__

Nöjd!

Ramius rev första och andra hindret i 135,.blev jättetokigt med min start av domaren och plötsligt hade tiden rullat länge, så jag fick två dåliga språng i början sen kändes han jättefin. Känns som att han utvecklar sin frambensteknik mycket hela tiden och efter mer rutin inomhus kommer nollorna komma med honom.

Madonna var fantastisk i sin 145-debut inomhus. Det var riktigt stort och lång bana på 14 språng! Tekniskt och kändes väl tilltaget i höjd och bredd! Det var endast en felfri och många med mycket fel! Vi fick tre nedslag, men som hon fightades och det var inga grova fel alls! Hon är helt underbar den där lillfian och när hon fått gå några fler svårklasshoppningar kommer hon sno placeringar även där! :)

Jönköping som tävlingsplats var jättetrevlig! Allt låg nära och trevligt bemötande! Jättesynd dock att ridhusunderlaget kändes lite otäckt emellanåt, halt i svängarna. Det var nog första gången jag hoppade banor som Lennart Lindelöw byggt och jag har ju hört att han ska bygga väldigt svårt och stort. Men jag tycker ändå att han hade ett trevligt flow i sina banor och byggde inte sådär konstiga vägar som gör att man lätt kommer ur rytmen!

Kul att ha startat upp inomhussäsongen, och nyttigt för Ramius att vara borta på meeting (hans livs andra denna helg). Jag är superladdad inför Strömsholm om knaöpt två veckor - och då får vi lyxhoppa på fibersand som hästarna alltid hoppar allra bäst på! :D

Ramius dubbelnolla i 125

 
Ramius är här för att få rutin och för attvi ska lära oss kommunicera med varandra på ett bra sätt inne på tävlingsbanan. Tog av mig sporrarna idag eftersom att det ännu inte går att ha honom, mellan hand och skänkel så nu kunde jag rida med mer ben utan att han sprang. Det kändes mycket mer rytmiskt och han hoppade väl! Dubbelnolla i dagens klass. Han får jobba över en 135 senare idag också, för att samla erfarenhet och lugna ner sig ännu mer. Nu ska jag ut på långpromenad med Madonna som får vänta länge eftersom hon går dagens sista klass!

Finaste Donnis 9:e placering i dagens 140

Madonna var fantastisk idag, var lite orolig på framhoppningen då hon tyckte det var lite otäckt och kändes spänd. Men inne på banan var hoppade hon grymt bra. Dock mätte jag EN linje på 6 galoppsprång (mest för Ramius skull) och klantade till ridningen rejält då hjag försökte få fram henne men nådde inte fram så det blev ett tokkort sista galoppsprång och en rivning. Surt för det var bara pga en grov ryttarmiss!!

Ramius var sååå spänd idag och vi fick problem för att det var så himla tekniskt. Ridbarheten är så otroligt dålig mellan hinderna och när jag försöker samla kör han upp huvudet och springer istället på i 180... Tre ned på dagens bana, många språng superfina men det krävs tid och mycket rutin för honom. Men scope har han för att gå riktigt långt!! Han ska få komma ut och tävla mycket nu och få rutin!

Imorgon går Donna 145 och Ramius 135.

Donna 130-placerad

Lady Madonna nolla och placerad i dagens 130, duktig. Red på tränsbett idag för att kunna skola henne lite mer men ser fram emot att hoppa på hackamoret imorgon, hon ger en helt annan känsla med det! :DRamius tävlade jag för första gången på hackamore men tyvärr fick jag stora problem att svänga med det. Hoppade många fantastiska språng och har aldrig varit så fin på framridningen, men vad gör det om jag inte får med mig honom i svängarna. Tillbaka till tränsbett imorgon igen! Det var iallafall värt ett försök!

Annars sköter sig båda superbra och känns fina, hoppar väldigt bra språng trots att de är lite spända över att komma inomhus :D

Åker imorgon istället

Jag kommer inte starta förrän imorgon eftermiddag så vi har bestämt oss för att åka tidigt imorgon bitti istället, skönt för hästarna att få sova hemma i sina egna boxar en natt till också.

Det ska bli intressant för jag ska prova hoppa Ramius på hackamore i helgen. Första klassen är ju bara en 130 så det blir bra att testa på nytt bett där. Har hoppat några språng hemma och dte känns bra, han är ju liksom Donna inte så jätteförtjust i bett och trivs bättre med ett hackamore. Dock är han inte lika lätt och känslig som Donna är, så jag har bytt ut läderremmen under hakan till en med kedja som jag ska ha ett tygstycke om.

Idag rids alla andra hästarna hemma också, så gör vi klart allt med packning och gör hästarna fina så vi kan rulla mot Jönköping tidigt imorgonbitti.


Sista dagarna med Caruso

Eftersom Caruso ska besiktigas nästa vecka så kan detta bli de sista dagarna med honom. Det blir mysiga uteritter och jag försöker njuta av de som kan bli de sista passen på hans rygg. Underbara, fantastiska, fina häst. Jag älskar dig!


Gårdagens ridpass

Hann bara rida tre hästar igår eftersom kiropraktorn kom och jag tog hand om hela stallet!

Caramelle jobbades på banan på kvällen över en lång travbomserie! Jobbade henne sedan i galoppen med att korta och länga med ganska korta intervaller. Avslutade med att hoppa en trekombination några gånger i båda varven på ca 90 cm, hon var verkligen jättefin hela ridpasset!

Madonna red jag fram ordentligt och försökte få henne så avspänd som möjligt och forma henne för innerskänkeln och jobba med sidvärtsförflyttningar, hon kändes fin trots att jag red på tränsbett som hon inte riktigt gillar. Hoppade sedan över två hinder på diagonalerna som en åttvolt och jobbade med formen mellan. Avslutade med en tvåkombination med en bom emellan för att hjälpa henne att hoppa ännu rundare, samt en trekombination där endast b-hindret var på högre höjd, a- och c-hindret var låga för att hon skulle fokusera och hoppa upp sig på b. Sista gången avslutade jag med att både a och b var på högre höjd, c fortfarande lågt. Hon hoppade riktigt fina språng och var inte nära en bom. Red på bett för att kunna skola henne lite mellan hinderna, kommer även göra det i helgens första lägre klass 130, för att sedan hoppa 140- och 145-klassen med hackamore som hon gillar allra bäst. Ska bli kul att tävla henne i helgen igen efter en liten hoppaus.

Ville reds på banan och jag jobbade mycket med hans form och han var riktigt fin igår! Travade även den långa cavalettiserien och fick honom att lyssna på min röst väldigt bra genom serien, han var så uppmärksam och lyhörd för mina hjälper. Även galoppen jobbade han i mycket bättre form, men han var tvungen att hålla lite större galopp då pga att han inte är stark nog för att jobba lite mer samlad i rätt form. Avslutade med att skutta över trekombinationen ett par gånger som träning och sprången var fantastiska!

Donna 140

Imorgon rullar vi mot Jönköping!

Med fina Cardentohästarna som ska göra höstens första större inomhustävling!

Ramius & Donna <3


Kiropraktorbesök!

Idag har alla hästar i stallet kollats igenom utom Madonna och Bernity som redan är kollade nyligen.

Valence var betydligt mycket bättre i ländryggen efter de allvarliga spänningarna han hade under SM-veckan. Vilket jag förstås förstod eftersom jag känner igen min hästs språng igen. I Strömsholm i helgen hoppade han jättebra, men ändå inte lika fantastiskt som han kan. Idag fick han återigen ackupunktur, och nu ska han vara helt i sin form igen! Skönt att han blivit bra så fort, efter idag kommer han dessutom vara ännu bättre.

Ramius fick samma typ av ackupunkturbehandlig som förra gången, lite i korset. Det var mest finlir, i bogarna har det släppt och han har fått så kallade mjukare och längre muskulatur, skönt! Det går åt rätt håll! Han har någon gång under sitt liv "slagit av" eller dragit av en nerv som kappslat in sig så det är som en liten bit innanför höftbenet som man liksom kan flytta på under huden. Veterinärer påstår att detta inte stör hästen alls, men min kiropraktor tycker absolut att man ska ta bort den eftersom det är ett enkelt ingrepp med ett snitt, ta bort biten och sedan sy igen. Den kan under rörelse röra sig mycket under huden så jag tror faktiskt mer på min kiropraktorn än veterinärerna vid det här laget. Jag har förstås redan pratat med en veterinär eftersom Kuko upptäckte denna första gången Ramius var hos honom, och har hittat en som ska operera bort den i november. Vi ville vänta till insekter och värmen är borta. Spännande det ska bli, Kauko tror att det kommer bli en stor positiv skillnad på Ramius! Och även om det inte blir det, så vill jag ändå att den ska bort!!

Kulan, Caramelle och Caruso kollades igenom ordentligt men alla var jättefina, mjuka och hade inga spänningar eller fel någonstans! Skönt! :D

Roligast idag var ändå Ville som besökte kiropraktorn precis när han kom till oss och var då öm i ryggen och hade två tornutskott i ryggen som behövde knackas till. Kauko var också lite bekymrad över att han var så himla kort, oelastisk och spänd i alla muskler (inte så konstigt när han gick med huvudet som en hjort!) Idag trodde Kauko nästan inte att det var samma häst, han har på bara en månad blivit mjuk och jobbat ut sina mmuskler till att bli långa och elastiska! Och ändå tycker jag att jag inte kommit alls i närheten till dit jag vill! Så himla lycklig! Fina grållebollen! :D

Det var alltså bara två av sju som behövde någon form av behandling idag, och det var egentligen mer finjustering än något annat! Känns som att jag kan vara nöjd och glad då :) Skönt att ha alla hästarna kollade och i fin form inför höstens alla tävlingar! Tack världens bästa kiroprakor, Kauko Loumla, tur att du finns!

Nu ska jag ner och rida två hästar på banan! Mysigt!

LADY-FIGHTING-STRETCHING-MADONNA!

Så sjukt söt när hon verkligen stretchar ut över oxrarna på banan och kämpar för att verkligen vara felfri! Helt underbar och fantastisk tjej! <3


Vinceur "Ville" är en mycket speciell häst...

Han är världens sötaste, varje gång jag säger hans namn och han ser mig så gnäggar han och hela vägen fram så pratar han med lite hest gnäggande och är otroligt sällskapssjuk. Helt underbar och speciell personlighet som jag kommer närmare och älskar mer för varja dag. Däremot avskyr han andra hästar (?) Han blir förbannad och aggresiv när han står i sin box och en häst går utanför eller hälsar på honom. I hanteringen när han kom gick det bland annat inte att lyfta bakhovarna utan att han slog mot en, och han attackerade mig i boxen första veckorna, men nu står han helt lugnt och är också skodd bak. Han är ju relativt nyligen importerad från Belgien och med en sån här häst skulle man vilja blicka tillbaka i tiden och se vad han faktiskt varit med om. Förmodligen är han väldigt lite riden och hanterad överhuvudtaget. Men förmodligen har hans speciella beteende i hanteringen och ridningen gjort att tidigare ägare bara ville bli av med honom. Men jag förstår inte hur man kan släppa iväg och missa en häst med det språnget som finns i honom. Jag är redan väldigt fäst vid honom och han är extremt energisk och har mycket egen vilja och egna ideer i ridningen, men han är verkligen "min" typ av häst! Alla hästar är svaga för beröm men jag har aldrig varit med om en häst som blir så lycklig och tillfreds med sig sjäv när den får beröm som han blirl Och en del språng han gör, ja, de är magiska! Spännande att se vad det kommer bli av honom! :D


Ridpass

Caramelle, Kulan och Valence fick komma ut och klättra idag! Ville och Caruso reds ut, båda huuuur fina occh pigga som helst. Ramius, Donna och Bernity vilar idag. Imorgon blir det ordentliga dressyrpass för Valle, Ramius, Donna och Ville! :)

Huuuur kul som helst

Så himla roligt!

Sista helgen i oktober åker jag till Örebro på meeting bara över två dagar, tillsammans med Rebecca och Lorden!!! :D Eftersom att båda bor här under veckan eftersom hon ska praoa hos mig, så avslutar vi med att åka iväg bara vi två med varsin häst och ha roligt tillsammans på tävling! Världens gulligste Rebecca ska bjuda mig på att sova på hotell över natten, (lite skönt att slippa sova i en trång lastbil en natt;)), vilket betyder att hon samlat rejält med pluspoäng eftersom att hotellfrukost är svårslaget! ;D Jag kommer ta med mig antingen Ville som då ska gå 110, 120, 120, eller Ramius som då går 130, 140! Har inte bestämt mig ännu med gud så roligt vi ska ha :D


Lorden & jag 130 Runsten

Tävlingsplanering

I helgen åker vi till Jönköping med Ramius och Madonna som ska tävla en klass fre, lör och sön! :) Nationellt inomhus, Donna gör sina första inomhusstarter för säsongen!

Helgen därpå åker jag på en lokal tävling med Ville och eventuellt att Bernity följer med. Båda går låga klasser för att det är årets första inomhustävling.

Därefter, helgen 11-14 oktober är det Strömsholmstävlingarna inomhus. Ville och Kulan går 110 + 120 på torsdagen, jättekul att bebisarna också får gå där! :) Valence går lilla grand prix kvalet, Ramius och Donna går kval till YR krafft cup.

Helgen därpå 20 oktober åker jag till en regional tävling ganska nära och hoppar med Kulan och Bernity! :D


Underbara hästar!

Tack vare min fina vän Erikas hjälp reds alla hästarna idag, och alla gick samma typ av pass. Först kort uteritt som uppvärmning, lite galoppjobb på banan, intervallstudshoppning över en 7-studs, avskrittning ute på en skogslinga med lite klättring. Hästarna var riktigt, riktigt fina idag - ALLIHOPA! Caramelle bjöd på underhållningen, så sjukt söt, när hon rev blev hon jättearg och när hon hoppade jättefint och felfritt genom studsen och fick massor med klapp och beröm bockade hon och gjorde glädjeskutt hela kortsidan efter. Hur söt personlighet har hon inte, underbar! Ville hoppade studs förmodligen för första gången, och luftade med några decimeter varje gång skulle man ju kunna säga... Blir mer och mer såld i honom för varje gång jag rider... Vilken häst! Valence hoppade hur väl som helst, han har sån enorm kraft och snabbhet i språnget. Red på mitt gamla pelham som jag inte haft på över ett halvår, och måste erkänna att även om han går riktigt bra på tränsbett som jag har nu så kunde jag rida med låg och jättemjuk hand och hade bara ett krutpaket under mig som hoppade fantastiskt... Beslutsångest vad gäller bettval inför Strömsholm... Madonna tyckte minst sagt att det var sjuuuukt roligt! :D Ramius har helt plötsligt blivit ganska duktig och fattat vad studs går ut på! Ja, alla åtta hästarna var helt enkelt helt sjukt fina! Tack Erika för din hjälp!

Så här fast mycket mer gjorde mell när hon hoppade studsserie idag. Så sjukt söt!


Finbesök!

Idag får vi besök av Lady Madonnas gamla ägare, alltså de som hade henne innan nuvarande ägare! Hon red Lady Madonna upp till och med 135 som sjuåring innan hon såldes till de som äger henne nu! :D De mailade mig och bad om att få komma och hälsa på henne. Himla roligt!


Lady Madonna med sin förrförra ryttare Jeanette! :)

Så trött på mig själv!

Förut var jag verkligen ALDRIG sjuk, så gott som iallafall. I år känns det som att jag varit sjuk mest hela tiden. Och nu var otroligt många runt omkring mig sjuka, och så var jag så glad över att jag höll mig så frisk, men så får man den här smällen iallafall. Mitt stora problem är ju att när jag blir sjuk så kör jag på iallafall, vilket gör att jag ofta är sjuk i ett par till flera veckor. Nu vilade jag helt och hållet i två dagar och kände mig frisk, men då red jag direkt alla hästarna och gjorde allt med hästarna och stallet själv. Nu är jag sjuk igen, men har sovit 10,5 timme i natt så nu har jag lite mer ork och ska rida idag iallafall, för hästarna måste ridas. Får dock hjäp av Erika och hon tar även stallet idag. Vilken tur att man har så fina vänner!

Ligger nerbäddad

Har blivit sjuk igen... :( Skitväder är det också! Kollar på Global champions tour live på tv... Många fantastiska hästar och ryttare!

http://www.globalchampionstour.com/gct-live/

Rebecca och Lordens fina runda idag! 110, 3:a

För er som saknar Lorden! Här är en film från idag när han tävlade med sin nya ryttare som jag snott!!! Underbar häst som är så jäkla kvick i benen på tvåan och inte river, han har nog ett öga i varje hov den där hästen... Superfin runda!


Jättestort grattis! :D

Till Rebecca och Lorden som var felfria och 3:a i 110 idag! :D

Vackra killen, ser fram emot att få hem dig på några dagars besök i oktober! :D

Två nollor i 130

Både Ramius och Valence var fina, duktiga och felfria i 130. Nu fanns det ett alternativhinder till vattenspegeln pga att så många stannade ut sig i 120. Jag valde dock att hoppa vattnet ändå med båda, Ramius helt annorlunda i 130, mycket mer avspänd och fin! Valence taggad men inte på ett stressat sätt och han blinkade försås inte ens för vattenspegeln ;) Mina fina killar!

En spänd runda med press

Ramius var rejäöt spänd i första starten inomhus i Strömsholm. Ca 30 % i startfältet är uteslutna pga att de har en riktig vattenspegel under ett räcke med mörkblått vatten. Även Ramius tyckte hindret var riktigt otäckt men jag lyckades ändå få över honom. Dock rev vi hindret ur sväng efter då han gled ut mycket med bogen och la in ett extra. Efter en oxer som hoppades mot utgången skyggade han till och var på väg till höger när vi skulle till vänster, det är verkligen tur att vi åkte hit med honom idag innan han ska gå de större klasserna nästa helg... Hoppas kunna rida en mer rytmisk och lugn runda i 130, nu handlade det mest om att få honom att hoppa alla läskiga hinder och komma ut i hörnen.

Mot Strömsholm

 
För "tävling" i avd. B första inomhus med Valence och Ramius!


Fredag

Idag blir det en fullspäckad och flitig dag, ska rida alla åtta och göra stallet! :D Hann fixa fint i sadelkammaren och stallet igår så det borde inte ta alltför lång tid med mockning och höpåsar tycker jag. Ikväll ska jag träffa min älskade pojkvän! :) <3

Igår reds alla utom Caruso och Madonna som fick vilodag, de har gått mest och jag hann inte rida fler. Alla passen gick riktigt bra, hästarna var jättefina, Valence lite väl på hugget kanske men hoppade jättefina språng ändå! Jag red ut på Ville som faktiskt bara dummade sig en gång på hela ridturen! :D Det är verkligen framsteg! Sen att han stannade ca var 10-15 m första halvtimmen för att tänka och överväga om han skulle fortsätta skritta utan att först krångla lite, men sedan släppte allt och han jobbade på fint, mycket energisk efter två vilodagar.

Ramius har däremot släppt på det mesta i skogen och är riktigt trevlig, han har numera förstått att brevlådorna, nedfallna träd, staket, conteinrar och shettlandsponnier inte kommer äta upp honom. Han tror dock fortfarande att soptunnorna skulle kunna ta en tugga, så det är bäst att hålla sig på avstånd och skynda sig lite extra! Skämt å sido, nu kan jag till och med jobba med honom ute, och han är väldigt pigg och glad, han verkar uppskatta att vara ute i naturen och jobba! Han var lite spänd vid klippningen på kvällen, men jättejättesnäll! :) Finaste Ramius <3

Finaste, finaste bebiskulan, visst har han en bred, musklad och kaxig bringa... ;)

Sötnosen min <3


Sitter på sista hästen för idag

 
Skrittar fram Valence och ska avsluta passet med att hoppa en liten bana. Har precis hoppat Kulan som luftade x antal decimeter över alla hinder, fantastisk! Ska klippa V & R efter ridpasset, så det blir en ganska sen kväll i stallet, mysigt!

Ramius nya bett som han faktiskt gillar att ha i munnen

Blir spännande att hoppa med det i Strömsholm på lördag!
KLIPPNING

Ikväll måste jag hinna klippa Valence och Ramius inför lördagens tävling!

 

Mår lite bättre idag...

Ska försöka rida så många som möjligt idag!


It's not a sport, it's a lifestyle

Lite kul att pappa nu verkar inse HUR mycket uppassning och jobb det är med hästarna hela tiden. Ändå har Erika tagit mockningen i två dagar... Täckesbyten, vatten i hagarna, vatten inne, fyra fodringar, in- och utsläpp, kolla hovarna, möta hovslagaren som skodde fyra hästar idag och fixa höpåsar.

Själv ligger jag och degar i soffan, vill bli frisk och få tillbaka min sysselsättning. Får ridabstinens efter EN dag...
  :/

Lady Madonna

Finns inte många saker som kan göra en så glad som kommentarer som denna - TACK!!!

Följt din blogg och nogg länge länge! Du är en mycket stor inspirationskälla för mig och för många många andra. DU är du och det är det som gör dig så unik och din egen känsla för ridning och du får ut det bästa ur alla hästar du sitter på verkligen och det ser så lekande lätt ut. DU är grymt duktig och det är tråkigt och se när ditt självförtroende går i botten och du blir osäker när det blir motgångar:( du kommer lyckas om du bara fortsätter och kämpa och låter dig själv både lyckas och misslyckas. Blod svett och tårar till högsta toppen stämmer nog in ganska bra va ;) DU är grymt duktig och rider med en enorm känsla, glöm aldrig det :) SYND att du säljer caruso :( men förstår din tanke..


Går emot majoriteten

Och har utsläppt i hästsvans ett tag till. Håller med er om att det ser ordnat och stiligt ut, men efter att ten i familjen sagt att det ser lite tantigt ut så bestämde jag mig för att vara ung med utsläppt hår ett tag till... ;) Dessutom har jag nog lite för långt hår just nu för att det ska vara bekvämt att ha under hjälmen!

SVAR PÅ FRÅGORNA

Hej Amanda! Undrar om du även tar emot hästar för inridning? Tack för en bra och inspirerande blogg:)

Hej! Ja det gör jag i den mån jag har plats i stallet! Tack så mycket och roligt att du följer den.

Hur många egna hästar är det tänkt att du ska ha?

Det är inte bestämt men jag vill egentligen max ha tre egna hästar för att få plats för fler hästar för tävling, tillridning och försäljning.

Kommer du alltid att bo kvar på gården, eller tror du att du kommer flytta till ett större ställe för fler hästar? Förresten, minns att du gjorde en videoblogg om stallet, hade du inte kunnat göra samma sak fast hur gården, paddocken, hagarna och så ser ut? :) hade varit kul att se om du tillåter det :)

Nej det tror jag inte att jag kommer. Även om vi trivs otroligt bra här och jag har mina vänner, pojkvän och uppväxt här. Jag älskar att bo i Mariefred som stad och trivs otroligt bra på vår gård. Såsmåningom kommer jag väl behöva flytta till en större gård med fler boxplatser, vi har mycket mark till gården så hagar finns det gott om.

Vad var det som gjorde att du valde att sälja Caruso och inte Valence?

Caruso som häst är mycket mer lättsåld än Valence och kommer nog trivas väldigt bra även på andra ställen och med nya ryttare. Valence är mycket känsligare och mer lättstressad som individ, så bara provridningarna med honom hade varit jobbigt. Dessutom är han verkligen min livs bästa vän, det är tack vare honom jag är där jag är idag. Det är på hans rygg jag har debuterat 120, 130, 135, 140, 145 och 150-hoppning. Vi har gjort säkert 25-30 starter i svår hoppning tillsammans, ridit 5- och 6-årschampionat, två junior SM, fyra YRSM, nationshoppning utomlands, kval till Scandinavium, elitlag mm. Han har givit mig chansen att gå från en ponnyryttare som ridit några LA-klasser till att rida på riktigt hög nivå som junior och young rider. Han har lärt mig så mycket och vi har tillsammans vuxit från mig som orutinerad 15-åring och han som vild 4-åring tillsammans. Han var på tre försäljningsstall i Sverige under mindre än ett år innan han kom till oss och han kommer nog helt enkelt få stanna livet ut. Caruso är yngre och mycket jämnare i sitt temperament och är mycket ridbar, ett riktigt framtidshopp men Valence har för stor del i mitt liv för att jag ska kunna sälja honom.

 

Vilka är dina starka egenskaper som ryttare? Varför bor du inte bredvid mig så att jag kan se dig rida hela tiden och inspireras och så vidare?

Det är nog att jag tycker att det är så himla roligt och att jag är orädd! Haha du får väl flytta hit istället ;)

Hur många läsare har du?

Varierar mellan alltifrån 500-750 men medel runt 600 unika per dag.

Är den vita nya hästen din, äger du den?

Jag äger en del i honom pga att jag utbildar och tävlar honom.

Tror du att din syn på sund hästhållning kan komma att sätta käppar i hjulet för dig för att bli elitryttare? Om jag har förstått det rätt är du väldigt mån om att hästarna ska få vara just hästar och inte stå på box hela tiden osv. Utomlands och hos många proffs ser ju vardagen helt annorlunda ut för hästarna.

Många människor runt omkring tror att min syn på hästen som djur och att de ska få vara häst mellan all träning och tävling hävdar att det krockar med en elitsatsning. Men jag envisas med att det går. En stor förebild inom det är bland annat Malin Baryard som har sina hästar ute mycket i hagar. Har också läst om Gerco Schröder att han rider sina hästar till största del utomhus i naturen! Jag kommer aldrig kunna acceptera och förstå varför hästar ska stå i en box 22 timmar om dygnet, en timme i skrittmaskin och en timme ridning i ridhus eller på bana. För mig är det inte ett värdigt liv för en häst.

Jag är också nyfiken på framtiden på gården? Läst din blogg länge och tidigare var du på väg att flytta till typ skåne? Hur många hästar får du ha där du bor nu?

Min familj köpte en liten gård med ett par boxar där vi skulle bygga nytt för att kunna ha våra hästar hemma och ha fler hästar men det har varit jättesvårt med att få bygglov och den närmsta grannen visade sig vara "häst-hatare" så vi kanske måste flytta igen om vi ändå inte kan bygga plats för hästarna :/ Hur gjorde du?

Du är verkligen en inspiration!

Än så länge har jag inga planer på att flytta härifrån. Jag skulle ändå inte hinna mer fler hästar utan att ha anställda som hjälper mig. Vi har ju bara gjort om en byggnad som vi gjorde till stall, så jag har bara tre boxar inne och resten är uteboxar. Tre av dem fanns redan när vi flyttade hit. Vi har alltså inte byggt om till ett stort fint stall med alla hästarna inomhus. Men hästarna trivs väldigt bra och stallet i sig är luftigt, högt i tak, bred stor stallgång och så har vi en jättestor sadelkammare! Tack så mycket, vad glad jag blir!


Varför har du valt att träna för Ted Nätterqvist? Hur tycker du att en bra tränare skavara? Du är en enorm förebild!

För mig är det väldigt viktigt att en tränare inte sätter in alla ryttare och hästar i ett fack att ”så här ska det vara och se ut”. Om vi kollar i Världseliten så ser man alla möjliga olika typer av ridstilar, det är unikt för varje ryttare.  Det som jag gillar med Ted är att han ändrar på små tekniska tekniker i ridningen som kan ge otroligt stora skillnader, men man får ändå behålla sin egen ridning och han ser varje häst som en enskild individ, och att man inte kan rida och tänka på exakt samma sätt med varje häst.  Jag har ju tränat med Valence för några olika tränare och det har många gånger slutat med en skärrad och extremt stressad häst, så Ted och Piet Raijmakers är de enda som jag vågar ta med honom till och träna nu. Det som är unikt för Ted är också att han lär ryttare att själva tänka och förstå, analysera sina problem och förstå varför hästen agerar och hoppar som den gör. Jag är själv en som lever i tron på att rida mer på känsla än hur ”det ska vara”. Ted ligger till grund för hela min ridning, tankegång och utbildningen av mina hästar. Han är otroligt engagerad och finns där till hjälp alltid, känner mig och hästarna utan och innan, läser mig som en öppen bok. Han har funnits med sedan första hoppträningen med Valence som 4-åring, drygt sex år nu, och är en av de största stöttepelarna i min satsning.Varför skrev du förut att du skulle ge ridningen två år och sedan eventuellt sluta och göra annat? Det vore en skam om du slutade med ridningen. Du har en så otrolig känsla och kan rida alla typer av hästar, en enorm inspirationskälla för många. Du kommer går hela vägen om du bara väljer att fortsätta kämpa!

Jag vill verkligen fortsätta med ridningen, det är det bästa jag vet och min ambition är att komma så långt som möjligt inom sporten, och samtidigt kunna ha en fungerande ekonomi och verksamhet med hästar. Jag bestämde mig för att ge det två år till och se vad jag befinner mig då, för jag vill se att hårt arbete lönar sig både i utvecklingen på tävlingarna och kunna ha en stabil ekonomi och inte behöva jobba stenhårt 10 timmar 7 dagar i veckan och gå plus, minus noll ändå! Och så är jag nog egentligen för känslomässigt involverad i hästen som djur för den här sporten. Så jag tänkte ge det två år till, därefter ska jag fatta ett beslut om framtiden. Tack så mycket, vad gulligt skrivet!

Om du hade fått välja fem hästar i hela världen som skulle stå i just ditt stall, vilka hade det då varit?

Åh, det hade varit Big star, Carlo, Eurocommerce London, Lennox och Lantinus!


Och om du hade fått välja fem svenska hästar att ha?

Svenska hästar hade varit (om inte Roffes, Henriks och Angelicas hästar räknas) Tornesch, Matrix, Udermus, Click and Cash och Glory days. Om alla svenska ryttares hästar räknas, Ninja, Casall, Mic Mac, Allerdings och Quintero.

Vilka andra bloggar läser du?

Hinner inte följa någon blogg slaviskt för den tiden har jag inte. Men kikar in på bland andra kristinawarg, ettahnia, tavlingsryttaren,  xerxes, almaranebo och cooorre ibland, alla slutar med blogg.se.

Vad är dina mål med alla hästar du rider för 2013?

Förhoppningen är att Ramius ska ta steget upp till seniornivå nästa år, alltså gå 150 ganska stadigt. Valence ska få gå mer 140-145 klasser mot klockan och ibland starta någon 150. Det är egentligen de enda två jag är säker på att dem är kvar nästa år. Men Madonna om hon blir kvar, nu har vi ju flera spekulanter på henne och hon ska ju säljas, men annars vill jag etablera henne i svår klass. Kulan  och Ville i 130-140 senare delen av året, Caramelle och Bernity i 120-130. Kanske hitta någon ny lovande unghäst. Fokusera mycket på att bygga upp min verksamhet vidare.

Hur länge planerar du att behålla den nya gråa?

Åtminstone till våren 2013.

Har du ett registrerat eget företag? Eller kör du bara på? Tips på hur man kommer igång...och är det mycket pappers arbete :/

Jag har ett handelsbolag som jag får hjälp av mina föräldrar att driva. Jag blir mer och mer insatt och tar över större del själv hela tiden. Mina tankar om verksamheten och framtiden utvecklas hela tiden!

hur mycket begär du för caruso? förstår om du inte vill säga exakt men ungefär :) kan tänka mej att det är ganska mycket för han e ju så grymt fin!! å inte gammal heller är han.

Han låg ute på annons på Hästnet innan han blev tingad så priset har redan varit offentligt. Vi begärde 400 000 kr för honom.

 Är någon av dina hästar utom madonna till salu? Ska du sälja Ville? :)

Bernity B är också till salu inom några månader. Angående Ville är inget bestämt ännu, jag är nyfiken på honom och det är mycket jobb kvar i hanteringen och ridningen.

Hur ofta smörjer du och städar i stallet? Hur mycket tid läger du ner på att göra iordning (rykta) hästarna innan och efter ridning? Förstår att du inte hinner borsta alla jättenoga när du rider 8 om dagen men undrar bara hur du tänker angående det:) superbra blogg!

Jag smörjer inför tävling och träning, och när det har blivit skitigt eller behövs förstås.Sadlarna smörjs ordentligt ca 3-4 gånger i veckan eftersom de är i kalvskinn och behöver det. Städar stallet och sadelkammaren gör jag ofta, hatar och blir stressad av att det är oordning tex efter att jag varit borta mycket eller sjuk. Hästarna borstas och görs rena inför ridpassen, men långa ryktningar hinner jag förstås inte med innan varje ridpass. Min mamma är väldigt mycket för att pyssla med hästarna så vi brukar gå ut på kvällarna och ha mys och rykttid med hästarna. Jag rider i snitt 5-6 hästar per dag och har en vän som brukar komma och rida ut långturer med mig och så, då blir det färre hästar att rida för min egen del. Det är mycket jobb och tid, men bättre arbetsplats än på hästryggen kan man inte ha. Erika som står hos oss hjälper mig i stallet så jag behöver inte göra allt själv varje dag längre heller, vilket ger mig mer tid till hästarna.

 


Svar på frågorna...

...kommer i eftermiddag!

The one and only

Hittade en video jag klippte ihop för nästan två år sedan på mig och Valence under sommaren 2010, innan vår 150-debut och allt sånt. Hade helt glömt bort videon men kom och tänka på det när jag låg och degade framför filmen Dirty Dancing igår. I've hade the time of my life är ju låten i videon förstås.


ETT ÅR

Idag har jag haft bloggen i ett år! :)


Jag har tråkigt...

Så nu när jag för en gångs skull har så mycket tid så kör vi en
Så sjuuuukt tråkigt att vara sjuk

Blääää, redan trött på att vara inne och inte göra något!! Sitter och kollar på TV, sover och växlar med datorsittande. Eftersom jag inte kan vara ute hos mina underbaringar får jag sitta och titta på några av våra tävlingsrundor och träningar istället... Vad vore mitt liv utan er! <3


Hur gör man för att locka till sig fler läsare?

Statistiken ökar hela tiden men har stått relativt stilla senaste tiden. Jag finns inte med på blogglovin (?) eller vad det heter och vet heller inte riktigt hur man gör för att locka till sig fler läsare. Kan man tipsa varandra som sina bloggar? Att de som tipsar om min får ett tips om sin tillbaka? :) Tips, någon?

Visst är det roligare ju fler läsare man har, men egentligen är det mest för mina sponsorers skull, ibland glömmer jag nästan bort att det är en offentlig blogg jag skriver på och inte min egen personliga dagbok, och hurvida intelligent det är, ja, det kan man ju bara fråga sig själv... :P


Fniss

Det är tur att man kan bli väldigt road av att läsa en blogg jag kikar in på emellanåt. Tjejen i sig, Siri, borde nog satsa på att bli författare för ungdomsböcker eller något i framtiden. Det påminner mig om böckerna man läste i tonåren, typ Linas kvällsdagbok och såna där man läste och tårarna bara sprutade. Humor ut i fingerspetsarna. Mycket läsvärd blogg och perfekt nu när jag är sjuk kan jag sitta i min ensamhet och skratta framför datorn! Dessutom har hon ju köpt en häst med massor av hopp som faller mig i smaken!

www.lamints.blogg.se

Gårdagens fråga om Caruso

Hej! Är han till salu? Jag är i så fall mycket intresserad! Med vänlig hälsning Jessica

Hej! Caruso är redan tingad och ska besiktigas om två veckor.


Vad tycker ni är snyggast?

Vad tycker ni är snyggast? Håret instoppat i hjälmen eller inte?

Med håret instoppat:
Och utanför hjälmen:

IBLAND BLIR DET INTE RIKTIGT SOM MAN HAR TÄNKT SIG...


Sjuk

Idag blir det bara att vara inne och ta det lugnt. Tur att alla åtta hästarna reds ordentligt igår. Det blir en dag att strosa i hagen och bara mysa idag för hästarnas del!


Valence och Ramius startar inomhussäsongen

På lördag åker vi till Strömsholm och hoppar hästarna i avd B inomhus bara för att få komma in och känna på lägre klasser inför inomhussäsongen. Ramius går då 120 + 130, Valence (som känns superfin!) går bara 130! Två helger efter åker jag på meeting tre dagar i Jönköping för att sedan helgen därpå rida i Strömsholms på deras stora elittävlingar inomhus fyra dagar.

Filmer Kulan och Ville 115

Kulan är så himla underbar. Han är så valpig fortfarande och har haft tävlingspaus i sommar, Amanda gör sin andra tävling tillsammans med honom och är inte heller jätterutinerad och säkert lite pirrig och nervös. Och trots missen i första klassen är ha så stencool på hinder och vill göra rätt!: Han vet verkligen inte vad stanna är... Så söt! Det som inte synd är hur känslig och vinglig han fortfarande är att rida, så Amanda gör ett kanonjobb för att vara ANDRA tävlingen tillsammans.Ville kändes lite mattare i kroppen än förra helgen, men mycket mer ridbar. Vi hoppadeserier två dagar innan och jag tror att han kände av det i kroppen. Det var en ganska maxad klass och jag tror väldigt mycket på den här hästen för framtiden! Jag fick problem in i kombinationen där jag inte fick till vägen och hamnade i ett framåtläge som jag blev så illa tvungen att ta, vilket man helst vill undvika in i en kombination...


Det sa bara klick

Provridningen igår var helt otrolig, jag var lite paff när jag stod där på min lilla grusbana. Jag visade Caruso först på marken och över små hinder, sen skulle hon rida och jag skulle avsluta med att hoppa lite större hinder 140-150. Men hon som red klickade så extremt bra tillsammans med Caruso och det blev istället hon som avslutade på en 140-bana där allt bara såg så jäkla bra ut. Jag måste väl medge att jag får lite ångestattack emellanåt när han, bara åtta år gammal med så otrolig ridbarhet och energi bara leker över så stora hinder - med en helt ny ryttare! Han har så mycket att ge i framtiden den underbara hästen. Men nu har jag tagit beslutet och det stod mellan honom och Valence.

De har hur som helst bestämt sig och mitt hjärta ska snart besiktigas och om allt går bra flytta till en ny familj. Det känns så otroligt sorgligt och jag kommer nog gå in i någon form av halvdepression när jag insett att han är borta, men bättre ryttare, familj och deras hästsyn kan jag inte hitta till Caruso.


Så himla roligt! :)

Calypso boy, "Calle" som jag köpte precis grundinriden (sutten på 10 ggr) förra året och sålde efter 4-årschampionatet förra hösten går jättebra med sin ägare som satsar allra mest på fälttävlan. De har tillsammans varit felfria i samtliga terränger de har startat! Härligt! :D Stort grattis!
Calle och hans ägare Linda i en cool terrängbild! :D

Calle och jag tillsammans förra året på ett av 4-årskvalen

Min mobil skapar sina egna ord...

 
Blev flera konstiga ord typ Pete istället för pet och touren istället för touchen i inlägget nedan. Redigera det senare från datorn!

Duktiga hästar!

Ville var nolla i 110, debuterade 115 med ett ner! Det här blev tredje tävlingshelgen för honom plus att vi hoppade serier i förrigår så nu är han lite matt. Det blir flera helger utan tävling nu då de stora inomhustävlingarna drar igång så det passar perfekt för ville med samarbete och stärkande uteridningspass nu. Fina, fina killen!

Kulan och Amanda var nolla i 110 fram till näst sista hindret som var en kombination. De kom tokfel och kulan landade så gott som i hindret och Amanda ramlade av. Dock fick de rejäl revansch i 115 där de debuterade ihop och gjorde en grymt bra runda med ett Pete. De förtjänade verkligen nollan men den lilla touren blev tyvärr en bom som rullade. Fantastiskt bra gjort hur som helst! :)

Tävling

Idag är det tävling! Vinceur går 110+ 115, Kulan likaså men med en annan Amanda på ryggen! :)

Whatever they do, whatever they say, leave it tonight and go your own way

Ibland vill man bara stänga av precis allt och alla, sätta sig ner och bara andas. En tuff värld med miljoner saker att få ihop och så mycket fysisk och psykisk påfrestning. Man måste få gå sin egen väg och fokusera på vad som faktiskt är viktigt.


Fick lite kvalitetstid med min älskling idag. What would life be without you? <3

7 månader och 6 dagar sedan

Jag förlorade min livs bästa vän som fanns med oss i 14 år och en månad. Från födseln och så många fantastiska år av glädje tillsammans. Det är fortfarande en saknad och jag kommer på mig själv vänta på dig i dörröppningen efter nattfodringen i stallet. Love you, always and forever.


Hann klippa Caruso igår kväll! :)


Nästa på tur blir Caramelle och Valence. Ramius får vänta ett par veckor inför hans första inomhusstarter!

Svar på några frågor

Varför ska du sälja Caruso? Va inte han din stora framtidshäst?

Ibland blir man tvungen att sälja och jag måste sälja en av mina bästa hästar för att få en bra ekonomisk plattform att jobba vidare med verksamheten på. Det känns förstås otroligt sorgligt och jobbigt, men ett måste om jag ska klara att ta mig vidare inom sporten.

Hva hadde du gjort om du hadde mulighet for å jobbe hos en av de beste rytterene i verden? Hva tenker du om det og er det noe du ville gjort, og hva hadde du gjort med hestene, Valle? Det hadde vært veldig hyggelig om du hadde svart :) Liker virkelig bloggen din : )

Jag är inte så säker på hur jag skulle göra i den situtionen. Min plan är att åka utomlands till någon toppryttare några månader för att träna och utvecklas, men jag tror inte att jag skulle vilja flytta utomlands och sluta med min egen verksamhet, inte som jag känner just nu i alla fall. Om jag ska åka nästa eller nästnästa år blir det nog till Holland och då vill jag ta med mig två av mina egna hästar dit.

Skulle jag åka iväg för att jobba en längre tid skulle jag sälja alla mina hästar förutom Valence som jag skulle försöka få en vän att rida under den tid jag skulle vara borta. Honom kommer jag alltid ha kvar!

Vad roligt att du tycker om bloggen! : )

Varför tävlar du inte Kulan själv längre?

Just nu har en av mina närmaste vänner och också elev till mig fått möjligheten att utveckla sin tävlingsrerfarenhet på Kulan eftersom att han är så otroligt modig och vill bara göra rätt. Han har bara tränats och vilat under sommaren så nu ska han mer på allvar komma ut på tävlingarna igen. Jag kommer själv göra några starter under hösten, men Amanda kommer också få chansen att fortsätta tävla och träna honom lite. Det är bara bra för min del då han behöver mycket tid och jag kan lägga ännu mer fokus på mina bästa hästar och försäljningshästarna!

Ska du åka utomlands på en semester i år igen, för visst var du på Irland förra året? Vem tar hand om hästarna då?

Nej jag tror inte att det blir någon sån resa i år. Jag fick resan i 20-årspresent av två vänner att vi skulle åka till Irland i fyra dagar. Helt underbart var det och ett minne för livet! Då fick jag hjälp av familj och vänner, men i år kommer jag stanna hemma.

En fråga

När någon hjälper dig att rida hästarna, rider de valence också? I din gamla blogg (första) så skrev du att ingen fick rida honom. Bara en undran hur det är nu :)

Nej Valence är det ingen annan som rider någonsin, de få gånger vi försökt så har han blivit stressad och väldigt het, så det fungerar allra bäst så. Han är en häst som reagerar på alla hjälper, även de man knappt själv är medveten om att man gör, så när en ny ryttare sitter upp blir han lite upprörd och otroligt fundersam. Han är ju lite speciell min lilla Vallis...


Att göra idag...

En av privatlektionerna klara, nu sätter jag igång med ridningen! 6 hästar ska ridas innan min andra lektion ikväll!
Ska försöka hinna med att klippa Caruso ikväll också!

Hihi, han är ju så jäkla söt när man klipper honom, tll och med runt öronen!

VALENCE


Idag börjar jag jogga och rida igång Valence lite igen. Tanken är att han ska börja inomhussäsongen inom några veckor. Världens bästa och finaste, alltid nummer ett!


Att forma sina hästar

Det är så häftigt att se ryttare som får sina hästar att bete sig och hoppa på samma sätt, trots att de är olika byggda och har olika förutsättningar rent fysiskt. En av dessa ryttare som utmärker sig väldigt tydligt är Meredith tycker jag, hennes Bella Donna är så extremt mycket större, tyngre och egentligen klumpigare i jämförelse med sina andra två superstjärnor Shutterfly och Checkmate. Ändå får hon henne att hoppa så lätt under henne med långa tyglar och unika ridstil. Hon lyckas alltid få hästarna att bli så otroligt intelligenta och backar själva av på hindrena.Nick Skeltons ridstil är också så unik, så otroligt lätt i sitsen hela tiden, rider framåt i rytmen, hästarna ser så friska och sunda ut, så fria i öppen form utan att knöggla ihop dem och jag faschineras av hur mycket glädje och energi hästarna han rider har.Grattis!!! :D

Stort grattis till bästa Rebecca och Lorden som var dubbelnolla i 110 i helgen som var! :D Roligast av allt är att Rebecca ska göra sin praovecka (engångsföreteelse med praoelever) hos mig i början av november och ta med sig Lorden, jag ska också ha honom hemma i lite träning när hon åker till Rom med sin familj! :D Jiiiii :D Du kommer få slita håååååårt i veckan hos mig ;) Skämt å sido, ska bli riktigt kul och jag ska försöka komma med så mycket tips och teknik i ridningen som möjligt! Har ju ändå hoppat in och haft Lorden under fyra år, så något kan jag säkert bidra med! :D


Extrem vecka

Den här veckan kommer bli minst sagt hektisk. Imorgon kommer Amanda och ska vara här hela dagen så alla hästarna ska få komma ut och röra på sig ordentligt på långturer i skogen! Veterinären ska kolla Bernity inför försäljning, sedan har jag en privatlektion. På onsdag har jag två privatlektioner utöver all ridning och stalljobb, på torsdag samma sak. På fredag har jag första lugna dagen och då ska tre hästar klippas. På lördag är det tävling med Ville och Kulan. På söndag visas Caruso och Madonna plusplus att jag har två privatlektion igen. Eventuellt kommer en ny häst. Hoppas kunna komma levande ut från den här veckan! :) ;)

WILD AND CRAZY

Ja, det är verkligen vilt och galet! Men när jag fått lite mer tid med honom och får ordning på saker och ting, då jäklar kommer han bli riktigt häftig!! Tycker redan att han hoppar lite mer genom kroppen, och släpper igenom ryggen lite mer och mer för varje gång vi hoppar. Det bästa är nästan att stå lite i lätt sits framåt hela vägen, då bli han lite lugnare och håller huvudet lite mer normalt. Annars är han mest ute och galopperar med mig känner jag... Jag är helt såld i den här hästen redan. Han har sina speciella sidor i mycket, men hoppa, ja det både vill och kan han! Och jag kan ju inte hjälpa det, men jag trivs allra bäst på den här typen av häst...

Tyvärr missade vi de två första sprången på film

I'm gonna miss you when you're gone


Idag visades Caruso och Lady Madonna. Båda skötte sig så himla bra, de är så underbara och fantastiska hästar, väldigt olika, men ändå har de sina likheter, kvicka, lätta att reglera, hoppar av i alla möjliga lägen, hoppar lätt över stora hinder och så positiva med eget driv. Det är alltid lättare att sälja en försäljningshäst än sin egen, men Donna ligger mig så varmt om hjärtat och känns mer som min egen än någon annan försäljningshäst. Och Caruso som jag provred som treåring, och som jag lärt mig så mycket av och delat så mycket med under 4 år och 9 månader. Båda hästarna kommer lämna så stort tomrum den dag de lämnar stallet. Tjejen som provred var bara 14 år men med känsla och jag tror verkligen att hon skulle förvalta båda hästarna på ett väldigt bra sätt. I helgen kommer yttligare en junior och provrider båda två och nästa vecka eventuellt en från Danmark.

Bernity är tingad och ska röntgas på tisdag och om allt går som det ska så flyttar hon till sitt nya hem. Så kommer förhoppningsvis ett litet, fint Felicianosto in i stallet inom kort till försäljning. Det finns också andra planer så det kommer nog bli stora förändringar i stallet några månader framöver. Stallet kommer att se väldigt annorlunda ut i slutet av det här året i jämförelse med början av året.


Gårdagens tävling

Är supernöjd med Zorba som varit borta från hoppningen sedan juni och gjorde nu comeback trots att hon bara hoppat några gånger. Hon hade 0+4 i 1m och 0+0 4:a i 110. Hon har inga tveksamheter inne på banan utan verkar tycka att det är hur kul som helst och vill vara felfri! Nu ska hon förberedas inför inomhussäsongen och tanken öär att hon ska få göra 3-4 120-starter inomhus i höst.

Vinceur är nog en oslipad megatalang. Holy vilka språng och vilken kraft han har!! Sedan springer han på i all fart och går med huvudet högt i himlen, men superförsiktig och riktigt mycket språng. Är helt förälskad! När jag såg honom på annons för det priset och såg filmen på 1 minut med travhoppning tänkte jag att det kunde vara värt att lägga lite tid och jobb för att såsmåningom sälja, på filmen såg jag att hästen älskade att hoppa. Men att det skulle komma en häst med dessa språng kunde jag inte drömma om.

Caramelle och jag fick inte till någon bra runda alls, och jag får verkligen ta på mig det. Lyckades inte få ihop henne till en energisk och bärig galopp utan det blev bara tomt och långt fram till hinderna utan tryck. Jag måste lära mig hitta knapparna med henne och att vi två får växa ihop och bli ett ekipage. Hon måste också få upp både kondition och styrka, men ser fram emot att jobba med henne! Kommer få hjälp av hennes ägare och uppfödare också, det blir nog jättebra!
Imorgon är det tävling! :)

Vinceur går 1m och 110, Zorba 1m och 110 och Caramelle 110! :)


Underbara pass på kvällarna på ridbanan!

Caruso var så himla fin igår kväll. Höstens friska luft, mörkret runt omkring, tystnaden och lugnet. Banan under kvällstid är en av de bästa platserna på hela jorden för mig!


Ett stort steg i rätt riktning

Igår hade Ramius och jag det bästa ridpasset tillsammans någonsin. Det känns som om flera pusselbitar verkligen fallit på plats. Vi red ut på en långtur och till och med då när han brukar bli mycket mer spänd och svår än på banan så var han så uppmärksam, lätt i handen, jobbade största delen i väldigt fin form och gav bara en otroligt fin känsla. Helt underbart! Vi kunde till och med ägna oss åt lite steg- och tempoförändringar och byten! Jag var helt lyrisk av glädje när vi kom hem!


HÄSTSHOPEN.SE

HÄSTSHOPEN har nu fått in de fantastiska ANIMOKAVAJERNA i sitt sortiment!! :) De har dessutom de allra nyaste modellerna. Kontakta Hästshopen för mer info och beställning! :D

Jag har ridit i animokavajerna i några år nu och de är verkligen oslagbara mot alla andra. Så sjukt sköna att ha på sig, röra sig i, lätta att hålla rena och andasfunktion samtidigt som de är så himla snygga! :) En klar favorit!Min mest lojala och bästa vän

Idag var vi hos kiropraktorn med Valence. Han har dragit till sig ordentligt i ländryggen och fått som små blödningar i de fyra största muskelfästerna i länden. Han var rejält spänd, framförallt på höger sida. Han behandlades och nu ska han skrittas 1 h 5-6 dagar och sedan ridas igång igen.

Även om det känns så förjävligt att det här hände honom precis innan SM när han var i sån fantastisk toppform i 6 veckor innan så känns det ändå skönt att få en förklaring på varför han inte fick med sig bakbenen i sina språng under SM helgen. Jag kände ju att det var någonting som jag inte riktigt kunde påverka. Han liksom knep nästan och rev samtliga hinder under helgen med sina bakben. Enligt min kiropraktor har det gjort väldigt ont för honom och att han inte kan få någon kraft från backen när han har dragit till muskelfästerna på det sätter. Han blir istället stel och försöker skydda genom att röra så lite som möjligt. Inte konstigt att jag upplevde bakdelen som oelastisk. Det var första gången någonsin som Valence kändes begränsad i sin hoppning, att han verkligen får kämpa för att ta sig över 145-hinder, nu tycker jag bara att han var så jäkla tapper som ens tog sig runt så långa och stora banor. Min kiroprakor misstänker att Valle har satt sig lite på rumpan vid en tvärt vändning eller avbrott i hagen nu när det varit lerigt och dant. Det är så synd att han inte stannar istället på hinderna, då skulle jag direkt förstå att någonting inte stämde... Kommer iallafall få tillbaka min riktiga Vallis med sina fantastiska språng snart, och då blir det satsning på inomhussäsongen. Mitt stora hjärta <3


Till och med på vattengraven ser man hur annorlunda han hoppar med sina bakben mot hur han brukar...


Lite roligt!

Hittade en film från Teds clinic som jag var med på där jag fick låna en häst av en jättegullig häst i unghästgruppen. Hon har tagit bort ljuden, fullt förståeligt och bra gentemot dem som faktiskt var där och betalade för att se clinicen. Det är en väldigt grön häst och han hoppade de största hinderna han gjort hittills på den här träningen, så duktigt av honom med ny ryttare, massor med publik och allt. Han är också den absolut största hästen jag ridit. Men det var en unghästgrupp och då är det meningen att man ska stöta på problem. Allt finns inte med på filmen! Ni får tänka på att det är första gången jag sitter på hästen. Tyvärr böev det ingen film när jag red i sista gruppen som var den mer rutinerade på Caruso. Men här snor jag filmen från Helges ägare, som hästen hette :) Högsta framhoppningshindret är 120, banan ca 90 cm. Han hade enligt ägaren aldirg hoppat bana på så hög höjd förut och aldrig trekombination, tyvärr finns inte det med när han sprang ut på C-hindret första gången, men sen förstod han och var jätteduktig! :)

Tänk att man kan lära sig mycket av att rida en helt ny häst. Jag var tvungen att rida och jobba på ett annat sätt för att försöka få ihop honom, och det i kombinaiton med vad Ted sa och förklarade hur man kan fortsätta utveckla en sådan häst gav mig lite ny inspiration till hur jag kan tänka med Kulan hemma också! :)

Gårdagen

Ramius och jag hade ett riktigt tufft pass igår på banan med små hinder, men jäklar, det gav resultat. Det är så mycket grundarbete kvar på honom. Jag vill egentligen börja med andra saker, som att reglera galoppen, jobba med byten på rakt spår, samling osv, men det är för mycket grundarbete som saknas fortfarande. Steg ett varje pass är att få honom att slappna av och sänka sig i formen och inte streta emot bettet. När han väl sänker huvudet och går i form så lägger han sig på handen så jag praktiskt taget får bära runt honom med 600 kg häst i handen. Då får jag sätta mig ner och flytta honom sidvärts så han får in bakbenen och släpper av i handen. Då provar han och utmanar med att försöka springa fort och tappar då sin egen balans, vilket gör att jag måste göra några avsaktningar och eventuellt backa ett par steg för att få honom kvar hos mig och i egen balans. Då försöker han bita sig fast i en tygel och då går jag in på en volt och har innerskänkeln långt fram och får bort honom från den tygeln och in i andra handen. Efter det är han superfin - tills man tar ett språng, då är det samma visa igen för då tror han att det är fullt ös med huvudet rakt upp som gäller. Detta måste fortfarande repeteras ungefär 20 gånger på ett ridpass. Ja, det är jobbigt! Men det går verkligen framåt just nu och det är värt varenda sekund med den personligheten och de sprången han har!

Valence har vilat mycket sedan SM. Och de gånger jag ridit har han inte känts så fin som han har gjort så många månader innan SM. Igår red vi ut på en längre runda och han körde back inte the old days style med mig igen, vilket betyder kasta sig ner i dikerna, göra pirutter i 180 och försöka skena rakt in i skogen eller lufthoppa tills jag åker av. Han är så fantastisk att rida när han är fin, och en nära döden upplevelse de numera få dagar han är så här. Man brukar ju säga att skillnaden mellan geni och idiot är minimal, och Valence skiftar ganska lätt mellan dessa. Hur som helst fick han är sår igår när han backade ner i ett skogsdike igår, tack och lov så är han inte halt eller så, men såret i sig såg inte alls roligt ut. Jag har varit sjukt orolig, men det sitter på ett rba ställe och han är varken varm eller halt. Imorgon får jag förhoppningsvis med honom till kiropraktorn, måste få reda på vad det är med honom. Har hoppat några småhinderen dag efter SM och upplevde exakt samma sak i sprången som under SM helgen, att han inte vinklar upp och får med sig höften och bakbenen...

Tacka vet jag Caruso som man bara sitter och rider med fingertopparna, samlar så han nästan står på stället bara genom att höja handen några centimeter och aktivera med lite, lite ben. Byten, förvänd galopp och allt bara sitter som en smäck. Ren njutning från början till slut. Underbara häst!

Alla andra gick också bra igår, Kulan och Caramelle fick klättra. Madonna konditionsträna. Bernity reds på banan och tog några språng. Hon var lite övertaggad, men hoppade superbra. Hon ska visas imorgon.
Dags att åka och hålla träningar!

Det är alltid lika roligt!! :D


The love of my life <3

I helgen

Ska jag tävla med Caramelle, Vanceur och Zorba! :) Kulan ska göra en tävling till tillsammans med Amanda! :)

På söndag ska jag hoppträna för Ted med Ramius och en häst till som jag inte har bestämt mig för än!! :)


Zorba

Ännu en fullspäckad dag!

Idag ska jag rida Madonna, Caramelle, Valence, Caruso, Kulan, Bernity och Ramius. Ikväll ska jag ha hoppträningar för tre grupper! Erika tar stallet så det är skönt, men dags att sätta fart så jag hinner med allt! :D


FILM CARUSO 120 HENRIKSDAL 3:a


VINCEUR VAN'T VOORTVELD

Till alla som frågar om Ville.

Han är en 7-årig valack som är importerad från Belgien. Tanken är att han ska utbildas och förhoppningsvis klättra i klasserna och sedan säljas. Det är en vän till mig som äger honom.
Filmer

Pappa var så snäll och filmade Madonnas runda idag på 140-höjd. Det går inte att beskriva hur fort hinderna faktiskt kommer på en så pass liten bana. Men Donna gör det så lätt, hon har verkligen vuxit med sin uppgift och är så troligt trygg och lugn i sig själv även på större hinder, hon tycker inte att hinderna är varken höga eller jobbiga. Underbara häst!


Så bjuder jag på filmen från tävlingen trots att det är precis i början av arbetet med honom. Han är en otroligt, otroligt grön 7-åring! Man ser verkligen hur valpig han fortfarande är mellan hinderna. Men superförsiktig och glad i hinder. Måste bara få honom att jobba mer rätt och inte hålla huvudet uppe i himlen! ;) Han hoppar också med mycket sämre teknik för att han är lite spänd och upphetsad för tävling, men han har stenkoll på tassarna ändå! Detta var hans första 110 och vår första tävling ihop. (Första hindret står helt cp verkligen, man var tvungen att hoppa det snett för att komma mellan startflaggorna, och så såg hästarna tvåans oxer bakifrån och Ville tog tag i det hindret, så det var verkligen jätteknäppt banbygge!)Hoppningen

Madonna var en riktig prinsessa idag, så himla duktig! Jag älskar henne såååå mycket. Det var första gången vi hoppade lite högre hinder sedan hennes 145 debut. Hon lekte runt en 140 bana på min lilla bana och avslutade på ett 150-räcke som hon hoppade med lätthet. Älskade lilla finaste tjejen!!
 
Caramelle var också duktig! I och med att hon är så stor häst och dessutom bara har ett öga så är det lite klurigare för henne att hoppa på min lilla bana, men det är bra träning inför inomhussäsongen. Hon hoppar med otroligt mycket krafft i sprången tills hon blir trött. Ska hoppa mycket låga hinder och ut och galoppera mycket för att bygga upp hennes kondis och styrka. Ska bli jättespännande om några månader med henne. Hon har fantastisk inställning!

Caruso hanns inte med innan det började skymma för mycket. Får hoppa honom en annan dag, han ska visas till helgen tillsammans med Madonna.


Bild på världens underbaraste Donna som Erika tog idag! :)

Hoppning på schemat

Idag är det strålande sol och banan torkar upp sakta men säkert. I eftermiddag ska jag hoppa Madonna, Caruso och Caramelle. Erika ska fota oss lite! :)


Rolig dag! :)

 
Nykomlingen Vinceur van't voortveld ("Ville") har skött sig jättebra på sin första tävling. Han hade ett pet i 1m där han skyggade lite för två funktionärer som satt och lurade precis vid buskarna och vattengravarna bredvid hindret. Han var mycket mer avspänd, dubbelnolla och placerad i 110! :) Gillar honom mycket, bra sug på hinder och jätteförsiktig! :) Tror det finns en hel del språng att utveckla också! :)

Kulan och Amanda var felfria på hinder i båda klasserna men dessvärre tidsfel i båda. Men mycket bra rundor! :) Erika var felfri i 1m och debuterade i 110 med ett pet på sista hindret! Bra dag! :)

Massor med ridning och jobb - i spöregn!

Senaste dagarna har jag ridit minst fem hästar per dag, samtliga ridpass i regn. Det regnade seriöst konstant i två dygn utan uppehåll, så hästarna har stått inne i boxarna mycket mer än vanligt.

Nu är vi på väg till en liten lokal tävling. Jag ska rida en häst för första gången på tävling, Ville som han kallas. Amanda ska få låna Kulan och hoppa 1m och 110. Erika är också med på sin häst i samma klasser. Ska bli kul, trots att det, återigen, regnar!