__

Svar på några frågor!

Gud vad fina! :)
Har du aldrig varit höjdrädd eller liknande? Isf, hur kom du över det? (:


Tack! Nej alltså jag har nog aldrig varit rädd för att hoppa högt. Det är klart att man kan tycka att hinder ser stora ut och tex i debuten i 150 kändes vissa oxrar som små hus snarare än hinder… Men när jag väl rider an ett stort hinder är jag aldrig rädd. Så jag har aldrig behövt jobba bort någon rädsla. Men att hoppa stora hinder är också en vanesak. Ju mer språng man får i kroppen, ju säkrare blir man!

Valence över trippeln i 150-debuten! Då kändes det stort under bangången...

Hej. Tycker du är superduktig :D ska du till Falsterbo nästa år? Hade du inte kunnat lägga upp den allra äldsta bilden och filmen du har på dina hästar? Hade varit kul att se vilken förändring det är :)

Hej! Tack så mycket, vad kul! Jag ska försöka kvala in till Ungdoms grand prix i Falsterbo i år som går i 140-hoppning, annars kommer jag åka ner dit ändå! Jo men det finns på gamla hårddisken, så ska verkligen försöka leta fram gamla filmer på hästarna!

kan du inte fotta paddocken och lägga upp ? :)
p.s. du verkar är riktigt duktig !


Det här är typ den enda bilden jag har på den här datorn! Tack vad snällt!


Har du en tvillingayster och hur många fler syskon har du? :)

Jag har en tvillingssyster och en storebror som är fem år äldre än jag!

Kan vi inte få se lite fler filmer på Kulan? Tycker vi har fått se så lite av honom! :)

Jag ska försöka ladda upp lite fler filmer på honom! Men det kommer komma mer nu när vi sätter igång ordentligt igen med träningar och tävlingar!

Blir du aldrig rädd eller osäker när du hoppar större hinder? Jag har tendens att börja "backa" på större hinder, hur kan man vänja sig av med det?

Nej saken är den att jag älskar att hoppa stora hinder, för mig är det är som en belöning, typ som en löneförhöjning eller något, för det jobb man lägger ner. Det är som jag nämnde ovan en vanesak och att man inte ska hoppa högre än vad man känner sig säker på, och kanske höja upp hinderna succesivt, kanske i någon serie eller så där man får mer hjälp att komma rätt och hålla rytmen.

Hej, måste börja med att säga att du är en stor förebild för mig!
Skulle gärna vilja veta vilket gymnasium/linje du gick på? Vad tycker du är bäst att gå om man vet att man vill jobba med hästar ska men gå ett ridgymnasium eller en "vanlig" linje? tacksamm för svar! :)


Hej! Tack, vad glad jag blev nu!

Jag gick först på ett elitidrottsgymnasium i Östertälje, där man kombinerade sin idrott med det program man läste. Då sökte jag in både på betyg, och sedan ridprov, teoriprov och personlig intervju för idrotten. Dock var inte idrottssatsningen på skolan så seriös som jag ville, så resvägen blev för lång för att det skulle vara värt det. Jag började därför istället på en ny skola efter några månader. Jag läste därför bara vanligt program på ett ”vanligt” gymnasium som låg närmare så jag slapp all restid och på så sätt fick mer tid för hästarna hemma. Jag läste naturvetenskap på gymnasiet. Jag tror man ska satsa på det man verkligen vill och sin dröm, sen får man jobba som tusan för att försöka nå dit man vill. Men att ha fyra hästar som jag hade då, och läsa natur var fruktansvärt jobbigt. Jag var borta på meeting ofta och var tvungen att ta ledigt många torsdagar och fredagar, vilket gjorde att jag missade en hel del i skolan. De svåraste mattekurserna och fysikkurserna blev då extremt jobbiga att hänga med i och jag mådde inte jättebra under sista året i skolan när det var så otroligt mycket. Så försök satsa på det du vill men var realistisk så du kan kombinera det du vill läsa med hästinriktningen också!

Vad har du för mål med alla hästarna nästa år?

Ska skriva ett separat inlägg om alla mål med varje häst snart :)


Lite mer uppdatering!

Nu har vi äntligen fått tillbaka internet!

Jag har varit hos min fina vän Fredrika från igår. Vi var på Heron och åt middag och tittade på bio igår kväll, och idag fick jag återigen hoppa hennes superfina hästar! Idag stod inte hennes underbara Columbo i centrum utan hennes riktigt fina Carlotta! Hon var hur fin som helst och Fredrika avslutade med att höja upp en oxer till ca 145 till oss, sjukt kul var det! Hon hoppade så fint!

Nu ska vi ut en stund i stallet eftersom att vi är hemma hos oss! Alla hästarna känns riktigt fina nu och jag är supertaggad inför säsongen! Pay'n jumpen på Runsten nästa vecka ska bli superroligt! Jag kanske till och med får hoppa Fredrikas två hästar då också, sen ska ju Valence, Caruso, Lorden och Madonna följa med och få smyga igång säsongen med en banhoppning över tävlingshinderna på Runsten!

Har flera frågor jag ska svara på också, ska försöka hinna med det senare ikväll!


Problem med internet...

Vi har inget fungerande internet hemma, så jag kan bara skriva från mobilen. Men hästarna känns och går bra, vi laddar och förbereder oss för kommande säsong!

Igår var pappa och jag iväg till kiropraktorn med Valence och Madonna. Donna har halkat till och varit stel, och hon hade sättningar i rumpmuskulaturen och fick lite akupunktur. Korset som var snett och korrigerades när hon kom låg perfekt och hon har musklat bakdelen riktigt jämt och fint! :) Valle har varit spänd i ryggen vilket han verkligen ALDRIG är, så jag var orolig över att Kulans aggresiva lekar där han bokstavligen står med framhovarna på de andra hästarnas rumpor och ryggar gjort att Valle fått onr... Och så var det - ett tornutskott hade flyttat sig så kiropraktorn fick knacka tillbaka det. Jag älskar vår kiropraktor, han är verkligen fantastisk och kan göra underverk med hästarna. Madonna blev en annan häst efter att han knäckte tillbaka hennes snea kors för ca tre månader sedan. Nu ska båda skrittas i två dagar och sedan ridas som vanligt! :)

Nu är det nog snart klart att Diablo kommer flytta till sina nya ägare. Och flera roliga och väldigt intressanta erbjudanden har jag fått och måste se och bestämma mig för vilken ny häst som ska flytta in. Jättekul, så roligt att det finns ägare som vill ställa sin häst här hos mig :)

Lorden har kommit igång lite mer med hoppningen igen och igår var vi iväg och hoppade bana i stora ridhuset. Han hoppar jättefina språng och med världens bjudning, han tar verkligen tag i hinderna. Lydnaden mellan är just nu vårat dilemma, så jag måste jobba mycket lydnad med bommar och små hinder. Men det är otroligt roligt att han är igång igen.ctävlingssäsongen med honom kommer bli otroligt roligt och spännande. Vi börjar med en pay'n jump på Runsten dden 6e januari med 110 och 120! :)

Den mysigaste platsen på jorden

Ja, min ridbana med tända lampor i mörkret, det är den bästa, mysigaste och mest fridfulla platsen på jorden för mig. Snön har smält undan och underlaget är super att rida på, så Lorden och jag gjorde ett pass där nu på kvällen. Han var jättefin, vi hoppade en studsserie och han hoppade så himla väl. Avslutade med att jobba i lägre form i trav på serpentiner, volter och en hel del skänkelvikningar. Han var så fin. Ridbanan är min underbara plats där alla tankar försvinner och det enda man känner är lugn och harmoni. Jag älskar det.

Valence åkte jag till ridhuset med på förmiddagen och småhoppade lite för första gången sedan Billdal, tillsammans med min vän Amanda och hennes häst. Valle var taggad men hoppade väl! Jobbade igenom honom ganska ordentligt på marken också, vilket behövdes. Men stundtals kändes han riktigt, riktigt fin. Blir mycket dressyrarbete nu fram till februari.

Kulan reds ut idag, första gången efter en veckas vila. Han var busig och extremt pigg! Men hur fin som helst!

Madonna longerades och de andra vilade.

Nu ska jag gå ut med vänner och min fina tvillingsyster på Värdshuset i Mariefred, liveband och allt. Blir hur mysigt och roligt som helst! :)


GOD JUL ALLA UNDERBARA LÄSARE!

Hoppas ni får en toppendag!


Tävlingsreglemente

Nu håller jag på att läsa tävlingsreglementet men kan inte riktigt se det som tidningen ridsport skrivit. Ska bli mycket spännande att se vad som faktiskt kommer gälla nästa år.  För när jag läser reglementet så verkar reglerna ganska normala och inte alls så extremt som tidningen ridsports tolkning är... Kommer nog bli massor med diskussioner om detta, men är reglerna som de står i reglementet så känner jag mig lugn igen.


Ska det vara omöjligt att ta sig fram i ridsporten om man inte har extremt mycket pengar?

"I nya TR för 2012 finns en rad olika bestämmelser för ryttarens kläder och hästens utrustning under tävling.

Bland annat får ett klädesplaggs logotype inte förekomma mer än en gång och inte vara större en tre kvadratcentimeter, alltså 3x1 centimeter. Samma sak gäller för hästens utrustning som voljlock och benskydd. På täcken får det inte finnas några märken överhuvudtaget.

Bestämmelserna gäller hela tävlingsområdet från och med 1 januari 2012.

För ryttare och kuskar som har särskilda sponsoravtal gäller andra bestämmelser. Till exempel får det vara ett märke som är 10x20 centimeter stort på varje sida av vojlocken."

Jag blir riktigt upprörd. Hästsporten i sig är en väldigt svår sport att ta sig fram i om man inte har det väldigt starkt ekonomiskt, och det är en sport där de som har väldigt mycket pengar kan, i väldigt många fall, ta sig betydligt mycket längre än de som inte har det. En sport som inte kan jämföra sig mot någon annan, där man faktiskt kan köpa sig framgång, iallafall för ett tag framåt. I fotboll spelar det ingen roll om du har de allra dyraste skorna eller träningsoverallen, du kommer inte vinna mer för det. Där är det talang, hårt slit och mycket träning som ligger bakom framgångarna.

Att förbjuda loggor på kläder gör det ännu svårare för oss normala att ta sig fram inom sporten, eftersom att vi då heller inte kan få samma hjälp från företag osv ekonomiskt för att ta oss fram.

Det är både löjligt, och förstör så mycket. Tanken angående de vinsttäcken som delas ut på tävlingar som alla möjliga, även små företag sponsrar med. Nu får de inte ha någon logga på täckena de sponsrar, vilket i sin tur leder till att det kommer bli betydligt mindre, om ens några, vinnartäcken i klasserna längre?

Jag har massor med kläder bland annat min favoritjacka från Equiline, som jag inte längre kan använda? Heller inte min nyaste tävlingskavaj med Runstens logga på? Ska jag då köpa nya kläder TILL FÖRSTA JANUARI för väldigt många tusenlappar. Samma sak med alla täcken, som inte får ha någon text alls?! Jag kommer inte kunna vistas på tävling förrän jag köpt nytt av allt detta. Och tänk all utrustning som nu istället blir helt oanvändbart.

Helt seriöst, kan inte beskriva hur arg jag är just nu. Hoppas att det blir så mycket klagomål och skriverier om detta så att Svenska Ridsportförbundet får en tankeställare och kan ändra sitt beslut. Detta gynnar ENDAST de som redan har det ekonomiska för att ta sig fram i sporten, och missgynnar andra. Se och lär från alla andra sporter på elitnivå där reklam på kläder ALLTID finns.


Nu är han min

Delägaren i Lorden valde att gå ur innan han skulle opereras i somras. Jag bestämde mig då för att själv behålla honom och köpa ut hennes del. Idag blev det klart, nu är han bara min! På så sätt har jag också chansen att behålla hur länge jag själv känner och sälja den dagen jag vill eller behöver utan att behöva känna någon press från någon annan än mig själv! Helt underbart!


KULANABSTINENS

Har grym abstines efter att rida Kulanbulan igen! Han verkar vara minst lika taggad som jag är, helt otroligt sällskapssjuk! Busar i hagen som tusan dessutom...

I eftermiddag blir det ridhuset med Lordius, nu ska jag ut och fixa klart stallet och ge hästarna lunch!


Ändrade planer

Det blev inget ridhus med Lorden idag. Kicki skulle ha släpet imorgon bitti så skulle hon lämna det hos mig efter, vid lunchtid. Så jag åker helt enkelt imorgon på eftermiddagen istället.

Så ikväll blir det frisering av hästarna, sen ska jag pula klart i sadelkammaren. Har gjort om massor på hyllorna och så, blir jättefint och mer ordning! :D Nu ska jag ut igen!

Amis och jag sommaren 2010 när hon bodde hos oss!

Gaaaaaaaah...

Någon som vill köpa en helt fantastisk unghäst med mig? ;) ALLTSÅ ÅH, hatar när man inte kan köpa en häst när man hittar en till så otroligt lågt pris som man bara tror så extremt mycket på! Och sen när man väl ska köpa en häst så hittar man inte alls det man söker. Men denna var verkligen WOW. Snyft :'(
Ikväll

Lastbilen kommer inte hem förrän nästa vecka :( Men nu är Kicki världens snällaste som lånar ut sin transport till mig så jag kommer kunna åka till ridhuset och träna iallafall! Stort tack!! :)

Ikväll åker jag till ridhuset med Lorden. Han ska få hoppa några små hinder för första gången på väääääldigt länge. Jii, så kul det ska bli!
Svar på fler frågor


Försenad som vanligt..
vem har du som stil förebild eller mer de ryttare som du ser mest upp till?:)


Jag har alltid haft Rodrigo Pessoa som stilförebild tror jag. Han rider med sån lätthet och känsla, jag bara njuter av att se honom rida. Om jag var en hopphäst skulle jag vilja ha honom på min rygg, det känns som att han låter hästarna få vara lite som de är och inte sätter in dem i ett och samma system. Det gillar jag verkligen!


Vad har Madonna för stam?

Hon är efter Cardento och morfar är Tasano.

Kan du inte skriva ett inlägg om vad du har för utrustning till dig själv samt hästarna? Även vilka dina favoriter är, märker mm. Gillar din blogg väldigt mycket! :)

Jo det kan jag göra! :)

Hej! Jag har en liten fråga till dig :)

Har en 4åring, på 170cm som vart i Sverige i cirka 4 månader. Hur mycket tycker du man kan kräva utav denna häst, eller rättare sagt hur mycket tycker du en 4åring ska kunna göra vid denna ålder? :) inriktningen är hopphäst!

Jätte bra blogg också :)


Hej!

Det är jättesvårt att säga! Det beror väldigt mycket på hästen, och hur mycket hon är riden innan och sådär. Det är också jättesvårt att säga hur mycket man kan kräva. Men mina fyraåringar brukar få lära sig galoppombyten tidigt, och så ska man alltid försöka jobba med att på ett enkelt sätt kunna växla mellan lite större galoppsprång till lite kortare galopp och tvärtom. Och en fyraåring som ligger väl framme ska också ha kommit ut och vant sig lite vid tävlingsmiljön och gå 90 cm till 1m med ganska stadiga rundor och resultat.


När jag tränar mina unghästar så försöker jag att aldrig ”kräva” något i arbetet, utan lura dem lite och ha roligt! Att träna samlad galopp i en backe som sluttar uppåt, där hästen naturligt får lättare för att samla sig. Att rida mellan träd och forma kring innerskänkeln, att flytta hästarna för skänkeln från en vägkant till en annan osv. Att försöka variera ridningen mycket och ha roligt, hålla dem stimulerade och vakna för hjälperna, det ska vara kul att träna!

I hoppningen är det bra att hoppa tittiga hinder tidigt, och gärna mycket låga serier och sådär, så att de vänjer sig vid att hoppa hinder efter varandra. Calle kunde ibland bli vinglig i kombinationer innan han förstod vad det gick ut på, så honom hoppade jag hemma regelbundet en 5-kombination där hinderna var ca 40-50 cm.

Tack så mycket, vad roligt att du tycker det! Lycka till med din häst!

Var Lorden någonsin halt av sin lösa benbit? Annars kanske det inte gjorde något att han hade den?

Nej, han var aldrig halt. Men han hade blivit såsmåningom om vi inte hade opererat bort den då den var helt lös och ibland låg på ställen där den gjorde ont och irriterade leden.

Två frågor

Hej!
Betalar Anna för alla träningar och tävlingar med Madonna, hur fungerar sponsringen mellan er?
Måste också säga att du är extremt duktig, och jag tror verkligen att du kommer komma dit du vill med ditt engegemang och dina ambitioner. :)


Hej!
Madonna är en försäljningshäst som kom hit i slutet av augusti. Hon var då tävlad 110-120 med blandade resultat med Annas dotter Emilia. Emilia har nu valt att satsa på studierna och har åkt utomlands, vilket betyder att Madonna ska säljas. Anna letade efter en ryttare som hon trodde kunde passa henne, eftersom att hon är ganska speciell att rida och hamnade på min hemsida. Därefter kontaktade hon mig och på den vägen är det. När Madonna kom så kunde jag inte riktigt sätta upp några mål eller förväntningar på vad vi skulle kunna åstakomma tillsammans, men jag hoppades att jag skulle kunna utveckla henne i markarbetet och lösa de "problem" som kunde uppstå i hoppningen ibland. Jag blev ganska snabbt förtjust i hennes hoppning, då hon är helt otittig och samtidigt väldigt rädd om sig och verkligen vill vara felfri. Och att hon var så känslig och svår i markarbetet kände jag ju väl igen från åren med Valence, så det var inget som bekymrade mig.

Anna står för träningar och tävlingar med Madonna. Tanken är att Madonna ska fortsätta utvecklas och klättra i klasserna, och såsmåningom säljas. Nu har hennes ägare, Anna, inte bråttom och jag kommer få behålla henne in på nästa år. Madonna är alltså egentligen en tillridnings- försäljningshäst men för mig är hon numera en stor tillgång i stallet som jag älskar väldigt mycket. Så för mig idag känns hon mer som en sponsorhäst och jag är glad så länge hon får stanna. Och jag vet att om rätt ryttare köper henne såsmåningom så kan de skatta sig lyckliga! Hon är en riktig fighter och tävlingsindivid! Tack så jättemycket!Hoppas på att 2012 blir ett superbra år för dig! :)

Måste fråga, hur lärde du hästarna att hoppa stora vattengravar? Min häst kan hoppa små vattenmattor, men kan inte ens gå på den stora, utan är fullständigt livrädd. Trots att dom är likadana förutom att den stora är dubbelt så "lång" att gå över.. x)

Egentligen är det faktiskt mer naturligt för en häst att hoppa stort vatten än en oxer på 140 :) Det handlar bara om att de ska inse att det inte är någon fara och att det är roligt att hoppa vatten. Caruso var jätterädd för vattenmattor som unghäst så jag var orolig över hur jag skulle lyckas få honom hoppa stora vatten. Men jag kan göra ett separat inlägg om det, men jag måste säga att det är tack vare min tränare Ted Nätterqvist som hjälpt mig göra hela grejen kring vattengravar så okomplicerat! Men jag kan göra ett inlägg om det, och i april ska vi åka och vattenträna alla hästarna (förutom Valence) igen, då kan jag också filma! :)


SÅ VAR ÅRET 2011...

Jag tror att jag kommer se tillbaka på det här året både med sorg och som ett nyttigt år. Det har faktiskt varit lite av ett otursår för oss, och ett år som inte haft speciellt flyt vad gäller någonting. Men, det är ett år som jag fått med mig otroligt mycket erfarenhet och upplevelser från som är det viktigaste som finns för att kunna utvecklas mot det långsiktiga målet. All den erfarenhet jag fått med mig från i år är ovärderlig.

MEN, detta är några av de tuffa sakerna vi fått möta under året...

Vi hade hittat köpare till Lorden som vi var otroligt nöjda med som blev tvungna att leta vidare då det  visade sig att Lorden hade en lös benbit och var tvungen att opereras.. Allt runt omkring detta var väldigt jobbigt, jag hade aldrig varit med om något liknande tidigare och var väldigt orolig för hur det skulle bli, hur han skulle må och om han skulle kunna fortsätta som tävlingshäst. Denna operation och veterinärcheckar månaderna efter kostade ca 18000 kr och gick inte på någon försäkring. Tack och lov gick operationen väldigt bra och Lorden kommer kunna hålla som tävlingshäst för stora klasser i framtiden. Det är också flera veterinärer som sagt att han med största sannolikhet kommer bli betydligt bättre som hopphäst nu än innan operationen!

Jag och min absolut bästa vän sedan 13 år tillbaka gled ifrån varandra under året och har inte setts sen vi var i Scandinavium tillsammans. Det har verkligen varit känslomässigt jobbigt, att inse att den vänskap man varit så säker på skulle hålla livet ut håller på att tyna bort. Att min allra bästa vän som vetat mer om mig än vad jag själv gjort inte kommer finnas där längre på samma sätt som jag inte finns där för henne. Att vi plötsligt tagit andra vägar i livet som inte längre är gemensam. Kanske kommer engagemanget tillbaka till en någon gång, viljan att hitta tillbaka till det vi hade, kanske var detta slutet på en fantastisk och lång vänskap…

Vår hund högg ihjäl mitt ena marsvin under sommaren när de var ute i sin gigantiska utegård. Olyckligtvis hade marsvinen hittat något kryphål och åt gräs på fel sida staketet, och då miste en av dem livet. Det var så fruktansvärt sorgligt.

Vår bil gick sönder i februari ner mot Borås och sista kvalet i Scandinavium. Det blev en tuff och lång resa i snöstormen och vi fick övernatta hos våra vänner som tur var.

Jag kunde ha haft så mycket som 16 fel i sista kvalet och ändå varit med till Scandinavium i år pga väldigt bra resultat i de tre första delfinalerna, men så trillar jag av i sista delfinalen!? Hur ofta händer det…

Valence och jag hade en fantastisk toppform i en helg i Näset. Han hoppade makalöst på framhoppningen och var sjukt fin även under framridningen. Jag var hur taggad och fokuserad som helst, ville verkligen vinna 150-klassen och det bästa resultatet var 12 fel när vi gick in. Valence hoppade helt fantastisk, var felfri över nio språng, felfri över a och b i trekombinationen och går sedan på ETT galoppsprång till c-hindret och totalkraschade. Vi hade då klarat av de största svårigheterna på banan och hade en linje med ett stort vatten som Valence alltid leker över kvar som många hade stora problem med. Men vi fick aldrig komma så långt… Den som vann denna klassen hade ett stopp och en rivning… Jag var arg länge… Vi var så jäkla nära och hade allt fokus på att sätta nollan. Tack och lov gjorde varken Valle eller jag oss illa allvarligt.

Amoremi  visade sig ha fått yttligare problem vid hoven som hon haft problem med sedan föl. Kommer inte kunna belastas så mycket som en hopphäst för större klasser kan.

Lastbilen gick sönder på väg ner mot tredje kvalet till Scandinavium. Däcket lossnade och bromstrumman slogs av. Det var det absolut mest traumatiska och läskiga jag varit med om, att stå med häst i mitt på motorvägen med stora lastbilar farandes i mörkret var så fruktansvärt läskigt. Har aldrig haft sån fullständig ångest och panik som jag hade då.

Mamma bröt benet allvarligt i slutet av sommaren. Gipsades i 10 veckor men det visar sig fortfarande inte vara läkt. Risken finns att hon aldrig blir fullt så bra och frisk som hon var innan benbrottet.

Valence fick en hovböld veckan efter SM som först såg ut att vara en senskada. Ville bara dö. Tack och lov var det som sagt bara en hovböld där inflammationen dragit sig uppåt och efter ett par veckor var han på gång igen. Detta är som tur är den enda ”skadan” Valence haft under de dryga fem åren han varit hos oss och berodde på att han klivit på någon vass sten i hagen.

Valence och jag hade ett retligt pet på sista hindret i det kvalet vi gjorde för Falsterbo.

Calypso boy bockade av mig ganska allvarligt på hans första tävling i andra klassen efter att en stor vit schäfer sprang rakt mot staketet direkt efter vi landat efter ett hinder. Han tvärvände, bockade och jag landade rakt på huvudet. Fick lättare hjärnskakning och hade fruktansvärt ont i nacken och axlarna under en vecka.

Valence och jag var första ekipaget utanför finalplats under utomhus SM. Tio hundradelar från finalplats… Morr…

Okej, nu orkar jag inte skriva mer. Men det har faktiskt varit ett riktigt otursår. Saker utanför hästarna som hänt också som varit mentalt och känslomässigt jobbiga att tackla. Vi har också haft lite för många fyrafelsrundor i år som jag hoppas att vi kan få till nollor nästa år.

MEN det är också många positiva saker som hänt i år!

Valence och jag tog en fin 7:e placering på YRSM inomhus.

Jag tilldelades Göteborgsstiftelsens ungdomsstipendium i hoppning tillsammans med tre andra ryttare. Pengar som gav mig möjlighet att tävla mer!

Både Lorden och Caruso lärde sig hoppa stora vatten!

Caruso gjorde många riktigt fina rundor med som sämst 8 fel i 140-hoppningar. Vann dessutom en 140-klass i september!

Lorden opererades och är otroligt fin att rida nu. Kommer komma ut nästa säsong som väldigt stark, helt frisk häst och med alla de kvalitéer som han har vet jag inte var han kommer sluta…

Madonna kom hit i slutet av sommaren och är både otroligt rolig att ha i stallet och är för mig en stor tillgång med ett otroligt hopphjärta och försiktighet! En flicka jag tror väldigt mycket på inför nästa år.

Kulan utvecklades massor under året. Har varit felfri i alla 110, alla 115 och 4/7 120-klasser. Tog precis det steget man vill att en femåring ska göra. Gick inga championat utan förberedes bara inför framtida år som förhoppningsvis min bästa kommande häst…

Calypso boy gjorde en fantastisk resa, hade så kul med honom den tiden han fanns hos mig. Hittade därefter en underbar köpare som dessutom låter mig fortsätta tävla honom!

Vi köpte en B-kortslastbil med bodel och stort utrymme för hästarna! Sålde transporten som var för liten för hästarna!

Diablo kom hit och det har varit en nöje att få rida honom hittills. Förhoppningsvis blir han såld till ett hem och en ryttare som passar honom till 100 % och jag får fortsätta se och följa honom i framtiden.

Jag började hålla träningar och har många elever som tränar regelbundet. Har hittat något som jag verkligen brinner för och som många verkar uppskatta! Jättejätteroligt!

Jag lärde känna en glad och energisk tjej med precis samma stora intresse som jag, Fredrika som nu är en av mina närmaste vänner. En vänskap som jag tror kommer vara länge och ge otroligt mycket glädje!

Vi fick arrendera ännu en stor gräshage där vi dessutom kommer kunna ha en gräsbana inför nästa år! Då blir det riktigt fina hinder och vattengravar där, kommer ge mig ännu bättre träningsmöjligheter!

Valence och jag kom ut och gjorde en internationell tävling tillsammans och fick vara med i nationslaget för unga ryttare! Laget vann och det var otroligt roligt och lärorikt!

Och så måste jag säga att jag är väldigt glad över att Lorden ändå aldrig blev såld. Kände mig aldrig klar med honom och är alldeles för nyfiken på hans fortsatta utveckling för att sluta. Är väldigt glad över att jag får ha med honom hela nästa år!

ÅRETS...


Årets debuter

Valence gjorde sin första internationella tävling
Caruso debuterade 140 och 145
Lorden debuterade 140
Kulan debuterade 110, 115 och 120
Calle debuterade 0,90 och 1m
Madonna debuterade med mig 1m till 135

Årets största framgång

7:e placeringen i YRSM inomhus med Valence

Årets roligaste minne


Tiden med Calypso boy. Han kom hit som precis grundinriden och väldigt grön, till att göra så bra ifrån sig i klasser till 1m och semifinalist i fyraårschampionatet. Vi fick 4,5 månad med bara stor glädje och erfarenhet tillsammans. En häst jag är så stolt och glad över att få haft den tiden med!

Årets roligaste ögonblick

Vinsten i 140 med Caruso och nationshoppningen i Norge med Valence

Hästen som utvecklats mest under året

Tror nästan jag måste säga Madonna faktiskt. När hon kom visste jag inte riktigt hur vi skulle kunna utvecklas och vilka klasser hon hade kapacitet för. Hon utvecklades otroligt på kort tid och numera ser jag henne som en av stallets bästa hästar och kan nog konkurrera om platsen som andrahäst i stallet under nästa år!

Årets viktigaste utveckling

Jag är väldigt glad över hur Caruso gått fram i år. Han har gått från att vara 6-årig unghäst till en kille med rutin och felfria rundor i 140-hoppningar. Han har också debuterat svår hoppning, gått många större tävlingar och fått följa med på meeting. Det här året har varit väldigt nyttigt för hans fortsatta utveckling och för att han ska kunna bekänna färg lite mer ordentligt från och med nästa år!

Årets tankeställare

Oj, så mycket. Har lärt mig att man ska hitta sin egen väg, kunna lära sig saker av sämre rundor istället för att hänga upp sig på vad som var dåligt. Utvecklat mitt dressyrarbete med Valence och fått en väldigt bra bild av hur jag på ett individuellt sätt med varje häst ska göra under framhoppningarna för att de ska prestera så bra som möjligt inne på banan.

Årets inspiration

Som vanligt alla Världscupklasser, Grand Prix-hoppningar och mästerskap där man får se världens absolut bästa ryttare. Den internationella tävlingen gav mig också massor med inspiration, och alla starter i svår hoppning inspirerar mig till tusen.

Årets mest lärorika

Att ha fått hoppa och tävla så många olika hästar som jag har fått göra i år. Det här var faktiskt första året som jag tävlade en annan häst än Valence i 140-hoppning eller högre.

Årets häst

Valence så klart. Vi har inte riktigt haft något flyt med oss i år, men vi har lärt oss otroligt mycket och fått uppleva viktiga saker för vår fortsatta utveckling och satsning. Det är på hans rygg jag fått göra yttligare 11 starter i svår hoppning i år.

TACK TILL

mina fantastiska föräldrar för ännu ett år med stöttning, uppbackning, stort engagemang och allt annat ni ger mig! Jag älskar er så mycket att det inte ens går att sätta ord på det.

min tränare för allt engagemang, allt jag lär mig och det stora stöd jag finner hos dig. Enormt tacksam och lycklig över att du finns.

mina närmaste vänner som gör allting ännu roligare och som peppar mig, finns där både vid fram- och motgångar. Jag hoppas ni förstår hur mycket ni betyder för mig och hur glad ni gör mig!


Min klubb Årsta Runsten som är en otroligt rolig och aktiv klubb att vara medlem i.

Till Runsten Equestrian och Christopher McDermott för stöttningen ekonomiskt, med träningar och som profilryttare.

Anna Arborelius för ett otroligt stort engagemang och att jag får ett så stort förtroende att träna och tävla er underbara Lady Madonna.


Och förstås mina underbara hästar som gör allt för mig och ger mig så otroligt mycket glädje varje dag.


NÅGRA AV ÅRETS ROLIGASTE RUNDOR MED ALLA HÄSTARNA:
Kulan har jag inte laddat upp några filmer på märkte jag nyss. Bara från hans 110-debut i februari... Måste ladda upp lite nytt när den riktiga datorn kommer tillbaka från lagning igen. Lorden tävlades ju bara till våren, hade flera provridningar under sommaren och opererades i augusti. Så detta var två av hans rundor i våras alltså...

Gäspa och gnägga - samtidigt?

Alltså det var bland det gulligaste jag har sett, lilla Donnis var trött i morse när jag kom in i stallet och tände lampan. Först låg hon ner i boxen, och jag fick komma in och gosa lite med henne. Sen när jag gick mot sadelkammaren reste hon sig upp, gnäggade och gäspade samtidigt!? Jag trodde inte ens att det gick... Hihi, men Donnis pratar mycket och gärna, alltid! Så söt!

Nu kommer hovslagaren snart och skor Lorden, sen ska jag rida fram till eftermiddagen. Då ska jag åka och köpa några nya tävlingstäcken av en modell som jag redan har två av varav ett tyvärr gick sönder. Ska köpa två till så att Valle, Caruso och Donna kan ha likadana, tjocka och varma stalltäcken under meeting. Tycker det är så fint när de har likadana täcken :) Mamma och pappa köper ett som julklapp, och jag köper ett som min egen julklapp helt enkelt! :) 

Ha en bra dag allihopa!

En mycket speciell flicka som tar upp en stor plats i stallet, så underbar personlighet!

(Täcket Valle har på sig i bakgrunden är det jag ska köpa) :)

MISSA INTE...

Den avslutande Grand Prix hoppningen från Olympia, London som sänds ikväll kl 22:00 på Eurosport!


Måndag

Red Valence på förmiddagen. Idag var första gången på två veckor som han fick jobba lite mer än vanligt. I början var han helt elektrisk för skänkeln och ville inte låta mig ha några ben på alls, men detta gick över så fort vi började jobba. Det blev mest jobb i galoppen och med övergångar och skänkelvikningar mellan skritt och galopp. Så klättrade vi lite också. Han var riktigt fin! När han blir lite trött stressar han upp sig lite, men nu blir det två veckor med styrketräning varierat med dressyrarbete. Till slutet av året börjar vi småhoppa lite igen.

Lorden och jag tog en lugn uteritt idag, imorgon ska han få komma ut och intervallträna. Konditionen ska bli ännu bättre!

Caruso skrittades ut barbacka och var superpigg! Kommer bara skrittas hela veckan.

HISSAR & DISSAR


") Lorden och jag ska börja hoppa i veckan!

") Jag har haft turen att få ett jättefint samarbete med Hästshopen.se

") Lastbilen kommer hem i veckan vilket betyder att jag kan komma iväg och träna ordentligt igen!

") Det är julafton nästa helg!"/ Just nu känns det väldigt tråkigt när det inte är några tävlingar, längtar som tusan!

"/ Vädret gör allt stallarbete mycket jobbigare!

"/ Mina tävlingsstövlar har för många år på nacken och är trasiga :(

"/ Jag kommer inte följa med mina underbara vänner till Helsingborg på nyår :(BETT

Jag har fått några frågor av er läsare där ni undrar vilka bett jag tycker mycket om och använder. Så tänkte skriva ett litet inlägg om det nu! :)

Jag föredrar tvådelade tränsbett mest av allt, tycker de flesta hästar trivs väldigt bra och går bäst på det. Även olika pelhambett tycker jag mycket om.

Jag rider alla mina hästar med vanliga, tvådelade tränsbett i dressyrarbetet och många av de vardagliga passen. Antingen ett lite tjockare, tyngre tvådelat bett eller ett lite smalare beroende på vilket hästen trivs bäst på.

Valence tävlar jag på tvådelat tränsbett som är lite tjockare och lite tyngd i, han går otroligt bra på detta även i markarbetet. Då och då rider jag på tredelat för omväxlingens skull.

Caruso tävlar jag ibland på vanligt tränsbett men tycker han går ännu bättre på ett babypelham. I år har jag tävlat honom på ett babypelham med rak, smalare gummistång och även på två- och tredelat babypelham lite beroende på hur han har känts.

Lorden rids antingen på vanligt, lite smalare tvådelat, eller tvådelat med dubbla tränsbettsringar eller olika babypelham. Han har gått väldigt bra på det tredelade babypelhamet i år. Lorden har ibland tendens att bli lite stark så honom försöker jag variera bettsling på ganska mycket. De raka betten går han inte bra på så det blir mest tvådelat tränsbett eller tredelat babypelham på tävlingar.

Kulan rids på ett grövre tvådelat tränsbett eller ett babypelham med smal gummistång (samma som Caruso). Kulan är otroligt känslig men han har blivit stadig och fin på gummipelhamet och det har hjälpt mig att kunna hålla ihop honom lite mer. Målet är att han ska kunna gå lika stadigt på det vanliga tränsbettet nästa år.

Madonna går på ett äppelbett som hon trivs allra mest med. Hon har också en känslig och ganska svår mun men detta upplever jag att trivs hon absolut bäst med! På uteritter rider jag ibland på ett tvådelat bett med kopparrullar för variationens skull.

Diablo rids antingen på ett novabett, rakt böjligt bett som är väldigt snällt eller på ett litet babypelham där man kan sitta med otroligt lite i handen och bara ha honom där i balans och så lätt. Jag varierar lite mellan dessa bett på honom.

Ibland när jag bara ska ut och skritta, göra lättare arbete eller konditonsträna i lätt sits så kan jag rida hästarna på ett hackamore för att de ska slippa ha bett i munnen.

Jag tycker att bett är en otroligt svår men viktig fråga. Ett bra bett kan förbättra resultaten lika väl som ett bett som inte passa hästen kan dra ner resultaten, rundorna och rytmen jättemycket. Variationen är också nyttig, och har man ett bett som fungerar väldigt bra på tävling ska man försöka rida på lite andra bett till vardags också så att man inte tappar "funktionen" på bettet på tävling.

Men som jag nämde, vanligt tränsbett är alltid favorit, men olika sorters pelham med korta skänklar upplever jag också att många hästar trivs med och går riktigt bra på! Dessa är ofta väldigt dyra, ligger ofta betydligt högre i pris än vanliga pelham. Men jag har köpt mina hos HÄSTSHOPEN.SE där de säljer både två- och tredelade babypelham till betydligt lägre priser! Här finns länk till deras pelham med korta skänklar!


I Norrköping i år gick Valence på vanligt tränsbett första dagen, men andra dagen i 140 var det vattengrav med så då valde jag att byta till babypelhamet eftersom att Valence kan bli stark och dra iväg lite efter en vattengrav.  

Söndag

Idag kom Disa över och vi red en ganska lång tur på Kulan och Diablo. Det var kondition- och intervallträning som gällde! Det var jätteroligt och hästarna var superfina. Därefter mockade vi alla boxar jättenoggrannt, gjorde verkligen superfint och alla fick nytt spån! Blev så mysigt i stallet! 

Kulan är precis hur pigg som helst just nu, vilket känns konstigt eftersom jag har ridit honom ganska mycket och långa pass under många veckor. Jag har planerat att ställa av honom från och med imorgon och veckan ut. Därefter ridas igång igen eftersom att han vilade så mycket under sommaren. Men så fin som han är just nu är lite förvånande efter så mycket jobb, tror inte han kommer uppskatta vilan så mycket. Får nog ha honom i en hage bara med Lorden nästa vecka eftersom att han är en liten terrorist och väldigt busig redan nu...

Nu när Kulan ställs av ska Caruso som har vilat hela den här veckan nu skrittas hela nästa veckan som kommer och därefter ridas igång igen med mycket markarbete och lite serier och småhinder. Valence har skrittats den här veckan och ska från och med imorgon börja ridas lite mer som vanligt och lägga ner massor med jobb på det dressymässiga arbetet.

Lorden kommer börja hoppas över småhinder i veckan (SJUKT ROLIGT) och Donna ska ridas lite lugnt veckan som kommer och sedan blir det massor med stärkande hoppövningar på små hinder och dressyrjobb som gäller. Ska också fortsätta med klättring- och konditionsjobb med alla hästarna!

I veckan kommer lastbilen hem igen och då kan jag börja åka till ridhuset med hästarna och börja markarbeta och jobba hästarna så att vi kan toppa formen så bra som möjligt inför nästa års tävlingssäsong som börjar med elittävlingen i Grevagården!Lördag

Nu kom jag ju hem ganska sent på eftermiddagen från Runsten så hann inte rida alla mina. Hästarna har inte varit ute så många timmar idag pga väldigt, väldigt dåligt väder. Men eftersom att jag inte hann rida så alla gick istället ganska långa promenader med hästarna, alla förutom Diablo som fick komma ut och galoppera, han var hur fin som helst. Det snöade och var mörkt ute men det var verkligen helt underbart. Jag tog en extra lång tur vilket jag inte hade tänkt innan... Han är så lätt, energisk, lydig och positiv. Jag blir glad av att rida honom!

Sen gick jag på promenad för hand med Valence och Madonna på lite drygt 25 min. Därefter fick mammas häst Herkules och Caruso komma ut på samma promenad. Sist gick jag med Kulan och Lorden. Jag kan ju säga att det var absolut mysigast att gå med Valle och Donnna, hade lika gärna kunnat leda dem med sytråd... Lorden och Kulan däremot, fy, jag var helt slut efter. Kulan var jättebusig och gjorde små bocksprång med jämna mellanrum medan Lorden tyckte att det var bättre att han tog en promenad med mig istället för tvärtom. Carusoälsklingen var jättepigg och glad över att komma ut på en promenad nu under vilan, tror han börjar bli lite sugen på att jobba igen... Snart så... :)

Underbara dagar!

Gud vad roligt det har varit så här långt in i helgen! Igår var jag på julbort och julfest på Runsten! Det serverades jättegod mat, hur trevliga människor som helst och väldigt julig stämning! Kvällen spenderades därefter med helt underbara och väldigt, väldigt roliga tjejer! Mycket dans, musik, skratt och knasigheter... Kanske spårade lite på vissa sätt, men det var grymt kul!

Jag sov därefter kvar på Runsten med min kompis Fredrika, och idag red vi på hennes två jättefina hästar! Fredrika står uppstallad på Runsten och vi lärde känna varandra ordentligt först i maj, när vi både skulle vara själva på meetinget i Norrköping och bestämde oss för att istället dela hotellrum och så hjälpte vi varandra med hästarna på tävlingsplatsen eftersom ingen av våra föräldrar var där! Nu är vi väldigt nära vänner och har sjukt kul tillsammans. Tyvärr skadade hon sig allvarligt i somras och så gott som allt i hennes knä gick sönder, så hon har varit borta från ridningen länge. Nu rider hon en del men ska opereras igen i januari...

Idag red vi alltså hennes två hästar Carlotta och Columbo. Carlotta var första gången jag red och hon var trevlig, påminde om Lorden ganska mycket och var lite stark emellanåt. Vi fick hoppa några språng och hon var jätterolig och fin att hoppa! Men sen, lycklig som jag blev, fick jag sitta upp på Columbo som jag ridit en gång förut. Han har lite lik stam som Caruso och är en helt fantastisk häst som jag tror skulle kunna gå väldigt, väldigt långt. En drömhäst för mig faktiskt, jag är helt såld i honom. Vi fick hoppa lite och i slutet höjde Fredrika hinderna till ca 130-140 och vissa språng är verkligen magiska! Tack till min underbara vän för att jag fick rida och hoppa dina fina hästar!

Fredrika och Columbo

PLANERING JANUARI & FEBRUARI

6 januari PAY'N JUMP på Runsten

Valence 120 och 130
Caruso 125 och 135
Madonna 125 och 135
Lorden 1m och 110


14-15 januari TRÄNING FÖR TED på Runsten

Tar förmodligen med mig Kulan, Lorden, Donna och Caruso


19-20 (?) januari TRÄNING FÖR PIET på Runsten

Tvådagarskurs med Valence. Piet Raymakers ska tydligen vara expert på heta hästar!  


3-5 februari ELITTÄVLING I GREVAGÅRDEN MEETING

Fjärde kvalet till Scandinavium. Valence, Caruso och Madonna följer med!


9-12 februari ELITTÄVLING I BORÅS MEETING

Femte och sista kvalet till Scandinavium. Valence och Madonna följer med!22-24 februari Scandinavium med Valence - om vi kvalar!30-31 februari NATIONELL TÄVLING I HAMRE

Lorden 110, 120, 120
Kulan 110, 120, 120
Caruso 140, 145ANALYS


Nej nu är jag lite småirriterad måste jag erkänna. Har nu suttit och tittat på både Grand Prix, en annan 160-hoppning samt Världscupen från Genéve och sett att ALLA ryttare rider inte på exakt samma antal galoppsprång även när det är färre än fem mellan. Jag har ständigt haft folk utifrån som tjatat och haft åsikter om att ”du måste rida i en mycket större galopp” och ”du måste rida på rätt antal och inte lägga in extra galoppsprång på linjer”, men detta är ju precis vad MÅNGA av världens absolut bästa ryttare faktiskt gör! Jag tänkte framförallt på en linje i Grand Prix-klassen där det var normal eller något fram på fyra galoppsprång till sista avslutande räcket och trots detta så var det ett flertal som satte tillbaka hästarna och red på fem korta! Och det gick ju alldeles brilliant! Valence hoppar som allra, allra bäst när jag sätter tillbaka galoppen och fångar upp honom, lägger in extra på vissa linjer! För han har inga problem med längden på hinderna, oxrarna kan vara hur breda som helst men han river extremt sällan en bakbom. Däremot måste jag få ihop galoppen så att han sätter höjden och blir rund i språnget. Ted har alltid sagt att det finns absolut inget fel med att lägga in extra galoppsprång, tiden kan man rida in på andra ställen där du inte riskerar nedslag på samma sätt, men ändå, av någon dum anledning, tagit åt mig och fokuserat på detta. Jag tar alldeles för lätt till mig instruktioner och tips, men det går inte att lyssna på allt och alla. Nu i efterhand är jag så arg på mig själv att jag red på fyra fram in i trekombinationen i Billdal, jag kan verkligen inte galoppera på in i en kombination på Valence som redan har lätt för att få för bråttom. Detta är något jag bestämt mig för att nästa år bara rida på min känsla, lägga upp och tro på min egen plan efter alla de erfarenheter jag fått med mig hittills. Hitta sin egen väg och lyssna på de som hjälper mig på vägen och som jag litar på. Allt annat ska man nog försöka stänga ute. För man kan inte lyssna på allas åsikter, då blir man istället helt vilsen. Och när jag dessutom ser att ryttare i Världseliten sitter och lägger in extra galoppsprång så känner jag mig nu helt övertygad om att rida så som jag själv tycker känns bäst och strunta i om folk och åsikter om det, trots att det är vuxna, kompetenta människor som påstår att man inte kan hålla på och lägga in extra på linjer. Svart på vitt, så är den analysen faktiskt fel. Man måste anpassa efter den häst man sitter på. Med Madonna bestämde jag mig tidigt för att strunt i att gå avstånd längre än tre galoppsprång eftersom hon är så otroligt reglerbar och kan egentligen gå fyra fram på en linje lika väl som på sju tillbaka. Och saken är den att hon hoppar allra bäst när hon kommer i sin kortare galopp, det är då hon får kraften med sig!

Så nästa år – då blir det fokus på detta som gäller med Vallis! Att sätta tillbaka, skapa kraft och inte fart i galoppsprången och ta hinder för hinder, så som jag gjort i de rundor vi lyckats bäst i år och föregående år. Tänka framåt gör Valence ganska så bra själv och utväxlingen framåt över breda hinder har han. Känns skönt, detta kommer ge en väldigt positiv förändring i rundorna, sprången och resultaten.

Valence debut 150 som 8-åring sommaren 2010

Efter regn kommer solsken

På förmiddagen skrittade jag ut samma runda med Valence och Madonna! Båda barbacka! Har haft enorm Valleabstinens hela förra veckan så det var helt underbart att rida honom igen, och han var hur glad och pigg som helst! Underbart! Även Madonna var superglad och jättefin, imorgon ska jag börja jogga henne lite också! Ska bli kul att börja förbereda henne inför nästa säsong nu! Caruso vilar nu helt och hållet, medan Madonna sätts igång, så det blir väldigt bra.

Disa kom efter lunch och vi red ut tillsammans, det var hur kul som helst! Det väldigt krävande och jobbiga passet med Lorden igår när vi var helt oense, hade verkligen givit resultat för idag var han grymt fin! Fantastisk känsla! Så glad jag är, sjukt fin var han! Efter regn kommer solsken, det stämde verkligen utmärkt på vår dag igår och idag...

På träningen under kvällen så fick min kompis Amanda hoppa min fina Kulis! :D Det var väldigt kul och intressant att se. Kulan är betydligt mycket mer svårriden än man tror... I somras var det en som kom och provred honom (det var väldigt oväntat och det var när jag fortfarande inte bestämt om jag skulle sälja Kulan eller Calle) men hon klarade knappt av att trava på honom. Kulan är extremt känslig och svarar för varje hjälp och för dina hjälper med sitsen, kommer man lite ur balans så eller sitter lite snett eller så, får man en stark reaktion direkt. Det som var så roligt var att Amanda löste detta hur fint som helst, hon har ridit honom några gånger men aldrig hoppat honom bana så som hon gjorde idag. Och det gick väldigt bra! Tror faktiskt att det är lite nyttigt för Kulan också, med lite annan ridning, andra hjälper och att han ändå ska kunna fokusera på hinderna och inte alltför mycket på att "leta" hjälper. Dessutom måste jag säga att det var häftigt att se en del större språng från backen, han har grym kapacitet... Min bästa häst för framtiden tror jag. Ung, stor, vinglig och svag, men han kommer bli stallets bästa häst med åren...


Nu ska jag till Sofia för filmkväll och mys!

Kulan ett löshoppningssprång 160... Tänk om han kan hoppa så här med ryttare på ryggen i framtiden... ;)

Dagarna som varit

Igår var det Pay'n jump på Runsten. Flickorna Amoremi och Scrållan fick följa med. Amis har ju vilat länge och inte hoppats sen i somras, och hon verkade tycka det var jättekul men var ganska tittig om man säger så! ;) Men hon var ändå felfri i båda småklasserna och hade nog en rolig dag! Hon älskar ju att få komma ut och göra saker och jag tror även Kicki tyckte att det var roligt! :)

Scrållan var duktig, i första klassen, 60 cm var hon jätteduktig i början men sen tog det helt och hållet slut på krafterna, hon rev ett och stannade på ett i slutet av banan. I andra klassen 70 cm var hon mycket bättre och hoppade fina språng och var felfri på hinder. Däremot är hon ett riktigt fuxsto med sjukt mycket humör och egen vilja, så det är utmaningen med henne! Men hon är helt orädd på hinder, tittar inte och har riktigt bra koll på var hon har sina fötter. Och resten kommer vi lösa, det tror jag stenhårt på! Nästa Pay'n jump är hon fyra, och då får hon hoppa lite större. Hon hoppar nämligen bättre ju högre det blir! :)

Vi hade en väldigt trevlig dag allihopa igår! :)


Lorden red jag ut på idag, och han var sjukt jobbig. Stark och körde mest sitt egna race. Han har alltid varit och kommer nog alltid att vara väldigt egensinnig, han har attityd och mycket egen vilja. Han är inte alls lika känslig som mina andra hästar att rida, därför passar vi kanske egentligen inte sådär jättebra tillsammans, eftersom att jag trivs allra bäst med väldigt känsliga hästar. Men hans attityd gör sig väldigt bra i hoppningen. Lorden är det hästen i stallet som allra mest vill vara felfri inne på banan, han är helt otittig och hoppar alla typer av hinder, men samtidigt så är han extremt försiktig! Som att han har ett öga i varje hov. Så då är det liksom värt jobbet! Problemet just nu är att jag inte kan ta mig någon vart, och jag skulle VERKLIGEN behöva komma igång ordentligt med markarbetet och kunna rida igenom honom ordentligt. Nu är underlaget ute för dåligt för att kunna rida på ordentligt, och lastbilen kommer inte förrän slutet av veckan. Men sen blir det minsann dressyrjobb! Och nästa vecka börjar vi hoppa små hinder igen! Han är nog väldigt sugen på att få göra saker igen, han älskar att träna och tävla!


Kulan var superfin idag, jobbade mycket i samlad, kort galopp. Madonna skrittades ut barbacka. Hon måste klippas snart igen, gör nog det till helgen när jag ska börja komma igång med henne på riktigt igen. Kiropraktorbesök blir det också nästa vecka för alla hästarna. Veterinärcheck gjorde vi i slutet av sommaren på hästarna.


Diablo har vi förhoppningsvis hittat en köpare till. Det blir inte förrän i januari eller början av februari oavsett, men jag hoppas för det skulle vara ett perfekt hem för honom och en ryttare som kommer passa honom som hand i handske. Så det vore helt underbart, då får han dessutom stanna här i närheten, så jag kommer åka förbi honom varje gång jag åker hem, hihi! :) Diablo är en så himla fin häst!

Svar på NÅGRA av era frågor!

Lycka till så mycket i helgen! :D
Men vad jobbar du med? Eller är hästarna ditt jobb? Och bor du ensam eller med dina föräldrar?
Vill också säga att du rider hemskt bra, och är en förebild för mig och min lilla ponny!

Just nu är mitt jobb bara hästarna och att hålla träningar. Jag håller på att försöka bygga upp min egen verksamhet där jag kan ta emot fler hästar för in- och tillridning och försäljning. Jag vill jobba med att utveckla unghästar och samtidigt kunna behålla mina allra bästa för att kunna nå så långt jag vill på tävlingsbanorna i framtiden. Jag bor hemma eftersom att vi har stallet och allt hemma. Men vi har en lägenhet på gården som jag förhoppningsvis flyttar till nästa år så bor jag hemma men ändå själv! J Tack så jättemycket, vad roligt att höra!

Jisses vilken resa! Tur att det gick så bra som det gjorde:) Såg första rundan och det såg jättefint ut! Får man fråga vad du tyckte om Billdal?

Ja det var tur att vi klarade oss! Tack! Jag tycker Billdal var jättebra, riktigt bra underlag både på banan och framhoppningen, super service, bra mat och cafeteria! Jättebra helt enkelt, kommer absolut åka tillbaka dit!

Har du provat att rida han på kandar, jag har en liknande kuse som fungerar superduper på det, inget annat fungerar så bra som det, såklart kan jag rida han på valigt bett med och gör det på träning och hemma men på tävling är de ten annan sak och han taggar mer och man behöver få en mer direkt verkan ibland.

Jag har funderat på det men tror att det skulle bli för mycket. Han vill nog helst ha så lite som möjligt i munnen. Jag rider honom nu på vanligt tränsbett och måste bara tänka lite annorlunda på banan och samla honom tidigare för att få igenom förhållningarna. Men ju bättre han blir på marken ju bättre fungerar bettet i hoppningen. Så i vinter blir det hårt jobb med dressyrarbetet och jag har nu förstått hur jag måste rida honom på banan för att han inte ska bli för het och stark. Men tack för tipset ändå! J Fungerar inte detta så måste jag prova något annat, men jag tror att tränsbett är det bästa konceptet långsiktigt!

Vem är Amis? Har helt glömt bort! Krya på dig :)

Hon är ett sto född 2005 som jag hoppade in åt ägaren som fyraåring. Hon har tävlat upp till och med 110, fick 9-9 på kvalitén i Strömsholm som fyraåring. Hon ägs av en vän till familjen.


Kan du inte berätta lite mer om den, varför ni inte ska satsa på den osv? :)

Amoremi är ett fantastiskt sto. Hon är lite egensinnig, otroligt tittig på hinder men väldigt stort hopp och kapacitet. En del språng hon gjort är bara så man vill börja gråta av lycka, hon har en otrolig kraft och spänst i sitt hopp och är väldigt försiktig. Tittigheten är egentligen inget hinder som skulle sätta något stopp för henne för framtiden, men hon är en häst som måste hoppa små och tittiga hinder ofta. Hon hade ett tag stora vattenproblem och vägrade hoppa även om det var minimala vattenmattor. Jag tog då hem henne en månad till mitt stall och efter det har hon inte haft problem med varken vattenmattor eller stort vatten, så hon har egentligen alla kvalitéer man kan önska. Tyvärr har hon haft problem med en framhov sedan hon var unghäst och nu kommer hon istället betäckas med Stakkato i vår. Amis ägare och jag har haft samarbete med Amoremi, och hon ägde även hälften av Calyspo boy som såldes i september. Amoremis föl kommer då bli min framtida hopphäst och vi kanske kommer köpa ännu en unghäst ihop såsmåningom. Kicki har även en valack som är född 2010 efter Cartier som ska ridas- och hoppas in när han blivit tillräckligt gammal!


Kickis sjukt söta unghäst e Cartier som föl


Aaw :) Sicken liten ludenboll!

Får man fråga vad dina två svårklasshästar kunde när du köpte dom? Hur gamla dom va och hur mycket dom kostade? :) Tänkte ifall man själv hade råd att köpa en häst med hoppkapacitet i 5 års åldern :) Helt okej om du inte vill säga heller :)

Valence hade nog hoppat en liten bana på små hinder när jag köpte honom. Men han kom från ett försäljningsstall där han varit inbytt från ett annat försäljningsstall. Det försäljningsstallet hade i sin tur köpt honom från ett annat försäljningsstall som importerade Valence från en auktion i Holland. Så under ca 10 månader hade Valence alltså bott på tre olika försäljningsstall utan att ha blivit såld. Därifrån jag köpte honom hade haft honom i över fyra månader, vilket var väldigt lång tid för henne att ha en häst då rulliansen normalt sätt var på några veckor. Det var helt enkelt ingen som fastnade för honom, han var nog lite för galen tror jag… ;) Men för oss var det kärlek vid första ögonkastet! Caruso var precis inriden, jag provred honom när han fortfarande var tre år. Han hade precis hoppat ett par enkelhinder under ryttare när jag köpte honom! Caruso och Valence kostade ca 80 000 kr, Valence var billigare än Caruso. Så om man har lite tur och vill lägga ner det arbete som krävs så kan man hitta riktigt bra hästar utan att behöva betala enorma summor. Men det är också viktigt att komma ihåg hur många år som ligger bakom. Skulle jag sälja Valence eller Caruso nu och köpa en ny unghäst så kommer det ta ca fyra år innan jag har en häst på samma nivå igen, och då är det bara att hoppas på att den hästen har kapaciteten som krävs. Det är nog både lite tur och hårt arbete som ligger bakom, för att mina två första storhästar har kapacitet för 150-hoppning.  Det är jag väldigt glad över att vi lyckats med!Kan du inte skriva vilka andra ryttare som du tycker är bäst i Sverige?
Ponnyryttare?
Junior?
Young rider?
Senior?

Och vilken ponny som du tycker är finast, samt vilken juniorhäst, yrhäst och seniorhäst?

Hade varit jätte roligt om du velat göra detta. Du behöver ju inte välja endast en häst eller ryttare, utan kanske flera som du tycker utmärker sig extra mycket i svenska ridsporten :)Ponnyryttare: Eh, jag har sjukt dålig koll på ponny över lag. Så jag vet faktiskt inte… :/

Junior:  Fredrika Netterberg, Wilma Hellström och Alma Ranebo tycker jag är jätteduktiga!

Young rider: Douglas Lindelöw förstås, och Stephanie Holmén tycker jag också är en fantastisk ryttare.

Senior: Rolf-Göran Bengtsson är enligt min åsikt världens absolut bästa ryttare. Andra ryttare som jag tycker utmärker sig extra och som jag ser upp till är Marcus Ehning, Carsten-Otto Nagel, Penelope Leprevost, Meredith Michaels Beerbaum och Angelica Augustsson!


Hästar då? Det är ju så svårt. Men skulle nog nästan säga att juniorerna i Sverige har de finaste hästarna när man är ute på elittävlingar! Om jag fick välja en av juniorernas hästar skulle det vara Lento 6, Cafino, Come Soon eller Lissabon! :)

Och i världseliten så finns det ju så många hästar så man inte ens förstår hur det kan finnas så enormt kapabla och begåvade hoppindivider! Mina största favoriter har alltid varit Hickstead, Okidoki och Libertina. Men de är ju borta nu och Libertina i avel. Men Lantinus, Casall, Ninja, Mic Mac, Corradina, Carlina och Eurocommerce London ger en rysningar över hela kroppen!!

Vad är det högsta du hoppat på varje häst hemma, tävling o träning?

Valence

Tävling: 150 Placerad: 150
Träning bana: 150
Enkelhinder: 160

Caruso

Tävling: 145 Placerad: 140
Träning bana: 145
Enkelhinder: 160

Lord Greystoke

Tävling 140. Placerad: 130.
Träning bana: 140
Enkelhinder: 155

Lady Madonna

Tävling: 135 Placerad: 135
Träning bana: 135-140
Enkelhinder: 150

Silver Bullet

Tävling: 120 Placerad: 120
Träning bana: 120
Enkelhinder: 150
kan du inte skriva om hur du började rida och vilka hästar du haft och så? :D

Jag kan göra ett separat inlägg om det! Har en annan fråga om utrustning också så kan göra ett ordentligt inlägg om det!


Har ni lika mycket bloggtorka som jag?

Finns det verkligen ingen av er läsare som kan hjälpa mig med tips och ideer om vad jag kan skriva om? Nu när jag själv har lite problem med motivationen... Skriver iallafall ett inlägg senare om gårdagen och dagens ridpass. Ska svara på några frågor också som jag fortfarande inte hunnit göra!

Lördag

Hästarna går bra men det är förstås lite småtråkigt nu när stjärnorna i stallet vilar, Valence, Caruso och Madonna!

Lorden, Kulan och Diablo är däremot jättefina! Så det är kul. Imorgon ska jag på pay'n jump med Amoremi och Scrållan. Bådza ska hoppa mycket små hinder, 60 och 70 cm. Scrållan gör sin livs första start, och Amis har ju inte hoppat sen i somras men Kicki ville att hon skulle få komma ut och göra något roligt. Får se hur roligt hon tycker det är med alla tittiga hinder nu efter så lång paus... ;)

Jag har däremot lite bloggtorka. Så ni får jättegärna komma med tips och frågor!

Nu ska jag ut med mina vänner, ska bli riktigt kul!

Sofia och jag på Irland!

VALENCE KVAL 140 BILLDAL

Här är Valle och jag i 140-kvalet i Billdal. Vi rev första hindret. Jag hade väldigt svårt att känna av avstånden till hinderna och höll typ på att åka av i trekombinationen. Men ni får ha överseende, jag hade ju som sagt sovit två timmar i bilen på morgonen i spöregn när vi till slut kommit fram till tävlingsplatsen. Detta var också min livs första tävling som jag kände att det inte var kul att tävla, men det berodde självklart på omständigheterna. All panik, gråt och ångest tröttade nog ut mig fullständigt framförallt mentalt.

Nu känner jag redan att jag längtar till nästa tävlingssäsong börjar, men vintern är nyttig för att landa, vila upp oss och jobba med saker vi måste bli bättre på.HÄSTSHOPEN

Just nu har Hästshopen.se kampanjvaror inför julen! Jag har beställt en ny Charles Owen hjälm nu inför nästa år då min börjar bli lite till åren. Jag har provat andra hjälmar också, men detta är den jag trivs allra bäst med. Tycker om att den är stilren och enkel, samtidigt som den sitter riktigt bra och är hur skön som helst att ha på sig. Hästshopen har just denna hjälm till reducerat pris just nu inför jul, så då måste man ju passa på!
http://hastshopen.se/product.html/charles-owen-wellington-classic?category_id=203

Jag ska också beställa ett par Veredus young jump inför nästa år. Young jump och gamla modellen av Eskadron är de enda bakbensskydd som är godkända för unghästar upp till sju år. Kulan måste ha dessa skydd i två år till, och Scrållan får ju inte heller ha några andra nästa år. Hästshopen har julkampanj även på dessa - som ligger nästan 200 kr under ordinarie pris! :)Här har ni en länk till Hästshopens kampanjvaror! :)
http://hastshopen.se/category.html/kampanjvaror


Caruso

Här ett videoklipp på Caruso från träningen förra veckan. Vi avslutade med ganska stora hinder eftersom att banan var så pass kort. Han var jätteduktig!


Galen

Usch vad jag hatar detta! Varför måste jag vara sjuk nu? Detta är verkligen inte mitt år! Så jäkla mycket jobbiga saker som hänt under året, och dessutom har jag varit sjuk betydligt mer och oftare än någonsin. Vill att det ska bli 2012 nu, ett nytt år med en ny start!

Alla hästarna fick vila idag eftersom att det inte var någon panik och jag ändå har hela stallet plus att jag ska rida Amoremi och Scrållan ikväll. Hoppas jag mår bättre imorgon så att jag kan rida alla som ska ridas då. På lördag är det dessutom en jätterolig fest i närheten som anordnas, jag vill ju så gärna gå på den. Vill bli friiiiiiiiiisk!


Onsdag

Det har varit en väldigt bra dag trots att jag är väldigt sjuk fortfarande. Red Lorden i en av våra sommarhagar och han var verkligen hur fin som helst. Jobbade honom mycket i traven först med skänkelvikningar och lite slutor. I galoppen jobbade vi en hel del med samlad galopp och byten på rakt spår. Han känns helt fantastiskt fin just nu. Om två veckor börjar vi småhoppa lite, guuuuuuuuud vad roligt!

Donnis och jag skrittade ut en sväng och hon var väldigt laddad... Red barbacka och myste bara!

Disa kom på kvällen och vi red ut på Kulan och Diablo, det var jättemysigt och båda hästarna var hur fina som helst! Riktigt roligt hade vi också, så trevligt med sällskap i stallet! :)

Imorgon kväll ska jag åka till ridhuset där Amis står. Hon är nu frisk och rids, men är enligt Kicki helt överladdad så hon vill att Amis ska få småskutta lite igen! Vi kommer aldrig satsa på henne men eftersom att hon tycker mycket om att hoppa så gör vi det för hennes skull. Och hennes språng ger en magisk känsla, inte helt lätta att sitta kvar i alltid men hon är fantastisk.

Efter Amis så ska jag rida Scrållan igen, hon ska få hoppa tre hinder på ca 30 cm i rad som kombination bara så hon får vänja sig vid det. På Runsten kan det nämligen vara med kombination på Pay'n jumperna även om man bara hoppar väldigt lågt.

Valence och Caruso vilade idag.

Amis när hon för första gången hoppade 130, trodde nog aldrig att vi skulle landa...


Kicki och hennes fina Amis

Samma häst?

Kulan för ett år sedan


Kulan nu


Känns som att han kommer blir vit...

Hoppat lilla Scrållis


På kvällen var jag och hoppade Johannas treåriga (snart fyraåriga) sto "Scrållan". Det gick verkligen jättebra, hon var så duktig! Hoppade en bana på 60-70cm och ett enstaka på 85 cm! :) Hon hoppar vattenmatta och jättetittiga hinder utan att blinka. Finare och finare språng blir det också. I helgen ska vi till Runsten och hoppa en Pay'n jump! Spännande!

Försöker landa i mig själv igen efter helgen

Jag är sjuk, vilket är väldigt jobbigt. Känner mig också fortfarande lite omtumlad och trött efter helgen, slumrade till under dagen och fick upp massor med läskiga bilder från lastbilar på motorvägen... Usch, jag är osäker på om jag kommer våga åka själv med den där på ett tag när den kommer hem från lagningen. Men den är ju nybesiktad och vi hade egentligen bara väldig otur, men det känns skönt att den är på lagning på en riktigt bra verkstad och verkligen kollas igenom. Transporten är ju såld så jag har inte så mycket val, måste bara samla mod och försöka få bort alla obehagliga känslor och tankar...

Igår red jag ut på Valence en stund i skritt och trav, han var jättefin och han verkar väldigt glad över att vara hemma igen. Kände att jag ville rida honom ett bra pass innan vinterpausen. Nu ska han få en veckas hel vila, en veckas skritt och sedan ridas igång igen, hoppa igen gör vi vid nyårsskiftet.

Madonna får också en viloperiod nu eftersom hon gått mycket under hösten och hoppat mycket större hinder än hon gjort på länge. Men henne vågar jag inte ställa av helt, risken finns att hon börjar hoppa ut från hagarna och hitta på annat hyss då ;) Hon får därför två veckor där jag skrittar varannan dag och vilar varannan så hon får aktivera huvudet lite och hålla igång kroppen.

Nu när Valle och Donna får viloperiod jobbar de andra på som vanligt. Caruso får vila från och med nästa vecka. Kulan hade en jättelång vila i somras med över tre månaders tävlingsvila och en månad på sommarbete när jag kände att han var svag och växte mycket. Han får därför hållas igång även under vintern. Kommer däremot rida honom nu på lugna uteritter fyra dagar i veckan i två veckor innan vi börjar hoppa serier och styrketräna. Lorden är ju helt igång nu och håller på att stärkas inför tävlingssäsongen. Han känns supersuperfin och ska börja skutta om två veckor! :) Diablo rids på som vanligt, mycket ute för att fortsätta stärka honom.

Imorgon ska jag brodda alla hästarna tänkte jag, phu vad jobbigt det kommer bli...

Donnidonni <3

En fruktansvärd resa

Det här har varit den mest traumatiska resan i mitt liv. Det är så otroligt synd eftersom att jag verkligen sett fram emot helgen i Billdal.

När vi var på motorvägen precis förbi Mjölby så började lastbilen plötsligt skaka och hoppa kraftigt, och sedan tippade bakdelen på lastbilen inåt motorvägen och bromsarna slutade fungera. Ena bakdäcket hade då bultarna gått av på och däcket lossnade, vilket i sin tur ledde till att bromstrumman slogs av och bromsarna gick på sin tur sönder. Vi blev ståendes på motorvägen, med Valence i transporten, vid halv nio på kvällen. Jag har aldrig haft sån panik i hela mitt liv, det var fruktansvärt, jag trodde att vi skulle dö.

Det fanns inte en chans att få ut Valence från lastbilen på motorvägen, så den enda chansen vi hade var att bärga bort bilen - med Valle i. Det tog väldigt lång tid för bärgningsbilen att komma, och därefter behövde de också åka och ändra utrustning för att kunna ta med hästen under bärgningen, och timmarna på motorvägen var det mest fruktansvärda jag varit med om, har aldrig varit så rädd. När pappa dessutom försvann och inte svarade när jag skrek, trodde jag att en bil kört över honom och han var borta. Då var han långt borta på motorvägen för att sätta upp varningstriangeln. När vi väl skulle bogseras bort stod jag inne i lastbilen med Valence, lutningen var väldigt kraftig upp på bärgningsbilen innan det blev plant och Valle var så rädd. Som tur var greps han aldrig av panik så vi lyckades bogsera bort lastbilen med Valle i. Därefter skulle vi försöka hitta en hyrbil med dragkrok och åka till min fantastiska vän Julia som bor en bit därifrån vi var för att låna hennes transport. Väntan med Valence blev lång medan pappa var borta och han var otålig. Därifrån begav vi oss ner mot Billdal igen, och kom fram vid sex på morgonen. Efter att ha fått in Valence i boxen och ut all utrustning och foder så fick vi lov och sova ett par timmar i bilen.

Jag visste inte om vi skulle starta eller åka hem efter en sån otroligt traumatisk natt, men han kändes fin på morgonen och jag bestämde mig för att hur trött och slut jag var ge det en chans. Vi fick ett pet på första hindret i kvalet, men därefter var han jättefin och felfri, vilket gjorde att vi tog oss till finalen. Finalen därimot var den absolut sämsta runda vi någonsin gjort, det var katastrof. Han har aldrig rivit så många hinder, så grovt som han rev dessutom. De sprången han rev var bara långa och han tappade hela sin teknik och kraft uppåt, och de hinder han hoppade felfritt över hoppade han riktigt, riktigt bra språng över. Men det gick alldeles för fort, han var het och hela banan var lite i framåtpuls med framåtdistanser, och jag red framåt, men då blir det + och +, jag måste vara betydligt lugnare och istället ta tiden på mig att lägga in extra galoppsprång på distanser eftersom att han är så otroligt lätt att korta galoppen på. Vi har alltid haft en betydligt högre lägsta nivå än vad vi hade i den här finalen, så jag tänker absolut inte lägga någon vikt vid den rundan. Bara konstatera att pelhambettet inte hjälper mig någonting alls i dessa situationer, han blir bara hetare av det, knäpper av i nacken och blir kortare i sin galopp. Ted har helt rätt vad gäller vanligt tränsbett på honom och jag har nu två månader på mig inför nästa stora elittävling och kval att lösa de pusselbitarna som ännu inte fallit på plats.

Valence ska först och främst få en ordentlig paus och landa efter ett tufft tävlingsår och framförallt en väldigt krävande höst med mycket resor och stora klasser.

STORT TACK TILL

Marlene, att jag och Valence fick åka med er upp i lastbilen så vi kunde komma hem från Billdal.
Julia för att vi fick låna din transport så vi kunde ta oss därifrån med Valence, du räddade oss!
Kelly och Pelle, för att vi fick sova hos er natten till söndagen.
Sofia för att du kom och hämtade oss i Södertälje hos Marlene och körde hem oss så sent.
Johanna för att du tog hand om stallet och hästarna när jag var borta.
Elin för att du tog hand om hästarna och red när jag var borta.
Mamma och pappa för att ni är ni. Jag älskar er mest i hela världen.

Vet inte vad jag skulle göra utan er. Ni är fantastiska.


På väg till Billdal

Pappa och jag sitter i lastbilen på väg mot Billdal för årets sista tävling, som jag får nöjet att göra med min stärna Valence. Igår red jag ett ordentligt markarbetespass på honom på Runsten för Ted. Han kändes riktigt fin, hade gummipelhamet på. Hoppade i slutet några språng och även om han täbde till rejält hoppade han fantastiskt. Caruso var grymt fin, likaså Madonna på dagens träning!! Kulan var unserbar i markarbetet och gjorde många riktigt bra språng men har mycket styrka kvar att sätta. Men som jag älskar den hästen!

Kommer berätta mer och visa film från träningarna när jag kommer hem. Men i helgen är det bara fokus på tävlandet och Valence. Tredje kvalet mot Scandinavium...

Tusen saker att göra!

Vill tacka för alla kommentarer! Känns som att det kommer in fler och fler hela tiden, vilket är jätteroligt! Jag blir mycket mer motiverad till att skriva då! Tack! :)

Idag är det en otroligt stressig dag med tusen saker att göra. Jag måste så gott som göra klart allt inför resan till Billdal imorgon. Men jag måste åka hemifrån vid halv fem idag till Runsten för att träna för Ted. Kommer inte komma hem förrän vid elva ikväll heller. Imorgon bitti åker jag återigen till Runsten för att träna för Ted med två hästar. Kommer hem vid halv två och vid tre rullar lastbilen mot Billdal för tävling med Valence. Kommer sedan hem söndag natt.

Så nu måste jag ut och packa klart skåpet, göra klart stallet, packa hö och annat inför resan till Billdal.

Sedan åker jag och tränar med Valence och Caruso, Erika följer med och hjälper mig. Hon kommer filma också. Amanda sover sedan över här och följer med mig imorgon. Johanna och Elin tar hand om hästarna här hemma medan jag är borta fre-sön. TACK ALLIHOPA, NI ÄR GULD VÄRDA!