__

Är inte regler till för alla?

Veckan i Flyinge var verkligen en härlig upplevelse och väldigt lärorik för mig. Flyinge är en helt galet fin anläggning och det känns lyxigt och välorganiserat.  

Vad som irriterar mig och får mig att ifrågasätta ridsporten ibland är hur olika saker och personer bedöms i olika sammanhang.  Dels känns det som att vissa ryttare kan påverka hur startlistorna ska se ut för det kan OMÖJLIGT vara lottningen i ett system som sätter upp ryttare på exakt samma sätt i så många klasser på tävlingar runt om i Sverige hela tiden. Det känns nästan obehagligt att det går att påverka startlistorna på det sättet bara för att man tillhör den mer kända världen inom ridsporten... Så ska det inte få gå till.

En annan sak som är minst lika allvarligt är att vi såg tre klara bevis på ryttare (tre olika) i olika klasser och hinderhöjder som straffade sina hästar med spörapp EFTER att de blivit uteslutna.  Amanda och jag reagerade starkt och skrev upp namnen. SAMTLIGA ryttare fick fortsätta tävla vidare under helgen.  Om jag då jämför med en ryttare här på mindre tävlingar vars häst stannade ut sig,  hon tog hindret igen och råkade då av reflex lägga på spöt lite på bogen för att hjälpa hästen på en större avsprångspunkt. Domaren gav henne då gult kort och blev avstängd.  Denna lilla touch på bogen var en fis i rymden mot vad bestraffningarna i Flyinge var. 

Flyinge är dessutom en av de största tävlingarna vi har i Sverige.  Många människor och framförallt unga ryttare som följer som verkligen borde se att bryta mot regler innebär konsekvenser. 

Riktigt,  riktigt dåligt och ibland är det här inte bara en skitsvår sport där ekonomi kan leda till framgång på ett sätt som inte skulle gå i andra sporter och ett slit i helt olika världar.  Ibland känns det dessutom som att status kan påverka sporten i sig och det är rent ut sagt förjävligt.  Det borde det vara nolltolerans på. 

Kommentarer
Helena säger:

Det jag kan säga gällande startlistorna och numrering är att det finns en klick ryttare som ALLTID "måste" flyttas av tusen olika anledningar och som bråkar och bråkar tills dom får sin vilja igenom. Dom kan bråka om att få komma in i en full klass för att sen bråka om vilket startnummer dom ska ha för att sen ändå stryka sig eller inte dyka upp alls... Jag förstår att arrangörerna inte orkar stå emot då dessa är väl etablerade elitryttare (oftast) som är rent utav otrevliga och hotfulla för att få sin vilja igenom. Men håller med om att det blir orättvist, någon måste ju alltid dra nitlotten att tex starta först så är det ju.

2014-12-01 | 12:52:49
Bloggadress: http://helenabarth.blogg.se
Jennifer säger:

jag och en kompis åkte förut jämt på samma tävlingar och startade i samma klasser i samma kategori på ponny på regionalnivå.. Vi är precis som alla andra och ingen av oss har någonsin försökt få en speciell plats i startlistan. Det vi däremot upptäckte var att min kompis till 90-95% av alla gånger vi tävlade alltid startade efter mig och framförallt på den nedre halvan av startlistan. Visst ponnyklasser har inte lika många startande som hästkläderna du pratar om har men på den tiden var det ofta 20-25 st som startade per kategori och jag startade bland dom tio första och min kompis bland dom fem sista.. Det spelade heller ingen roll när vi anmälde oss eller liknande utan vi hamnade nästan alltid på samma platser i startlistorna ändå.

Detta är även något jag har märkt i startlistorna de senaste åren då jag är tävlingsarrangör och sitter i sekretariatet och genomför ca 5 tävlingshelger om året. Många ryttare hamnar på samma eller liknande platser när man lottar. Programmet lottar på något sätt som gör att många hamnar på samma ände av startlistan oavsett. Men håller även med Helena om att det finns ryttare som även håller på hon beskriver även på regional nivå.

Däremot är regler som spöanvåndning någonting som självklart skall gälla för alla precis som du skriver!

2014-12-02 | 17:34:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback