__

Finbesök!

Lorden står hemma i sin box igen! Hans nya ryttare Rebecca är här och ska vara med på kursen imorgon! Så himla roligt! Urgullig tjej, så kul med nya vänner och underbart att se Lorden igen. Han ser ut att må så himla bra och extremt välryktad... :)

Ramius & Kulan

Min vän Amanda fick faktiskt hoppa Kulan för Ted igår i samma grupp som mig och Ramius! :) Det pga att hennes häst fått en spark och hon var tvungen att betala för platsen ändå. Nyttigt för Kulan att få komma ut på annat ställe och eftersom att Amanda ridit honom så pass mycket tänkte jag att det kunde vara en rolig sak att göra. Båda skötte sig jättebra och det är riktigt roligt att Kulan är igång nu igen efter sommarvilan! En liten filmsnutt på dem får ni se också! Ramius första kombination ligger på 130/140/140, första linjen på 140/140/145 och andra linjen på 135/140/140. Vill inte lägga in hela filmen med alla travpauser, volter och justeringar. Så snyggt att hon är på väg ut till höger efter grinden och jag håller på att åka själv till vänster - dit vi ska... ;) Men lite får ni iallafall se lite av träningen. Första linjen var svår för oss, med tre galoppsprång fram och sedan tre tillbaka, men ändå var han så fantastisk över 145 oxern som sista hinder på linjen. Tänk när vi fått igenom allt på marken, vilken häst!!
JAG ÄLSKAR DIG <3

E liten arbetsmyra med helt underbar personlighet. Enorm glädje att få ha henne i stallet! Lady Madonna <3


Film Lady Madonna Tedträning bana 145

Hon går ju inte alls lika roligt med huvudet med bettet som med hackamoret, men hon känns ändå lydig och håller huvudet ganska stilla ändå. Hon har det snällaste bettet man kan ha och ändå är hon så lätt att man knappt vill hålla henne. Men just nu känns det ändå som ett bättre alternativ för mig än hackamoret, förhoppningsvis kommer jag kunna växla lite mellan dessa sen. Sista språnget i slowmotion är en maxad 145 oxer, och den seglar hon ju över! Hon har verkligen kapacitet. Men som ni ser första gången i trekombinationen blir hon låg över B. river dock bara den undre bommen som ramlar när hon hoppar C-hindret ;) Men nu ska jag rida och tänka lite annorlunda, det hänger på min ridning!


Sadelkammaren

Nu ska Erika och jag ta tag i sadelkammaren och måla om taket och hyllorna. Städa ur och göra snyggt!

Måste förbereda inför kursen med mat och allt också, ska bli jättekul! :D

Tedträningen lördag & söndag

Madonna gick första dagen för Ted och skötte sig som vanligt exemplariskt. Jag rider henne just nu på bett även i hoppningen då hon tagit sig lite friheter med hackamoret och går lite för lågt med huvudet och det tar mycket längre tid för mig efter hinderna att sätta henne i balans och i en bärig galopp. Hon gick senaste tävlingen på bett också och då var hon ju placerad i både 130 och 140. Det var en ganska basic övning som uppvärmning för att sedan hoppa en lägre bana och avsluta med en bana på valfri höjd. Vi hoppade en bana där de flesta hinderna låg upp mot 145. Hon hoppade helt fantastiskt på alla hinder på banan men blev lite låg över B-hindret i trekombinationen som bestod av räcke, räcke och räcke. Hon backar ju av och hoppar mycket bättre över B-hindret om det är en oxer, men hon har ju gjort så många fina 140-rundor men blivit låg på B-hindret och fått nedslag där. Vi hoppade om trekombinationen flera gånger och jag fick prova lite andra sätt för att se om jag i ridningen kan få henne att hoppa rundare framförallt över B. När jag provade en sak hoppade hon super på A och B, men då fick vi med oss C istället. Ted kom sedan på att jag istället ska rida med lite buren hand in i kombinationen så hon håller upp huvudet lite mer och att när hon sedan kommer in i kombinationen så kan martingalen möta upp henne och hjälpa henne att hoppa mer igenom sig. Svårt att förklara, men det kändes väldigt bra. Det gäller att hitta de där små sakerna för att kunna hjälpa hästarna att hoppa utifrån bästa förmåga. Madonna hoppar ju hinder upp till och med 150 på en väldigt fint och enkelt sätt, så vore ju så himla bra om jag fick till det tekniskt rätta i ridningen hela vägen också! Finaste flickan i världen! <3

Två rundor där just räcket på B-hindret tagit nollan ifrån oss...

Ramius hoppade ju som vanligt fantstiskt, sånt otroligt scope och hopp i den hästen. Men just nu har vi väldigt mycket andra problem att jobba med, för han är så otroligt dåligt riden på marken och är väldigt ogymnastiserad i sin kropp, man kan inte ha honom mellan hand och skänkel på rätt sätt och är svår att få igenom halvhalterna på rätt sätt. Det första jag alltid börjar med när jag tex hoppar en ung häst är att den ska vara helt rak fram till hindret och efter, och gå i samma galopp hela vägen till hindret och efter. Ramius är så svårt att göra detta, men han är ju inte skolad på det sättet heller. Vi hoppade en väldigt teknisk bana igår, på ca 140-höjd med totalt 20 språng. Men vi vr tvungna att så fort han stretade iväg i galoppen och inte var lydig och mjuk så skulle jag sakta av till trav, in på volt, flytta honom för skänkeln och lägga ner honom i formen för att sedan fortsätta. Detta var skitjobbigt, för vi fick göra det efter varje linje eller max två till tre språng. Och när Ramius kommer in i att hoppa bana ligger han på ganska myckeet och då var det svårt att få honom att sakta av till trav och komma till arbete där. Dock kände jag otroligt stor skillnad genom passet och ska lägga ner väldigt mycket konsekvent arbete med detta. Ted gillade dock, förutom att han är extremt oskolad, hans språng och sa att han har väldigt stort hopp och kapacitet men att jag kommer få riktig utdelning i de stora klasserna först efter ca 6 månaders arbete. Men det är så värt det, har aldrig suttit på en häst med det språnget, det känns som han flyger emellanåt. Världens bästa! Det jag också är väldigt glad över att träningen hemma givit resultat för han har utvecklat sin frambensteknik mycket och är snabbare i fram när han kommer in lite nära!! Är så fullt motiverad nu efter träningen med Ted. Tusen tack för all hjälp!


En fråga om inlärning av galoppombyten

Hej Amanda! Jag har stora problem med att byta galopp på min häst. Visst hade du en video på din gamla blogg med Caruso där du visade steg för steg hur man kan lära hästarna det? Har du kvar den videon? Tack på förhand /Melina

Oj, jag letade upp den videon på min gamla youtubekanal. Det var drygt två år sedan den videon spelades in, precis som du skrev på Caruso. Han är bara 6 år på videon och jag höll då precis på att lära honom förvänd galopp med byten samt att byta från rätt till förvänd. Han är fortfarande ganska svag i sin galopp och ung för alla dessa övningar, men jag publicerar videon här ändå!

Det jag ville visa då och vill säga nu är att man alltid börjar med att göra enkla byten, alltså att sakta av till trav ett par steg och byta galopp. Därefter är det bra att först flytta dem lite sidvärts i galopp, för att sedan gör ett enkelt byte.

Därefter flyttar jag hästen i sidvärts i galopp för att sedan sitta om och göra bytet. Om man har en häst som har väldigt svårt för att byta kan man ta hjälp av en bom (försöker visa detta). Caruso gör bytet efter några gånger på filmen eftersom han inte är tränad att byta galopp just över bommen. Men man ska försöka i all mån man kan lära dem byten utan bom, för ett byte har egentligen ingenting med att hoppa hinder eller bom att göra. Att använda staketet till att flytta dem sidvärts ut till spåret och få staketet som hjälp för att bromsa upp hästen är också bra.

En sak som jag tycker är otroligt viktigt är att hästarna inte far iväg i en större eller snabbare galopp efter ett byte. Ett galoppombyte är en samlande rörelse och hästarna ska inte springa iväg efteråt, utan vara kvar i balans och i samma eller mer samlad galopp efter.

Som sagt, videon är jättegammal och Caruso är ung, jag är mycket mindre rutinerad då än nu. Men visar den ändå! Kan också göra en ny video snart med både honom och Kulan. Visa den förvända galoppen med byten mer då och byten helt på rakt spår! Det finns säkert många andra bra sätt också, men det här är det sättet jag fått lära mig av Ted hur jag ska lära mina unga hästar att byta galopp och har fungerat fantastiskt bra.

Det här är det sättet jag fått lära mig av Ted hur jag ska lära mina unga hästar att byta galopp och har fungerat fantastiskt bra.

Hoppträning för Ted!

Lady Madonna och jag ska åka iväg och träna för Ted i eftermiddag!! :D :D Erika följer med och filmar! :D


Som två maskiner

Igår var Erika och jag så himla flitiga, vi målade och målade större delen av dagen.

Hela stallet är målat, även taket! Det är så stor skillnad, ljust och väldig nykänsla! Vi målade om fönsterna, alla väggar med vitt, gjorde helt klart i Kulans box och hann till och med börja med Musses box. Nu ska vi bara göra klart den och måla om i sadelkammaren så kommer det bli så fint överallt! Tusen tack bästa Erika, som vi jobbade på igår ;) <3

Nästa helg kommer tävlingarna igång igen på allvar. Åker på meeting fredag till söndag med två hästar som ska gå 130, 140 och 140! :D Så roligt!!


Hoppning på gräset med Caruso

Caruso skötte sig så fint idag, lite överladdad och tog tag för mycket i början, men han var jättefin. Hoppade riktigt stora hinder i slutet, utsprången i kombinationerna låg på 155. Skulle vara kul om han fick göra sitt första YRSM i slutet av augusti, vi får se. Vi har lite att jobba med, jag måste tänka lite annorlunda i hoppningen på honom och han behöver lite mer rutin för stora hinder hoppar han på ett enkelt sätt. Provade två bett idag också men litte babypelhamet känns absolut bäst på honom. Fin kille. Pappa och Erika var med och filmade lite, här är några videoklipp!


Min första riktiga kurs!

Håller på att planera lite kring min kurs som jag ska ha här hemma nästa vecka. Träningar har jag hållt i nästan två år nu, men jag har faktiskt aldrig anordnat en kurs på det här sättet förut! :) Spännande!

En hel dag med träning!
Tisdagen den 31 juli

Vi börjar med ett markarbetespass på förmiddagen med bommar och små hinder med fokus på lydnad.

Därefter är det lunch tillsammans ute på altanen som avslutas med ett teoripass i ca 30-60 min om hästarnas träning inför tävling samt hur man kan lägga upp sin tävlingsplanering. Vi avslutar med en liten frågestund om allt möjligt ni undrar över.

Därefter ska jag rida en av mina hästar och göra vissa hoppövningar, vad man kan tänka på ridningen på linjer och att hoppa hinder ur sväng. Kommer också försöka visa hur tekniken och sitsen i ridningen kan påverka hästens språng.

Efter det blir det fika med saft, kaffe och nybakade bullar.

Därefter ska vi gå en bana som på tävling, mäta linjer och hur man kan tänka kring det.

Vi avslutar dagen med ett banhoppningspass på stora gräsbanan.

Hästarna får stallas upp i box eller låna små hagar under dagen!

Begränsat antal platser på kursen, anmälan är bindande. Tidsschema kommer veckan innan.

VÄLKOMNA! /Amanda

En simpel men väldigt nyttig övning

På morgonen red jag Valence och Kulan på grusbanan i värmen. Hästarna kan knappt gå ute i hagarna pga fruktansvärt mycket bromsar, de fåt panik och springer som idioter om man släpper ut dem. Jag försöker rida lite mer istället och ta promenader då och då.

Jag gjorde egentligen en otroligt simpel övning men som man ändå kan jobba mycket med. Det är två bommar med ca 20 m mellan. Jag började med att trava över första, sakta av och skritta några steg för att sedan trava över den andra igen. Sedan trava över den första, sakta av till skritt mellan och galoppera över nästa. Därefter galoppera över första, några skrittsteg mellan och sedan galopp över den andra. Galopperade även in över första, la en stor volt och sedan tillbaka på linjen över den andra bommen samt galopperade över båda och växlade antalet språng mellan. Var också noga med att hålla samma galopp in över första, linjen fram och över andra för att sedan komma in i en galopp, rida den andra galoppen mellan och sedan komma ut i den andra galoppen igen över andra bommen, så jag kan kontrollera exakt när jag vill ha höger- eller vänstergalopp i övningen. På Kulan kom jag även in i förvänd över första och gjorde bytet i mitten av bommarna för att galoppera ut över sista bommen i rätt galopp. Det gäller också att kunna hålla hästarna helt raka och i balans i alla övergångar mellan bommarna på rakt spår.

Trots att övningen är så pass simpel har jag alltid haft problem med att lösa alla övningar över bommarna med Valence. Han har sedan han var fyra gärna velat hoppa över bommarna. Nu är han betydligt lugnare och lättare att rida övningarna på men även idag första gångerna jag kom in i trav, saktade av till skritt och sedan skulle trava igen så fattade han galopp och gjorde ett språng över den andra bommen. Jag började då istället galoppera in på linjen och sakta av till skritt och skritta över den andra bommen. Förr gick han gärna på tvären och det var omöjligt att hålla honom lugn och rak mellan bommarna i övergångarna. Han är egentligen bara lite för ambtiös så det är bara att klappa om honom och göra om det igen tills han är lugn och förstår. Idag var han helt fantastisk, så lydig, harmonisk och uppmärksam. Han gjorde alla övningarna över bommarna galant! Hans galopp är så otroligt häftig, det är sån kraft och balans, så det känns som att det skulle kunna stå ett högre hinder och att man när som helst, var som helst skulle kunna hoppa det för galoppen är alltid redo och bågen så spänd att han kan hoppa vad som helst. Fantastisk känsla!

Kulan var så extremt lydig och fin, vilken ridbarhet och inställning han har för att vara så pass ung, helt otrolig. Vi avslutade med att gå till gräsbanan och hoppa de övningarna och bana som stod uppe från träningen igår kväll som är densamma som Piet hade sist jag var på kurs hos honom. Kulan var så jäkla fin, hoppade så himla väl genom hela kroppen!

Ska hoppa Caruso på gräset nu och rida samma övning med Madonna på banan. Ramius ska jag träna på gräset över jättesmå hinder med olika distanser för att försöka få lite mer koll på lydnaden mellan hinderna. Skriver mer ikväll!


Tisdag

Ikväll har jag hoppträning hwmma igen för några av mina elever. Alla mina hästar ska ridas innan och jag ska försöka hinna måla lite i Lordens gamla box som står tom också. Det kommer en ny jättefin häst hit i augusti, ska bli så himla roligt!

Dagens ridpass

Min fantastiska vän Amanda var här och red med mig idag, så alla sex hästarna fick komma ut på en riktig långtur med konditionsjobb och klättring. Kulan har numera skor igen så nu sätts han igång i ordentlig träning! !

Helgen har varit jätterolig. Inga tävlingar, så det var tråkigt men jag fick då tid för alla mina vänner, min pojkvän och att gå ut både fredags- och lördagskvällen. Vi har nämligen Riddardagarna i Mariefred som är sommarens stora event, och då går verkligen alla ut på Värdshuset i Mariefred som ligger precis vid vattnet. En av de bästa helgerna på året, definitivt!!

Har hoppat Madonna på lite större hinder hemma på grusbanan i helgen också, upp mot 150 och hon hoppade som tusan. Hon spänner sig lite in i en kombination när det ligger på 150, men hoppar extremt bra ut. Alla enkelhinder leker hon över. Tror hon behöver få rutin och få känna att hon klarar av de svåra uppgifterna också, för kan, det gör hon! Ska hoppa henne lite större för Ted i helgen också, så blir det svårklassdebut för henne i början av augusti!

I veckan ska Bernity B besiktigas och jag ska träna för Ted i helgen med Madonna och Ramius. Det blir första gången Ted får se Ramius så det blir väldigt spännande!

Igår målade vi om stakatet på ridbanan så det är så vitt och fräscht nu! Jag hade sån tur, för båda mina fina vänner Amanda och Erika var med och hjälpte till, Christoffer, min bror och hans kompis, Izabella och pappa! Vi var sju stycken så det gick undan och det blev så fint! Tusen tack för all hjälp! <3!


Film Ramius 140

Fortfarande sjukt mycket lydnad och jobb på marken mellan hinderna. Vi ser ut som ett vilt, oridet ponnyekipage men vi jobbar på det! Hans andra 140. Rivningen beror på att vi kommer lite nära och han hoppar till höger som gör att vi kommer ännu närmre = han hinner inte upp i fram. Men gud vad jag älskar honom! <3Lite jobbigare väder för Valence när han hoppade några ekipage senare i samma 140-klass...


Underbara hästar

Är bara så glad över de hästarna jag har hemma nu, så mycket kvalité och kapacitet i dem allihopa! Valence är i sån toppform, han är bara helt fantastisk just nu!! Hoppas att jag kan hålla i det hela vägen fram till SM. Ramius ger mig så mycket glädjerus varje dag, sånt scope och kapacitet i sin hoppning, aldrig känt något liknande. Han motsvarar minst Valence i toppform. Båda två är helt otroliga! Caruso och Lady Madonna är också i superfin form och känns så fina i markarbetet och hoppar strålande, så väl genom kroppen och stora språng. Kulan är lite mer igång ordentligt i sin träning igen och är riktigt fin, men tyvärr har han inte fått på sig skor ännu, hoppas det löser sig i nästa vecka.

Emma är en fröjd att rida varje dag men nu har vi bokat besiktning för henne på torsdag nästa vecka, så hon åker nog tyvärr snart eftersom hon blir såld. Det roliga är att hon stannar i närheten så jag får se och följa henne hela tiden med sin nya ryttare. Det är jag väldigt glad över för vilken fantastisk individ hon är den hästen.

Snart står två boxar tomma i stallet, vi får se när det kommer en ny häst hem hit, det är mycket som dykt upp men ingenting som står klart ännu. Förhoppningsvis kommer ett 6-årigt sto som varit planerat länge om hon är frisk från sin skada i mitten av augusti. Hon ska vara här en längre tid bara för träning och tävling, hennes ägare har själv fött upp henne och vill behålla henne men ska studera utomlands länge. Det vore väldigt roligt om hon kom för jag har sett henne på tävling och gillar hästen jättemycket, tror hon har massor med potential! Men vi får se vad som händer framöver. Är iallafall helt lyrisk över mina fantastiska hästar hemma. Jag är så lyckligt lottad som har dem!


Ny bloggdesign :)

Världens bästa vän Erika (ettahnia.blogg.se) håller på att göra ny bloggdesign åt mig! Spännande och jättekul med lite nytt och fräscht!


Det är tomt hemma utan dig


Dagen

Idag rids alla hästar ordentligt, ikväll har jag hoppträning för mina elever! :) Roligt!

Ett OS utan Malin och Tornesch

Laget blir mer och mer ändrat för varje dag känns det som. Nu är Angelica och Mic Mac borta. Allerdings startar istället för Coupe de Couer under Henrik von Eckerman pga skada. Roffe väljer Casall då Ninja inte är i den kondition som krävs för ett OS. Nu är Tornesch senskadad och reserven Lisen Bratt Fredricson hoppar in med Matrix som inte är nära rutinmässigt som Tornesch, men som besitter enorm kapacitet.

Blir kanske lite mer "slå-i-underläge-situation" för det svenska laget än om man hade sett det ursprungliga laget och hästarna. Blir ändå spännande att följa! Bara att hålla alla tummar och tår för en bra prestation och framförallt friska hästar och ryttare så de slipper rida med endaste tre startande eftersom de verkar få åka till London utan reserv...

Dagarna som gått

Det har varit riktitgt dålig uppdatering nu igen. Det beror bland annat på att jag fyllde år i fredags och har haft en riktigt rolig, mysig och aktiv helg med familj och vänner.

Igår red jag ut på långtur med Valence och Caruso. Ramius och Kulan jobbades på banan över en 6-studs, stor vattenmatta med grind framför som en vattengrav, en mur och ett travhoppningshinder med bom framför och bakom. Dessa övningar sattes i slutet ihop som en bana. Både Musse och Kulan var hur fina som helst, Musse börjar förstå studsen bättre och bättre för varje gång och blir lite kvickare i sin teknik också.

I lördags vilade alla förutom Madonna och Emma. På fredagen kom Valence ut på en riktigt långtur, han är så fin just nu. Alla andra hästarna fick klättra ordentligt i skogen, var nog lite jobbigt för dem allihop tror jag!

Just nu är det ganska lugn på tävlingsfronten men jag ska träna för Ted med flera hästar om knappt två veckor. Därefter blir det nästan tävlingar varje helg till i början av september.

Kommer hoppa hästarna hemma på gräsbanan om det fina vädret håller i sig, ska försöka få det filmat och upp på bloggen också. Ramius och Madonnas starter förra helgen ska jag försöka ladda upp idag om youtube samarbetar med mig!


Valence utomhus SM 2011

Det är lite drygt fem veckor kvar till utomhus SM

Det krävs en enorm planering för att försöka matcha hästarna och sig själv till en så stor tävlingshelg där man verkligen vill vara på topp för att prestera maximalt. Detta är inte helt lätt just nu känner jag då tävlingarna innan inte ligger så som jag vill just nu ;) Håller på att planera och se vilka tävlingar varje häst ska göra innan, vilka träningar jag hinner med för Ted innan och hur jag ska lägga upp träningen med varje häst med individuell planering.

Ett YRSM utomhus är riktigt stort. Det går i 140, 145 och 150. Och det är verkligen maxat. Det är vattengrav med, men det behöver jag tack och lov inte bekymra mig över då alla mina hästar hoppar det nu. Skönt!

De hästar i stallet som är kvalificerade för SM utomhus i år är Valence, Caruso och Lady Madonna.

Valence är ett självklart val, han gör sitt 6:e SM nu och är fortfarande min självklara förstahäst i stallet. Men jag vill även helst ha med mig Ramius till SM i år, vilket betyder att vi måste ligga i lite nu för att kunna vara så väl förberedda vi kan på så lite tid. Men det finns knappt några tävlingar vi har möjlighet att kvala på, så det kan bli lite svårt, men vi ska göra vårt bästa. Jag vill också vattenträna honom två gånger innan, och hinna få till ridningen och lydnaden bättre mellan hinderna. Om vi inte hinner hoppa större än 140 innan så skulle jag ändå våga ta med mig honom då storleken på hinderna känns som det minsta problemet med honom just nu.

Så mitt mål är att ta med Valence och Ramius, och ha Caruso som första reserv till någon av dem om något skulle hända. Madonnas ägare avgör om hon vill att Madonna ska starta eller inte. Men självklart är min ambition det. Men hon måste få prova på någon start i svår klass innan för att se lite hur hon hanterar det. Har hittat en bra 145-debut för henne i början av augusti. Sen är ju hon till försäljning också, så man vet aldrig vad som händer på vägen.

Måste verkligen försöka få ihop en bra planering för alla fyra hästarna. Madonna och Caruso måste komma ut och få hoppa lite större innan, 140-145-150 om det går att hitta tävlingar till det. Ramius behöver komma ut och göra sina SM kval. Valence känns i toppform och behöver egentligen bara göra någon tävling till, hållas i fin form och på gott humör inför SM.


Valence inomhus SM final 2011 i Helsingborg. Vi slutade på en 7:e placering individuellt av ca 60 startande. (Hade vi inte rivit b-hindret hade vi haft medalj!!;))

Hur kan man älska en häst så oerhört mycket?

Du är det bästa, mest underbara och betydelsefulla som finns i mitt liv! Min allra bästa vän OCH stora kärlek <3

Fantastiska hästar!

Vilken underbar dag jag har haft! Min fina vän Amanda kom över och vi red ut tillsammans på en långtur. Jag red Ramius och han var inte snäll mot mig idag, väldigt spookey på allt runt omkring i början även om det gav med sig snabbt. Men han protesterade i början och vågade inte gå förbi några saker, vilket i sin tur ledde till att han ställde sig litegrann och höll på. Så fort det släppte var han precis hur fin som helst. Det är lite jobbigt när man får hem nya hästar som knappt blivit uteridna innan, för de är en ganska lång process man måste ta sig igenom. De enda hästarna jag fått hem hittills som varit snäll att rida ut på från början är Madonna och Bernity!

Därefter red jag på Caruso på banan, Amanda på finaste Kulan och Erika var med på sin häst Paul. Vi byggde upp lite roliga övningar som sedan pusslades ihop som en bana. Det började med travhoppning med spets och travbom innan, därefter en högre fyrstuds på ena långsidan, tillbaka på diagonalen över en större, bred oxer, tillbaka på en lite högre mur för att sedan hoppa in i studsserien igen. Amanda red Kulan riktigt bra hela passet igenom och det var fantastiskt att få se honom från marken.Vilka otroliga språng! Sista oxern låg på 125 och han hoppade så stort, runt och med grym teknik fram och bak. Min framtidsstjärna som kanske blir min nummer ett när han har fått tid och vuxit till sig, som verkligen ligger mig otroligt varmt om hjärtat! Vilket psyke! <3

Caruso jobbade jag länge med under uppvärmningen, måste erkänna att han har kommit överlägset längst i markarbetet av mina, det är ett stort nöje att rida honom. I hoppningen kändes allt bra förutom studsen som han var nonchalant i och inte tillräckligt försiktig. Annars hoppade han jättebra på allt annat! Vi avslutade med att höja upp och bredda oxern ur sväng rejält, pappa var nere på banan med oss då. Caruso bokstavligen lekte med fantastiska språng först några språng på 150 som sedan sista språnget höjdes till nästan 165 i bakkant, direkt ur sväng, och han hoppade helt otroligt. Det finns sån lätthet och kapacitet i honom, jag hoppas att de andra bitarna kommer falla på plats med honom snart också, han är trots allt bara åtta år. För två år sedan stannade han ut sig på alla banor som var mer spektakulära, jag kom till andra hindret i Strömsholm innan han totalvägrade. Nu går han ändå in på många av de största tävlingarna i Sverige och gör det bra, han vågar och vill. Han hoppade 150-debuten med jättestort förtroende och hoppar stora vattengravar på tävling utan några som helst problem. Jag vill att han ska börja slappna av mer ute på tävlingsbanorna bara så han vänder igenom sprången bättre i bak. Jag hoppas verkligen att det kommer, för han är en fantastisk häst!

Tusen tack för en jättehärlig dag mina älskade vänner <3Caruso 145 Runsten

Filmer Valence i helgen

130 och 140-klassen. Det har tagit fruktansvärt lång tid att ladda upp filmerna så de andra får vänta lite!


Platser lediga!

De kom ingen försäljningshäst igår pga olika omständigheter, förhoppningsvis kommer hästen hit senare till försäljning. Jättefin häst som jag tyckte mycket om när jag såg videon, så jag skulle tycka det var jättekul att få hem honom. Eftersom Emma nu också är tingad och åker i slutet av juli om allt går som det ska betyder det att jag har två boxplatser hemma för att ta emot nya hästar! Antingen unga hästar bara för inridning/inhoppning/vidareutbildning eller hästar till försäljning. Hör gärna av er till mig vid intresse!

www.amandagullstrom.n.nu


Zorba

Lite coolt

Har precis fått jobba med min engelska då det var en mamma från Finland som ringde på Lady Madonna och var intresserade av henne! :) Hennes dotter red fortfarande ponny och letade junior/young rider häst. Roligt! Får se om de ringer tillbaka igen för eventuell provridning. :)

Inget internet

Skriver allt från mobilen just nu. Åskan dödade vårt internet. Så filmerna från dagen får komma i början av veckan!

Riktigt bra dag!

Valence delade VINSTEN i 140 idag efter en felfri grundomgång där min fina vän Mikaela Zimdahl (tavlingsryttaren.se) också var felfri i grunden med Saturnus. Men på grund av fruktansvärt spöregn valde vi att dela på segern och spara på våra stjärnor! Mickis och jag har varit goda vänner många år och det kändes som det bästa, klokaste och även roligaste sättet att avsluta dagen på! Han var dubbelnolla i 130 också och 5:a! Valence hoppade magiskt idag verkligen. Han är i riktig storform, min stora stjärna!

Lady Madonna har varit jätteduktig och det är så stor skillnad på henne nu efter kiropraktorbesöket. Hon var dubbelnolla och riktigt snabb i 130, kom tvåa väldigt nära segern. I 140 hoppade hon ännu bättre men fick ett pet på ett räcke. Jag är så glad för hon hoppade fantastiskt genom trekombinationen som hon har haft lite problem med på b-hindret ett tag, men nu backade hon av och satte ordentligt höjd över b! :) Rutinen kanske börjar ge resultat nu! Madonna var dock snabbaste 4-felaren och kom 3:e placerad! Vilket innebär att hon är kvalad till YRSM!!!

Ramius har hoppat makalöst, jag har ibland lite svårt att sitta kvar. Fick ett pet i 140 egter att jag fick lite problem att få tillbaka honom på en linje och han kom för högt upp med huvudet. Annars luftade han i snitt 2dm i höjd på de andra hinderna. Riktig stjärna för framtiden, så glad över honom!

Ny häst

Det kommer en ny försäljningshäst hem till oss på tisdag! Ska bli jättespännande! :)

För mig var de självklara i Sveriges OS lag i hoppning

Läste precis på tidningen ridsport.se att Mic Mac och Angelica inte kommer vara med i den ordinarie landslagsgruppen. Jättetråkigt verkligen! Mic Mac har ju en helt galen kapacitet för hur stora hinder som helst och Angelica hanterar ju hennes temperament. För mig var detta ekipage verkligen solklara. Nu verkar det som att det blir Jens Fredricson och Lunatic som får ta deras plats tillsammans med Rolf-Göran, Malin och Henrik von Eckerman. Jag hoppas få se hästarna Coupe de Couer under Eckerman och Ninja under Roffe. Ska bli spännande att se deras val av hästar inför OS. Jag bara älskar Mic Mac som häst, hon är liksom helt obegränsad i hur högt och stort hon kan hoppa, måste vara en magisk känsla! Läste också i början av året att Angelica fått en ny OS aktuell häst i Livello som gick EM med fina resultat tillsammans med tidigare ryttaren Cameron Hanley. Men den hästen har man varken hört eller sett skymten av sen dess med Angelica? Tråkigt!

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/OS-i-London/2012/7/Ingen-Mic-Mac-i-OS/
VALENCE/CARUSO/VALENCE/CARUSO?

Gaah, kan inte bestämma mig för vem jag vill ta med mig till morgondagens tävling!!! Ramius följer med, det är säkert, han går bara en 140. Madonna följer också med och går både 130 och 140. Kan inte bestämma mig för om jag vill ta med Valence och bara rida en 140-klass med honom eller ta med Caruso och rida 130 och 140.

Beslutsångest!


Var har Kulan tagit vägen?

Det är säkert många av er som undrat var Kulan hållit hus senaste tiden. Jag bestämde mig för att absolut behålla honom trots att många visade intresse när vi diskuterade om vi skulle sälja honom eller inte. Jag vet att han är en riktig framtidshäst som både har psyke och scope för större klasser, och tiden har jag. Tog av honom skorna för någon månad sen då tanken var att han skulle på ett stort bete 2-3 månader i närheten, så skulle jag få hem en 4-åring som jag skulle hoppa in och tävla åt ägarna under den tiden. Nu blev det aldrig av så jag bestämde mig för att behålla Kulan hemma, och han har gått ett par till tre gånger i veckan, mest på grus- eller gräsbanan förstås då han är lite öm i hovarna på grusvägarna ute.

Nu håller jag på att försöka bygga upp styrkan igen genom markarbete 2 gånger i veckan, klättring en dag samt studshoppning en dag tills han får skorna tillbaka och kan börja komma ut och verkligen konditionsjobba igen. Det känns ändå som den här lugna perioden har gjort honom gott! Han känns riktigt, riktigt fin och mycket stadigare just nu.

Planen är att vi ska kunna tävla 120-130 i augusti igen för att göra några tävlingar till under hösten. Nästa år som 7-åring ska han få ta steget upp i 140-klass.


Lång och aktiv dag!

Har haft lektioner för Disa idag på båda hennes hästar. Det var jätteroligt! Hon fick jobba med att försöka få ihop sin känsla (som hon har en naturlig fallenhet för) tillsammans med att rida lite mer tekniskt där hon har en plan. Vi hade fyra olika typer av linjer på gräsbanan som hon och Diablo fick jobba med. Det gick väldigt bra och kändes som att hon tog ett steg i rätt riktning rent kunskapsmässigt i ridningen. Så himla kul!

Utöver det har jag ridit fem hästar.

Började med Musse som fick komma ut i skogen och jobba. Försökte jobba mycket mer formen idag och få honom att arbeta mer i skogen, men han är fortfarande lite för spänd på miljön runt omkring så han orkar bara fokusera kortare stunder på arbetet. Vi avslutade på banan där vi galopperade över 6 galoppbommar med korta avstånd för att han skulle få ihop galoppen och få ta i lite mer, haan var jätteduktig! Avslutade med några språng på ett högre räcke där jag la honom riktigt nära och ville få honom att vänta hela vägen fram till hindret, sprången var jättefina och lydnaden blir bättre hela tiden.

Kulan fick jobba på banan idag med mycket dressyrarbete och sedan över bommarna och krysset. Han var helt fantastiskt fin idag, extremt bra känsla och otroligt fina, stora språng över det höga krysset!

Emma (Bernity B) red jag först ut på och jobbade mycket i galoppen. Ville få henne att svara snabbare för skänkeln för jag tyckte hon var lite nonchalant i början. Jobbade också med byten på rakt spår samt att variera från stora till små galoppsprång och tvärtom. Vi red en kortare sväng för att sedan gå in på gräsbanan och hoppa lite. Hon är ju nu tingad av en kund, som vi känner väldigt väl och tjejen som ska köpa henne tränar regelbundet för mig. Hon har tävlat ganska höga klasser på ponny och har höga ambitioner, så de vill ha en häst med kapacitet för åtminstone MSV (130-140) hoppning. Jag har inte hoppat henne så mycket själv utan mest jobbat henne för att bli starkare då hon inte var jättemycket tränad när hon kom. Idag testade jag henne på lite större hinder, ca 135 och hon hoppade helt fantastiska språng. Brilliant teknik både fram och bak och underbar hinderuppfattning och inställning! Hon är bara 6 år och efter idag känner jag mig väldigt hoppfull om att med rätt matchning så kan hon basolut gå 140-klasser om 2-3 år. Ambitionen hos mig som tränare för Bernitys nya ryttare är ju såklart att ska kunna vara med och fightas i ett JSM såsmåningom! Vore ju fantastiskt om det kunde vara på hennes rygg dessutom. Hon ska vara kvar hos mig ca 2 veckor för fortsatt träning innan besiktningen som görs i slutet av månaden.

Caruso och jag red ut på en lugn tur barbacka i skogen, jättemysigt hade vi! :)

Madonna fick komma ut på en längre tur i sällskap med Erika och hennes häst Paul, mamma och Herkules. Blev ganska mycket arbete i galopp men sån skillnad i känslan, hon var så mycket mjukare i hela sitt rörelsemönster efter kiropraktorbehandlingen. Idag var första dagen jag red på riktigt ordentligt, jättefin känsla hos henne idag!

Vallis fick vila!

HÄSTLIV SILJAN

Lite pirrig inför en sak jag ska vara med på i augusti. Jag ska nämligen åka upp mot Rättvik för att hålla en föreläsning på ca 1h om min satsning, mina ambitioner och berätta lite om min träningsfilosofi och utbildning av mina hästar. Det är föreningen Hästliv Siljan som kontaktat mig och vill att jag ska vara med och delta i deras stora evenemang i augusti. Jag ska också rida två hästar på en clinic, för självaste Ted Nätterqvist! Känns ju faktiskt både roligt och tryggt eftersom det faktiskt är han som format min ridning under sex år. Jag ska ta med mig en av mina mest rutinerade hästar och rida i en av grupperna samt ta med en ung och grön häst för att rida i en unghästgrupp under clinicen. Får se vilka hästar jag tar med mig upp till Rättvik i augusti! Kommer övernatta där och åka hem dagen efter.

Jag ska nu smyga igång och skissa på vilka punkter jag vill prata om och hur föredraget ska se ut. Det ska dessutom avslutas med en frågestund.

Spännande, jätteroligt men också lite nervöst förstås!


Jag är i fel bransch

Ja, jag börjar faktiskt tvivla på om jag klarar av det här. Jag är alldeles för känslomässigt involverad i varje häst och blir så otroligt ledsen när jag säljer mina egna hästar. Undrar om det inte är riktigt meningen att det är just detta jag ska hålla på med eller om det är en fråga om tid, att vänja sig vid det. Hur som helst så blir jag på tok för ledsen för att kunna hantera att känna så varje gång jag säljer en egen häst, eller en försäljningshäst som varit hos mig en längre tid. Det är ju ens bästa vänner och arbetskamrater i vardagen. Det är emot alla principer att sälja sin bästa vän. Men det som Lordens nya ägare sa till mig idag var så klokt. "Varje gång man besiktigar och säljer en häst är det alltid en som har det jobbigt och är ledsen, medan den andra är helt överlycklig!" Värt att tänka på!

Det är tur att vissa saker får hålla livet ut <3

Filmer Ramius

Här är filmerna från förra helgen. Ni får ha lite överseende, vi har bara varit ett ekipage 3 veckor här. Det blir mer och mer harmoni mellan oss nu, även om han fortfarande är lite irriterad med huvudet i svängarna och puschar på hinderna lite för mycket själv. Men det är den absolut bästa hästen jag suttit på. Vi debuterade både 130 och 140 den här dagen, och det var hans första riktiga 140-klass! :) Petet på tvåan i 140 berodde på att vi kom lite för nära. Med mer styrka, framförallt rutin och att vi lär känna varandra så tror jag detta blir min framtida seniorhäst för större klasser! Utöver det har han en helt underbar personlighet!
På gång...

Håller just nu på att ladda upp filmerna från Ramius och min 130- och 140-debut förra helgen! Kommer upp lite senare ikväll!

I'm gonna miss you

Idag såldes Lorden efter en klinikbesiktning helt utan anmärkningar. Han åkte direkt därifrån med sina nya ägare. Det är en stor sorg som jag hunnit bearbetat under en längre tid men som jag verkligen måste ta mig igenom och lämna bakom mig nu. Det är en häst som jag lärt mig otroligt mycket av och som jag har en väldigt speciell relation till. Han har funnits i vår ägo nästan fyra år nu och när han kom från uppfödaren så hade han inte sett eller gjort mycket i sitt liv och gick att rida rakt fram i skritt och trav. Resan har varit lång och inte alltid så lätt, men så roligt vi har haft på vägen och vilka starka band vi skapat.

Till min älskade Lorden, jag älskar dig så mycket och är så tacksam över hur mycket du kämpat för mig även då dina förutsättningar stått emot dig. Jag hoppas att din tid i livet hos oss varit en bra tid och att du nu får ge din nya ryttare samma glädje som du givit mig. Du lämnar ett stort tomrum hemma hos oss och kommer alltid finnas kvar som en viktig del i mitt liv som både ryttare och människa. Jag önskar Lorden och hans nya ägare all lycka till i framtiden!

Våra första två år tillsammans när precis allt var så främmande och svårt

Vår sista tävling tillsammans, placering nationell 130 i Falun

Lorden 130 inomhus

Härlig dag!

Alla hästarna i stallet har blivir ridna ordentligt idag och varit superfina! Jag är jättetrött efter en lång dag och imorgon.väntar ännu en dag med fullt upp! Ska försöka få upp videoklippen på Ramius 130 + 140 från helgen imorgon också! Ska ta in hästarna nu och sen sova! Hörs imorn igen!

Bild Lady Madonna i helgen!

Stort tack till Emma Swedérus som tog bilden!

Fullspäckad dag!

Har hoppat lång studs på gräsbanan med Kulan i sällskap med Erika och henned häst. Därefter red vi först ut en sväng och gjorde samma övningar, jag på Ramius och Erika på Caruso. Båda var hur fina som helst! Sen skrittade vi långritt i skogen barbacka på Donnis och Lorden. Efter det joggade vi en runda i motionsdpåren! Flitig förmiddag och otroligt rolig!! :) Nu ska jag ha två privatlektioner i eftermiddag, rida ut tillsammans med Emma som ska provrida Bernity igen samt hoppa Zorba! Blir nog inte klar med allt förrän sent ikväll!

Spännande kriopraktorbesök

Har kommit hem från kiropraktorn med två hästar, Madonna och Lorden. Donnis var precis som jag misstänkte lite sne i korset igen, väldigt lite men fortfarande så finns det något som stör henne. Det beror på att hon för ca åtta månader sedan när hon korrigerades ordentligt var så otroligt ojämn rent muskulärt så det har påverkat hennes kors lite. Nu är hon helt jämn igen och hon var utöver det jättefin muskulärt, mjuk, jämn och fin i kroppen! 2-3 dagar skritt, sen kör vi på som vanligt och fightern Madonna kommer tillbaka. Och nu är hon så pass liksidig att hon inte ska behöva korrigeras i korset mer. Donnis vill verkligen alltid göra sitt bästa så jag förstod i helgen att någonting inte stod helt rätt till. Jag känner bara lite skuld gentemot henne eftersom hon var lite liknande i Strömsholm och jag trodde det berodde på själva banan mer. Sen har jag varit sjuk så många veckor och inte ridit och känt på henne själv, så jag har dåligt samvete att jag inte gjort vad jag kunnat för henne när det känns som att hon gör allt för mig. Lilla stjärnan, men nu är hon i storform snart igen. Fantastiskt av henne att hoppa den långa banan i 140 med 15 språng och lång ridtid med två pet i helgen trots det, vilket stort hjärta!

Lorden checkades inför besiktning coh försäljning nästa vecka, skos imorgon. Tänderna kollades för några månader sedan. Går han igenom besiktningen på torsdag så vet jag att jag lämnar ifrån mig honom så bra jag kan. Han känns fin i ridningen och är så gosig och glad hela tiden!

Däcket trasigt

Det var iallafall bara däcket som var trasigt. Nu har vi bytt till reservdäcket och rullar på som vanligt hemåt igen! Jätteskönt att det inte var större problem än så även om jag är jätteledsen över att behöva stå över tävlingen!

Det blir ingen tävling för oss idag :(

Hästarna står knoppade och fina och vi är jättenära tävlingsplatsen men tyvärr verkar vi ha fått problem med lastbilen så nu får vi hjälp av några mekaniker. Får se hur vi tar oss hem idag också, förhoppningsvis är det bara något litet problem med något inne i ena däcket, men vi får se... Jättetråkigt att inte starta idag förstås, såg verkligen fram emot dagens två 140-starter med mina två bästa hästar :( Men ibland händer de tråkiga saker! :/m

På väg

Nu är vi på väg till tävlingen med Valence och Caruso. Båda går 140 idag :) Får se om Caruso tycker att hinderna är lite lagom spookey... Erika och pappa åker med idag! :D

Morgondagen

Imorgon ska Emma (Bernity B) provridas igen på morgonen. Därefter ska jag rida ut tillsammans med Erika och hennes häst. Efter det åker vi på tävling igen, Valence och Caruso följer med då och går 140. På kvällen blir det filmkväll med min fina vän Izabella! <3

Ser fram emot en rolig dag imorgon! :D

Caruso b-hindret i 145 GP kval i Runsten


Ramius är en framtida stjärna!

Idag debuterade Ramius och jag både 130 och 140 tillsammans. Jag ville inte rida fort och snävt alls i 130 utan bara ge honom en bra runda. Han hoppade fantastiska språng och det var nog den bästa runda vi gjort tillsammans hittills. Mer harmoni och lugn från hans sida. Vi var nolla och jag fick som vanligt en underbar känsla!

Inför 140 på framhoppningen hoppade han hur högt som helst på framhoppningen, på gränsen till över hinderstöden. Jag valde att bara hoppa oxern på ca 125 innan och räcket på 135. Inne på banan var han återigen helt underbar, vi fick ett pet på tvåans oxer där jag kom lite nära. Annars var han så himla fin och det kändes så enkelt. Det här var även hans första riktiga 140-klass så vi är hur nöjda som helst! Ramius och jag var första utanför placering.

Lady Madonna känns inte riktigt som sig själv just nu. Jag vet inte om det beror på brunsten eller om det är något annat, men jag vill ta med henne till kiropraktorn på måndag. Hon var placerad i 130 som var en bedömning C. I 140 hoppade hon många helt fantastiska språng också, men hade två lite tråkiga pet. Det är mest i galoppen som hon känns lite konstig, går liksom inte fram för skänkeln och lägger jag på ben i det läget så slår hon lite med svansen och galopperar ännu mer uppåt istället för framåt. I svängarna blir hon lite irriterad och det känns inte så harmoniskt mellan oss just nu. Vill kolla igenom henne igen, framförallt se att korset ser ut som det ska. Det har gått lång tid och hon har musklat sig mycket och ser helt annorlunda ut i kroppen, så hon behöver nog kollas igenom igen!


Jag älskar dig <3