat hoppa/tävla(?) utan martingal? av vilken anledning har du slutat med martingal?

Jag har alltid haft en lång martingal på honom då jag tycker att den korta martingalen kan begränsa dem lite i språnget. Men nu när jag har förbygel så går det inte att länga martingalen så mycket, därför valde vi att ta bort den. Vi har provat oss fram med olika bett och så men han trivs allra bäst med så lite som möjligt. Ju mer "instängd" han känner sig ju hetare och mer stressad blir han. Valle vill gärna ha huvudet ganska högt mellan hinderna och det måste jag låta honom få ha. Jag rider därför nu med vanligt tränsbett och utan martingal och upplever att han trivs väldigt bra med det.

Tillbaka hos hästarna

Det har varit heeeeeeeeeeeelt underbart att vara med hästarna hela dagen! Till och med mockningen var hur mysigt som helst, allt pyssel i stallet och ja, det är nog där jag trivs allra bäst trots allt!

Valence var jättefin idag, väldigt, väldigt pigg och han är ju som alltid, lite av en tickande bomb att rida. Idag red vi ut på en ganska lång runda med lite klättring och en ganska mycket galoppjobb. Första delen av rundan red jag honom i lite lägre form och i stor, rund galopp där jag ville att han skulle ta ut steget i galoppen men ta tid på sig med långsamma, stora galoppsprång. Han var riktigt fin! På vägen hem blir han normalt sätt alltid lite hetare att rida, men då jobbade jag en hel del i samlad galopp med ganska mycket övergångar mellan skritt och galopp. Ibland får Valle för sig att när man saktar av bara efter några galoppsprång så tror han att han har gjort någonting fel bara för själva avsaktningen och kan börja jaga upp sig över det. Då måste jag bara försöka hålla honom lugn och fortsätta på rakt spår i skritten tills han lugnar ner sig och sedan göra galoppfattning igen. Efter ett par övergångar var han riktigt fin och lugn. Var så mysigt att rida honom igen, min älskling.

Donna red jag ut på idag till en stor äng där jag jobbade med hennes galopp. Hon har riktigt härligt driv från bakbenen i galoppen, verkligen aktiv, så det är en ganska häftig känsla i hennes galopp. Jag jobbade mycket i lägre form i galoppen och med så stora galoppsprång jag kunde utan att hon började bli snabb i steget. Vi jobbade mycket på rakt spår men även på stora volter på ängen. Då och då checkade jag av galoppen genom att samla henne men hon är så otroligt lyhörd och kortar sin galopp otroligt enkelt så det är mer den större galoppen jag vill jobba med just nu. Hon var även väldigt fin i sin form idag i alla gångarter och jag blev positivt överraskad av hur fin hon börjar bli i kroppen, hon har musklat sig riktigt fint!

Diablo red jag först ut på, samma runda som med Madonna och jobbade även Diablo på ängen. Han behöver muskla sig väldigt mycket framförallt över ryggen och rumpan då han var väldigt tunn när han kom. Jag började med att galoppera honom på stora volter och på rakt spår, och varierade mellan större och mindre galoppsprång. Därefter gjorde jag många galoppfattningar där vi galopperade ca 6-7 galoppsprång, saktade av, fattade ny galopp osv. Detta stärker bakdelen mycket! Diablo var lite trög för skänkeln när han kom och jag rider honom hela tiden utan sporrar nu och vill få reaktion direkt från skänkeln när jag ber honom om det. Han har blivit betydligt känsligare och denna övning med alla galoppfattningar gjorde honom otroligt lyhörd för skänkeln. Det är även bra att rida mycket övergångar om hästarna blir lite starka, men det bli aldrig Diablo men däremot hjälpte övningen för att få honom extra lyhörd för min skänkel. Det kändes nästan som att jag bara behövde tänka galoppfattning eller avsaktning efter en stund, så fin. När vi kom hem hoppade vi över några väldigt låga hinder hemma på banan. Han var superfin!

Lorden och jag var ute på en sväng med lite backar och olika underlag i ca en timme idag. Han var väldigt glad över den turen! Travade honom lite på grusvägarna också, mysigt!

Caruso tog jag bara en barbacka tur på i ca 25 min i solskenet och myste.

Kulan ska jag ner och rida på banan direkt efter middagen. Ska göra lite övningar över små hinder med honom.

Vill tacka min underbara vän ELIN som red Caruso och Kulan när jag var borta och tog hand om stallet under lördagen. Och så vill jag tacka JOHANNA som tog hand om utsläpp, morgoonfodring, lunchfodring och mockning på fredagen. TACK SÅ HEMSKT MYCKET BÅDA TVÅ FÖR HJÄLPEN!

My love <3

IRLAND


Nu är jag hemma igen! Det var helt underbart att träffa hästarna igen, har saknat dem massor!!

Resan till Irland med mina två helt underbara vänner var... helt obeskrivlig! Vi har på fyra dagar upplevt så otroligt mycket, jag känner mig så mycket rikare som människa nu än innan jag åkte. Irland som land är jag såld på, vi kommer absolut åka tillbaka dit!!! För de som sett filmen PS I love you och känner igen den fantastiska låten Galway girl därifrån, så måste jag bara berätta att vi fick höra den live flera gånger på olika uteställen med liveband, vilket var en otroligt mäktig känsla! Det var som en dröm. Varje pub hade liveband och musiken var minst sagt fantastisk. Vi har träffat så mycket härliga människor och varken dagarna eller kvällarna hade kunnat spenderas på bättre sätt. Vill verkligen tacka Sofia och Linda som gav mig den här resan som 20-årspresent. Ni har givit mig ett minne för livet.

Imorgon ska jag rida alla hästarna, kommer bli väldigt härligt att sitta på hästryggen igen. En resa som det här fyller en med motivation och energi. Att komma hem till stallet under kvällen och mysa med hästarna var underbart!

På väg...

Till Irland nu. Kommer kännas tomt utan hästarna och lite läskigt att lämna ifrån sig allt ansvar för dem. Men nu ska jag fokusera på att koppla av, ha semester och riktigt kul med mina underbara vänner :) Ni får gärna ställa frågor medan jag är borta så svarar jag på måndag! Hej då så länge! :)

Träningen ger resultat...

måste erkänna att de passen jag nu gjort på banan utan stigbyglar i veckan redan känns i kroppen. Vilket betyder att träningen behövs och ger resultat! Ska bli spännande att se om jag kommer känna eller se någon skillnad om en till två månader!

Spännande saker som händer...

Det händer lite roliga saker just nu, saker som är på gång... kommer inte avslöja någonting ännu!

Imorgon åker jag alltså till Irland med mina två helt underbara vänner Sofia och Linda. Johanna som äger det treåriga stoet som jag håller på att hoppa in kommer hjälpa mig i stallet på fredagen, STORT TACK! Elin kanske kommer rida Kulan och Caruso någon gång när jag är borta, de andra kommer få en kort semester! Imorgon åker vi ganska sent på eftermiddagen så jag ska försöka hinna rida alla ett litet pass imorgon iallafall!

Skriver imorgon också. Tänkte ha en frågestund medan jag är borta! :)

En underbar dag!

Idag har det varit en riktigt bra dag! Jag har flängt runt på alla möjliga ställen under förmiddagen, hämtat ut pass, köpt ny baklampa till bilen och sånt. Men tiden med hästarna har varit underbar.

Jag red Madonna på banan idag. Hade en klurig bombana med mycket knixiga vägar och distanser som vi jobbade på. Hon var som vanligt numera, otroligt energisk, och i början fick jag vara ganska bestämd då hon gick och kikade på alla killarna bredvid banan och lyssnade inte riktigt på vad jag ville. Men när vi kom igång var hon riktigt fin, och hoppade över flera bommar med världens energi och krafft! Hon är otroligt lätt att komma rätt på då hon har lätt för att korta sin galopp, men svarar också väldigt lätt framåt. Så det är kul att rida bombanor med henne, hon löser alla olika distanser och vägar på ett väldigt enkelt sätt. Vi avslutade med att trava av länge på volter och serpentiner i ganska låg form, hon tog ut steget riktigt fint och kändes mjuk och elastisk. Jag är väldigt noggrann med att få med yttersidan då hon lätt kan falla ut med bogen i svängarna så ibland jobbar jag med henne utåtställd på volterna så att jag verkligen får med henne runt utan att hon faller ut och bara böjer halsen åt det håll vi ska svänga. Madonna är dock väldigt brunstig just nu, och jag tror att all uppmärksamhet från killarna och att vara ensam tjej i stallet får henne att känna sig som drottningen själv... Tur att hon ändå är så bra att rida trots att hon är brunstig typ... hela tiden? Hon ser så stolt ut hela tiden också. Och sjukt mycket energi... Hon ser ut att må hur bra som helst och jag hoppas att hennes stora självförtroende märks av även på tävlingsbanorna nu när hon ska få följa med på de större tävlingarna och bekänna lite färg under hösten... :)

Diablo skrittade jag först ut på och klättrade med tre gånger för en lång backe vi har i närheten, han kändes redan starkare och var mycket duktigare på att gå ner och ha koll på var han satte sina fötter. Jag red även honom på banan efteråt, men red mest de lite lättare linjerna och svängarna på banan. I början föll han i sär och nästan klev över när vi kom lite nära på bommarna, så jag fortsätte komma in lite nära och bibehålla samlingen i ridningen över bommen och efter. Efter ett tag förstod han väldigt väl vad jag ville och var riktigt fin, höll sambandet i kroppen hela vägen innan, över och efter bommarna. Detta tycker jag är otroligt viktigt och är noggrann med mina unga hästar redan från början. Idag var han fantastiskt fin i formen hela passet både i skritt, trav och galopp.

Diablo är nog lite av en drömhäst för mig. Han påminner mycket om Valence men har inga av de svåra sidorna Valle har. Diablo är mentalt lugn, aldrig stark utan hur lätt och fin som helst i munnen, otroligt energisk, byggd i uppförsbacke, samarbetsvillig, stor luftig galopp som är väldigt reglerbar på små hjälper och det är verkligen en njutning att rida honom. Vissa hästar klickar man verkligen med, och det känns som att Diablo och jag förstår varandra väldigt väl. På honom vill man verkligen inte sluta ridpasset!

På eftermiddagen kom Elin hit och vi tog en långtur, jag red Valence och hon Kulan. Disa följde med på min mammas häst Herkules också. Det blev mycket galoppjobb, lite klättring och en lång härlig tur i skogen helt enkelt. Det var jättemysigt och alla hästarna var riktigt fina. Elin och jag skrittade sen ut barbacka på Caruso och Lorden i drygt 45 min. Lorden fick skor igår så han var väldigt nöjd, nu slapp han bli öm på de steniga grusvägarna.


Mental träning

Har precis gjort ett test om mental träning på idrottspsykologen Johan Plates hemsida. Ska bli mycket intressant att få en utvärdering!

Nu ska jag åka och hämta mitt pass och sedan blir det ridning resten av dagen. Kommer sakna hästarna så mycket när jag är borta... Åker redan imorgon! Men det ska bli väldigt kul!


Måndag

Idag har hästarna varit jättefina. Fick hjälp av Disa som är en yngre tjej som har tränat en del för mig på sin egen häst. Honär jätteduktig och har en sån där naturlig känsla som ryttare vilket är otroligt roligt att se. Förhoppningsvis kommer hon kunna vara med och rida mina hästar då och då när jag behöver lite hjälp! Samtidigt som det kommer hjälpa henne att utvecklas som ryttare.

På torsdag ska jag åka till Irland med två av mina närmaste vänner. Jag fick det i 20-årspresent i somras och det är en ridförbud skylt på pappret om resan, så vi ska dit och roa oss och ha semester helt enkelt. Det kommer bli väldigt kul men efetrsom jag rider ca 5 hästar om dagen nu såtror att jag kommer få ridabstinens bara efter, ja... en dag? ;) Kommer rida alla hästarna lite tuffare pass till torsdag och sedan vilar de till måndag nästa vecka när vi kommer hem igen.

Nästa helg på söndagen kommer Valence och Caruso gå en varsin 140-klass på en nationell tävling i närheten. Kulan ska gå 115 och 120 avd. B och Lady Madonna ska göra sin första inomhustävling för säsongen och vi ska debutera 130. Donna och Kulan tävlar på lördagen nästa helg. Veckan därpå ska faktiskt jag och Diablo tävlingsdebutera om allt går som planerat, 1m och 110 ska vi tävla då på en lokal tävling i närheten, spännande! Kulan ska då även gå en nationell 120 i Södertälje. Helgen därpå åker vi ner till Flyinge på meeting med Valence, Caruso och Donna. Ska bli otroligt roligt och då ska Valence och jag ta oss till nästa delfinal och göra så bra ifrån oss som vi kan, för jag kommer avlida om vi inte tar oss till Scandinavium. Så det bara SKA vi göra :)

Skriver mer imorgon, nu måste jag verkligen sova. Jag måste börja tänka på är att sova tillräckligt många timmar och inte lägga mig för sent! Och nu har jag bestämt mig för att rida ett av passen på hästarna utan stigbyglar VARJE dag så att jag utvecklar min sits och position.  :) Och dessutom MÅSTE jag jobba med mitt mentala och inte börja trycka ner mig själv för en dålig start. Det är bara att inse att för att man ska kunna ta sig någonstans inom en sport så kommer man stöta på hur många motgångar som helst!

Min älskling i en 150-klass i somras <3Ingen bra dag

Caruso var inte alls med på noterna idag. Jättefin på framhoppningen men inne på banan fick jag jobba mycket för varje galoppsprång, vilket betyder att inget stämmer eftersom att Caruso normalt sett är väldigt pigg och känslig för skänkeln. Hoppade de fem första hinderna men det kändes inte alls bra så jag utgick med honom. Gårdagens två 140-klasser blev tufft för honom. Nu ska han få en vilopaus ett tag.

Valence var superfin även idag, men när vi skulle ta sista språnget på räcket på framhoppningen hände någonting som aldrig hänt förut. Valle tvärstannade och även när vi sänkte ville han inte hoppa räcket. Har verkligen aldrig hänt förut. Kom på oxern en gång som då endast var på 120 höjd och då hoppade han jättebra. Detta gjorde tyvärr att jag tappade väldigt mycket fokus och blev otroligt orolig eftersom att han aldrig gjort något liknande.

Men inne på banan var han sig själv igen, han hade nog redan glömt framhoppningen men det satt kvar lite i mitt huvud, tog bort fokus från det som jag annars borde tänka på. Allting kändes jättebra och han hoppade super fram till hinder nummer åtta som kom från ett räcke kort ur sväng ut på en svår båge. Jag försökte komma ut ordentligt för att komma rakt på oxern, och jag tappade linjen helt och hållet :/ Därefter rev vi b-hindret i trekombinationen, som vi tyvärr ofta kan få nedslag på. Ted har hittat en lösning där jag ska "stänga" handen mitt över b-hindret för att han ska vända ut språnget i bak men tyvärr sitter inte det i ryggmärgen ännu. Jag är så arg på mig själv just nu eftersom att jag har en så fantastisk häst och vi borde ha satt nollan idag, kom verkligen helt ur rytm efter den där nians oxer. Jäkla skit. Men Vallis, han är min drömhäst <3

Nu är det bara att ladda vidare mot nästa kval i Flyinge.


LADDA :D

Imorgon bitti går Caruso finalen i lilla grand Prix, hoppas min lillkille orkar det. Blir att ta det lugnt för honom nästa vecka. Kommer rida på novabettet istället för gag som jag hade idag, med remont och martingal! :)

Valence startar sent i finalen i GHS YR Cup tack vare placeringen idag. Ska bli såååå roligt!

Imorgon behöver jag i grundomgångarna inte rida mot klockan, vilket jag tycker känns jätteskönt! Hästarna hoppar bättre och det viktigaste imorgon är att försöka sätta nollan för att komma med till omhoppningen. Caruso fick gå skapligt mot klockan idag vilket jag egentligen inte alls gillar när man rider på så unga hästar, men det var chansen för att ta sig till finalerna.

Nu ska jag sova och ladda inför imorgon!

Svar på kommentar

Kul! Dock känns de som du alltid skyller bort på att dom är "unga" när dom river :)

Jag läste själv igenom inlägget och tycker inte att jag skyller på någonting alls när jag skriver om vardera pet i de två 140 som Caruso gick idag utan snarare tar på mig felen själv. Men det är faktiskt precis så, att yngre orutinerade hästar kan bli trötta i slutet på banan - därför göra sämre språng och få med sig några bommar. Eller att bristen på rutin gör att de blir spända av en spektakulär miljö - därför hoppa sämre genom kroppen och få med sig någon bom. Eller att de precis börjat gå en större klass och att de därför inte riktigt hoppar på rätt sätt över alla hinder, de kanske inte ändrar sin språngkurva helt korrekt efter tex en trippel till ett räcke osv. Det är bara att jämföra med oss som ryttare, ju fler rundor och språng vi får med oss, ju mer rutin får vi, och därför gör vi färre misstag inne på banan. Lyssna tex på Rolf-Görans intervju där han säger att detta är en sport som kräver mycket rutin, att han gör inte samma misstag som han gjorde som yngre, och han försöker att undvika de misstag han tidigare gjort inne på banan.

Och att gå 140 på elittävling som sjuåring - ja det är väldigt ungt och väldigt bra. Jag är jätteglad över min sjuåriga Caruso och tror att han, med mer styrka och rutin, kommer bli väldigt bra. För att utvecklas måste han få komma ut och göra rundor, både sämre och bättre.

Valence 140


Hemma från Strömsholm

Hästarna har varit jättefina idag.

Caruso var först ut och var ganska spänd även idag, tittade ganska ordentligt på allt runtomkring när jag kom in på banan. Att gå in direkt i 140 elit som sjuåring är inte heller helt enkelt. Första hindret kom väldigt kort ur sväng och när han dessutom tittade och kastade sig in 2 m för en skylt som satt på väggen blev vägen inte helt som planerat, vi tappade då galoppen och rev första hindret. Annars tycker jag att han hoppade väldigt fint och öppnade upp riktigt bra i bak på många hinder, men var faktiskt i några bommar till ändå som låg kvar, så vi hade lite tur. Jag var ändå nöjd och fick ta på mitt nedslaget på första hindret själv.

Valence kändes heeeeeeeeeelt fantastisk både på framridningen, framhoppningen och inne på banan. Var väldigt ridbar och hoppade grymma språng. Det kändes så enkelt! Vi var nolla och blev 9:e placerade av ca 90 startande! Så det blir final imorgon i 145! :D

Caruso gick därefter även kvalet till lilla Grand Prix 140. Det var en ganska stor 140 och jag var lite orolig över om han skulle orka med en till 140 så snart efter. Caruso var betydligt mycket finare på framhoppningen, hoppade stort och luftigt. Inne på banan kändes han också fin, lite matt i avsprånget över ett par oxrar. Vi rev nummer två och det var helt mitt fel, låg lite nära i avsprångspunkten och hade för mycket ben på då jag ville att han skulle hoppa ut över bakbommen ordentligt. Det resulterade i att han istället rev frambommen med bakbenen. Till sista hindret hade jag riktigt bra galopp med mig och kunde samla upp honom de tre sista galoppsprången innan sista oxern vilket gjorde att han fick väldigt mycket kraft med sig, så hoppade han hur stort och runt som helst, jag åkte rakt upp i luften då han hoppade mig helt ur sadeln, men jag lyckades klamra mig fast till över mållinjen iallafall OCH landa på fötterna! ;D Anledningen till att jag kom så ur balans och ramlade av var nog för att jag kortade mina läder två hål inför den starten då Caruso hoppar ännu bättre när jag har korta läder och sitter lite högre och lättare i sadeln, men det blir också lite svårare att sitta kvar då jag även normalt sett har väldigt korta läder... ;)

Caruso är bara sju år och dessa två 140-rundor är superbra för hans rutin för framtiden. Jag tror otroligt mycket på honom och det ska bli så spännande att följa hans utveckling! Han är nog bättre utomhus fortfarande men det kommer bli väldigt nyttigt för honom att följa med på alla stora tävlingar i höst :) Det var ganska mycket fel på banan idag så Caruso gick vidare till finalen i lilla Grand Prix imorgon :)

Nu ska jag ut och skritta Lorden, rida ut på Kulan och ikväll ska jag till ridhuset med Madonna och hoppa bana! :)

Film kommer ikväll!

VÄRLDENS STÖRSTA TACK TILL MIN UNDERBARA VÄN ELIN SOM FÖLJDE MED PÅ SÅ KORT VARSEL OCH HJÄLPTE TILL MED ALLT PÅ TÄVLINGEN IDAG <3

Imorgon gäller det...

Imorgon går Valence och Caruso 140 kval till GHS YR Cup. Caruso går även kvalet till lilla Grand Prix 145. Hoppas verkligen att Valle och jag gör bra ifrån oss imorgon och tar oss till söndagens delfinal i 145 där vi samlar poäng till Scandinavium.

Nu ska jag ut och fodra hästarna och göra klart det sista för vi åker riktigt tidigt imorgon bitti. Imorgon kväll ska jag åka med Madonna till ridhuset och hoppa en bana tillsammans med en kompis och hennes häst.

Men nu är det bara fokus på morgondagen, ska försöka komma i säng i någorlunda tid också!


Valence första hindret i 145 i Strömsholm förra året. Blev då 6:e placerade.

Filmen från omhoppningen i 135 med Valence förra helgen


Svar på några av frågorna

Hur förbreder du din inför en såpass stor tävling? Stegar du alltid vilken klass du än rider? Kan inte du göra ett inlägg hur du utbildar dina hästar? Vad som är viktigt att tänka på? Hoppas på att få se dig i Göteborg iår, håller tummar och tår för er :)

Jag försöker tänka positivt, få bra pass med hästarna som inte är för långa och ge dem mycket beröm så att de känner sig duktiga och inte blir för matta i kroppen. Jag brukar titta lite extra på våra bästa rundor och helt enkelt försöka få en så bra och positiv bild och känsla med mig. Jag brukar också försöka se till att hästarna känns bra inför tävlingen och jobba lite extra på de saker som är mindre bra.

Jag rider otroligt mycket på känsla och stegar inte avstånd som är längre än 5 galoppsprång. De gånger jag försöker göra det blir det ofta mycket sämre. Däremot försöker jag tänka på vägarna och hur hinderna bakom ser ut så att man skapar en bild av hur man ska rida banan, när jag ska aktivera galoppen, hur vissa hinder påverkar hästen, tex om det är ett tittigt hinder, eller om det står hinder bakom som kan förändra hästens bild av hindret osv. Det kan jag absolut göra, ska lägga ner energi på det och publicera som ett eget inlägg!

Tack så mycket, jag vill ingenting hellre än att rida Scandinavium i februari! :)

Kan du inte berätta lite närmare vad det är för övningar du gör när du skriver att du rider lite småhinder och bommar för lydnad? Rider själv en häst där just lydnaden behöver övas i kubik och jag behöver all inspiration jag kan få!

Jag brukar bygga upp lite olika bombanor och en hel del travhoppning, studs eller bom-räcke-bom-räcke serier. En väldigt simpel men alltid nyttig övning är också att lägga ut två bommar med 20 m eller mer mellan och variera antalet galoppsprång mellan. Tränar både ögat och att hästarna ska vara reglerbara.

Grattis :D har du någon film från helgen?

Jag har fortfarande inte fått upp något. Ska försöka ladda upp åtminstone ett klipp ikväll från helgens starter!

Svårt att gissa på sådant ;). Hur lång är du Amanda?

Jag är 173 :)Ännu en regnig dag, men väldigt fina hästar!

Diablo var först ut idag, vi red ut en sväng och intervalltränade på grusvägarna. Han var lite spänd för saker runt omkring då jag red en ny runda och han fortfarande är lite tittig ute. Han går genom vattenpölar, små diken och allt sånt utan problem men kan titta på saker bredvid vägarna. Det har redan blivit otroligt mycket mindre och han blir alltmer avspänd ute. Annars var han lika underbar att rida som vanligt, fantastisk galopp som är lätt att korta och länga på väldigt små hjälper. Formen jobbar vi fortfarande på men han söker sig mer fram till handen och i traven är formen riktigt fin!

Diablo innan uteritt


Madonna red jag också ut på idag, tänkte ta en kort och lugn tur efter ett ganska hårt pass igår på banan. MEN hon var precis hur pigg som helst, så jag tog en liten extra sväng med henne eftersom att hon hade obegränsad energi och öronen var fastklistrade framåt ;) Hon har varit så otroligt pigg senaste veckorna, och efter gårdagens klippning blev det ännu mer. Känns som att hon skulle orka hur mycket som helst - hur länge som helst! Men det är ändå härligt, hennes energi behövs i de större klasserna. Kommer bli riktigt roligt nu när tävlingarna sätter igång med henne.Valence och jag tog en skrittur barbacka idag bara, vi var borta i drygt 40 min. Jättemysigt! Imorgon åker jag till ridhuset med honom igen och hoppar några små skutt inför lördagens 140! :)

Caruso och Lorden vilade idag!

Kulan fick gå ett pass på banan, han var superpigg och hur fin som helst. När jag sadlade honom idag så blev jag nästan chockad över hur högt sadeln faktiskt låg. Vet inte om det beror på att jag ridit Diablo och Madonna innan som båda är ganska små, men var ändå chockad över hur sjukt stor han har blivit. Mamma tittade också på honom och tyckte han kändes jättestor! Det är tur för han har väldigt långa ben och kort rygg, och otroligt känslig att rida. Så man sitter väldigt högt upp men han känns verkligen inte stor att rida. Idag hoppade en studsserie på 6 hinder, hade två bommar på andra långsidan som jag varierade antalet galoppsprång mellan samt ett litet travhinder med bom framför och bakom! Han hoppade väldigt väl genom studsen varje gång och väldigt runda språng vid travhoppningen. Vi avslutade med att hoppa ett ganska högt räcke med murar under, och det språnget var... helt fantastiskt. När man får den känslan från ryggen övertygar han mig om att han kommer bli min bästa häst. Tror att han har så mycket i sig. Kulan kommer bli min framtida stjärna.

Bild på dagens övning!


Nyfriserad tjej!

Igår kväll klippte jag Madonna. Hon var spänd och lite rädd i början men lugnade sig väldigt fort när hon insåg att klippmaskinen inte skulle äta upp henne. Det som jag fick lära mig när jag hade en väldigt svårklippt ponny var att försöka fortsätta klippningen även om hästarna börjar dansa runt på stallgången. Slutar man klippa när de börjar röra runt blir det nästan som beröm, så det bästa är att försöka klippa vidare och låtsas som ingenting. Madonna blir lite orolig när man närmar sig huvudet vid klippningen, så jag stoppade faktiskt bomull i öronen så hon skulle slippa ljudet och då gick det alldeles utmärkt att klippa även huvudet! Hon var duktig och fick en häftig mörk, nästan svart färg!
Valle och framtidsplaner...

Valence och jag åkte till ridhuset på kvällen, han var kanonfin. Det var en som hade dressyrlektion samtidigt och det är alltid intressant att smålyssna lite, för man kan alltid plocka upp något och ta till sig! :) Valle jobbade riktigt bra från början till slut, behövde inte jobba honom dit jag ville utan han var redan så avspänd, rätt i formen, framme till bettet och fin precis som jag strävar efter. Jättehärlig känsla. Min älskling <3

Precis när jag och Valle var klara kom Kicki in i ridhuset och vi pratade i nästan en timme. Kicki äger ett sto som jag ridit under två år (hon finns med på min hemsida). Amoremi var en fantastisk hopphäst med otrolig kapacitet som jag hoppade in som fyraåring. Hon visades därefter på kvalitén i Strömsholm och fick 9-9 i hoppningen :D Tyvärr har hon haft problem med en hov sedan hon var unghäst och kommer betäckas i vår. Kicki och jag stod och funderade lite på hingst då hon vill föda upp en framtidshäst till mig, vilket vore fantastiskt roligt! :) Stakkato står högt på önskelistan hos oss båda, så det lutar nog åt det! :D Hon har en ettåring e Cartier efter ett annat sto också som ska bli spännande att rida in och så när det blir aktuellt. Kicki och jag ägde även fyraåringen Calypso boy tillsammans som såldes i somras och hon låter mig träna hur mycket jag vill på hennes anläggning. En person jag är väldigt glad finns för mig och som betyder mycket!

Amoremi i början av året på en Tedträning, hinderna låg upp till och med 140

Och lite andra äldre filmer på Amis

 

Saknar verkligen känslan i hennes språng. Har aldrig suttit på en häst med en så otrolig kraft  OCH spänst i avsprånget, hon kom upp i luften på ett så fantastiskt sätt. Skulle vara spännande att se om hon nedärver sina enorma språng som hon besitter.


Onsdag

Idag har det återigen varit en regnig och blåsig dag. Hästarna fick komma in tidigare än vanligt både igår och idag vilket de faktiskt vill. Andra dagar tycker de bara att det är mysigt att vara ute då de går i de stora sommarhagarna fortfarande.

Madonna reds på banan idag. Hoppade en låg trekombination med bommar mellan för att hon skulle bli ännu rundare i galoppen och i sprången och hon hoppade superfint. Hade några andra hinder på banan också som vi skuttade över. Under uppvärmningen jobbade hon väldigt fint, var jättefin i formen i alla gångarter och kändes mjuk och elastisk. Vi avslutade på en högre oxer och ett högre räcke och hon hoppade superfint! Så lätt!

Lorden skrittade jag ut på i en timme idag, han var så glad och pigg. Så sugen på att komma igång med trav och galopp men han ska skrittas två veckor till. Han är otroligt fin i kroppen fortfarande vilket förvånar mig en del, har inte alls fallit ur och både känns och ser fortfarande ganska musklad ut. Tror det beror på att han har gått i så stora hagar hela tiden och rört mycket på sig även om han inte ridits.

Caruso och Diablo skrittade jag också bara ut barbacka på. Kulan fick komma ut i skogen och galoppjobba lite, ska hoppa studsserie med honom på banan imorgon.


Idag och igår!

Både igår och idag har min kompis Amanda varit här och hjälpt mig i stallet och att rida hästarna. Alla har därför fått komma ut på riktiga uteritter med ganska mycket galoppjobb och klättring. Det har varit två väldigt roliga dagar och hästarna känns verkligen superfina! I helgen är det Strömsholmstävlingen som gäller med Valence och Caruso. Det ska bli riktigt roligt och jag hoppas att vi är i bra form då. Kommer rida killarna en del i ridhuset under veckan men lite små hinder och bommar för att ha de så lydiga och fina som möjligt inför helgen. Nu är jag precis som igår kväll med min underbara vän Izabella så det blir inte så mycket mer uppdatering just nu. Men imorgon ska jag svara på de frågor jag har fått samt lägga in lite nya videoklipp bland annat från helgen! Ni får gärna komma med förslag och tips om vad ni vill att jag ska skriva om också, det är bara roligt och motiverande! Hej då så länge! :)


Caruso dubbelnolla och 7a i 130 idag

Idag kändes det betydligt bättre än igår. Mycket mer avspänd och jag red bättre. Dubbelnolla och slutade 7a. Nu laddar vi inför Strömsholm nästa helg! :) Han brukar generellt sett vara mer taggad och hoppa bättre när det är högre.

Dagen

Har haft två lektioner på morgonen samt ridit ut på Diablo med min mammas vän nu när mamma har brutit foten och har gips. Vädret är helt underbart och Diablo hade sjukt mycket energi idag!

Nu ska vi snart åka till Södertälje och hoppa en 130 med Caruso. Hoppas verkligen han känns bättre idag än igår!

Valence 2:a i årets första inomhusstart 135

Valence var jättefin idag på hans första start för inomhussäsongen. Dubbelnolla och en andra placering i 135. Omhoppningen kändes mycket bättre än grundomgången, fick totalt hjärnsläpp och red på fem galoppsprång istället för fyra på sista linjen, annars kändes det ovant, men ändå bra på vanligt tränsbett. En annorlunda känsla men han trivs betydligt bättre. I omhoppningen fick jag tillbaka känslan av vårt vanliga flyt och rytm, vilket kändes underbart. Finns ingen bättre häst än Valence när allt stämmer. Ser verkligen fram emot Strömsholm nästa helg.

Caruso var bara otrolig loj, svår att få med i svängarna, tittig och helt utan bjudning. Tre jättetråkiga nedslag, kändes otroligt tråkigt. Imorgon får han absolut gå en till klass, kan inte ha den här känslan med mig till Strömsholm nästa helg. Kommer rida på vanligt tränsbett imorgon och sätta mycket mer tryck i hans galopp, så hoppas jag att han taggar till och anstränger sig lite mer. Detta var hans första start inomhus i år och första inomhus förra året var han precis likadan. Så han behöver definitivt en till runda. Han hoppar fortafarande inte igenom sprången i bak, det som jag kände på senaste träningen för Ted också. Men nu har vi kollat honom både med böjprov och hos kiropraktor och han är jättefin. Så tror bara han behöver några rundor inomhus, han har gjort en väldigt fin säsong utomhus i år. Så Caruso får alltså gå 130 imorgon och bebisen Kulis får vänta till nästa tävling inomhus, det är ju ingen brådska alls med honom.

Hade varit så roligt att ha med Madonna i helgen också, men hon kommer snart kunna följa med. Blir glad av att rida henne, och är så otroligt nyfiken på att komma ut och tävla mer. Samma sak med Lorden, men det blir först i februari.

Ska försöka lägga in film från idag också... Kram sålänge!

En fråga om Diablo

Är det bestämt hur länge du kommer ha Diablo innan han blir till salu? Har för mig att du skrev att han skulle vara hos dig ett tag och sen säljas :)?

Nej det är inte bestämt. Men tanken är att han ska hinna starta några tävlingar innan iallafall. Men han är nog till salu under hela tiden, men att priset kommer stiga med utbildning och om han kan klättra i klasserna på tävlingarna igen. Han har tidigare placeringar i 120 och gått 130, men har inte tävlat på ett tag pga hans nuvarande ryttare. Men som sagt, skulle någon vilja köpa honom om ett par månader så är han säkert till salu redan då! :)


Svar på frågan

Bara Malin som var rolig och svarade på frågan :) :)

Mina gissningar :)

Från störst till minst:
1. Silver Bullet
2. Lord Greystoke
3. Valence
4. Caruso

Om Lady Madonna också ska räknas med tror jag hon hamnar efter Valence :)

Och hon har gissat väldigt rätt, förutom med Madonna! :)

Silver Bullet är yngst och störst, 171 har han till och med lyckats bli... Lorden är 168, Valence 164, Caruso 163 och Madonna är knappt 160!


Tävlingen med Kulis

Kulis var sjukt vinglig idag, kändes ungefär som att han var fyra år igen. Gjorde ett helt fel bettval, valde att rida honom på ett vanligt tränsbett idag istället för det raka babypelhamet som han gick så bra på på senaste tävlingen. Han var väldigt vinglig och vissa språng var superfina och vissa var mindre bra. När jag försöker samla galoppen byter han istället galopp flera gånger och vinglar, så det var dumt att byta tillbaka till tränsbettet. Han trivs definitivt bättre på lilla pelhamstången, blir mycket stadigare. Han fick ett pet idag, så det var ändå godkänt med första inomhusstarten för hösten och allt. Tror dock att han får följa med och hoppa en 120 på söndag också, då med babypelhamet och känna skillnaden. Kulan är valpig och en riktig bebis, men har samma hopphuvud som Valle och jag tror absolut att han kommer bli min bästa häst i framtiden, men att han behöver lite mer tid än mina andra pga hans storlek :)

Valence och Caruso går 135 imorgon! Deras första inomhusstart för hösten, kommer bli roligt. På söndag tror jag att jag flyttar Carusos 130-start till en 120 med Kulan istället, då de inte tar emot efteranmälningar. Det beror lite på hur Caruso känns imorgon. Är han spänd för att det är första inomhusstarten kanske han får gå på söndag igen. Går han bra imorgon får Kulan följa med istället och gå en till 120 på andra bettet!

Fick en fråga...

...om hur stora mina hästar är.

Men tänkte fråga er vad ni tror? Vem som är störst, minst osv? Innan jag besvarar den frågan! :D Nu ska jag ut i stallet igen, snart iväg på tävling!

GLAD NYHET!

Idag var veterinären här (vi har världens bästa veterinär som är otroligt kunnig och har dessutom allt med sig i sin bil, så det räknas som en klinikbesiktning och hon har även röntgen med sig i bilen).

Och man ska lära sig av sina misstag. När det här med Lorden hände, att han har haft en lös benbit sedan han föddes som skavt och gjort väldigt ont vissa dagar, som enkelt kunnat opereras bort som unghäst så hade vi sluppit allt detta och hade förmodligen kommit ännu längre om det hade upptäckts tidigare. Det har nu satt käppar i hjulet för oss och innebär en paus innan vi kan komma igång igen - då utan något som stoppar oss. Jag lärde mig verkligen något av detta, och ville inte riskera att träna en häst utan att veta att allt är okej, så idag röntgade vi Kulan för att se så han inte har några lösa benbitar eller andra konstigheter (Valence och Caruso röntgades innan köp). Jag kände att jag i så fall vill operera bort dem redan nu, innan de orsakar bekymmer. MEN min fina Kulis var superfin på röntgen. Så jag är lycklig och väldigt lättad. En eventuell opereration hade varit svindyr, men jag hade gjort den tio gånger av tio. Men det behövs ju inte, för älsklingen är jättefin. Har också bestämt oss för att vi ska behålla honom, jag sålde Calle för att kunna behålla min andra yngre häst som kommer underifrån. Och Kulan tror jag otroligt mycket på inför framtiden. Han är här för att stanna, så är det bara.

Sjukt rörigt skrivet inlägg, men skitsamma. Jag är glad! Och lättad!
 

Fredag

Idag ska Kulan gå en 120-klass, första inomhus för i år.

Donna, Lorden och Diablo får bara strosa i hagarna idag.

Caruso ska jag rida ut på och Valence åker jag med till ridhuset ikväll och markarbetar honom lite. Imorgon ska Valle och Russe gå en varsinn 135 - första inomhus i år!

Dagens ridpass

Red ut på Madonna idag, var borta nästan en timme. Galoppjobb med lite klättring blev det idag. Och hon var suuuuperfin!

Caruso och jag red också ut, han var också kanonfin idag, lite lugnare än igår och fantastiskt fin att rida, lätt för hjälperna och otroligt lydig.

Lorden och jag tog en tur barbacka och skrittade nästan en timme, han blev väldigt glad. Ska bli roligt att komma igång på riktigt med honom om några veckor, tror han är minst lika sugen som jag!

Kulan och jag tog en lugn tur inför tävlingen imorgon.

Och Erikas häst hoppade jag lite med idag, lite travhoppning och ett räcke med en spets. Han var duktig. Väldigt grön men otroligt ambitiös och lättlärd!

Nu måste jag snart sova! Hörs imorgon igen.

Dagens ridpass

Valence var riktigt fin idag. Red ut och sedan travhoppade jag ett räcke med bom framför samt en liten serie med bom - räcke - bom - räcke. Det hindrar honom från att hoppa för långa språng. Höjde upp travhoppningsräcket till 110 och jissis, när han bara hoppar på kraft så hoppar han helt sjukt fint! :D

Caruso red jag ut på idag efter att hovslagaren varit här. Han har ju vilat ganska länge eftersom ögat inte varit helt bra. Man skulle kunna säga att han var något pigg idag. Herregud, han ville galoppera - HELA TIDEN. Men var jättefin, så underbar att rida.

Madonna red jag ut på idag istället för att åka till ridhuset, det är också en fröken som har obegränsad energi just nu. Spetsade öron och till och med i skritten så marscherar hon på som om hon tränar inför ett maratonlopp. Men kändes jättefin i ridningen, men nästan på gränsen till för mycket energi ;) Kanske borde jobba henne på banan imorgon, eller i ridhuset... Måste klippa henne snart också nu när hon är i full träning igen, hon har fått en hel del päls på halsen...

Diablo red jag ut på och klättrade samt galoppjobbade med. Han var superfin. Red på novabettet idag och fick en väldigt bra känsla på det. Han kom fram mer i handen och jobbade i en mycket bättre form än tidigare. Kommer absolut fortsätta med det!

Kulan och Lorden fick faktiskt vila idag, hann inte rida dem. Tur att de fortfarande går i de största hagarna, för de motionerar ganska bra själva :D

Imorgon får Diablo och Valence vila. Jag ska rida Erikas häst på morgonen och sen hem och rida Caruso, Donna, Kulan och skritta Lorden.


Tävlingsplanering

13-15 oktober SÖDERTÄLJE NATIONELL

Silver Bullet 120
Valence 135
Caruso 135, 130


21-23 oktober STRÖMSHOLM ELIT

Valence 140-145
Caruso 140-145


5 november KATRINEHOLM REGIONAL

Lady Madonna 120, 130
Silver Bullet 115, 120


6 november ENSKEDE NATIONELL

Valence 130
Caruso 140


11-13 november SÖDERTÄLJE NATIONELL

Lady Madonna 120, 130
Silver Bullet 110, 120, 120


17-20 november FLYINGE ELIT MEETING

Valence 140-145
Caruso 130-145
Lady Madonna 120-135


1-4 december BILLDAL ELIT MEETING

Valence 140-145
Caruso 130-145
(Evenutellt Lady Madonna 120-135)


Blir en ganska tuff inomhussäsong i höst, beror på kvalen till Scandinavium. Hästarna får därefter ta det lugnt december ut, och börja tränas igång ordentligt i januari för i början av februari är det stora tävlingar med kvalen och finalen i GHS YR Cup i Scandinavium fram till mitten av mars då inomhus SM går. Målet är att ta sig till Scandinavium med Valence, samt rida både Valence och Caruso i YRSM inomhus i mars. Madonna får följa med och gå kringklasserna på de här större tävlingarna och kan förhoppningsvis hoppa 140-klasserna under tävlingarna i början av nästa år. Lorden kommer kunna följa med under början av nästa år och även han gå kringklasserna. Kulan får gå de större tävlingarna som ligger nära och gå klasser upp till 120. Och så fort jag känner var Diablo ligger så ska även han ut och tävla lite, det får bli en senare planering för honom.

Det kan komma att bli ändringar i tävlingsplaneringen men det är så här det är planerat just nu!


Min älskling 140 i Strömsholm 2010 (mamma är lite pinsam i slutet av filmen, hon blir väldigt nervös varje tävling hon följer med på ;))

Svar på några frågor

Skriv lite info om dina hästar, vilka klasser du tävlar med de och så ?
Är en ny tjej som läser bloggen nämligen.
Ha de gött Emma

Det finns en kategori i menyn "Hästarna", där finns också flikar och text om alla hästarna. På min hemsida finns också mer info om alla hästar jag rider. www.amandagullstrom.n.nu

Kort så har jag mina egna

Valence 9 år tävlar upp till och med 150 med placering, Caruso 7 år tävlar upp till och med 145, vinst i 140, Lord Greystoke 9 år tävlar upp till och med 140, placeringar i 130 (är under igångsättning efter operation av lös benbit), Silver Bullet 5 år tävlar upp till 120 med felfria rundor.

Sedan har jag tillridnings-/försäljningshästarna Lady Madonna 9 år, tävlat henne upp i 120 felfritt med placering än så länge, har mycket mer i sig, och Diablo som nyligen kom hit och ska tävlas såsmåningom, förhoppningsvis upp i 120-130 samt en treåring som ägs av en vän som jag ska hoppa in under hösten och våren och som ska gå 4-årsklasser (1m) nästa år :)
 
Jättekul att du följer min blogg! :)

Jag undrar om jag tänker rätt nu- jag ska köpa en unghäst, jag vill ha en super lyhörd och det är helt ok om den är nervig o kräver en lugn ryttare men den måste vara lugn i hanteringen men är det rätt att tänka så när man letar efter unghäst?

Jättebra motiverande o insperande blogg :)

Unghästar kanske inte alltid är superlyhörda, men känsliga och med mycket arbetsvilja tycker jag man ska leta efter! Och det finns många unghästar som faktiskt är lite nerviga med mycket energi i ridningen med ändå väldigt stabila mentalt i hanteringen. Valence, Kulan, Caruso och Calypso boy stämmer alla in på den beskrivningen, så det tycker jag absolut du ska leta efter :) Lycka till!

vad gör du för övningar när du är ute och rider? valence är ju väldigt pigg så jag undrar hur du får honom lugn ute, min häst är väldigt pigg ute också och det är väldigt svårt att få henne att slappna av och jobba like bra som på banan

Jag försöker sysselsätta honom mycket tankemässigt, rida öppnor, slutor, skänkelvikningar, jobba mycket med att korta och länga galoppen osv. Valence är lika nervig och het nästan överallt de dagar han är på det humöret. Han blir inte lugnare av att gå på banan eller i ridhus de dagarna, så med honom gäller samma arbete oavsett vart jag rider. Upplever dock att han blir mer mentalt avspänd genom att variera ridningen mycket. Lycka till med din häst!

Dagens ridpass

Ridpasset med Valence i ridhuset var helt underbart. Det här året har varit ett riktigt läro- och rutinår för oss. Valence har en otrolig hoppkapacitet, med fantastisk teknik, kraft och försiktighet. Inga hinder känns stora med honom. MEN vi har inte lyckats sätta så många av de där felfria rundorna som vi egentligen är kapabla till i våra svårklasser 145-150 i år, och detta beror på ridbarheten mellan hinderna. Med hjälp av min tränare efter SM har vi funderat lite på tekniken i ridningen samt gjort ett byte av bett. Jag rider honom nu på ett vanligt tränsbett istället för pelham och genom Ted vet jag hur jag ska hantera när han blir stark och ligger på, så att jag kan ha samma kontroll som på ett skarpare bett. Och han hoppar väldigt mycket bättre på ett vanligt bett. Ett tag provade vi att jag skulle rida med en mycket högre hand än jag vanligtvis gör, men jag trivdes inte jättebra med den tekniken och är väldigt mycket säkrare i min "vanliga" ridteknik, vilket även Ted tyckte att jag inte skulle ändra på efter att vi provat den höga handen ett tag. Nu har jag lyckats ändra små saker i ridningen men ändå behålla min vanliga ridning där jag rider mycket på känsla, vilket jag alltid måste och har gjort. Ett tag har Valle varit lite svår att rida i galoppen på vanligt bett, han har spänt emot, lättat av för mycket i handen och gått i en ganska hög form. Så detta har nu varit fokus att jobba på. Under passet idag fíck jag honom precis dit jag ville, i slutet av passen gick han fram till bettet i en låg och fin form, avspänd, lugna galoppsprång och otroligt fin balans. På volterna kunde jag verkligen forma honom för innerskänkeln och på rakt spår fick jag honom helt jämn och rak. I vänster varv får jag honom för mycket på min vänstertygel, innerhanden så jag jobbade honom utåtställd i det varvet ett tag så jag fick fram och in innerskänkeln och i slutet så kunde jag rida honom på ytterhanden. Så glad över det här passet och nu känns det som att vi har hittat rätt spår. Ska bli kul att tävla honom på lördag och spännande att prova min nya teknik även inne på tävlingsbanan.

Idag red jag också Diablo och Kulan på ängen bakom huset, Diablo skrittade jag fram i en backe i närheten några gånger. Han behöver musklas ordentligt över ryggen och rumpan och klättringen idag tyckte han var superjobbigt. På ängen var båda jättefina, Diablo knäpper tyvärr av för mycket i formen men det kändes betydligt bättre på ett grövre tvådelat bett, imorgon ska jag prova novabettet på honom. Hoppas att han vågar gå fram mer till handen då. Men han är så underbar att rida. Kulan jobbade jag en hel del med samlad galopp och tempoväxlingar, han var superfin!

Madonna, Lorden och Caruso fick vila idag. Imorgon ska jag åka till ridhuset med Donna, rida ut Caruso och Valence. Skritta Lorden och Kulan. Diablo ska få komma ut och klättra imorgon.

Bilder som Erika tog på Diablo och Kulan :)


Till ridhuset

Ska nu åka till ridhuset med världens bästa älsklingen Vallis <3 Ska bli skönt att rida igenom ett markarbetespass helt själv i ridhuset nu och inte tänka på någonting annat än just mig och Vallis. Han är mitt hjärta <3Skriver mer ikväll och lägger upp bilder från dagen som Erika har tagit!

Lite roliga filmer...

Satt just och tittade på filmer som jag klippte ihop för några år sedan. Carusos och Lordens film från början och två år framåt samt en film på Valle som 4-5-åring- Tror det var ett till två år sedan jag klippte ihop de här filmerna :)

Caruso
Lord Greystoke

Valence


Första ridpasset på Diablo

Diablo gav en fantastisk ridkänsla idag. Jag red ut på honom och galopperade en del på härliga grusvägar. Han är inte riktigt framme i handen och har tendens att "knäppa" av i formen vilket jag måste jobba mycket med. Men vilken otroligt härlig häst att rida. Underbar energi och jättemycket schwung i traven. Och hans galopp var fantastisk. Vissa hästar ger en ganska unik ridkänsla, så man helst inte vill sluta rida. Diablo är definitivt en sån häst.

Den dagen han ska säljas tror jag inte det blir speciellt svårt att hitta kanske en juniorryttare till honom. Det är en häst som kommer bli otroligt rolig att rida - varje dag.


Ett jobbigt beslut...
Du ska ju vara min framtidshäst... Jag älskar dig så mycket. Jag vill inte.

En rolig söndag och ny häst i stallet

Dressyrpasset med Valence igår gav verkligen resultat. Idag var han helt fantastisk att rida från det att jag satt upp till jag hoppade av. Jobbade honom ute och han var verkligen en dröm att rida, min älskling. Nu ska jag göra några riktiga dressyrpass i ridhuset denna vecka inför helgens 135 i Södertälje och framförallt nästa vecka inför Strömsholm.

Caruso vilade idag igen. Ögat är fortfarande inte helt bra så känner mig lite bekymrad över det. Imorgon ska jag ringa veterinären igen, men ögat har ingen skada längre men han öppnar inte ögat helt ännu och ser lite svullen ut i ögonlocket, min lilla prins, vill att han ska må helt bra nu.

Donna reds på banan en stund, red mest längs med spåret och över diagonalen för att inte rida på för mycket böjda spår ännu. Hon är superfin i skritten och galoppen men traven känns lite svag fortfarande. Tror hon behöver några veckor för att stärka sig och med tiden kommer hon bli alltmer liksidig nu när vi rättat till hennes kors. Hon var världens mysigaste innan vi skulle rida, hur kelig som helst och la hela huvudet i famnen. Hon har en helt fantastisk personlighet den flickan!

Lorden skrittade jag ut på idag ca 40 min, hade sadel på och han var så pigg och så glad, känns superfin. Han går fortfarande barfota efter operationen men ska få skor om några veckor när han ska börja ridas mer i trav och galopp. Han blir ibland lite öm på grusvägarna så idag red jag en runda där den finns en jättefin gräsväg, det var mysigt.

Kulan red jag på banan idag, hoppade en studsserie med honom och travhoppade två räcken med travbom framför. Avslutade passet med att rida runt fyrkantsspåret i så kort galopp som han bara kan, och det tycker han är riktigt jobbigt, men han var riktigt fin. Älskar att rida honom, han kommer bli min framtida stjärna med åren. Kulisbulis <3

Och nu står en ny kille i stallet, en 12-årig holländsk valack. Diablo heter han, hur vacker och snygg som helst. Har inte ridit honom än, men sett hans ryttare rida honom idag när de lämnade honom hos oss. Ska bli superspännande att jobba med honom. Förhoppningsvis ska vi ut och tävla en del och sedan ska han säljas. Här är en bild på honom :)


Lördag

Ridpasset med Valence i ridhuset var riktigt bra idag. Vi jobbade igenom ordentligt, det var lugnt och skönt i ridhuset och han var väldigt fokuserad. Ska lägga ner ordentligt med jobb på det dressyrmässiga arbetet nu med honom, det kommer vi ha stor nytta av på banorna i höst.

Madonna reds ut idag, väldigt mycket skritt med en del trav och galopp också. Hon jobbade på fint!

Kulan skrittades bara ut barbacka, likaså Lorden. Caruso har fått en ögonskada men som tur var så sa veterinären att det inte var någonting att oroa sig över. Men han har fortfarande lite ont så vill inte rida honom då.

Nu ska jag gå ut med några vänner, ha en super lördagskväll allihopa! Kram


Dagens ridpass

Madonna red jag ut på idag i alla gångarter, inte så länge men första dagen sedan behandlingen som vi gjorde mer än bara skritta. Hon kändes jättefin.

Valence och jag tog en längre runda med ganska mycket galoppjobb. Han var superfin i början, men fick som han kan få ibland några hysteriska utbrott mitt under passet, för att sedan vara jättefin igen. Imorgon tänkte jag åka till ridhuset med honom och verkligen rida igenom honom lite, han har sjukt mycket energi och jag måste lägga ner jobb på dressyrarbetet nu fram till alla viktiga tävlingar börjar igen.

De andra hästarna vilade idag. Imorgon ska jag rida alla under dagen.

Från och med nästa helg börjar tävlingarna och håller på i princip varje helg fram till början av december :D :D SÅ KUL! Imorgon ska jag försöka lägga ut min tävlingsplanering! :) Kram på er så länge!

Saknar Calle så himla mycket. På söndag kommer en ny häst och fyller hans tomma box. Men har pratat med hans nya ägare och hon verkar jättenöjd och allt gick verkligen toppen, sånt blir man så glad av att höra!

Svar på några frågor

Tja! Gillar din blogg och du verkar vara en väldigt ambitiös ryttarinna :) Jag undrar vad du har för tips för att få bättre självförtroende i hoppningen? Mitt stora problem är att jag är för feg, känner jag att jag kommer lite fel på ett hinder jag tycker är stort så styr jag undan. Har ganska bra avståndsöga men behöver nog mer rutin - har du ngt bra tipps när det gäller detta? Har du varit där själv? Tack för en bra blogg!

 Vad roligt att du gillar bloggen. Självförtroendet i hoppningen är otroligt viktigt, och hästarna är generellt sätt otroligt bra på att känna av ryttarens självförtroende och mod på hinder. När jag tycker att ett hinder är stort tex när jag går banan så försöker jag fokusera på hur jag så bra som möjligt kan förbereda hästen och rida mot hindret för att hästen ska få så bra förutsättningar som möjligt att hoppa det felfritt. Jag har nog aldrig varit rädd för att hoppa högt, och när jag väl rider mot ett hinder så finns det inget annat i huvudet än att hoppa det. Men hoppning är en färskvara och det krävs mycket rutin. Jag tror att du ska hålla dig på den nivån du har stort självförtroende, kanske bara ta något högre språng då och då tex på linjer eller ut ur kombination där du har enkelt för att bara rida framåt och inte behöver ”se eller känna” något avstånd. När du känner att en nivå är väldigt lätt kommer du vilja gå upp i höjd och förhoppningsvis inte reflektera över det. Och inför en debut så försök istället för att fokusera på hur stora hinderna är planera din ridning och lägga ner tankejobb på det istället för att jaga upp dig över hinderhöjden.

Vad tycker du e 3åring borde kunna innan den blir 4( vad e grunden enligt dig?)

Jag tycker att en treåring bara behöver kunna ridas i skritt, trav och galopp, svara för hjälperna framåt och bara tycka att det är hur kul som helst att ha en ryttare på ryggen. Jag tänker inte på formen eller så när jag rider en så ung häst, det viktiga är att hästen svarar för hjälperna och tycker att det är roligt. Om treåringen är väl framme kan man också hoppa över väldigt låga hinder, men som gärna får vara lite utsmyckade med tex små lådor eller en liten vattenmatta. Det är bra att börja med tittiga hinder så fort som möjligt och när hinderna är så små, så att det inte blir något märkvärdigt. Tycker att man ska rida korta pass med massor av beröm så att de känner sig riktigt duktiga!

Hej! Jag undrar om du har någon erfarenhet av repnosgrimma? Dels aachen och dels remont? Blir det skarpare än vanligt eller vad fyller repnosgrimman för funktion? :)

Det har jag tyvärr inte. Men jag vet att det blir skarpare med en repnosgrimma än utan. Det används ofta på hästar som tex gapar eller blir lite starka mot bettet, då repnosgrimman blir starkare än en lädernosgrimma. vilken /vilka tränar du för? vilken är den bästa tävlingsplatsen? nämn dina topp 3 rundorna du gjort ;) bor du på din gård med din familj?

Jag tränar för Ted Nätterqvist sedan ca fem år tillbaka, när Valence var fyra år. Han är A-tränare och helt fantastisk. Han har hjälpt mig att utveckla min ridning och mina unghästar upp i klasserna på ett väldigt bra sätt och lär ryttarna att själv analysera och lösa sina problem. Hm, jag älskar Strömsholm både inomhus och utomhus. Grevagården inomhus är också en favorit. Tierp utomhus gillar jag också väldigt mycket. Och Helsingborg och Flyinge inomhus. :D Häftigaste utomhusbanan jag tävlat på var förstås i Drammen! Det var en fantastisk känsla! Hm, det måste vara 150 Tierp Grand Prix med Valence. Vi var dubbelnolla och kom 2:a! :D


Norge med Valence, en runda med 0+4 fel som jag ändå var väldigt nöjd med, vår första internationella start.

Och så måste jag väl säga en runda med Caruso också, vinsten i 140!


Ja det gör jag! ”)

Varför rider du inte unghästchampionat på dina hästar när du har så fina? Och rider så bra med mkt rutin :) det skulle ju kunna gå hur brfa som helst

Jag är faktiskt inte jätteförtjust i unghästchampionat. Valence fick Breeders i Flyinge som 5- och 6-åring men det var mest för att han och jag skulle få rutin från större tävlingar eftersom att han var min första häst och vi behövde rutin båda två. Hästarna ska inte vara bäst förrän de är runt 11-12 år och i många fall kan ett unghästchampionat vara lite knäckande för en unghäst om de inte är tillräckligt färdiga för det. Caruso har alltid varit väl framme för sin ålder men inte riktigt mogen i huvudet som jag har känt, och med Kulan är det tvärtom, otroligt stark mentalt men kroppen behöver tid att växa och bli stark. Självklart är det roligt att rida ett championat och väldigt meriterande om man har en väldigt färdig unghäst som är redo. Med Caruso och Kulan har jag istället valt att ta med dem till de lite större tävlingarna, tex Strömsholm inomhus och utomhus på slottsbanan, Södertälje inomhus osv så får de gå på mer spektakulära tävlingsplatser i de lägre klasserna och smaka på den miljön. Alla gör som de tror är bäst för sin häst och detta är min filosofi!

Valence i Flyinge dag 2 5-årschampionat 125

Hej! Heter ägaren Jeanette? Eller är hon kanske en tidigare ägare? Jag va med på en träningshelg men henne för några år sedan och hennes unghäst hette Lady Madonna e Cardento :) Jättefin liten häst :)

Det är tidigare ägaren! Ja det är hon verkligen! :)

Haha så himla söt han är, när du klipper dina hästar, ser att du låtit bli att klippa vid sadelläget. Klipper du ben och huvud? Kram

Ja jag lämnar en ruta vid sadeln. Klipper huvudet och benen, brukar lämna vid skenbenet om det inte är alltför mycket päls som skydd!

Nu när du har Donna hemma, går hon också med valackerna? :)

Nej hon går bara med min mammas valack som är världens snällaste! :)

Hej! Brukar du linda dina hästar när du rider eller ha nattbandage? Tycker du det ger någon effekt?

Nej mina hästar har ingenting på benen på nätterna. Däremot är de ute väldigt mycket så de får mycket blodcirkulation genom rörelse. Ingen av mina hästar har problem med galliga ben så det finns ingen anledning att linda, tror att sålänge hästarna inte står för många timmar i box så får de så bra cirkulation i benen att de inte blir galliga. Enligt mig ger rörelse överlägset bäst effekt!

Roligt!

Det kommer förmodligen en till försäljningshäst hit på söndag! :D

Motivation

Motivation är något av det viktigaste som finns inom idrott. Utan motivation finns ingen kämparglöd, inget självförtroende, glädje eller träningslust. När det händer mycket i livet, som kan vara stressande, få en att känna sig arg, ledsen eller besviken så brukar ofta motivationen försvinna. Detta har varit ett år där det hänt otroligt mycket saker utanför hästarna, och perioder när jag mått väldigt dåligt, som också gjort att min motivation ibland svikit. Jag brukar då försöka hitta saker som ger mig motivation igen, vilket ofta är att göra en större tävling, kolla på hästhoppning från Världscupen, Global Champions Tour, Mästerskap osv på TV eller titta på sina egna bästa rundor med hästarna. För att kunna prestera och göra det bästa inne på banan måste man ha stor motivation, tro mycket på sig själv samt ha en harmonisk situation kring sig själv, vilket tyvärr för mig inte kunnat vara så som jag kan önska. Det har varit så mycket saker runt omkring att hela tiden tänka på, vara stressad över osv. Men jag har också försökt lära mig att man inte kan vara alla människor till lags, utan måste under dessa perioder stänga av allt runt omkring, fokusera på sina närmaste som vill en väl, sina hästar och framförallt sig själv för att hitta tillbaka. Jag får motivation genom att umgås med mina absolut närmaste vänner, ha lugnt och glatt runtomkring mig samt prata med min tränare som alltid gör mig lugn, som tror på mig och som alltid, alltid finns där och är otroligt engagerad.

Så, när motivationen sviker, försöker jag ta mig tid till mig själv och hästarna, titta på videoklipp på världens bästa ryttare och de rundor jag själv gjort som jag är nöjd med.

Ett videoklipp som precis gav mig mycket inspiration var detta, ett fantastiskt reportage om en otrolig förebild och fantastisk ryttare. Definitivt värt att lyssna, ta till sig och inspireras av.

http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=909354

Frågestund

Har ni något ni funderar över får ni gärna ställa frågor till mig! Svarar så fort jag har möjlighet och tid! :)

En dag med fullt upp

Idag har det varit en stressig dag. Har bara hunnit skritta Madonna, samt skrittat Caruso med Lorden som handhäst samt haft tusen saker utöver hästarna att stå i. Den tid jag hade över under hela dagen var jag hos min vän Erikas häst och red den för första gången sedan en olycka som hände henne för en vecka sen. Hennes häst var otroligt pigg och jättefin, ska bli roligt att hålla igång honom lite tillsammans med hennes lillesyster tills Erika blivit frisk igen.

Nu ska jag ut och rida Kulan på banan. Valence kommer jag bara longera en liten stund, han jobbar så fint under longering så det blir nog bra för honom. Imorgon ska jag åka till Runsten samt rida Erikas häst. Ska upp tidigt imorgon bitti så jag hinner rida mina på morgonen, mysigt!

Videoblogg stallet


Dagens ridpass

Ridit alla fem hästarna idag.

Madonna och Lorden skrittades i ca 40 min.

Caruso reds ut på en ganska kort och lugn uteritt.

Valence och Kulan fick komma ut på en ganska lång tur med mycket galoppjobb!

Lorden var lite jobbigt i början och bockade en hel del, och jag satt barbacka... Men så fort vi kom ut var han jättefin. Alla andra var superduktiga!

Oteknisk

Har gjort en videoblogg idag för de som undrade om jag kunde visa stallet. Problemet är att videon ligger på min nya mobil och jag lyckas inte föra över det till datorn, men pappa skulle försöka hjälpa mig imorgon. Jag är väldigt oteknisk!

Kan ta bilder på hagarna och ridbanan imorgon med vanliga kameran!

Sov så gott, hörs imorgon!


Dagens ridpass

Idag var Madonna hos kiropraktorn igen och rättade till sitt kors! Nu ska jag skritta henne fram till torsdag sedan kan hon börja ridas som vanligt. Ska bli jätteroligt att komma igång på riktigt nu när vi vet att hon mår helt bra! :)

Kulan red jag på banan, han var otroligt fin! Jobbade med lite små hinder och han var jättefin både under uppvärmningen och hela passet! Avslutade med några större hinder och han hoppade hur bra som helst, öppnade upp väldigt mycket i bak vilket han börjat med sista månaderna. Han har alltid väldigt bra teknik bak men idag hade han mer tryck i sin hoppning.

Lorden och jag var ute och skrittade, första gången jag satt på honom på 6 veckor! Det var helt underbart. Han var så pigg och så otroligt lycklig. Ska bli så roligt att smyga igång med träningen under hösten och vintern så kommer han ut bättre än någonsin på tävlingsbanorna i början av nästa år! :D

Caruso och Valence strosade i hagen idag, jättemysigt!
Lorden i en 130-klass i våras. Finns ganska stora språng i honom minsann... :)

Sista ridpasset

Valence var jättefin idag, red ett kvällspass på banan. Kulan fick vila, han ser lite trött ut just nu och ligger mycket ner i boxen, så vi gosade bara en stund under kvällen.

Imorgon är första dagen Lorden sätts igång igen! Ska bli helt underbart att sitta på hans rygg igen, och då ska vi inte tala om första tävlingsstarten vi gör efter den här tiden... Gud så roligt det kommer bli!

Blev inte så många bilder...

Och vädret var inte det bästa heller! Men hon var så duktig!
Scrållan

Har haft två lektioner och hoppat en treåring sedan jag skrev sist. Nu ska jag ut och ta in alla hästarna och så blir det sena ridpass på banan ikväll.

Treåringen "Scrållan" som ägs av Johanna hoppade för första gången under ryttare idag och hon skötte sig super. Det var verkligen roligt och så fort hon förstod vad det gick ut på bjöd hon mot hinderna och verkade tycka det var riktigt roligt. Hon hoppade väldigt väl alla språng och gav en fin känsla för framtiden. Inget stopp och inte nära en rivning, det värsta som hände var att hon vinglade lite i början! Väldigt lovande! Det som är lite kul med det här stoet är att hon är uppfödd av en av mina närmaste vänner Zara och hennes mamma. De sålde henne och hon blev återigen såld och hamnade då hos Johanna - som råkar bo i Mariefred och så känner vi varandra! Ibland är världen VERKLIGEN liten...

Bilder från idag med Scrållan, eller Scandinavia WCT som hon egentligen heter kommer ikväll!

En annan bild från transporten som jag snott från Johannas facebook!


Söndag

Igår var jag i Stockholm med två helt underbara vänner, vi åt middag och gick på bio! Det var verkligen jättemysigt och otroligt roligt! Väldigt tråkigt att vi inte kan ses oftare!

Idag har jag varit ute och skrittat Madonna i ca 45 min. Imorgon blir det återbesök hos kiropraktorn.

Caruso och jag tog en långtur i skogen och galoppjobbade. Jag red barbacka och han var superpigg! Innan jag fick min första egna ponny så fick jag möjlighet att rida en äldre dms två shettisar samtidigt som jag red på ridskola. Jag red hennes två shettisar under flera år och hon hade inga sadlar så jg fick alltid rida barbacka. Än idag älskar jag att göra det och tror att det är väldigt nyttigt för balansen och känslan.

I eftermiddag ska jag hoppa en annans treåring som ska hoppas in inför nästa år som 4-åring. Ska försöka ta lite bilder då! :)

Ska rida Valle och Kulan ikväll också!

Ett klipp från när Elin och jag varit ute och ridit, så gick jg in på banan och tog ett språng barbacka på Caruso. Elin satt då på Lorden och filmade :)
http://www.youtube.com/embed/ivsaN-iLOMA


Hoppträningen

Valence kändes fin igår, första träningen inomhus för året. Vi hade väldigt lång uppvärmning med mycket krävande arbete. Sedan började vi jobba med att hoppa små hinder med olika övningar, bland annat att hoppa en bana med så korta vägar som möjligt över små hinder. Vi avslutade sedan med att hoppa en bana på valfri höjd, och vi hoppade en bana på 145-150, oxern ut i trekombinationen på 155. Ridkänslan är fortfarande annorlunda från vad jag är van vid och Valle går med huvudet väldigt högt i galoppen. Men han hoppar otroligt väl genom kroppen på ett sätt som han inte gjort tidogare. Tävlingen om två veckor blir otroligt spännande.

Caruso kändes jättefin under uppvärmning och de små övningarna över hinder. Sista banan låg på 145 som förberedelse inför höstens tävlingar och han hoppade väl. Ibland fick han inte genom sprången i bak så som han brukar, men hoppade ändå väl på en bana som både var ganska svår och stor.

En bra träning, fick inte till den "optimala" känslan man alltid söker, men hästarna hoppade väl och med stort förtroende. Hoppas att vi får en rolig och bra inomhussäsong!