__

SVAR PÅ FRÅGORNA

Hej Amanda! Undrar om du även tar emot hästar för inridning? Tack för en bra och inspirerande blogg:)

Hej! Ja det gör jag i den mån jag har plats i stallet! Tack så mycket och roligt att du följer den.

Hur många egna hästar är det tänkt att du ska ha?

Det är inte bestämt men jag vill egentligen max ha tre egna hästar för att få plats för fler hästar för tävling, tillridning och försäljning.

Kommer du alltid att bo kvar på gården, eller tror du att du kommer flytta till ett större ställe för fler hästar? Förresten, minns att du gjorde en videoblogg om stallet, hade du inte kunnat göra samma sak fast hur gården, paddocken, hagarna och så ser ut? :) hade varit kul att se om du tillåter det :)

Nej det tror jag inte att jag kommer. Även om vi trivs otroligt bra här och jag har mina vänner, pojkvän och uppväxt här. Jag älskar att bo i Mariefred som stad och trivs otroligt bra på vår gård. Såsmåningom kommer jag väl behöva flytta till en större gård med fler boxplatser, vi har mycket mark till gården så hagar finns det gott om.

Vad var det som gjorde att du valde att sälja Caruso och inte Valence?

Caruso som häst är mycket mer lättsåld än Valence och kommer nog trivas väldigt bra även på andra ställen och med nya ryttare. Valence är mycket känsligare och mer lättstressad som individ, så bara provridningarna med honom hade varit jobbigt. Dessutom är han verkligen min livs bästa vän, det är tack vare honom jag är där jag är idag. Det är på hans rygg jag har debuterat 120, 130, 135, 140, 145 och 150-hoppning. Vi har gjort säkert 25-30 starter i svår hoppning tillsammans, ridit 5- och 6-årschampionat, två junior SM, fyra YRSM, nationshoppning utomlands, kval till Scandinavium, elitlag mm. Han har givit mig chansen att gå från en ponnyryttare som ridit några LA-klasser till att rida på riktigt hög nivå som junior och young rider. Han har lärt mig så mycket och vi har tillsammans vuxit från mig som orutinerad 15-åring och han som vild 4-åring tillsammans. Han var på tre försäljningsstall i Sverige under mindre än ett år innan han kom till oss och han kommer nog helt enkelt få stanna livet ut. Caruso är yngre och mycket jämnare i sitt temperament och är mycket ridbar, ett riktigt framtidshopp men Valence har för stor del i mitt liv för att jag ska kunna sälja honom.

 

Vilka är dina starka egenskaper som ryttare? Varför bor du inte bredvid mig så att jag kan se dig rida hela tiden och inspireras och så vidare?

Det är nog att jag tycker att det är så himla roligt och att jag är orädd! Haha du får väl flytta hit istället ;)

Hur många läsare har du?

Varierar mellan alltifrån 500-750 men medel runt 600 unika per dag.

Är den vita nya hästen din, äger du den?

Jag äger en del i honom pga att jag utbildar och tävlar honom.

Tror du att din syn på sund hästhållning kan komma att sätta käppar i hjulet för dig för att bli elitryttare? Om jag har förstått det rätt är du väldigt mån om att hästarna ska få vara just hästar och inte stå på box hela tiden osv. Utomlands och hos många proffs ser ju vardagen helt annorlunda ut för hästarna.

Många människor runt omkring tror att min syn på hästen som djur och att de ska få vara häst mellan all träning och tävling hävdar att det krockar med en elitsatsning. Men jag envisas med att det går. En stor förebild inom det är bland annat Malin Baryard som har sina hästar ute mycket i hagar. Har också läst om Gerco Schröder att han rider sina hästar till största del utomhus i naturen! Jag kommer aldrig kunna acceptera och förstå varför hästar ska stå i en box 22 timmar om dygnet, en timme i skrittmaskin och en timme ridning i ridhus eller på bana. För mig är det inte ett värdigt liv för en häst.

Jag är också nyfiken på framtiden på gården? Läst din blogg länge och tidigare var du på väg att flytta till typ skåne? Hur många hästar får du ha där du bor nu?

Min familj köpte en liten gård med ett par boxar där vi skulle bygga nytt för att kunna ha våra hästar hemma och ha fler hästar men det har varit jättesvårt med att få bygglov och den närmsta grannen visade sig vara "häst-hatare" så vi kanske måste flytta igen om vi ändå inte kan bygga plats för hästarna :/ Hur gjorde du?

Du är verkligen en inspiration!

Än så länge har jag inga planer på att flytta härifrån. Jag skulle ändå inte hinna mer fler hästar utan att ha anställda som hjälper mig. Vi har ju bara gjort om en byggnad som vi gjorde till stall, så jag har bara tre boxar inne och resten är uteboxar. Tre av dem fanns redan när vi flyttade hit. Vi har alltså inte byggt om till ett stort fint stall med alla hästarna inomhus. Men hästarna trivs väldigt bra och stallet i sig är luftigt, högt i tak, bred stor stallgång och så har vi en jättestor sadelkammare! Tack så mycket, vad glad jag blir!


Varför har du valt att träna för Ted Nätterqvist? Hur tycker du att en bra tränare skavara? Du är en enorm förebild!

För mig är det väldigt viktigt att en tränare inte sätter in alla ryttare och hästar i ett fack att ”så här ska det vara och se ut”. Om vi kollar i Världseliten så ser man alla möjliga olika typer av ridstilar, det är unikt för varje ryttare.  Det som jag gillar med Ted är att han ändrar på små tekniska tekniker i ridningen som kan ge otroligt stora skillnader, men man får ändå behålla sin egen ridning och han ser varje häst som en enskild individ, och att man inte kan rida och tänka på exakt samma sätt med varje häst.  Jag har ju tränat med Valence för några olika tränare och det har många gånger slutat med en skärrad och extremt stressad häst, så Ted och Piet Raijmakers är de enda som jag vågar ta med honom till och träna nu. Det som är unikt för Ted är också att han lär ryttare att själva tänka och förstå, analysera sina problem och förstå varför hästen agerar och hoppar som den gör. Jag är själv en som lever i tron på att rida mer på känsla än hur ”det ska vara”. Ted ligger till grund för hela min ridning, tankegång och utbildningen av mina hästar. Han är otroligt engagerad och finns där till hjälp alltid, känner mig och hästarna utan och innan, läser mig som en öppen bok. Han har funnits med sedan första hoppträningen med Valence som 4-åring, drygt sex år nu, och är en av de största stöttepelarna i min satsning.



Varför skrev du förut att du skulle ge ridningen två år och sedan eventuellt sluta och göra annat? Det vore en skam om du slutade med ridningen. Du har en så otrolig känsla och kan rida alla typer av hästar, en enorm inspirationskälla för många. Du kommer går hela vägen om du bara väljer att fortsätta kämpa!

Jag vill verkligen fortsätta med ridningen, det är det bästa jag vet och min ambition är att komma så långt som möjligt inom sporten, och samtidigt kunna ha en fungerande ekonomi och verksamhet med hästar. Jag bestämde mig för att ge det två år till och se vad jag befinner mig då, för jag vill se att hårt arbete lönar sig både i utvecklingen på tävlingarna och kunna ha en stabil ekonomi och inte behöva jobba stenhårt 10 timmar 7 dagar i veckan och gå plus, minus noll ändå! Och så är jag nog egentligen för känslomässigt involverad i hästen som djur för den här sporten. Så jag tänkte ge det två år till, därefter ska jag fatta ett beslut om framtiden. Tack så mycket, vad gulligt skrivet!

Om du hade fått välja fem hästar i hela världen som skulle stå i just ditt stall, vilka hade det då varit?

Åh, det hade varit Big star, Carlo, Eurocommerce London, Lennox och Lantinus!






Och om du hade fått välja fem svenska hästar att ha?

Svenska hästar hade varit (om inte Roffes, Henriks och Angelicas hästar räknas) Tornesch, Matrix, Udermus, Click and Cash och Glory days. Om alla svenska ryttares hästar räknas, Ninja, Casall, Mic Mac, Allerdings och Quintero.

Vilka andra bloggar läser du?

Hinner inte följa någon blogg slaviskt för den tiden har jag inte. Men kikar in på bland andra kristinawarg, ettahnia, tavlingsryttaren,  xerxes, almaranebo och cooorre ibland, alla slutar med blogg.se.

Vad är dina mål med alla hästar du rider för 2013?

Förhoppningen är att Ramius ska ta steget upp till seniornivå nästa år, alltså gå 150 ganska stadigt. Valence ska få gå mer 140-145 klasser mot klockan och ibland starta någon 150. Det är egentligen de enda två jag är säker på att dem är kvar nästa år. Men Madonna om hon blir kvar, nu har vi ju flera spekulanter på henne och hon ska ju säljas, men annars vill jag etablera henne i svår klass. Kulan  och Ville i 130-140 senare delen av året, Caramelle och Bernity i 120-130. Kanske hitta någon ny lovande unghäst. Fokusera mycket på att bygga upp min verksamhet vidare.

Hur länge planerar du att behålla den nya gråa?

Åtminstone till våren 2013.

Har du ett registrerat eget företag? Eller kör du bara på? Tips på hur man kommer igång...och är det mycket pappers arbete :/

Jag har ett handelsbolag som jag får hjälp av mina föräldrar att driva. Jag blir mer och mer insatt och tar över större del själv hela tiden. Mina tankar om verksamheten och framtiden utvecklas hela tiden!

hur mycket begär du för caruso? förstår om du inte vill säga exakt men ungefär :) kan tänka mej att det är ganska mycket för han e ju så grymt fin!! å inte gammal heller är han.

Han låg ute på annons på Hästnet innan han blev tingad så priset har redan varit offentligt. Vi begärde 400 000 kr för honom.

 Är någon av dina hästar utom madonna till salu? Ska du sälja Ville? :)

Bernity B är också till salu inom några månader. Angående Ville är inget bestämt ännu, jag är nyfiken på honom och det är mycket jobb kvar i hanteringen och ridningen.

Hur ofta smörjer du och städar i stallet? Hur mycket tid läger du ner på att göra iordning (rykta) hästarna innan och efter ridning? Förstår att du inte hinner borsta alla jättenoga när du rider 8 om dagen men undrar bara hur du tänker angående det:) superbra blogg!

Jag smörjer inför tävling och träning, och när det har blivit skitigt eller behövs förstås.Sadlarna smörjs ordentligt ca 3-4 gånger i veckan eftersom de är i kalvskinn och behöver det. Städar stallet och sadelkammaren gör jag ofta, hatar och blir stressad av att det är oordning tex efter att jag varit borta mycket eller sjuk. Hästarna borstas och görs rena inför ridpassen, men långa ryktningar hinner jag förstås inte med innan varje ridpass. Min mamma är väldigt mycket för att pyssla med hästarna så vi brukar gå ut på kvällarna och ha mys och rykttid med hästarna. Jag rider i snitt 5-6 hästar per dag och har en vän som brukar komma och rida ut långturer med mig och så, då blir det färre hästar att rida för min egen del. Det är mycket jobb och tid, men bättre arbetsplats än på hästryggen kan man inte ha. Erika som står hos oss hjälper mig i stallet så jag behöver inte göra allt själv varje dag längre heller, vilket ger mig mer tid till hästarna.

 


Kommentarer
Victoria säger:

Vad kul det var att läsa dina svar! Tycker att du ska ha beröm för att du verkligen tar dig tid och svarar ordentligt på alla frågor, samt att du lägger in både bilder och filmer däremellan!

Bra jobbat, sedan önskar jag all lycka till för dig i framtiden! Det är sådana sunda ryttare och hästmänniskor som du som ska vara på toppen!! :D

2012-09-19 | 20:51:30
Bloggadress: http://vican.blogg.se
Emmeline säger:

Jag har tänkt på en sak angående det här med den inställning många av ryttarna i världseliten verkar ha till sina hästar, att de inte får gå ute så mycket och mer behandlas som maskiner än levande varelser. Dessa hästar blir ju också väldigt ofta skadade! Jag tror att en häst som behandlas som en porslinshäst kommer att "bli" en porslinshäst, om du förstår vad jag menar. En häst som får halka och slå sig lite ibland (inget allvarligt menar jag då) i hagen, på det sätt som hästar naturligt gör när de busar och håller på, tror jag blir tåligare. Framförallt tror jag de blir mer rädda om sig, de märker att det gör ont att halka, ramla o.s.v.. En häst som står på stall hela dagarna kan jag tänka mig blir alldeles tokig om den skulle smita ut eller bara få gå i hage för en gångs skull. Jag tror även att den extra motion de får stärker både benen, leder och kondition. Jämför med människor som har ett aktivt jobb versus de som bara tränar en timme per dag och sitter ner övrig tid!

Finns kanske inga vetenskapliga bevis för det, men jämför man skadegraden hos hästar som står inne hela dagarna med de som får leva ett normalt hästliv tror jag garanterat att den är större hos de som står inne. Även om man väger in att skade- och förslitningsrisken såklart är högre för hästar som går högre klasser.

Vad jag vill säga med detta är egentligen att jag tycker du verkar ha en sund inställning till dina hästars väl och ve och det är toppen att de får vara hästar på riktigt hos dig. Ändra inte på det, och var inte rädd för att det kommer hindra dig i att nå toppen - för jag tror snarare att du har en fördel av din hästhållningsfilosofi!

2012-09-21 | 08:54:23
Bloggadress: http://emmelinesaventyr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback