__

Uppvärmningsklass

Callis har precis gått en 145-klass där han ändå kändes lugn och fin men jag gjorde grov miss in som red på in i trekombinationen och det får jag absolut inte göra. Rev a, b och c där, så tokig blev anridningen. Mrn nu har han fått springa av sig och kommer säkert vara ännu snäppet mer uppmärksam imorgon när allvaret börjar. Då hoopar både han och Ramius 150 GP kval! :) Valle hoppade makalöst fint på framhoppningen och känns riktigt fin. Imorgon går vi också tillbaka till han favoritbett i de högre klasserna.

Film Serengeti 130 0+0 fel

Han börjar verkligen fightas inne på banan med mig nu. Det är så roligt. Fortfarande ligger han inte riktigt kvar sista galoppspårnget utan skjuter på lite, så det blir lite konstigt sista galoppsprång ibland. Men han måste vänta och ligga kvar utan att trycka på in i hindret på nära distanser, jag kan inte anpassa hela ridningen med att hela tiden hålla ut avrpångspunkten till de två sista galoppsprången. Vi får än så länge kompromissa lite och han måste förstå och rätta sig lite mer efter min ridning. Men för varje start vi gör tillsammans blir det verkligen bara bättre och bättre. Jag tycker så otroligt mycket om den här hästen, han är en mycket duktig hoppare med stor talang!


Svar på fråga

Vad kul! Är dock lite nyfiken på hur du matchar dina unghästar. Låter du unghästarna vila från all ridning i t.ex. 6-8 veckor? Läste någonstans att Nino (?) hade vilat klart efter 2 veckor? (rätta mig om jag har fel). Känns, enligt mig, en väldigt kort vila, med tanke på hästens ålder. Anser du att du pressar din unghäst ganska hårt? Har exempelvis aldrig sett en 5-åring hoppa vattengrav på tävling. Är bara nyfiken på ditt resonemang gällande unghästars arbete, är själv "upplärd" till att unga hästar (upp till 5-6 år) skall få längre pauser då och då (ex vinter + sommar) så de hinner växa och mogna, så man ej "sliter ut dem" som unga utan spara på deras kropp och språng.

Hej!

Jag förstår din tanke och skulle om jag hade en 3-4-åring absolut ställa av hästen under en betydligt längre period än så. Men jag tycker att man måste se till varje individ och anpassa sitt upplägg efter det. Om man tar min Callisto som ett exempel så har han från och till under sista året hamnat i perioder där det känns som att han växer och i perioder där han känns lite mattare i galoppen och i kroppen överlag. Man har dessutom kunnat se förändringar i hur han ser ut rent exteriört i perioder som går i vågor. Jag har alltid levt i tron av att kortare vilor, ca 1-2 veckor regelbundet under åren är bättre för den unga hästen än att köra på och sedan helt ställa av under 6-8 veckor "bara" för att det är sommar- eller vinteruppehåll. Callisto har behövt mycket vila under hela våren, och jag har varit mycket uppmärksam på hur min unghäst har varit, och då låtit honom få viloperioder när han behövt. Ställer du av en häst under så lång tid som 6-8 veckor så kommer både muskulatur och kondition som man byggt upp vara borta. För en häst som dessutom står lite tyngre i blod, som Callisto, som tidigt i passen blivit trött fort och tappat ork så skulle det vara väldigt tungt och tufft för honom att komma tillbaka till en form där han känner ork och styrka.

Vad gäller Quantino så är det egentligen samma tanke, trots att han är mer lättränad och står mycket högre och lättare i blod än Callisto. Han visar egentligen aldrig trötthet genom att få som det kan kännas soppatorsk, utan blir istället ännu rörigare och hetare när han är trött, precis som min Valence. "Nino" är 6 år gammal och har under våren utvecklats mycket och satt en helt annan muskulatur, kondition och stärkt leder och ligament. Han har ju till skillnad från Callisto gått fortare framåt och han har gått från att vara väldigt mager och omusklad till ganska rund och fin överallt på kort tid, därför har det varit viktigt för honom med lite längre viloperiod här under sommaren så att även senor och leder hänger med i processen av uppbyggnad. Som jag skrev fick han drygt två veckor där han absolut inte gjorde någonting annat än att strosa i hagen, men han fick också drygt fem veckors hoppvila och 1,5 vecka med skritt ut i skogen eller ridpass som handhäst (där han tränas men inte har ryttare på ryggen). Jag satte också igång honom med konditions och klättringsjobb varierat med 2-3 vilodagar. (Hoppvilor = längre perioder med arbete, dressyrmässigt, uteridning osv men helt utan hoppning tycker jag är väldigt bra att lägga in regelbundet under året för hästarna.) En annan viktig aspekt jag varit lite tvungen att ta hänsyn till är att Nino haft ordentlig sadeltvång under uppsittningen hos förra ägaren och när jag red in honom efter att han kommit hem till mig, så att ta risken att börja om hela den historien var en risk jag inte vill ta. 

Jag läste för flera år sedan en fantastiskt intressant artikel med Henk Nooren (ansedd som världens bästa tränare) där han skrev om träningsupplägg, vila, tankar inför och mellan tävlingsperioder. Där han själv sa att tävlingshästen, dock något äldre än 5 år, inte ska vila helt i mer än tio dagar. Han skrev om hur träningen skulle gå från kvantitet (långa ridpass, mycket klättring och kondition) till kvalitét (kortare pass med ännu högre kvalitét i arbetet) när du går mot tävlingsperiod. Han berättade verkligen vikten av att träna så mycket ute som möjligt för hästens välmående och sa att klättring under perioderna mellan tävling bör göras mycket.

Gällande att jag matchar mina unga hästar hårt skulle jag i stället svara att jag tränar dem efter deras förmåga och ambition. Jag har aldrig varit något stort fan av tex unghästchampionat där jag tycker att de pressas ganska hårt för att vara så unga. Jag håller mig hellre till tävlingar där de inte behöver resa så långt och egentligen bara få rutin och erfarenheter på banan. De ska ju egentligen inte vara en champion förrän de börjar närma sig tio. Jag ger mina unghästar stor del av träningen i naturen där de får gratis framåtbjudning och mod. Och jag använder tävlingarna som träningar och tekniktränar bara på låga hinder hemma, hoppar otroligt sällan höga hinder hemma oavsett ålder på mina hästar. 

Angående vattengraven så frågar jag dig tillbaka: Om du har en modig häst som dessutom tränat mycket ute med att hoppa diken etc, varför är det då så mycket värre att hoppa över en vattengrav på tävling som är hälften så lång som de riktiga vattengravarna, än att hoppa alternativhindret som är ett räcke på 120 cm med vattenmatta under? Skulle du fråga hästar som vågar och inte är rädda för  att hoppa vatten tror jag att 10/10 välja att hoppa det låga längdhindret istället. Det känns som att vi människor förvärrar och försvårar vattenhoppning för hästarna, förstorar upp och gör det mycket svårare än vad det egentigen är. Utomlands finns det små vattengravar från väldigt låga klasser för avdramatisera vattenhoppning i tidig ålder. Jättebra om vi kan införa det i Sverige också så slipper man få vattenproblem i 150-klasserna sen.
 
Jag har byggt upp min grundfilosofi kring träning och vila, både av de yngre och äldre hästarna kring lärdomar jag plockat från kunniga håll, både inom hästbranschen men också från människor som är riktigt duktiga på hur kroppen fungerar rent fysiskt, där det är viktigt att ta stor hänsyn till att senor och leder tar längre tid att stärka än muskulatur. Och jag kan vara ärlig och säga till mig själv att jag faktiskt gjort det bra under åren, med hjälp av bland många andra min far som läst anatomi och studerat till naprapat. Jag har varit väldigt fri från senskador, kotledsinflammationer etc. Så att ändra på ett vinnande koncept känns för mig inte aktuellt eller intressant i dagsläget. Och jag lovar att jag sätter mina hästars välbefinnande i första hand.

Summa kardemumma. Jag ger hellre hästarna regelbundna viloperioder ofta året runt och är uppmärksam på hästarnas signaler, både fysiskt och psykist än att helt ta bort dem från träning under 6-8 veckor om de är äldre än fyra år. Det är viktigt att lyssna till hästen och det finns ingen regelbok som passar alla individer.

 
Serengeti

Fantastiskt fina Serengeti dubbelnolla i både 120 & 130 idag! :) ♥
Zaresta

Idag lämnar Zaresta stallet och åker till en ny ryttare! Därför jag krånglat och använt starterna som redan var anmälda och betalda till Quantino och Callisto som egentligen inte skulle ha tävlat för er som undrar! :)

Hej då fina tjejen!
Callisto ♥

Min femåriga kommande stjärna var felfri i 120 idag och så otroligt försiktig! Hoppade helt fantastiskt på framhoppningen! Fanns även alternativhinder med vattengrav som vi hoppade för första gången, så himla duktig!

Tävlade även min väns häst men han ville inte alls vara med idag.

Imorgon ska Totte och Sigge tävla igen, ska bli såå roligt!
Felfritt!

Quinny och Quantino satte två nollor var idag, så en helt felfri dag! Jätteduktiga båda två! Så roligt! Film kommer.
V & R

Så otroligt glad över mina grabbar. Båda har hopoat helt fantastiskt i dagens 140 Grand prix där Valence slutade 3:a! Ramius måste ha missuppfattat en oxer som han rev, annars luftade han ordentligt över alla hinder! :)

Imorgon ska jag tävla nykomlingen Quinny 1m och 110, drar dessutom med Nino från betet och låter honom få träna på tävlibgen i samma klasser då jag hade så många anmälningar. Får se hur min crazy one beter sig, men han är iallafall helt igång nu! :)
Fina hästar idag!

Älskade Ramius hoppade alldeles strålande i dagens 130 (flyttade från 140 pga lång tävlingsdag i 38 grader sol), felfritt och med placering!

Fina Sigge petade sista i 120 och hade 0+8 i 130. Vi börjar äntligen hitta knapparna och förstå varandra, och han är så begåvad så nu ser jag verkligen fram emot kommande tävlingar med honom! Känns som att allt faller på plats mer och mer efter varje start tillsammans!

Nonstop gick sin livs andra 130-start med pet på sista i grundomgången. Han fick absolut inga optimala förutsättningar idag och jag håller på och experimenterar med både bett, sadel förbygel etc vilket egentligen inte är optimalt. Men det är något vi måste göra för att hitta rätt. Han har lätt för sig och besitter mycket kapacitet, men han kan fortfarande tvivla på sin förmåga ibland och bli lite uppjagad. Men många språng är riktigt, riktigt fina! Han behöver komma ut och verkligen skapa rutin i 130-klasserna nu innan nästa debut väntar... 

Så glad över pojkarna idag!

Länk till filmen från Ramius 130-start idag : https://www.dropbox.com/sh/mqzar9d9fh7eprm/AAAR-6Baid9rO3WQe09A8xpya/140726%20Sundbyholm/Ramius%20130.mp4

Lite kom-igång-tävling

Ja denna vecka känns verkligen som en tävling som förberedelse inför nästa vecka. Valence och Ramius hoppade 135 idag, båda med två nedslag på lång bana. Valence felfri fram till sista två hindrena. Han hoppade jättebra hela banan innan dess men var rejält het och den känslan är inte så fantastisk som han kan vara. Upplägget här dagarna innan har knte varit optimalt och jag hann inte rida i morse vilket är ett måste. Dessutom har han gått tre speedklasser i rad innan så nu behöver han komma upp i höjd och lugn igen. Vad som bekymrar mig lite är att han inte känns riktigt i topoform rent fysiskt.

Ramius känns fantastiskt fin. Mycket avspänd och hoppade fantastiska språng. Gav en underbar känsla. Tog tag i fel hinder i en sväng och så lättade jah ur kontakten för mycket på sista. Inte så mycket att säga om det. Efter drygt fem veckors tävlingsuppehåll känns han helt fantastisk och i strålande form för några intensiva veckor med stora klasser framför oss. Han går en 140 imorgon som också blir sista klassen inflr nästa helgs 150-klasser. Valle stannar hemma imorgon, men även han matchas mot nästa helg där även han hoopar 150-klasserna!


Tävlingar hela veckan

Från och med imorgon sätter tävlingarna fart på Sundbyholm och fortsätter till söndag! Det ska bli riktigt roligt!

Hästarna som jag kommer tävla är Valence, Ramius, Lord Greystoke, Nonstop, Sigge och Ester.

Ser verkligen fram emot denna vecka! :)
Intressant kiropraktorbesök

Hade kiropraktorn här igår morse och många hästar kollades. Det var mest för Sigges skull jag ville få ut honom då jag varit lite fundersam. Jag fick kvitto på min orolighet och han hade tre tornutskott i ryggen som satt snett. Världens bästa kiropraktor löste detta med nålar och sedan knackade han tillbaka kotorna på plats. Det syntes skillnad från utsidan direkt. Nu är det 2-3 dagars lugnt som gäller innan han kan gå som vanligt igen. Även min lilla Nino hade ju två tornutskott fel i ryggen när jag köpte honom och det blev jättestor skillnad på honom. Det är något som kan hända tex om hästarna rullar fast i boxen, rullar på en sten i hagen eller annat "yttre våld". Men är inget återkommande problem, när man väl rättat till det så är det bra igen. Jag är så otroligt glad över detta och förvånad över att Sigge hoppat överhuvudtaget. Han måste ha ett hjärta av guld. Men att han sa i från i ett så stor ytterläge i trekombinationen när det blev långt har ju fått sin förklaring. Fantastiska häst. Nu satsar vi framåt på 130-140-klasserna i sommar!


Troligtvis även förklaringen till att han vrider bakbenen lite i språnget, även om han hoppar fantastiskt.

Zaresta kort film hoppning hemma


Quinny ♥
Mycket att göra

Ber om ursäkt för dålig uppdatering. Just nu har det verkligen hänt mycket hemma på gården, med många nya hästar som alla är redo för att tävlas och som jag måste lägga ner mycket jobb med för att få dem inom den "ram" jag vill ha för att kunna prestera på tävlingsbanorna. Jag har dessutom lite kunder och visningar på några av hästarna så även om jag brukar säga att jag har mycket att göra så slår dessa veckor allt jag tidigare varit med om.

Det är fantastiskt roligt att ha så många fina hästar utöver mina egna i stallet. Jag har redan skrytit och berömt min fyra som jag verkligen är väldigt nöjd med. Valence och Ramius håller båda en hög klass och jag kan inte vara med nöjd med mina coming stars Nino och Callisto. Men att utöver dessa fyra ha så fina hästar för utbildning och försäljning är ett privilegium, Nonstop "Totte" som är här på längre sikt och nu ska etablera sig i 130 för att sedan ta steget upp tom 140. Utöver detta två stora talanger i Zaresta och Serengeti som båda tilltalar mig mycket både till språng och ridning. Och minst, men absolut inte att räkna bort är Quinny som har stulit mitt hjärta med storm, så egensinnig, mycket motor, massor av attityd och egen vilja men hoppar som en liten katt. Hoppade henne för andra gången idag och hon imponerar stort! Utöver det har jag Toblerone som är inhoppad och med rutin på tävlingsbanorna har en stor utvecklingspotential.

Som om inte detta vore nog fantastiskt har jag riktigt bra hästägare och dessutom nya hästägare som vill ställa sig i kö och bokar platser för att ha en plats här senare i höst/vinter.

Just nu känns det riktigt bra! :)

 

Börjat motinera igång min gummiboll igen! :)

Verkligen superroligt efter drygt två veckors helt vila. Nu börjar en stärkande period i skog och mark några dagar i veckan. Han kändes jättefin idag! :)
Nöjd

Tävlade i söndags med Nonstop och nykomlingen Zaresta (Ester). Dafen började med att Totte var fin och feldri på hindet i 120, men för första gången på säker 8-10 år red jag fel väg och missade ett hinder. Fock lägga volt och hoppa om. Resulterade i 6 fel trots att Totte var helt felfri. Som jag skämdes. Så oproffsigt och dåligt av mig. Tottes ägare var på plats men jag vlev förlåten iallafall...

Ester var fin och felfri i 120.

Därefter debuterade Totte 130 med 0+4 fel. Jätteduktig och vi hade en mycket bättre grundgalopp hela banan igenom. Han blev mattare i omhoppningen och rev ett räcke. Men 130 kändes enkelt och han gjorde det mycket bra!

Även Ester hoppade runt 130 med samma resultat, 0+4 fel. Jag trivs väldigt bra på hennes rygg. Hon är lite lik Donna ridmässigt och hon tilltalar mig mycket. Ibland hoppar hon dock lite för runt och det var därför nedslaget kom i omhoppningen på en stor oxer. Men det saknas styrka och kraft i galoppen än, när det kommer så har hon potential för större klasser än så!

Riktigt roligt att ha så fina hästar som börjar kliva upp lite mer i klasserna nu! :)

Ester i 130 på hindret hon rev. Hoppade lite för högt och runt...Det bästa av allt är att vara hemma hos mina älsklingar igen!


Laddat batterierna

Var nere på en kort semester i Falsterbo med min bästa vän! Där nere träffade jag även många underbara vänner som jag saknat så himla mycket. Det var som att vara i en annan värld ett tag och bara vara. Underbart. Vi såg även nationshoppningen på fredag eftermiddagen, det var alldeles fantastiskt! :)

Nu kommer jag hem med fulladdade batterier, skön känsla i kroppen, motiverad och glad! Bränt hela baksidan har jag gjort också, efter att ha somnat på stranden på mage. Det gör jävulskt ont!
Filmer Quinny
Vallise vilar inne mitt på dagen pga alla bromsar

Mitt hjärta

Väldigt härlig liten häst!

Hoppade Quinny och hon är så rolig, desdutom mycket spänstig och försiktig i sin hoppning! Kom som en väldigt bra överraskning, vilka fina språng hon hade i kroppen!
Två nykomlingar!

Fina flickor! Ljusbruna stoet Quinny e Pomme Royal kom igår med sin familj som lämnade av henne. "Ester", mörkbrun med bläs kom för några timmar sedan med lastbilstransportör. Hon var väldigt svettig i värmen. Ester ägs av Rebells ägare och är e Hamlrt som också var far till berömda Hickstead. Nu står alla hästarna inne pga alla bromsar och får komma ut senare ikväll. Jätteroligt med två fina nykomlingar!


Filmer Sigge

Amazing horse!Fina hästar!

Tävlade Nonstop och nykomlingen Sigge igår på fina gräsbanan i Köping. Båda hästarna levererade fina rundor med otroligt bra språng i första klassen 120, båda dubbelt felfritt och med en 3:e placering för Sigge och 5:e placering för Totte.

I ca 26-30 graders värme i strålande sol och kort återhämtning blev två klasser kanske litr för tufft för grabbarna. Totte kämpade på fint men dock med blandad språngkvalite och två bommar föll. Vi får ta på oss ett fel vardera.

Sigge, som inte tävlats i högre än 110 på ca ett år inledde med fantastiska språng även i nästa klass, men med kombination av trötthet och en ryttare som rider i en på tok för dålig grundgalopp tog krafterna lite slut i trekombinationen. Inte så mycket att hänga läpp för, han är en liten professor i hoppning och gör nästan inte ett enda litet fel språngmässigt. Jag ser dram emot att rida in mig och lära känna denna fantastiska häst!

Toblerone var mer vild än tam under fredagens tävlingar men blev många erfarenheter rikare. Han fick gå väldigt lugnt veckan innan vilket visade sig vara ett misstag eftersom han fivk för mycket i skallen istället. 8 fel blev resultatet i både 95 och 1m-klassen.

Kan också berätta att fina Donna och hennes nya ryttare Elin var felfria och 3e placerade i 130 i helgen! :)
I truly, madly, deeply love you...

 

Välkommen "Sigge"

Sigge är en fantastiskt fin valack e Cardento - Baech boy som är här för tävling och försäljning. Bisdt är han lite lik min Ramius? :) Så fin häst det här!!!
NY HÄST!

Idag kommer en ny häst hem till stallet, det kommer ytterligare en på söndag! Mycket spännande och väldigt roligt! :)

Mer info kommer! :)

Nu har jag lämnat Nino på bete!

Han ska få några veckors helvila och sedan ska han gå kvar men ridas och stärkas med uteritter några dagar i veckan någon dryg månad. Han kommer nog inte hem igen förrän i mitten av september! Men jag kommer träffa honom nästan varje dag ändå! :) Han blev inriden i januari och har sedan dess varit felfri i 120-hoppning. Nu behöver knopp och kropp smälta alla intryck och få vila upp sig inför nya utmaningar till hösten.
Film NonstopTycker verkligen om den här fina hästen!!